MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #70 on: November 23, 2011, 09:28:30 am » |
|
То је футрола "бусоле лаког типа" (БЛТ) за управљање ватром одељења минобацача, а ваљда је унутра и сама БЛТ.
Hvala.
|
|
|
|
|
|
|
nbns
mladji vodnik
|
|
« Reply #71 on: November 23, 2011, 10:13:21 am » |
|
Dok motorista nije pitao sta je to sto je oznacio, znao sam odgovor onog momenta kada je pitao... hteo sam da napisem da je artiljerijska busola ali ipak prepustio sam nekom drugom da odgovori Nego kada smo vec kod pitanja, vec na nekoliko mesta u kolekcijama sam vidjao PP-1a ali ne znam od cega je kutija ili sta je u njoj.
|
|
|
|
|
|
|
Solaris
kapetan bojnog broda
#vragu i rat#
|
|
« Reply #72 on: November 23, 2011, 10:51:36 am » |
|
Da ne idemo previše u OT, evo izgleda. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Bile su dosta česte u sistemima veza, a imaju veze sa žičnim linijama. Možda nekakvo pojačalo, čak sam prilično siguran da sam nekada prošao obuku za održavanje ovog sredstva ali ...... poz. EDIT : možda - Pretvarač Poziva 1
|
|
|
|
Plavnik
In memoriam
vodnik I klase
Last Login:January 13, 2014, 08:26:26 am
|
|
« Reply #73 on: November 23, 2011, 12:23:49 pm » |
|
Osamdesetih godina, dok je još bog hodao po zemlji redovito sam išao na skijanje i to mahom u Sloveniju. Dobro se sječam da sam tamo viđao vojnike koji su pripadali nekoj planinskoj jedinici iz Bohinjske Bele, Pokljuke i Tolmina. Ono što hoču reči je da sam gotovo siguran da su nosili planinarske gojzerice na kojima je sa vanjske strane sare pisalo San Marco. To je bilo uočljivo jer su vojnici nosili one karakteristične hlače koje su se kopčale ispod koljena, nosili su pelerinu i kapu šiltericu. Tu kombinaciju su nosili i za vrijeme izlaza jer sam ih u tome viđao na Bledu. Gojzerice su izgledale onako masivno, od kvalitetne kože, sa izrazito debelim đonom koji je na prednjoj i na zadnjoj strani imao prihvatnike (ispupčenja) za skijaški vez. Čak, što više kada smo išli sa Bleda na Vogel onda smo obično u Bohinjskoj Beli uzimali po dva do tri vojnika instruktora skijanja. Kako na ovom topicu nisam zapazio sliku čizama (gojzerica) kakve sam tamo vidio volio bi o tome potvrdu od onih koji su bili u tim jednicama.
|
|
|
|
|
|
|
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
Last Login:December 06, 2024, 11:25:57 am
|
|
« Reply #74 on: November 23, 2011, 02:10:59 pm » |
|
Vec sam negde na forumu postavio malo starije fotografije 345 Planinske Brigade, kao jedine jedinice u okviru JNA koja je nosila prefiksa "Planinska", ali ne smeta da se postave ponovo.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Mislim da je vreme da temu preimenjijemo kao "345 Planinska Brigada" zbog gorenavedenih razloga.
Plavnik, mi smo te cokule popularno nazivali "Tolminke" ali veoma retko se mogu naci fotografije tih vojnickih cokula/cizmi. Imali smo ih i mi kao vojna policija, a i padobranci su ih nosili za vreme zimske obuke u skijanju.
|
|
|
|
|
|
|
hms
razvodnik
Last Login:July 23, 2023, 11:01:29 pm
|
|
« Reply #75 on: November 23, 2011, 07:53:19 pm » |
|
То је футрола "бусоле лаког типа" (БЛТ) за управљање ватром одељења минобацача, а ваљда је унутра и сама БЛТ.
ima i busola unutra ako vas zanima mogo bi otvorit temu pa malo poslikat što imam u kolekciji. Vec sam negde na forumu postavio malo starije fotografije 345 Planinske Brigade, kao jedine jedinice u okviru JNA koja je nosila prefiksa "Planinska", ali ne smeta da se postave ponovo.
naravno da ne smeta što je tema bogatija slikama to je bolje
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login: Yesterday at 12:14:15 pm
|
|
« Reply #76 on: November 24, 2011, 07:41:06 am » |
|
Наравно да можеш да усликаш и поставиш слике свега што имаш, посебно онога у кутијама.
|
|
|
|
|
|
|
ssekir75
poručnik fregate
Last Login:December 05, 2024, 06:50:33 pm
|
|
« Reply #77 on: November 24, 2011, 10:04:57 pm » |
|
ma i treba da uslika, zaboravlja se vremenom. ovako nek bar ostane za nadalje zabelezeno...
|
|
|
|
|
|
|
duje
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #78 on: December 02, 2011, 06:08:03 am » |