Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Ručna bomba M75

(1/6) > >>

Rade:
NAMENA I BORBENE OSOBINE BOMBE

Bomba ručna M75 (sl. 1) namenjena je za uništavanje žive sile neprijatelja u svim uslovima bliske borbe - dejstvom udarnog talasa i ubojnim dejstvom čeličnih kuglica. Spada u vrstu rasprskavajućih bombi vremenskog dejstva.
Upaljač bombe je udarni i izaziva eksploziju bombe posle 3-4 sekunde od momenta aktiviranja. Pri aktiviranju upaljača ne čuje se pucanj inicijalne kapsle.
U momentu eksplozije bombe oslobađa se oko 3.000 čeličnih kuglica, čiji je poluprečnik ubojnog dejstva do 12 m, a ranjavajućeg do 30 m.
Bomba može eksplodirati u vodi, snegu i blatu. Težina kompletne bombe je 355 grama.
 
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Sl. 1. Bomba ručna M75


OPIS BOMBE RUČNE M75

Bomba ručna M75 (BR M75) ima ove delove: telo bombe, eksplozivno punjenje i upaljač.
Telo bombe (sl. 2) ima jezgro i spoljni omotač (košuljicu).
Jezgro predstavlja ubojni deo bombe. U njemu se nalazi oko 3.000 čeličnih kuglica prečnika 2,5-3 mm, koje su vezane plastičnom masom.
Spoljni omotač (košuljica) izrađen je od plastične mase obojene crno. Omotač je sa spoljne strane rebrast, radi stabilnijeg držanja bombe u ruci pri bacanju.
 
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Sl. 2. Telo bombe

Eksplozivno punjenje (sl. 2) je plastični eksploziv veoma jake brizantne moći. Smešteno je u jezgru tela bombe i služi da rasprsne telo bombe i kuglicama da ubitačnu snagu. Težina eksplozivnog punjenja je oko 38 grama.
Upaljač (sl. 3) je udarni, vremenskog dejstva. Namenjen je da eksplozivno punjenje dovede do detonacije. On iipa ove delove: telo, udarač, osigurač i detonator.
Telo upaljača izrađeno je od plastične mase i objedinjava sve delove upaljača u jednu celinu. Na telu se nalaze: žleb za smeštaj udarača; ušice ispod kojih se oslanjaju zakačke ručice osigurača; vertilsalni otvor sa navojima za prolaz i navijanje detonatora; otvori za prolaz rascepke osigurača i osovine udaraca i navoji za navijanje upaljača na telo bombe.
Udarač je izrađen od čelika i služi za opaljenje inicijalne kapsle. Ima telo, udarnu oprugu i osovinu.
Telo udarača ima udarnu iglu i ušice za prolaz osovine.
Udarna opruga je zavojna; navučena je na osovinu udarača; jednim krajem oslanja se na telo udarača, a drugim na telo upaljača. Osovina služiza spajanje udarača sa telom upaljača.
Osigurač je izrađen od čelika i služi za držanje zapetog udarača u osiguranom položaju. Osigurač ima ove delove: ručicu, zadržač, rascepku i alku. Ručica objedinjava delove osigurača; ima zakačke za spajanje sa ušicama tela upaljača i otvore za prolaz rascepke. Zadržač služi kao dodatno osiguranje udarača. Rascepka služi da čvrsto drži ručicu uz telo upaljača, a alka za izvlačenje rascepke pri bacanju bombe.
Detonator je izrađen kao jedinstven sklop koji sadrži u sebi: nosač detonatora, inicijalnu kapslu, usporač, prenosno inicijalno punjenje i detonatorsko punjenje. Vreme usporenja, od momenta opaljenja inicijalne kapsle do detonacije bombe, iznosi 3-4 sekunde. Na spoljnoj strani nosača detonatora nalaze se navoji za navijanje na telo upaljača.

RAD DELOVA BOMBE I DEJSTVO NA CILJU

Bomba je sigurna i posle izvlačenja rascepke sve dok se ručica osigurača drži čvrsto priljubljena uz telo bombe.
Posle odbacivanja bombe iz ruke, ručica se pod dejstvom opruge udarača odvaja i otpada sa bombe. Kada ručica počne da se odvaja od tela bombe, udarna igla udarača klizi po zadržaču osigurača i odvaja ga zajedno sa ručicom od tela bombe. Kada se ručica odvoji od tela bombe za najmanje 35°, udarna opruga nastavlja potiskivati udarač napred. Oslobođen udarač udara u inicijalnu kapslu i aktivira je. Pri aktiviranju inicijalne kapsle ne čuje se pucanj, već samo udar udarača o kapslu.
Aktivirana inicijalna kapsla pali usporač. Na kraju gorenja usporač pali prenosno inicijalno punjenje, a ono detonatorsko punjenje. Detonator aktivira eksplozivno punjenje i izaziva eksploziju bombe.
Prilikom eksplozije bombe stvara se jak udarni talas i oslobađa velika energija, koja čeličnim kuglicama daje snagu ubitačnog dejstva. Na 12 m od centra eksplozije gustina snopa i kinetička energija kuglica uništavaju živu silu u svim stavovima. Do 30 m smanjuje se gustina snopa, a kuglice imaju udarnu snagu dovoljnu da onesposobe živu sliu. Preko 30 m kinetička energija kuglica opada, a pojedine kuglice mogu naneti povrede i na daljini preko 30 m od centra eksplozije.
 
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Sl. 3. Upaljač bombe ručne M75

Rade:
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Jedna od ambalaža ručne bombe M75

Brok:
Za vreme građanskog rata na prostorima bivše SFRJ, naši borci su bili jako kreativni po pitanju bacanja bombe, te se došlo do jedne inovacije za automatsku pušku M-70. U to vreme podcevnih bacača granata kao na našoj novoj pušci M-21 nije bilo. Niti je bilo bacača granata uopšte. Nekada je trebalo baciti bombu i daleko, ali i precizno. I tako je nastao novi dodatak pod nazivom "Čašica". Šta je zapravo bila čašica?
Nešto nalik baš kao obična čaša, koja je bila metalna, i koja se po skidanju ZUC-a navijala na usta cevi AP M-70. Čašice su se izrađivale po tačnim promerima obima bombe M-75 naravno uključivši u to i kašiku. U tako navijenu čašicu na usta cevi puške mogla se unutra staviti bomba M-75, uz manevarski metak (ili još bolje metak za tromblon) bomba je mogla da bude dobačena dosta daleko i precizno. Naravno po smeštanju bombe u metalnu čašicu polako se izvuče osigurač, po opaljenju puška ima trzaj ja mislim čak i veći nego kada se gađa tromblonskim minama. Znači bomba u letu (pošto je osigurač skinut) odbaci kašiku, i dolazi do aktiviranja upaljača.

Kao i uvek šale i šaljivih momenata nikada dosta, bilo je i rasejanih koji su zaboravljali da pre opaljenja skinu osigurač, i tim činom častili neprijatelja sa ispravnom i upotrebljivom bombom. :)

Zbog upotrebe podcevih bacača koju su integrisane na AP, ova inovacija nikada nije doživela neku ozbiljniju proizvodnju, jel više i nema potrebe za "Čašicom". Kako sam ja čuo radio je jedan privatnik, sve u svemu "Čašica" nije bilo u nekom velikom broju, i nije je imao svako, ona je išla iz ruke u ruku po potrebi.

Evo još par sličica bombe M-75:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Director:
Čini mi se da je ta čašica postojala za vreme ww2. Tako su SAD vojnici ispaljivali bombe iz M1.

Brok:
E to mi stvarno nije poznato. Jedino znam da i ako je tako nešto postojalo u WW II to nije produkt kopiranja, već su ljudi došli na tu ideju usled nedostatka bacača granata.

I još jedna stvar, nije ova bomba baš toliko ubojita kako je to navedeno u TT podacima (do 50 metara). To se više bacalo zbog psihološkog efekta. Bio sam u blizini kada je četvorici rezervista (naravno bili su pijani) ispala kašikara ispod stola (kartali su se i igrali su se sa bombom), a oni su se nalazili u malo većoj sobi. Bomba je eksplodirala ispod stola i svi su nekim čudom preživeli, naravno bili svi su bili izranjavani, puni metalnih kuglica. Dobro nije baš ona ni toliko bezazlena, imali su oni baš dosta sreće.

Opet sa druge strane jedan rezervista, baš iz Kraljeva je po dolasku sa Kosmeta 1999. godine od raadosti bacio bombu M-75 (koliko se sećam, valjda mu je ispala pored, neplanirano) i od nje poginuo malte ne ispred svog praga.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info