Ne bi se slozio sa tobom. Ako je M 76 evolucija od M 70 (ja bas i ne delim misljenje da je to dobra snajperska puska,ali eto) ,zasto M 77 ne bi bila dalja evolucija istog? 7.9x 57mm i 7.62x54mm imaju priblizno slicne karakteristike ,pritisak na cev,sklopove puske ,zar ne bi bilo jednostavnije samo preraditi na 7.62 sa 7.9 nego iznova raditi sve od M 70? Da ne kazem sto su najverovatnije alati izrade potpuno isti,cak bih rekao i velika vecina sklopova bez ikakvih izmena (cev,sanduk,itd...). Snajperske puske moraju ispuniti totalno drugacije prohteve od jurisnih.
Па баш зато што снајперске пушке имају друкчије прохтеве од јуришних, важи и обрнуто.
Већина склопова је раније била иста, па би твој став могао да стоји, али сада осим димензија, израда је сада другачија, о чему сам раније писао па прочитај поново. Наиме, М77 се сада производи јефтинијим начином израде (понављам - пресовани челични лимови), који је и примерен за јуришну пушку која нема толике захтеве за прецизношћу. Навео сам и линк да се види како је то раније рађено. Дакле, данас се не користе исти склопови.
Треће, све што сам рекао иде уз претпоставку да Застава "не лупа" кад на свој сајт ставља фотографије, мада и сами знате колико су склони "машењу" и неконзистентности када су називи и ознаке модела у питању. Видим да још нико овде није успео да наброји тачно све верзије М70 од првог до данас актуелног модела, мада је то друга тема, али даје до знања колика је пажња произвођача посвећена јасном презентовању података за "народне масе".
Значи, могуће је да сте сви ви у праву, немам проблем са тим, само бојим се да, док не сазнамо из прве руке, свако ће имати само свој став при коме ће (морати) да остане. Толико о томе, као што рекох, има много интересантнијих питања од овог, само што нам фали неко да прозбори на ту тему...
Поздрав
пс: ја нисам спомињао ништа о калибрима 7,62х54 и 7,9 Маузер, то је за СВД vs М76 тему. И у праву си Рокер..