PALUBA
June 13, 2024, 12:58:33 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4   Go Down
  Print  
Author Topic: Diskusija o odbrambenim linijama  (Read 50422 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #30 on: May 02, 2012, 08:36:21 pm »

Утврђене одбрамбене линије и јесу фактор одвраћања. Зато су и грађене. По својој суштини оне су посебно брањене препреке. Стара војна правила, која и данас важе, кажу да када се нађеш пред препреком гледаш како да је заобиђеш. Тек ако то није могуће савладваш је и то, ако је могуће, на најслабије брањеном или најслабије утврђеном делу.

По мом суду, свака препрека, па и одбрамбене линија, се могу савладати (пробити), само је питање цене коју мораш да платиш.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #31 on: May 03, 2012, 01:27:19 pm »

pa upravo zato se i grade, da razmisljas o ceni
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 667


« Reply #32 on: May 03, 2012, 07:53:24 pm »

када говоримо за одбрабени линије по мом мишљењу, мора да се  испуни четири услова

Први услов је терен
Втори  услов је да има довољно људи

Трећи услов је логистика


Први услов је терен је важан због, то  ако ми имамо  планиски терен лако могу  да подесите одбрабена линију због тежак терена као за возила тако и за пешадија, нешто слично су урадили централни сили на планиски масив  кајмакчална, ниџе, кожув у прво светско рата у македонију. За разлику од нама у Балкана, Франузузи су морали да изградњу тврђаве као тврђава у верден, због то да северна француска је поле,и Немци могао врло лако да се пробије до Париз као шта су они урадили у рата из 1873, због из тих разлога франзузи своју одбрабену линију у Први светски рат стављајте упркос великих река у северној Француској где велики реке су били су природно одбрабена линија који се лако бранити.
 Втори услов је луди, али многи људи под оружјем, за да покрије целу одбрабена линије нешто шта  Грци и Британци су немали у априлско рата, и Немци лако су пробили фронт из  Битола и Флорина због то да грци ни су имали доволно снаге да затворе овој јаз који омогућао да немци преку пелагонију да се пробије до река Бистрице у јужно део Егејске Македоније и и тако  Грчка  поделити на два дела.
 Друг балкански пример због недостатка луди и одбрабена линије е Бугарска у прво светско рата, имено кад су немци повукли из Македонију, онда су Бугари узели цео фронта од солунско залива до Струга, или укупно 200 км на одбрабену  линију а  су имали само 330 илјади луди под оружјем, овоо био негативно за бугарска армија због то да сад  неке секторе морали да брани  кад су  нападанти, а због недостак луди они су морали да  носе трупе из друге сектора фроната, и тако неки делови фронта био  лакше да се пробије.
И за крај Логистика е важна када се постави одбрабена линију, из разлог да  наши војници кој се на одбрабену линију  су  у истој ситуацији као да су  под опсадом, а ако непријатељ успети да се пробије  наша војска мора да има залихе хране и мунција ако се Десило да наше војске притиснту  у џепу.
Извините за мој  лош српски
 
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #33 on: May 03, 2012, 09:14:03 pm »

Uvek treba sagledati sve karakteristike terena na kojem se linija gradi. Tu kao primer opet ističem fince, jer su oni najbolje iskoristili sve prednosti koje teren na Istmusu pruža. Na dobro smišljenoj i izgrađenoj odbrambenoj liniji nije potrebno mnogo ljudi. Logistika je možda i najvažniji deo, jer ti džabe i 10.000 ljudi na 1 km fronta, ako nemaju čime da se bore.

Koji je 4 uslov?
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #34 on: May 03, 2012, 09:43:23 pm »

ne znam za druge, sto se mene tice zamolio bi goceta i ostale makedonce da pisu makedonski ako im je tesko na srpskom. jako mi je tesko da pratim ovo.
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 667


« Reply #35 on: May 03, 2012, 09:47:55 pm »

 Да људи да остаје на линијама фронта и да не окреће у бегство  када че видите првипут  непријатеља Smiley Smiley
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 667


« Reply #36 on: May 03, 2012, 09:48:58 pm »

ne znam za druge, sto se mene tice zamolio bi goceta i ostale makedonce da pisu makedonski ako im je tesko na srpskom. jako mi je tesko da pratim ovo.

Добро само дека мајчин јазик на овој форум е српскиот јазик и само следев правила. Го знам српскиот јазик но тешко ми да вратам на српски оти не сум го учел јас сум од помладите генераци оти сум роден во 1985г/Кога владимир ми предоложи да пишам на овој форум не сакав да пишам оти незнам да пишам на српски и ке имав потешкотија да се изјаснам што сакам да кажам. Но ако и да е ке се трудам преку ГООГЛЕ Транслетор да пишам на српски.
« Last Edit: May 03, 2012, 09:54:17 pm by gocemk » Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #37 on: May 03, 2012, 09:58:06 pm »

pored dve skopljanke, jedne iz ohrida i jedne iz bitole makedonski da mi je strani? ne biva  Grin
Logged
SHOOTER
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 782


« Reply #38 on: May 04, 2012, 12:26:05 am »

Да људи да остаје на линијама фронта и да не окреће у бегство  када че видите првипут  непријатеља Smiley Smiley

E ovo ti pare vredi Cheesy! I tacno je, to je stvarno bitan uslov  Cheesy
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 667


« Reply #39 on: May 05, 2012, 09:39:21 pm »

Ja sam nedavno saznao za odbrambena linija "Kral Marko" na Bugarsko-Turskoj granici za vreme hladnog rata. Licno ne znam i nemam puno detalja ali znam da su bugari ukopali njemacki tenkovi iz Drugog svetskog rata i koristili ih kao PT tacke.
Користили су куполе са Т-34.
Занимљиво да су и у Аустрији користили куполе са својих Т-34, постављене на бетонске бункере, као и да су купили расходоване холандске Центурионе, само да би искористили њихове куполе на фиксним положајима.
У доба пре ПОВР, ово би био прилично "тврд" противник.

-----Да поменемо инжењеријску препреку коју су Ирачани користили у Кувајту - дуж пустиње су насули зид од песка, висок око два-три метра. Пошто је савезничка авијација претходно неутралисала или блокирала браниоце иза зида, сам пролаз није био проблем.

Ке ти пишам на Македонски за да ме разберите  нема да имаа проблем? Употребата на куполи за одбрабени линији е почнато уште во 19 век пред се за тврдините во Верден, пред се поради онаа "torpedo" топовска криза кога топовите од крајот на 19 век веке можеле лесно да пробијата неколку метра на зид од камен или бетон и да експлодират внатре во самиот сид и да направат голема штета на одбрабената позиција, поради таа причина во тврдината во Верден се поставуват топовски куполи од 155 мм и 75 мм кој од како ке испуката некоколку гранати се вовлекува, или се  спушат во бетонски силоси со цел да бидат заштитени од непријателски артилерски оган. Е сега вакви типови на топовски куполи секогаш на себе го привелкувале целиот непријателски артилесрски оган, како што беше случајот со тврдината Douaumont во верден каде германците испукаја илјадници гранати да ги неутрализират овие куполи.  Друг тип куполи бил нешто како што денешните самоходни топови само што биле влечени со коњска запрега. Додека за овие што пиша за тенковски куполи на бетноски подлоги било правено со цел да се намалат трошковите за теновите и да се добије заштита на посадата на овие артилеските орудија, но овие тенковски куполи поставени на бетонски подлоги биле доста ранливи од воздух и на тоа што биле не подвижни, и од тука се појави оној шведскиот  тенк strav-103, и австрискиот SK-105 Kürassier, тие требале да бидат нешто како подвижни бункери да се укопат во некоја позиција и од тука да дејствуват против непријателот па од како ке испукат неколку гранати ке ја промената положбата на некој друга позиција еве направена од бетон или ке се скријата во некој бетноски бункер додека заврши непријателскиот контра артилерски удар, ваква тактика пременуваше ПЛО против израелските сили во 1982
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 667


« Reply #40 on: May 17, 2012, 10:05:11 pm »

Употреба на тенкови и тенковски куполи како бункери на линијата на фроното
првата слика се однесува на бетонирање на  советски тежок тенк јс-2, што од една страна е добро но од друга страна е негативно од тоа што тенкот ја губи можноста за движење
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
1 влез
2 простор за посадата
3 потпора за тенкот
4 бетонска обвивка

Слика 2 е за германски бункери кој се состојат од тенкови куполи кој можат брзо да се постават таму каде е потребно

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* js-4.jpg (70.89 KB, 910x301 - viewed 207 times.)

* panter -4.jpg (139.16 KB, 825x594 - viewed 221 times.)
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 667


« Reply #41 on: October 19, 2022, 11:24:12 pm »

Линија Пригужин во  Луданска народна република.

[/youtube]
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #42 on: October 20, 2022, 06:56:46 pm »

Да ли та линија у том облику, односно да ли "линија" уопште постоји је питање на које нико од нас не може поуздано да оговори.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #43 on: October 20, 2022, 09:38:13 pm »

Ovo je neki sažetak u vezi s tim

Линия Вагнера»: как создается новый оборонительный рубеж в ЛНР

Izmena ispravan link:
 https://riafan.ru/23698192-_liniya_vagnera_kak_sozdaetsya_novii_oboronitel_nii_rubezh_v_lnr


« Last Edit: October 20, 2022, 09:48:55 pm by Milan (longtrip) » Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 667


« Reply #44 on: October 21, 2022, 10:40:15 am »

Да ли та линија у том облику, односно да ли "линија" уопште постоји је питање на које нико од нас не може поуздано да оговори.

Мислам дека ја градот од градот северно донецк е некаде оваа линија

www.google.com/maps/d/viewer?mid=180u1IkUjtjpdJWnIC0AxTKSiqK4G6Pez&hl=en_US&ll=48.913191033407635%2C38.866418236951574&z=9
Logged
Pages:  1 2 [3] 4   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.063 seconds with 23 queries.