PALUBA
July 24, 2024, 12:14:33 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13   Go Down
  Print  
Author Topic: Planinske jedinice u JNA  (Read 189453 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #105 on: January 05, 2014, 10:47:23 pm »

Hm ,možda pravo mesto da pitam?
Uskoro nas čeka skijanje...pa se pitam koja je upotrebna vrdnost skijanja I kad su se zadnji put koristile skije u borbenim dejstvima? Od DSR.

Može li malo preczinije pitanje ?
Ovo mi izgleda kao da pitaš ronioca čemu služe peraje. Malo neozbiljno pitanje.

poz.
Logged
sakota79
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 76


« Reply #106 on: January 05, 2014, 10:59:31 pm »

Evo uozbiljiću se,
1. Kad su se skije zadnji put koristile u borbenim dejstvima od DSV?
2. Koja je njihova upotrebna vrednost s obzirim na cenu obučavanja i veličine prostora na kojima bi se mogle koristiti ( kod nas)
Može I na PP ako neko želi da mi odgovori na ova pitanja.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #107 on: January 05, 2014, 11:29:20 pm »

Evo uozbiljiću se,
1. Kad su se skije zadnji put koristile u borbenim dejstvima od DSV?

U svim ratovima gdje je bilo snijega.

Quote
2. Koja je njihova upotrebna vrednost s obzirim na cenu obučavanja i veličine prostora na kojima bi se mogle koristiti ( kod nas)

Ovaj, malo nejasno pitanje ali da pokušam odgovoriti protu pitanjem.
Nisi nikad pokušao prijeći 10 km pješke po snjegu ?

poz.
Logged
Pero™
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 400« Reply #108 on: January 06, 2014, 01:11:21 am »

Evo uozbiljiću se,
1. Kad su se skije zadnji put koristile u borbenim dejstvima od DSV?
2. Koja je njihova upotrebna vrednost s obzirim na cenu obučavanja i veličine prostora na kojima bi se mogle koristiti ( kod nas)
Može I na PP ako neko želi da mi odgovori na ova pitanja.

Probaču malo da ti odgovorim, pošto sam iz Slovenije, iako nisam stručnjak.

Kad su se poslednji put koristile, neznam, nisam bio u ratovima na području bivše Juge. Pitanje je i dali su se uopšte nabavljale skije.

Obuka skijaša za manje zahtevne terene i nije neka. Skije omogučavaju brže kretanje po ravnim terenima sa svežim snegom. Uzbrdo baš niku neka prednost, osim ako nije stvarno puno snega. Za manje nizbrdice i ne treba puno znanja, visoki sneg te ionako upočašnjava. Naravno drugo je na utvrđenima terenima komercialnih skijališta.

Bivša Juga je imala puno različitih terena i klimatskih uslova, koliko se isplati, nabavka opreme? Osnovna obuka može da se izvrši za nekoliko dana, što je teren strmiji, više obuke treba.

Inače i mi (JNA Vremena) smo na karauli imali skije, ali su bile stare i priređene za obične vojničke čizme (ne planinske).  Nikad jih nije niko upotrebljavao. Za odlazak na granicu smo imali dva puta, jedan je išao kroz šumu, tu je bilo manje snega i utabane staze, drugi naviše, pa je tamo na nekim mestima bilo više snega. Tamo smo išli bez skija, nagore i nebi bilo razlike, a za onih nekoliko minuti profitiranja nije vredelo da se povredi noga. Za sport i zabavu sam bioionako isuviše umoran pa sam radije odmarao, ili morao raditi nešto drugo. Uvek su bila neka posla za guštere.

Ako pogledaš snimke iz drugog svetskog rata iz SSSR ili finske, videčeš puno juriša po ravnom preko snega, tamo je brzina važna. Koliko to može da se upotrebi, recimo u gradu, ekstremnim brdima, itd... Tako da sam odluči kolika je upotrebljivost.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 592


« Reply #109 on: January 06, 2014, 08:27:55 pm »

Ja bih ocenio da je skijanje postalo moda, a ne nesušna potreba. To je uvek tako, svugde, pa i u vojsci. Generalno, malo praktičnog (primenjenog) skijanja za početnike, kao i boravak na terenu u zimskim uslovima su korisni. To je dovoljno čak i za specijalne jedinice. Vrhunsko skijanje nije nužno za borebena dejstva.

Samo skijanje razvija motoriku pokreta, podstiče na razmišljanje jer skijaš mora da misli kako će savladati neku prepreku, strminu i ls. i utiče na sposobnost brzog odlučivanja (sve se dešava u trenutku) i naravno utiče na kondiciju. Vrednost skijanja nije veća od na primer plivanja ili savladavanja pešadijske staze sa preprekama.

Smatram da je skijanje danas više "šminkeraj" i da je izgubilo pravu vojničku dimenziju. Naročito ako se svodi na skijanje uređenim stazama, vožnju žičarama,  sunčanje , što se često i dešava. Ono treba da bude samo jedan element obuke za boravak u zimskim uslovima gde bi težište trebalo da bude na kretanje na terenu, orjentaciji, izradi zaklona zarad preživljavanja i zaštite od zime, ali i zaklona za zaštitu i vatreno dejstvo i naravno na tektičkim vežbama jedinica. Skijanje padinama elitnih skijaških centara ima minimalni efekat na borbenu gotovost.
Logged
kukador
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 809« Reply #110 on: January 06, 2014, 08:55:23 pm »

skije su neophodne za mobilnost zimi.
skije omugučavaju prohodnost po snežnom terenu, koji je za običnog pešadinca gotovo neprehodan. sa dodatnim dlakavim lepljivim trakama (u slo ih zovemo psi) omugučavaju kretanje uzbrdo, jer trake preprečavaju klizanje skije nazad. ovako se mogu preči velike distance. sve navedeno važi za kretanje u divjini (ne za skijališta!). to je jednostavno i za to ne treba puno iskustva. iskustvo i to veliko je potrebno za skijanje nizbrdo.
sve navedeno lično isprobao u praksi u civilnim uvijetima.
danas umjesto skija mogu poslužti i "krplje".....
Logged
sakota79
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 76


« Reply #111 on: January 07, 2014, 12:04:17 am »

.

Smatram da je skijanje danas više "šminkeraj" i da je izgubilo pravu vojničku dimenziju. Naročito ako se svodi na skijanje uređenim stazama, vožnju žičarama,  sunčanje , što se često i dešava. Ono treba da bude samo jedan element obuke za boravak u zimskim uslovima gde bi težište trebalo da bude na kretanje na terenu, orjentaciji, izradi zaklona zarad preživljavanja i zaštite od zime, ali i zaklona za zaštitu i vatreno dejstvo i naravno na tektičkim vežbama jedinica. Skijanje padinama elitnih skijaških centara ima minimalni efekat na borbenu gotovost.

Top je opalio al evo I da se puška objasni.
Prvo hvala na odgovorima, bar onima koji su uložili malo truda u odgovaranje.
Već par godina gledam kako teče obuka u zimskim uslovima. I prva pomisao koja mi padne na pamet je "čemu I koliko to bre košta?"
Skijanje po uređenim stazama
Skijanje bez opreme I naoružanja
Žarka želja da se skija  u civilu (ako se stidiš MOZ-a koji ćeš vrag u vojsci uopšte?)
Koja sve oprema treba za nekog ko skije koristi u borbi, jel u istim vezovima radim spust I hodanje po .... zavejanoj ravnici?
Koliko košta da se godinama dolazi na Kop.  da se skija a da se nikad ne vežbaju stavovi za gađanje (moj OOUR)
To su pitanja koja mi se motaju po glavi kad se pomene skijanje.
Iz mojeg ugla nevidim logiku da na skijanje dolazi bilo ko ko te skije stvarno neće koristiti.( kad dođe stani pani)
I tako dalje ... Zar se za te pare ne bi moglo dosta preko potrebnijih stvari odraditi, još koji kurs.... kupiti još šta?

A što se tiče 10 Km po snegu...pa ja bi se radije provlačio kroz borbeni poredak neprijatelja sa krpljama na nogama (0 sati obuke)nego sa skijama, pancericama I štapovima(plus ostala oprema....pa još cena obuke...vreme za obuku...opet cena obuke)
Možda grešim? Undecided
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 066


« Reply #112 on: January 07, 2014, 09:50:33 am »

Овде се мешају две ствари: курс скијања, верања и ГСС зими и кондицирање у скијању.

Ако си послат на кондицирање у скијању и дат ти је ски-пас који је и најскупљи део те обуке, нормално је да ће се инсиститрати да га што више искористиш. Садржаје типа ходање на скијама, коришћење крпљи и сл. можеш да одрадиш и у својој јединици, уколико има и мало интересовања за такво нешто.

Специфичности боравка јединице у зимским условима, савлађивање снега и леда итд. ћеш радити на курсу.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 592


« Reply #113 on: January 07, 2014, 01:47:07 pm »

Човек говори о томе да се иста обука (скијање по уређеним стазама) спроводи годинама на исти начин, без праве борбене или тактичке обуке. Скијање постаје само себи циљ. И кошта и има цену која није оправдана са становишта борбене готовости. Курс за борбена дејства на снегу може да се прође, али се тактичке радње морају обнављати, односно понављати на различитим теренима, сваке или сваке друге године. И то за све пешадијске јединице (не у истом обиму),а не смао за "специјалце".

 Најлакше је отићи на Копаоник где је све уређено (смештај, исхрана, ски стазе, жичаре, "ски пасови" и сл.) и провести 10 дана на спортском или рекреативном скијању. То је можда корисно и добро за пилоте (опушта и одмара од свакодневице њиховог основног посла), али не бих рекао да је то најбољи начин обуке за припаднике специјалних јединица или "пешадије" уопште.

Знам да сваки "глас" који дира у "права" бива дочекан "на нож", па и овај, али чињеница је да се о начину организације и спровођења обуке у зимским условима, популарно  званом "скијање"(а у пракси се и своди на то), треба дооообро замислити. Обука војника мора бити усмерена ка циљу, крајње рационална и креативна.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 066


« Reply #114 on: January 07, 2014, 01:50:12 pm »

Званичан назив ове обуке јесте "кондицирање у скијању".

Овде није реч о рекреацији пилота и осталима које следује скијање, већ о обуци.
« Last Edit: January 07, 2014, 01:55:22 pm by Rade » Logged
hms
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 75


« Reply #115 on: January 07, 2014, 09:54:22 pm »

još malo opreme

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 558356_517036765057147_873788210_n.jpg (89.72 KB, 720x960 - viewed 242 times.)

* 603197_351488374945321_1390785666_n.jpg (62.18 KB, 700x933 - viewed 178 times.)
Logged
Pero™
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 400« Reply #116 on: January 08, 2014, 02:10:38 pm »

.

Smatram da je skijanje danas više "šminkeraj" i da je izgubilo pravu vojničku dimenziju. Naročito ako se svodi na skijanje uređenim stazama, vožnju žičarama,  sunčanje , što se često i dešava. Ono treba da bude samo jedan element obuke za boravak u zimskim uslovima gde bi težište trebalo da bude na kretanje na terenu, orjentaciji, izradi zaklona zarad preživljavanja i zaštite od zime, ali i zaklona za zaštitu i vatreno dejstvo i naravno na tektičkim vežbama jedinica. Skijanje padinama elitnih skijaških centara ima minimalni efekat na borbenu gotovost.

Top je opalio al evo I da se puška objasni.
Prvo hvala na odgovorima, bar onima koji su uložili malo truda u odgovaranje.
Već par godina gledam kako teče obuka u zimskim uslovima. I prva pomisao koja mi padne na pamet je "čemu I koliko to bre košta?"
Skijanje po uređenim stazama
Skijanje bez opreme I naoružanja
Žarka želja da se skija  u civilu (ako se stidiš MOZ-a koji ćeš vrag u vojsci uopšte?)
Koja sve oprema treba za nekog ko skije koristi u borbi, jel u istim vezovima radim spust I hodanje po .... zavejanoj ravnici?
Koliko košta da se godinama dolazi na Kop.  da se skija a da se nikad ne vežbaju stavovi za gađanje (moj OOUR)
To su pitanja koja mi se motaju po glavi kad se pomene skijanje.
Iz mojeg ugla nevidim logiku da na skijanje dolazi bilo ko ko te skije stvarno neće koristiti.( kad dođe stani pani)
I tako dalje ... Zar se za te pare ne bi moglo dosta preko potrebnijih stvari odraditi, još koji kurs.... kupiti još šta?

A što se tiče 10 Km po snegu...pa ja bi se radije provlačio kroz borbeni poredak neprijatelja sa krpljama na nogama (0 sati obuke)nego sa skijama, pancericama I štapovima(plus ostala oprema....pa još cena obuke...vreme za obuku...opet cena obuke)
Možda grešim? Undecided

Kao prvo, kde počinje vojska prestaje logika. Koliko ima smisla mora svako sam da presudi, ima smisla da podučiš ljudi osnovama, kako biti na skijama, kako preživeti u zimi, kako napraviti zaklon za spavanje, itd.

Koliko košta neznam? ako se ide na komercialne terene, košta te samo karta za žičare a i to valjda dobiju neki popust na količinu i da koriste preko dana kad je manja gužva. Kad sam ja bi u JNA, išli smo na dva marša po odprilike 40 km, pa mogli bi mi to da radimo i oko kasarne. Bili smo na streljani, pa zapravo mogli bi to i u kasarni. Hrana nam se dovozila tamo, pa mogli smo mi ako nebi išli nikde i da jedemo u kasarni. Ali ovako smo sprobali i ono što nebi, kako se pravi šator od šatorskih krila i živi na -20. Srečom nije bilo snega.

Pokazivanje i upotreba skija po relativno ravnim terenima ne treba puno, možda pola dana.

Pokazivanje/obuka po strmijim terenima je bolja na uređenim stazama, jer je manja mogučnost povrede. Na netvrđenim terenima je mogučnost nekih rupa na terenu, panjeva, kamenja, a i teže je skijati cik-cak po neutvrđenom snegu. Ima smisla, ako želiš da naučiš nekog da malo bolje skija.

Početnicima oprema i oružje samo smetaju, posle kad obvladaju lakše če i nositi to.

Vezovi za hodanje moraju omogučavati da je peta noge pokretna. Obično se upotrebljavaju vezovi koji imaju mogučnost proste pete ili fiksiranja. Skije za takvu upotrebu ne moraju da budu neke vrhunske, pa i nisu dosta skupe.

KOliko košta? Koliko koštaju neke vojne vežbe, da se aktivira tenk, pošalje avijon u vazduh...Huh? Vojska košta. Koliko to ima smisla presudi sam, ali u bivšoj Jugi ima puno terena kde skije mogu da koriste.

10 km po snegu je relativan pojam. Recimo sa naše karaule je trebalo do sela oko sat hoda. Sa skijama bi to obavio za 15 minuta. Bez nekog posebnog znanja hodanja. Sa krpeljima bi mi trebalo isto sat. Po ravnom se sigurno ide brže sa skijama, da je još malo nizbrdice još brže, bez nekog znanja. Uzbrdo, skije nebi imale prednost, ali nebi bile ni gore.

Koliko ima skijanje uticaj na celokupnu armiju neke vojske je pitanje za stručnjake, ali škodi sigurno ne.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 066


« Reply #117 on: January 24, 2014, 08:13:03 pm »

Stare, dobre Tolminke, ili zvanično "cipele, planinarske, smučarske"
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* tolminke.jpg (272.79 KB, 800x600 - viewed 234 times.)
Logged
kukador
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 809« Reply #118 on: March 28, 2014, 03:05:30 pm »

evo da malo osvežimo temu......
čuo danas ujutro, da su juče naši ministri obhađali firme na SZ Slo (Elan, Aerodorm JP ljubljana, AdriaAirways,......) - iliti po naše "da vidimo, kaj se može još prodati".
U vijesti je bila i informacija, da u Elanu razvijaju skiju za turno skijanje sa ambicijom, da bi ista postala standardna oprema nata. Skija bi navodno trebala biti složljiva.
Navodim, jer je tekla debata oko toga, da li su skije prikladne kao dio vojne opreme ili ne......jesu!
Logged
klemenčič
mornar
*
Offline Offline

Posts: 4


« Reply #119 on: April 28, 2015, 11:01:54 am »

Pozdrav !

U 132. planinskom puku u Bohinjskoj Beli je formiran međunarodni centar NATO a za obuku planinskih jedinica. Taj centar su uspostavile Slovenija, Hravatska, Srbija, ZDA, Njemačka. Tako da se u tom centru vrše obuku sve planinske jedinice država NATo a i države partneri.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 23 queries.