PRDCov dron IKA na testiranju u VTI (skrin šot preuzet iz videa).
Za sada mane koje sam uspeo da mu pronađem su :
-višak "mrtvog tereta"( dron ima bespotreban sadržaj na sebi u vidu raznih elemenata koji nepotrebno opterećuju letilicu i smanjuju joj vreme provedeno u vazduhu)
-ograničeno vreme koje letilica može da provede u vazduhu ( let ograničen trajanjem baterija i brzinom punjenja istih )
-nepraktičan za transport (gabariti letilice zahtevaju da ona bude transportovana na terenskom kamionu ili automobilskoj prikolici)
-Dron poseduje elektromotore domaće proizvodnje (u tom segmentu je nedovršen jer motori ne pružaju veću snagu a manju potrošnju el.energije- što bi bila bitna prednost,a ni razvoj nije dovršen pa se ni ne zna radni vek el.motora)
-Komande osetljive na ometanje (u modu kada se direktno upravlja sa zemlje moguće ometanje,prednost 'Inerciono-navigacioni mod " kada nije moguće ometanje ali tada dron leti 'na slepo' po već zadatoj putanji)
.....
Sam dron kao zamisao ima perspektivu ali mora da se "razrađuje' još. Ja ga vidim na primer na Zastavi NTV po 3 drona (pozadi u tovarnom delu ,3 jedan iznad drugog, sa mogućnošću sletanja i uzletanja sa vozila u pokretu ) koja bi činila komplet (ili sistem - kako ko voli da se izražava) i dodelio bih ga na primer - modernizovanim samohodnim minobacačkim posadama (Zastava NTV tipa "alacran") ,haubičkim jedinicama opremljenim Haubicama Nora B52 ,modernizovanim jedinicama višecevnih lansera Oganj...moguće i jedinicama za elektronsko izviđanje i ometanje s tim što bi za različite jedinice morao da ima različit podvesni teret (i u mom razmišljanju bi to moglo da bude na primer 1 dron sa povesnom kamerom MIP dometa osmatranja do 50 km +2 drona za dejsto po ciljevima = 1 sistem na vozilu Zastava NTV).
Uz napomenu da dron spada u pomoćne taktičke napadno izviđačke dronove i služi samo kao podrška napadnim operacijama koje bi izvodile visoko pokretne trupe (englazi bi rekli "shoot and scoot" taktičkim grupama).
Svako mišljenje ili kritika je dobrodošlo

.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]