PALUBA
December 02, 2023, 11:38:08 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7   Go Down
  Print  
Author Topic: Avion Brege 19 (Breguet 19)  (Read 79660 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #15 on: February 19, 2012, 01:33:59 pm »

Fotka je snimljena u periodu 1937-1941 pošto je deda u to vreme radio u Kraljevu, koliko znam.
Ne mogu sad da nađem skenove fotki , videću da ih ovih dana ponovo skeniram i postavim, ima još par zanimljivih...

Bilo bi lepo od tebe i navijamo  Smiley


Ovo je poznata i dosta objavljivana fotografija Bregea 19 B2 No.1205 u letu ali mislim da nije bila u ovako pristojnoj rezoluciji.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* brege 19 B2.jpg (154.1 KB, 1024x740 - viewed 538 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #16 on: February 19, 2012, 01:50:17 pm »

Ovu sam našao na nekom francuskom forumu. Tamo navode da je slikana u Kraljevu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* br19 kraljevo.jpg (53.76 KB, 640x315 - viewed 474 times.)
Logged
T.G.Mapplebeck
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 94« Reply #17 on: February 20, 2012, 10:43:35 pm »

Poštovane kolege, rešio sam da napišem i podelim sa vama jednu kratku priču vezanu za temu legendarnog "Bregejca".
Naravno, svima onima koje interesuje "kraljevina" događaj koji je opisan nije nepoznat  Smiley


IMA LI PILOTA U AVIONU

Neobična dugodovština pilota nar. Ignjata Skeledžije i por. izviđača Aksentija Panića u utakmici ratnih dvoseda za Pehar Nj. V. Kralja u 1933. godini

Svakog 6. septembra, počev od 1926. godine, pa sve do pred kraj tridesetih godina, na dan rođenja prestolonaslednika Petra održavane su velike vazduhoplovne utakmice jugoslovenskog vojnog vazduhoplovstva pod nazivom „Vazduhoplovne utakmice za Pehar Nj. V. Kralja“. Bile su obično podeljene u tri kategorije: utakmica ratnih dvoseda, borbenih (lovačkih) aeroplana i školskih aeroplana.

U klasi ratnih dvoseda te godine je učestvovalo dvanaest aparata Brege 19.7 sa motorom Hispano-Suiza od 650 KS. Oni su imali ujedno i najteži zadatak na takmičenju, da pređu prugu dugačku 1424 km na itinereru: Novi Sad – Bela Crkva – Kraljevo – Mostar – Zagreb – Ljubljana – Maribor – Zagreb – Novi Sad, sa obaveznim spuštanjem na četiri mesta, u Kraljevu, Mostaru i dva puta u Zagrebu, i bacanjem izveštaja iznad preostalih tri mesta. Od dvanaest aparata koliko je startovalo, trku je završilo deset.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Redosled poletanja takmičara određen je kockom tokom 4. i 5. septembra, dok je tehnički pregled aeroplana izvršen prethodnog dana, nakon koga su aeroplani smešteni u hangar „Jugović“ gde su čuvani pod ključem do polaska. Na dan takmičenja, tačno u 5 časova ujutru poleteo je prvi takmičar, a potom ostali na svakih pet minuta po prethodno utvrđanom redosledu. Posada aparata Brege 19.7 (No1277) sa takmičarskim brojem “5“ na trupu, koju su činili pilot vazd. narednik Skeledžija i vazd. poručnik izviđač Panić, startovala je peta. Nakon uspešnog dekolaža rtanih dvoseda, startovali su školski avioni - školski dvosedi tipa Fizir FN - po pet aviona opremljenih motorom Mercedes od 100 KS i pet sa motorom Valter NZ od 120 KS. Na kraju su startovali borbeni avioni, tj. lovački jednosedi, ukupno šest aparata tipa Avia BH-33E sa motorima Jupiter od 450 KS.

Utakmica se inače odvijala po sunčanom, ali izuzetno vetrovitom danu. Na samom bežanijskom aerodromu duvao je veoma snažan vetar, koji je u manjem ili većem intezitetu pratio takmičare i na većem delu puta. Po oceni novinara koji su izveštavali sa ove svečanosti vetar je u ravnici duvao „na rafale“, dok je u krševitim hercegovačkim planinama stvarao vrtloge i vihore, otežavajući tako let takmičarima.

U prvoj etapi takmičenja ratnih dvoseda dogodio se jedan incident, ali ne izazvan vetrom, kada je na putu između Bele Crkve i Kraljeva posada koju su sačinjavali prošlogodišnji pobednici utakmice, Mustur – Radmilović na Bregejcu sa startnim brojem “9“ (No1264) morala da prizemlji svoj aparat kod Požarevca usled gubitka vode. Ateriranje je prošlo bez posledica za posadu i sam aparat.

Nakon bacanja izveštaja iznad Bele Crkve i uspešnog spuštanja u Kraljevu, posada Skeledžija – Panić nastavila je put Mostara.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tokom ranog prepodneva u kratkim intervalima počeli su da pristižu prvi takmičari na mostarski aerodrom. Nakon izvesnog vremena nad aerodromom se pojavio Bregejac koji je u čudnim i nepravilnim krugovima počeo da kruži nad aerodromom. Svi su ga sa pažnjom posmatrali. U jednom trenutku je avion krenuo da se spušta ali je pilot odustao i krenuo u zaokret. Avion se potom spustio vrlo nisko, ali se opet naglo podigao i napravio nekoliko krugova, da bi se na kraju spustio na sam kraj travnate piste nabivši se na nos. Kada su vojnici i drugo prisutno osoblje pritrčali do aviona, zatekli su samo izviđača Panića, koji je bio živ i zdrav, ali piolta nije bilo. Potom je poručnik Panić članovima komisije i prisutnima detaljno opisao šta se dogodilo. Naime, prilokom prelaska planine Velež, između Nevesinja i Mostara, na silaznoj putanji dok je avion ponirao najvećom brzinom, spuštajući se ka Mostaru sa visine od 3.000 m, uleteli su svojim aparatom u vazdušni vrtlog. Nagli udar vetra je gotovo prevrnuo avion, a od siline udara prekinuo se pojas kojim je pilot bio vezan za sedište i izbacio ga iz aviona. Skeledžija se najednom, potpuno neočekivano našao u vazduhu. U slobodnom padu, padajući ka zemlji munjevitom brzinom. Izviđač Aksentije Panić je tako ostao sam u avionu.

Našavši se u avionu bez pilota koji je nakon toga vrtoglavo poleteo ka zemlji, svestan opasnost koja preti i njemu i avionu, izviđač Panić, umesto da i sam iskoči iz aviona odlučio je da pokuša da pređe u pilotsko sedište u nameri da preuzme komande i uspostavi kontrolu nad avionom. Otkačio se na svom sedištu pokušavajući da uprkos velikom vetru dopuže do pilotovog mesta i preuzme komande. Pri gotovo vertikalnom poniranju ka zemlji, velikom brzinom i uz jake udare vetra koji su mu čak otvorili padobran, nakon dva neuspela pokušaja uspeo je nekako da dohvati komandnu palicu i da je navuče ka sebi. Postepeno ispravljajući avion, navodeći ga na taj način na propinjanje, uspeo je da umanji brzinu, prebaci se na pilotsko sedište i prihvati komandu. Panić, koji do tada nikad nije pilotirao, preuzeo je komandu nad avionom. Uz veliki napor boreći se sa vetrom, i uz otežano upravljanje zbog padobrana koji se prilikom otvaranja zapetljao u komande, Panić je sa ono malo teoretskog znanja o pilotiranju, nakon očajničke borbe u vazduhu od 20 minuta uspeo da dovede avion do aerodroma, i nakon nekoliko pokušaja i da ga spusti uz neznatno oštećenje.

Kako će se ispostaviti nešto kasnije u toku popodneva, pilot Skeledžija je ispao iz aviona srećom sa neoštećenim padobranom. Nakon prvobitnog šoka i strmoglavog pada ka zemlji velikom brzinom, uspeo da otvori padobran tek na nekih pedeset metara iznad zemlje, ali se spustio sasvim ispravno i bez povreda. Šta više, nakon toga je pešice došao da se javi komandi puka na aerodromu u Mostaru, prepešačivši skoro 50km.

Tako se okončao ovaj nesvakidašnji događaj koji se sve vreme odvijao na ivici katastrofe. Prisebnošću pilota nar. Skeledžije, i pre svega požrtvovanošću izviđača por. Panića, ovaj događaj se završio bez ozbiljnih posledica po posadu, kao i sam aparat, koji je prošao sa neznatnim oštećenjem.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Poduhvat izviđača Panića nije ostao nezapažen i van granica zemlje, tako je dospeo čak i na stranice britanskog „Flight“ magazina, u kome je do detalja opisan sam događaj.

Mapplebeck


* 01 itinerer ratnih dvoseda.jpg (36.88 KB, 700x392 - viewed 432 times.)

* 02 posada Skeledzija-Panic u Kraljevu.jpg (79.15 KB, 700x394 - viewed 457 times.)

* 03 The Yugoslavia King's Cup Race.jpg (94.34 KB, 700x423 - viewed 429 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #18 on: February 20, 2012, 11:10:59 pm »

Sjajna priča Mapplebeck. 

Nadam se da ima još oavakvih priča vezanih za naše Bregejce.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #19 on: February 21, 2012, 12:05:28 pm »

Jedan Brege 19 u Mostaru.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* dimitrije kneselac_mostar.jpg (221.99 KB, 1302x942 - viewed 321 times.)
« Last Edit: February 25, 2012, 11:34:17 am by dreadnought » Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #20 on: February 23, 2012, 03:08:25 pm »

Jedan Brege 19-8 Armijskog Vazduhoplovstva sa Ciklon motorom.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* armijsko_brege.jpg (48.4 KB, 640x366 - viewed 278 times.)
« Last Edit: February 26, 2012, 10:52:53 am by dreadnought » Logged
T.G.Mapplebeck
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 94« Reply #21 on: February 23, 2012, 04:00:00 pm »

Zahvaljujući uvaženom kolegi "dreadnought"-u kome se priča o Skeledžiji i Paniću učinila poznatom, i uz mali napor da pronađe izvor, sledi mali "ilustrovani dodatak".

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Poduhvat dvojice avijatičara poslužio je kao inspiracija za jedno literarno delo (ne bih ulazio u kvalitet istog), koje je objavljeno u dodatku Vazduhoplovnog glasnika, nekih četiri godine kasnije u odnosu na vreme kada se sam događaj odigrao. Autor novele pod nazivom "On nije bio pilot", vazd. kap. F. M. Ratković, inspirisan pomenutim događajem napisao je priču o dvojici neustrašivih avijatičara, poručnicima Sekuliću i Janjiću. Priča je u osnovi bazirana na samom događaju - utakmica za kraljev pehar, Bregejac, pilot i izviđač, mostarski aerodrom... Sve ostalo je fikcija samog autora, uključujući i imena, činove, kao i događaje koji su prethodili. Čak je i Bregejac dobio novi identitet, umesto 5 nosi startni broj 9 (LOL).

Pripovest je ilustrovana, tako da se mogu videti ključne faze događaja:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Trenutak kada pilot ispada iz aviona.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Izviđač koji sa poluotvorenim padobrano teškom mukom pokušava da pređe na pilotovo mesto.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Uspešno sletanje pilota na hercegovački krš.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Bregejac naboden na nos, i ponovni susret pilota i izviđača na aerodromu.

Bilo bi zanimljivo pronaći da li su, i na koji način su nagrađeni ova dvojica požrtvovanih avijatičara za svoj poduhvat.


* 04 novela.jpg (80.67 KB, 480x700 - viewed 277 times.)

* 05 crtez.jpg (99.37 KB, 800x530 - viewed 269 times.)

* 06 crtez.jpg (75.21 KB, 800x530 - viewed 248 times.)

* 07 crtez.jpg (105.75 KB, 800x530 - viewed 245 times.)

* 08 crtez.jpg (88.87 KB, 800x530 - viewed 253 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #22 on: February 23, 2012, 04:07:08 pm »

Sjajno. 
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #23 on: February 23, 2012, 04:32:15 pm »

... sledi mali "ilustrovani dodatak".

Thanks!  Smiley
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #24 on: February 23, 2012, 04:46:51 pm »

Kad nam lepo ovako ide ovde, evo nešto sa dve kontakt kopije.

Nije nešto naročito, ali je bar novo.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Nemam podatke o lokaciji i vremenu nastanka.* brege 19_ posada.jpg (58.77 KB, 823x568 - viewed 284 times.)

* brege 19_ posada 1.jpg (67.59 KB, 994x605 - viewed 270 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #25 on: February 23, 2012, 04:55:38 pm »

Još nešto ... grupa avijatičara ispred jednog bregejca.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* brege 19_avijatičari.jpg (103.62 KB, 1023x737 - viewed 283 times.)
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #26 on: February 23, 2012, 05:59:56 pm »


 Ne kažem da se nije dogodilo, ali smatram de je uveličano!
 Prosečna brzina 180 km., sa poluotvorenim padobranom prelazi iz zadnje u prednju kabinu. Probajte kroz otvoren prozor kola pri brzini od 120 km.da pružite otvorenu šaku. Videćete koji je otpor vazduha. Poluotvoren padobran bi ga jednostavno izvadio iz kabine, ili odvukao s trupa u prelasku. Znači da je padobran morao biti nekako savijen da se to ne desi ili se aktivirao posle. Sled događaja mi se malo ne podudara. Moje lično mišljenje, nikako ne umanjujući sam čin koji je opisan.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #27 on: February 24, 2012, 07:53:18 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* bregejci miting.jpg (34.72 KB, 410x237 - viewed 624 times.)
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 833« Reply #28 on: February 24, 2012, 08:08:41 am »

Crtež "bregejca" sa Rajt Ciklon motorom u službi ZNDH...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* ''bregejac'' ZNDH crtez.jpg (95.88 KB, 640x259 - viewed 284 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #29 on: February 24, 2012, 09:36:02 am »

I fotografija udesa jednog B2...

I iz drugog ugla ...


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* kraksa1.jpg (193.38 KB, 800x539 - viewed 299 times.)

* brege 19_kraksa.jpg (81.12 KB, 800x484 - viewed 277 times.)
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.057 seconds with 23 queries.