PALUBA
July 11, 2025, 10:18:22 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6   Go Down
  Print  
Author Topic: Diskusija o odbrambenim linijama  (Read 56435 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:April 10, 2022, 04:18:25 pm

« Reply #10 on: September 03, 2011, 05:23:48 pm »

Ne treba zaboraviti ni Gotsku liniju, na severu italije. Sve u svemu su nemci iskoristili, poput finaca, sve prednosti terena na Apeninskom poluostrvu i mrcvarili saveznike u borbama oko probijanja ovih linija.

Pogledajmo samo borbe oko Monte Kasina. Od januara do maja 1944 godine su Saveznici pokušavali da ga zauzmu na sve moguće načine, da bi na kraju uspeli da ga opkole i prinude nemačke padobrance da napuste samostan.

MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #11 on: September 03, 2011, 05:28:14 pm »

Da ne bi smo u temi o Mažino liniji išli u off topic...otvorio sam novu temu za raspravu o odbrambenim linijama.
SHOOTER
stariji vodnik
*

Last Login:October 01, 2013, 11:49:18 pm

« Reply #12 on: September 03, 2011, 05:45:05 pm »

Ja sam nedavno saznao za odbrambena linija "Kral Marko" na Bugarsko-Turskoj granici za vreme hladnog rata. Licno ne znam i nemam puno detalja ali znam da su bugari ukopali njemacki tenkovi iz Drugog svetskog rata i koristili ih kao PT tacke.
Kad smo vec kod odbrambene linije da pitam dali neko moze da objasni termin "elasticna odbrana" i "odbrana u dubini"? Ja otprilike znam sto znaci ali ako neko moze da objasni vise bio bih zahvalan.
Solaris
kapetan bojnog broda
*

Last Login:April 24, 2022, 02:45:13 pm

#vragu i rat#

« Reply #13 on: September 03, 2011, 05:59:58 pm »

Imam i ja pitanje za stručnjake za ovu tematiku.

Dali bi u ovu tematiku spadala i utvrđenja naprimjer na Iwo Jimi

poz.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:July 08, 2025, 06:44:34 pm

« Reply #14 on: September 03, 2011, 06:18:24 pm »

Ja sam nedavno saznao za odbrambena linija "Kral Marko" na Bugarsko-Turskoj granici za vreme hladnog rata.

U toku je prikupljanje ponuda za izgradnju nove "odbrambene linije" izmedju Bugarske i Turske - slično zidu koji su izgradili Izraelci.
SHOOTER
stariji vodnik
*

Last Login:October 01, 2013, 11:49:18 pm

« Reply #15 on: September 03, 2011, 06:38:20 pm »

Ja sam nedavno saznao za odbrambena linija "Kral Marko" na Bugarsko-Turskoj granici za vreme hladnog rata.

U toku je prikupljanje ponuda za izgradnju nove "odbrambene linije" izmedju Bugarske i Turske - slično zidu koji su izgradili Izraelci.
Dobro, to je drug tip linije, nije vojna Smiley Sad su bugari EU pa imaju obaveze za granice Smiley To nije nas domen, nas se vise tice vojni aspekt Smiley
vathra
potporučnik
*

Last Login:July 05, 2025, 06:33:27 am

« Reply #16 on: September 03, 2011, 07:52:46 pm »

Ja sam nedavno saznao za odbrambena linija "Kral Marko" na Bugarsko-Turskoj granici za vreme hladnog rata. Licno ne znam i nemam puno detalja ali znam da su bugari ukopali njemacki tenkovi iz Drugog svetskog rata i koristili ih kao PT tacke.
Користили су куполе са Т-34.
Занимљиво да су и у Аустрији користили куполе са својих Т-34, постављене на бетонске бункере, као и да су купили расходоване холандске Центурионе, само да би искористили њихове куполе на фиксним положајима.
У доба пре ПОВР, ово би био прилично "тврд" противник.

-----

Да поменемо инжењеријску препреку коју су Ирачани користили у Кувајту - дуж пустиње су насули зид од песка, висок око два-три метра. Пошто је савезничка авијација претходно неутралисала или блокирала браниоце иза зида, сам пролаз није био проблем.
vathra
potporučnik
*

« Reply #17 on: September 03, 2011, 07:56:41 pm »

Kad smo vec kod odbrambene linije da pitam dali neko moze da objasni termin "elasticna odbrana" i "odbrana u dubini"? Ja otprilike znam sto znaci ali ako neko moze da objasni vise bio bih zahvalan.
Има лепо објашњено на Википедији:

Defence in depth (also known as deep or elastic defence) is a military strategy; it seeks to delay rather than prevent the advance of an attacker, buying time and causing additional casualties by yielding space. Rather than defeating an attacker with a single, strong defensive line, defence in depth relies on the tendency of an attack to lose momentum over a period of time or as it covers a larger area. A defender can thus yield lightly defended territory in an effort to stress an attacker's logistics or spread out a numerically superior attacking force. Once an attacker has lost momentum or is forced to spread out to pacify a large area, defensive counter-attacks can be mounted on the attacker's weak points with the goal being to cause attrition warfare or drive the attacker back to its original starting position.

The idea of defence in depth is now widely used to describe multi-layered or redundant protections for non-military situations, both tactical and strategic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #18 on: September 03, 2011, 09:31:58 pm »

Evo par primera kako su nemci koristili tenkovske kupole u fortifikacijskim objektima.

Kupola tenka R-35
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kupole tenka Panther.

* ut01.jpg (15.92 KB, 325x233 - viewed 356 times.)

* Pantherstellung En Construcción .JPG (38.95 KB, 553x382 - viewed 334 times.)

* Pantherv.jpg (29.62 KB, 380x295 - viewed 359 times.)

* Panthestellung Bunker.jpg (17.34 KB, 286x182 - viewed 355 times.)

* Panthestellung Fortificación.jpg (58.13 KB, 600x440 - viewed 347 times.)
vathra
potporučnik
*

« Reply #19 on: September 03, 2011, 10:09:36 pm »

Занимљиво је да је код Pantherturm кориштена наменски прављена купола, са ојачаним кровом.
Овде има још слика, укљ. и неколико из Италије.
http://ostpanzer.asty.ru/topics/tanks/panther/ostwallturm/images.html
Pages:  1 [2] 3 4 5 6   Go Up
  Print  

Jump to: