PALUBA
June 07, 2023, 06:05:57 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik za postovanje vesti!
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Kako je Grčka dospela na ivicu bankrota  (Read 39838 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« on: September 29, 2011, 09:41:46 pm »

ATINA 28. 09. 2011

PRESS

Kako je GrČka dospela na ivicu bankrota

Nagrađivali dolaženje na posao sa 310 €

Razbacivanje - Grčki deficit veći od 300 milijardi evra nastao je, između ostalog, jer su vozači autobusa dobijali po 310 evra ukoliko za mesec dana nijednom ne zakasne na posao, mašinovođe po 420 evra za pranje ruku, a nagrađivani su i oni koji znaju da koriste računar.

Grčka, koja se nalazi na ivici bankrota, do toga je došla, između ostalog, neverovatnim dotacijama koje je država plaćala iz budžeta. Tako su, na primer,  vozači autobusa u Atini imali dodatak od 310 evra ukoliko u toku meseca nijednom nisu zakasnili na posao, a mašinovođe dobijale po 420 evra za pranje ruku.

Grci su imali niz specifičnih dotacija kakve se zaposleni u drugim evropskim zemljama nikada nisu ni setili da traže. Neke od njih ukinute su rigoroznim merama štednje, pa će grčki budžet, prema nekim procenama, samo od 30 odsto smanjenja dotacija biti puniji za 1,7 milijarde evra.

Plata plus bonus

Naime, zaposleni u Grčkoj navikli su da je njihova plata tek osnova na koju onda dolaze razne nagrade. Tako su državni službenici lako mogli dodatno da zarade čak i do 1.300 evra mesečno.

Lepeza premija bila je veoma široka. Tako su grčki službenici mogli da računaju na nagradu ako znaju da koriste računar, dodatno se plaćalo znanje stranog jezika, ali i ako se na posao dolazi na vreme.

Poseban trn u oku drugim Evropljanima bila je navika Grka da dele ne samo 13, nego čak i 14. platu. Pola mesečne plate dobijali su za Uskrs, drugu polovinu za godišnji odmor, a 14. plata se delila za Božić.

Takođe, državni službenici su mogli da odu u penziju i pre 50 godine života, što je dovelo do toga da deficit penzionog fonda u Grčkoj raste brže nego bilo gde u Evropi.

Besmisleni saveti

Kuriri u ministarstvima imali su dodatak od 290 evra za uredno i na vreme prenošenje dokumenata iz kabineta u kabinet.

U Grčkoj je običaj da se, kada o nekom problemu postoje različita mišljenja i interesi, osnuje poseban savet koji rešava problem. S obzirom na to da problema ima napretek, i saveta ima beskonačno mnogo. Posebno se ističe savet koji upravlja jezerom Kopijas, koje je presušilo još 30-ih godina prošlog veka, što naravno nije smetalo članovima tog saveta da za svoj trud i rad donedavno primaju platu. Jedan grčki list je izračunao da je u svim mogućim savetima zaposleno više od 10.000 „stručnjaka" i da to vladu u Atini košta više od 100 miliona evra godišnje.

Država je vlasnik 74 preduzeća i u gotovo svima ima mnogo više zaposlenih nego što je potrebno. U grčkoj državnoj železnici, na primer, ima 9.000 zaposlenih, a 2008. je imala 800 miliona evra gubitka.

Kada je reč o odbrani, osim SAD, retko koja druga država troši toliko novca za odbranu kao Grčka. Proteklih godina za odbranu je odlazilo čak šest odsto BDP, odnosno 14 milijardi evra godišnje, od čega gotovo 80 odsto na trošak osoblja i uprave.

Specijalne dotacije za zaposlene u javnom sektoru:

- državni službenici mogli da odu u penziju i pre 50 godine života, zbog čega je deficit penzionog fonda u Grčkoj rastao brže nego bilo gde u Evropi
- rođaci 4.500 umrlih Grka, koji su radili u javnom sektoru, godinama su dobijali penzije
- neudate ili razvedene ćerke državnih službenika, nakon smrti oba roditelja, nastavile su da primaju njihovu penziju. Tu povlasticu uživalo je oko 40.000 Grkinja i samo je to koštalo državu oko 550 miliona evra godišnje
- propisana minimalna plata je 740 evra, ali su zaposleni u Grčkoj mogli da dodatno zarade čak i do 1.300 evra mesečno na razne nagrade
- nagrađivani su oni koji znaju da koriste računar ili znaju neki strani jezik
- vozači autobusa u Atini imali dodatak od 310 evra ukoliko u toku meseca nijednom ne zakasne na posao
- vozači službenih dizel automobila mesečno su dobijali 25 evra jer moraju da zagreju motor pre nego što počnu vožnju
- mašinovođe lokomotiva dobijale su po 420 evra za redovno pranje ruku
- kuriri u ministarstvima imali su dodatak od 290 evra za prenošenje dokumenata iz kabineta u kabinet na vreme
- državni službenici imali su dodatak za kopiranje dokumenata, zaposleni u ministarstvu kulture imali su premije za nabavku odeće, a oni u državnom osiguranju imali su regres za prevoz iako nisu izlazili na teren
- Grci su dobijali 14. platu. Pola mesečne plate dobijali su za Uskrs, drugu polovinu za godišnji odmor, a 14. plata se delila za Božić
- članovi saveta koji upravlja jezerom Kopijas, koje je presušilo još 30-ih godina prošlog veka, i dalje primaju platu
- zaposleni u državnoj avio-kompaniji „Olimpik ervejz", koja godinama nije bila čak ni na nuli, imaju pravo da besplatno lete gde god požele, kao i njihove porodice
- u grčkoj državnoj železnici ima 9.000 zaposlenih, a 2008. je imala 800 miliona evra gubitka
- proteklih godina za odbranu je odlazilo 14 milijardi evra godišnje, od čega gotovo 80 odsto na trošak osoblja i upraveizvor: Press online
Logged
SHOOTER
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 782


« Reply #1 on: September 29, 2011, 09:45:41 pm »

Teski su ljudi ali ovo sto im se sada desava je stvarno strasno i nadam se da ce da izvucu guzice...mada situacija im je vise nego ozbiljna
Logged
rotring
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 555


Najkraci put do ludnice!?Jednostavno,samo skrenes!


« Reply #2 on: September 29, 2011, 10:20:02 pm »

Ako je sve ovo tacno.....nije mi zao sto im ovo i dogadja...ama nimalo Angry
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 299


« Reply #3 on: September 29, 2011, 10:48:53 pm »

Ни ми се у суштини нешто не разликујемо од њих. И наша авио компанија прави баснословне гибитке  а пилоти примају (бар су до скора примали) плате као да возе за стране компаније. Железница има велики број запослених и прави огромне губитке. А како ради... Скоро сва јавна предузећа послују са губитком. Углавном због лоше организације посла, радне недисциплине (кашњење на посао је нешто најнорамалније; ко долази уредно добија стимулацију) и великог (огромног) вишка запослених. Државна администрација је увећана за 40% у односу на период СФРЈ. На ТВ је приказан случај запослених у Општини Лесковац где један број запослених буквално нема столицу како би сео и нешто радио, већ лутају по граду. Како се мењала власт тако је свако запошљавао своје,а није отпушато оне које је довела претходна власт. Имамо сијасет агенција а да су при министарствима остали паралелни органи који се брину о истој врсти посла. И тд. и сл.
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4 on: September 29, 2011, 11:00:51 pm »

Zamisli da dobiješ stimulaciju što dolaziš na posao na vreme...ovo je jedna od najvećih gluposti koje sam čuo. Svaki zaposleni je dužan da dolazi na posao u određeno vreme, ako kasni, zna se, rebne se sa 10% od plate, pa sa 20%, a onda...radna knjižica i na biro majstore. O ostalim glupostima tipa 420 Evra za pranje ruku i 290 Evra za prenošenje dokumenata iz kancelarije u kancelariju na vreme...stvarno nemam reči.

Što se tiče naše birokratije i administracije, to je već posebna priča. Tongue
Logged
Kuzma®
Administrator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 395« Reply #5 on: September 30, 2011, 08:03:18 am »

Nedavno sam procitao jos jedan zanimljiv podatak za Grcku. Kazu da je otkriveno vise hiljada onih koji su primali penziju a preminuli su pre 15-20 pa i vise godina. Po tom osnovu drzava je svake godine isplacivala nekoliko desetina miliona evra vise.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 299


« Reply #6 on: September 30, 2011, 08:39:33 am »

Моториста, умањивање зараде за 10-20 посто а потом и отказ, ако се касни на посао, постоји код нас само у приватним фирмама. У јавним предузећима, а посебно у државној администрацији, тога најчешће нема или има врло, врло ретко. Када се и деси, "скаче" синдикат у одбрану напаћених радника и службеника. Спрат изнад моје фирме је једно јавно предузеће познато као велики губиташ али чији службеници уредно примају (за наше прилике) врло високе плате (просек око 70000,00 динара). О трошковима за службена возила, путовања, мобиле телефоне да не говорим. 
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 960


« Reply #7 on: September 30, 2011, 09:12:29 am »

Zamisli da dobiješ stimulaciju što dolaziš na posao na vreme...ovo je jedna od najvećih gluposti koje sam čuo. Svaki zaposleni je dužan da dolazi na posao u određeno vreme, ako kasni, zna se, rebne se sa 10% od plate, pa sa 20%, a onda...radna knjižica i na biro majstore. O ostalim glupostima tipa 420 Evra za pranje ruku i 290 Evra za prenošenje dokumenata iz kancelarije u kancelariju na vreme...stvarno nemam reči.

Što se tiče naše birokratije i administracije, to je već posebna priča. Tongue
A dobijali su i dodatak na platu zbog rada na kompjuteru - za štetnost po zdravlje. A za kompjuterom su radili - naravno ... svi!
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #8 on: September 30, 2011, 10:15:32 am »

Sve ja to znam dzumba jer radim u državnoj firmi, ali sve može da se sredi. Jedna moja koleginica je konstantno kasnila na posao, ne više od 5 minuta, svaki dan, dok šef nije poludeo i počeo da je zeza za 45 sekundi ( imamo tzv. barijeru za kucanje na ulazu u firmu). Kada ni to nije pomoglo, rebnuo je sa 10% plate, ali samo jedan mesec...sada dolazi najmanje 15 minuta ranije.

Ovo što su grci radili je van svake pameti, nije ni čudo što su dospeli tu gde jesu sada. Penzija za mrtve ljude, naknada za neudate žene, naknada za donošenjen dokumenata na vreme...ovo je bizarno, a da nije žalosno bilo bi smešno.

Logged
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 687


« Reply #9 on: September 30, 2011, 04:06:52 pm »

   Ne vidim ništa loše u navedenim povlasticama , a čak mi se neke i sviđaju ( npr. bonus za pranje ruku ). Zašto su svi ustali i pljuju po Grcima kada su oni uspeli da sebi stvore ono što smo i mi imali pa smo uništili , a to je država za narod a ne za vlast ! Zemlja koja je osnivač EU uspela je da ostvari svoj cilj i omogući svojim žiteljima pristojan život a sad je problem što ceo svet mora da vraća Američke dugove . Svetska ekonomska kriza nije počela u Grčkoj već bankrotom dve hipotekarne banke u SAD , a sad su Grci krivi . I ne samo to .Uvođenjem evra troškovi ujedinjenja Nemačke su svaljeni na sve članice, pa čak i one koje samo koriste evro kao referencijalnu valutu . Duboki industrijski i socijalni jaz između Istočne i zapadne Nemačke je 15-tak godina gušio samo Nemce, koji su zbog toga dugo vremena stagnirali sa smanjenim privrednim rastom . Izgleda da su svi zaboravili kako je u prvoj godini od uvođenja evra polako sve što je vredelo 1 DEM polako dostiglo vrednost od 1 e , iako se menjao 1 e za 2 DEM . To su plaćale sve zemlje evro-zone pa i Grci . Velika Britanija je preuzela ulogu promotera Novog Svetskog Poretka u Evropi i zato je dobila udeo u Iračkim nalazištima nafte kao i u kolonijama koje osvaja sa svojim patronom SAD , dok ostale zemlje članice EU i NATO moraju da ih slede . Sada će i Francuska dobiti svoj deo nakon ,,demokratizacije,, Libije . Po meni je Grčka tu najpoštenija . Nije učestvovala u kolonizacionim poduhvatima NATO-a iako je njen punopravni član , nije potencirala pitanje aneksije Severnog Kipra iako je to zona njenih interesa , nije tražila ratnu odštetu od ujedinjene Nemačke koja je, da podsetim, izgubila II sv. rat koji je sama započela . Uzela je kredite koji su pomogli da se njena privreda razvije , kao i infrastruktura a naročito turizam i time omogućila da njeni građani pristojno žive .
    Krediti MMF-a su inače sredstvo za ekonomsko porobljavanje zemalja koje ih uzmu ( Tito  ih nikada nije koristio a naša doživotna veza sa ovim krvopijama je počela tek posle njegove smrti ) . Odobravanjem virtuelnih sredstava koja ne postoje ( da li je neko video kompozicije banknota koje se pozajmljuju pošto su u pitanju stotine milijardi dolara ili evra - pa naravno da nije pošto je od ukupne količine novca koji je u opticaju svega nekoliko procenta odštampano ) postiže se dužničko ropstvo celih nacija , tako da je formalno fizičko porobljavanje nepotrebno . Grčka pokušava da se iščupa iz kandži masona i iluminata i ja im želim puno sreće u tome . Verovatno će odbaciti evro i preko noći ponovo uvesti svoju nacionalnu valutu Drahmu , čije apoene je već u tajnosti odštampala . A odnos nove Drahme i evra može da bude onaj koji njima odgovara tako da će u velikoj meri moći da uspostave ekonomsku nezavisnost .
   Boraveći u ovoj zemlji par puta kao turista uočio sam veliko poverenje običnog sveta u državu , crkvu i vojsku . Na svakoj manifestaciji bilo da je u pitanju proslava ili otvaranje npr. novog puta, centralno mesto zauzimaju vodeći političar , sveštenik i oficir . I to uvek i bez izuzetka . U vojsci je obavezno prisustvo vikara čak i prilikom obeda koji ne počinje pre obavezne molitve . Na vojnim svečanostima pored komandanta uvek stoji i sveštenik Grčke Pravoslavne crkve. Svaka veća aktivnost mora početi blagoslovom . To su vrednosti koje su nekada i kod nas postojale ali su se vremenom izgubile pa smo tako i prošli ubijajući se medjusobno bez vere i poštovanja . Možete misliti kako je u Grčkoj odjeknula neodmerena izjava nemačke kancelarke da bi Grčka mogla da svoj dug reši ustupanjem svojih ostrva Nemcima koji to nisu uspeli u dva svetska rata !
   Smatram da su Grci trenutno jedina nacija na svetu koja je pokušala da se otvoreno suprotstavi diktatu Novog Svetskog Poretka, za sada politički a kasnije ko zna .Zato mislim da su ovakva nabrajanja ekonomskih paradoksa izvučena iz konteksta i ne pružaju pravu sliku o problemu Grčke . Niko nije primetio da su za 15 godina koliko smo mi tavorili uspeli da izgrade mrežu odličnih puteva, pruge na kojima klize besprekorno čisti i u sekundu tačni vozovi , da su intezivirali poljoprivredu i da sada oni nama izvoze meso , da industrija  uzima veći procenat BND nego u zemljama regiona itd. O turizmu da i ne govorimo .
   U Grčkim prodavnicama i pijacama nećete nikad videti američku zastavu, čak ni na majicama, kao ni logo Coca-cole . Engleski govore samo ljudi koji su neposredno zaposleni u turizmu ili trgovini dok većina govori Ruski jezik . Takođe ima dosta Rusa koji tamo žive i bave se trgovinom.Po mentalitetu su nam dosta slični pa mislim da bismo mogli od njih dosta da naučimo a ne da im se rugamo.
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 738« Reply #10 on: September 30, 2011, 04:23:39 pm »

Eh, micho, sad ispade da su Grci ni krivi ni dužni upali u nevolje. Smiley
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 960


« Reply #11 on: September 30, 2011, 04:31:06 pm »

  Ne vidim ništa loše u navedenim povlasticama , a čak mi se neke i sviđaju ( npr. bonus za pranje ruku ). Zašto su svi ustali i pljuju po Grcima kada su oni uspeli da sebi stvore ono što smo i mi imali pa smo uništili , a to je država za narod a ne za vlast ! Zemlja koja je osnivač EU uspela je da ostvari svoj cilj i omogući svojim žiteljima pristojan život a sad je problem što ceo svet mora da vraća Američke dugove . Svetska ekonomska kriza nije počela u Grčkoj već bankrotom dve hipotekarne banke u SAD , a sad su Grci krivi . I ne samo to .Uvođenjem evra troškovi ujedinjenja Nemačke su svaljeni na sve članice, pa čak i one koje samo koriste evro kao referencijalnu valutu . Duboki industrijski i socijalni jaz između Istočne i zapadne Nemačke je 15-tak godina gušio samo Nemce, koji su zbog toga dugo vremena stagnirali sa smanjenim privrednim rastom . Izgleda da su svi zaboravili kako je u prvoj godini od uvođenja evra polako sve što je vredelo 1 DEM polako dostiglo vrednost od 1 e , iako se menjao 1 e za 2 DEM . To su plaćale sve zemlje evro-zone pa i Grci . Velika Britanija je preuzela ulogu promotera Novog Svetskog Poretka u Evropi i zato je dobila udeo u Iračkim nalazištima nafte kao i u kolonijama koje osvaja sa svojim patronom SAD , dok ostale zemlje članice EU i NATO moraju da ih slede . Sada će i Francuska dobiti svoj deo nakon ,,demokratizacije,, Libije . Po meni je Grčka tu najpoštenija . Nije učestvovala u kolonizacionim poduhvatima NATO-a iako je njen punopravni član , nije potencirala pitanje aneksije Severnog Kipra iako je to zona njenih interesa , nije tražila ratnu odštetu od ujedinjene Nemačke koja je, da podsetim, izgubila II sv. rat koji je sama započela . Uzela je kredite koji su pomogli da se njena privreda razvije , kao i infrastruktura a naročito turizam i time omogućila da njeni građani pristojno žive .
    Krediti MMF-a su inače sredstvo za ekonomsko porobljavanje zemalja koje ih uzmu ( Tito  ih nikada nije koristio a naša doživotna veza sa ovim krvopijama je počela tek posle njegove smrti ) . Odobravanjem virtuelnih sredstava koja ne postoje ( da li je neko video kompozicije banknota koje se pozajmljuju pošto su u pitanju stotine milijardi dolara ili evra - pa naravno da nije pošto je od ukupne količine novca koji je u opticaju svega nekoliko procenta odštampano ) postiže se dužničko ropstvo celih nacija , tako da je formalno fizičko porobljavanje nepotrebno . Grčka pokušava da se iščupa iz kandži masona i iluminata i ja im želim puno sreće u tome . Verovatno će odbaciti evro i preko noći ponovo uvesti svoju nacionalnu valutu Drahmu , čije apoene je već u tajnosti odštampala . A odnos nove Drahme i evra može da bude onaj koji njima odgovara tako da će u velikoj meri moći da uspostave ekonomsku nezavisnost .
   Boraveći u ovoj zemlji par puta kao turista uočio sam veliko poverenje običnog sveta u državu , crkvu i vojsku . Na svakoj manifestaciji bilo da je u pitanju proslava ili otvaranje npr. novog puta, centralno mesto zauzimaju vodeći političar , sveštenik i oficir . I to uvek i bez izuzetka . U vojsci je obavezno prisustvo vikara čak i prilikom obeda koji ne počinje pre obavezne molitve . Na vojnim svečanostima pored komandanta uvek stoji i sveštenik Grčke Pravoslavne crkve. Svaka veća aktivnost mora početi blagoslovom . To su vrednosti koje su nekada i kod nas postojale ali su se vremenom izgubile pa smo tako i prošli ubijajući se medjusobno bez vere i poštovanja . Možete misliti kako je u Grčkoj odjeknula neodmerena izjava nemačke kancelarke da bi Grčka mogla da svoj dug reši ustupanjem svojih ostrva Nemcima koji to nisu uspeli u dva svetska rata !
   Smatram da su Grci trenutno jedina nacija na svetu koja je pokušala da se otvoreno suprotstavi diktatu Novog Svetskog Poretka, za sada politički a kasnije ko zna .Zato mislim da su ovakva nabrajanja ekonomskih paradoksa izvučena iz konteksta i ne pružaju pravu sliku o problemu Grčke . Niko nije primetio da su za 15 godina koliko smo mi tavorili uspeli da izgrade mrežu odličnih puteva, pruge na kojima klize besprekorno čisti i u sekundu tačni vozovi , da su intezivirali poljoprivredu i da sada oni nama izvoze meso , da industrija  uzima veći procenat BND nego u zemljama regiona itd. O turizmu da i ne govorimo .
   U Grčkim prodavnicama i pijacama nećete nikad videti američku zastavu, čak ni na majicama, kao ni logo Coca-cole . Engleski govore samo ljudi koji su neposredno zaposleni u turizmu ili trgovini dok većina govori Ruski jezik . Takođe ima dosta Rusa koji tamo žive i bave se trgovinom.Po mentalitetu su nam dosta slični pa mislim da bismo mogli od njih dosta da naučimo a ne da im se rugamo.
Али проблем и јесте у томе што либерални систем не може да издржи  и није направлљен да издржава тзв. социјалну државу, тј, поздравите се са пензијама, плаћеним осигурањем, итд. Ако треба детету платити протезу за зубе, има да платите као и за себе неке стотине или хиљаде евра, у зависности која је држава у питању. Држава ће вам од бруто суме рефундирати укупно 100 евра, или тако нешто. Ако зарадите хроничну болест или канцер, онда ће вам држава нешто платити док постоји могућност да преживите  и вратите се да рмбачите најмање 42 сата седмично. Ако сте постали инвалид, имаћете неку накнаду за пар година, а после тога изволите прати клоњаре. Ако вам је то испод части, извол`те цркавати, Добро сте прочитали, радно време ће се неминовно продужити. Заборавите на све олакшице, будућност је у кинеском моделу , где је пензија, тамо где је уопште има,  искључиво категорија социјалне заштите, а не   начин достојног живљења после заслуженог радног века. Ако вам се све ово не допада - пушку у руке , па у шуму, и гините док се не изборите  за  достојну старост.
О овоме што сам написао сам  потпуно уверен, стојим иза сваког слова. Може бити само горе, никако боље.
Logged
SHOOTER
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 782


« Reply #12 on: September 30, 2011, 04:51:29 pm »

Ljudi ovo nije 'vojna' tema, kako je ovo dospelo ovde? Iskreno mi ne smeta ali ipak mozda i nije ovo tema za ovde. Trazi znanja ekonomije, socijalnih nauka, politickih sitema itd. Obrazovani ljudi smo, mozemo se nosti temama ali mozda ovo i nije mesto za to.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 052


« Reply #13 on: September 30, 2011, 05:20:18 pm »

Ljudi ovo nije 'vojna' tema, kako je ovo dospelo ovde? Iskreno mi ne smeta ali ipak mozda i nije ovo tema za ovde. Trazi znanja ekonomije, socijalnih nauka, politickih sitema itd. Obrazovani ljudi smo, mozemo se nosti temama ali mozda ovo i nije mesto za to.


Zato je "pod razno".
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 960


« Reply #14 on: September 30, 2011, 05:23:50 pm »

А што да не, за што да не. зар ја не знам што иде, што ме чека - газда Митке - Коштана Боре Станковића.  Можда и јесте политика, али таквих је дискусија на "Палуби" било и биће, и треба да их буде. Нећемо ићи у танка цревца, неаргументована препуцавања и вређања, али да о свему треба причати - ја сам потпуно сагласан. Свака војна тема, пре него што постане чисто војна, тј. ратна, увек је пре свега економска, политичка, индустријска, културна, цивилизацијска, или све то одједном. И о томе се мора причати. Не дај Боже да се ограничимо само на ратовање.
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 23 queries.