PALUBA
November 28, 2023, 09:02:33 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8]   Go Down
  Print  
Author Topic: Zaštitni balistički prsluci  (Read 90550 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 22 009


« Reply #105 on: April 13, 2023, 09:02:53 pm »

Доктори, тј војни санитет. Они увек у опису рана пишу где су ране, од чега настале и понекад како су настале. Дакле, они раде анализу дистрибуције погодака. Касније се , на основу података из којих су јединица рањеници може идентификовати која је заштитна опреме коришћена. Русија, а и Украјина имају гомили којекаквих залудних "научника" па они могу, ако се хоће, обрадити овако нешто. Наравно, нико не очекује да се прикупе подаци од свих рањених и погинулих, али је довољан узорак са више делова фронта да се закључи о целини.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 170


« Reply #106 on: April 13, 2023, 09:18:55 pm »

Mislim da većina poginulih pa i dobar broj ranjenih u ovom ratu o kojem govorimo i ne stigne nikada do doktora, na žalost. Veliki brojevi poginulih su između ostalog i zbog toga što ranjenici ne stignu do doktora. Kada umru, ostave ih tu gde jesu.

Videli smo u nekoj drugoj temi kako tenk zatrpava rov sa poginulima - neki su imali sigurno pancire ali ostadoše izvan statističke populacije. Znam da je strašno ovo što sam napisao ali stvarno tako mislim.
Logged
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 785


« Reply #107 on: April 14, 2023, 12:22:00 am »
   Upotreba antibalističke zaštite je do skora bila rezervisana isključivo za specijalne snage, policiju i sl. zbog visoke cene. U trenutnom sukobu u Ukrajini vidimo da obe strane koriste pancire do najnižih jedinica, što pozdravljam i mislim da je veoma korisno. Koliko sam uspeo da se informišem, najveći broj rana u ovom sukobu potiče od dejstva artiljerijskih projektila i to usled detonacija i visokog pritiska koji se tom prilikom stvara. Prostrelne rane nastale od pešadijskog naoružanja su nekoliko puta ređe, a razlog su, pre svega, masovna upotreba artiljerije na obe strane ali i upotreba zaštitnih sredstava za ljudstvo. Imate snimak gde Rusi zauzimaju ukrajinski rov i gde ruski vojnik ispaljuje desetak hitaca iz puške u neprijateljskog vojnika sa nekoliko metara udaljenosti ali se on i dalje kreće i uzvraća vatru! Tipičan primer korisnog dejstva zaštite.

Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 464« Reply #108 on: October 05, 2023, 04:23:35 pm »

Pancir "Obereg" (Amajlija) tokom testiranja u zoni specijalne operacije

Pre nekoliko meseci, ruska odbrambena industrija je prvi put pokazala novi pancir pod nazivom „Obereg“. Perspektivno sredstvo zaštite, stvoreno uzimajući u obzir želje učesnika Specijalne operacije, već je ušlo u proizvodnju i isporučuje se trupama. Pored toga, razvijena je i predstavljena modernizovana verzija prsluka sa poboljšanom kombinacijom svih glavnih karakteristika.

Nedavna premijera

Proizvođač i proizvođač pancira Obereg je fabrika Oktava (Tula), deo kompanije RT-Kapital, deo Državne korporacije Rostec. Osnovna delatnost ovog preduzeća je elektronika. Međutim, nakon početka Specijalne operacije, odlučila je da razvije novi pravac za sebe. Rešenje ovog problema olakšano je prisustvom kompetentnog i iskusnog dizajnerskog odeljenja, kao i sopstvenom šivaćom radionicom. Osim toga, kao konsultanti su dovedeni stvarni učesnici Specijalne operacije.

Sredinom aprila 2023. pres služba Rosteca je prvi put govorila o projektu Obereg. U to vreme, fabrika Oktava je završila razvoj i savladala proizvodnju novih pancira. Na strelištu su obavljena neophodna ispitivanja, tokom kojih je bilo moguće u potpunosti potvrditi karakteristike dizajna.

Oktava i Rostec su početkom jula najavili da će novi pancir uskoro postati eksponat na izložbi „Dan naprednih tehnologija 2023” Nacionalne garde Rusije. Posetioci manifestacije imali su priliku da prouče kako pancir Obereg, tako i druga moderna dostignuća naše industrije.

Još u aprilu je objavljeno da je novi domaći pancir ušao u masovnu proizvodnju. Pored toga, serija takvih proizvoda otišla je u zonu specijalne operacije na potpunije ispitivanje u realnim borbenim uslovima. Rezultati takve provere nisu precizirani, ali nakon njih „Obereg“ je ušao u proizvodnju.

Kompanija koja se bavi razvojem izveštava da njen proizvodni kapacitet sada omogućava da proizvede do 2 hiljade pancira po kvartalu. U budućnosti se proizvodnja može proširiti na 7,5 hiljada proizvoda po kvartalu. Fabrika Oktava spremna je da isporuči serijske „Amajlije” svim domaćim kupcima.

Potencijal za razvoj

Kao i drugi moderni panciri, proizvod Amajlija je izgrađen na modularnom principu. Ovo olakšava prilagođavanje specifičnim zahtevima kupaca i/ili nadogradnju. Tako je razvojna kompanija već predstavila nekoliko modifikacija prsluka sa različitim konfiguracijama i različitim zaštitnim karakteristikama.

„Amajlija“ prve verzije, predstavljena na proleće, može biti opremljena različitim modulima ploča i pokazuje nivo zaštite od Br1 (metak pištolja patrone 9x18 mm) do Br5 (metak sa ojačanim jezgrom od kartridž za pušku 7,62x54 mm R).

Na vojno-tehničkom forumu Armija-2023 sredinom avgusta, fabrika Oktava je predstavila ažuriranu verziju pancira sa poboljšanom ergonomijom. Zbog upotrebe drugih zaštitnih elemenata, težina proizvoda u maksimalnoj konfiguraciji smanjena je na 9,2-9,4 kg. Istovremeno, površina i nivo zaštite ostali su na istom nivou.

Modernizovani Obereg je prvi put prikazan pre manje od dva meseca, ali je već ušao u proizvodnju. Početkom oktobra Rostec je najavio skoru isporuku takvih proizvoda primaocu. Nove pancire prve će dobiti dobrovoljačke formacije Belgorodske oblasti koje čuvaju državnu granicu. Biće im poslate pancire maksimalnih performansi sa klasom zaštite Br5.

Takođe, početkom oktobra, Rostec je pokrenuo video projekat „Naš kraš“. Njegovo prvo izdanje je posebno posvećeno oklopu Amajlija. Kao eksperiment, ploče proizvoda su ispaljene iz različitih oružja, sve do snajperske puške kalibra .338 LM. Pod maksimalnim opterećenjem, zaštitni elementi su se deformisali, ali se nije moglo postići prodiranje.

U klasičnom izgledu

Pancirke serije "Obereg" izgrađene su na osnovu poznatih, savladanih i proverenih ideja i rešenja. Projekat fabrike Oktava ne predviđa radikalne inovacije, već optimalno koristi raspoloživa rešenja i obezbeđuje maksimalne ergonomske i zaštitne karakteristike.

Osnova proizvoda Amajlija je prsluk sa pregradama za oklopne ploče različitih oblika i veličina. Prsluk je izrađen od najlonske tkanine 1000D Cordura sa poliuretanskim premazom i vodoodbojnom impregnacijom. Prsluk obuhvata grudni i zadnji deo sa džepovima za tanjire, koji su povezani podesivim naramenicama. Postoje i bočni delovi pričvršćeni čičak trakom.

Osnovni prsluk se može dopuniti zaštitom za ramena, kragnom i štitnikom za prepone. Izrađene su od iste tkanine, dobijaju kevlar ili drugo punjenje i pričvršćene su za glavnu strukturu prsluka. Pored toga, prsluk ima standardne kaiševe za pričvršćivanje kesa i druge opreme.

U džepove grudnog i leđnog dela se postavljaju zaštitne ploče sa nivoom Br4 ili Br5, koje je samostalno razvio Octave. Izrađuju se u obliku paketa slojeva polietilena visoke molekularne težine, metala ili keramike, aramidne tkanine i poliuretana. Bočni delovi koriste slične pakete, ali sa nivoom zaštite od Br1 ili Br3, u zavisnosti od želje kupca.

Prva verzija „Amajlije“ predstavljena na proleće koristila je zaštitu od metala i kevlara, a kada je bila potpuno opremljena bila je teška 11,7 kg i zaštićena 50 kvadratnih dm. Istovremeno, dizajn prsluka i ploča poboljšao je raspodelu opterećenja na telo korisnika i optimizovao ukupnu ergonomiju. Na Army 2023 su pokazali pancir sa ažuriranom zaštitom na keramičkoj bazi. Sa istim nivoom zaštite od metka, takav proizvod teži samo 9,2-9,4 kg. Ukupna zaštitna površina (protiv-fragmentacija i metka) premašila je 60 kvadratnih dm.

Prsluci „Obereg” i zaštitne ploče za njih uspešno su prošli fabrička ispitivanja. Pored toga, obavljena su državna ispitivanja i dobijen je odgovarajući sertifikat. U isto vreme, pancir se nosio sa testovima sa primetnom marginom - u video projektu Rostec čak je izdržao metak koji nije bio uključen u standardni program testiranja.

Inicijativa i odbrana

Neprobojni prsluci serije „Obereg“ iz fabrike „Oktava“ u Tuli jedan su od najzanimljivijih novih proizvoda svoje klase koji su se nedavno pojavili. Pre svega, zanimljiva je njihova istorija. Tako je preduzeće poznato po svojoj elektronici savladalo novi pravac i brzo dalo uspešne rezultate. Istovremeno, visoke stope proizvodnje su već postignute, a planiraju da ih značajno povećaju.

Brzi razvoj novog pancira u celini i svih njegovih glavnih elemenata olakšala je upotreba dobro poznatih i široko rasprostranjenih ideja. Kompanija iz Tule proučavala je iskustva drugih, prilagodila ga svojim proizvodnim mogućnostima, i kao rezultat toga, pojavilo se novo sredstvo zaštite oklopa sa visokim performansama. Pored toga, potrebno je napomenuti iskustvo i veštine zaposlenih u Octavi koji su uspeli da savladaju novi pravac.

Uprkos nedostatku iskustva, kompanija se nosila sa zadatkom. Kako se navodi, prva verzija „Oberega“ je već prošla niz testova, dobila je potrebnu dokumentaciju i čak je bila u probnom radu u zoni specijalnih operacija. Sada se očekuje proizvodnja novih serija, koje će takođe ići u trupe i koristiti ih ljudstvu.

Sve u svemu, projekat "Amajlija" je zanimljiv i daje razloge za optimizam. Ruska odbrambena industrija proizvodi širok spektar različitih pancira i druge zaštitne opreme. Pre nekoliko meseci, još jedan učesnik je ušao u industriju sa svojim najnovijim razvojem. Sada fabrika Oktava svojim proizvodom pomaže u snabdevanju vojske potrebnim proizvodima, a takođe pokazuje da vojne proizvode mogu proizvoditi ne samo specijalizovana preduzeća.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Obereg-1.png (480.35 KB, 797x517 - viewed 1 times.)

* Obereg-2.png (441.56 KB, 792x526 - viewed 1 times.)

* obereg-2.jpg (53.28 KB, 800x450 - viewed 2 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 22 queries.