PALUBA
November 26, 2022, 05:21:30 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA SVE ČLANOVE FORUMA
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4]   Go Down
  Print  
Author Topic: PA raketni sistem "NASAMS"  (Read 43727 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 944« Reply #45 on: October 27, 2022, 08:27:39 am »

Kako ruski vojni eksperti komentarišu isporuku sistema PVO NASAMS Ukrajini.....

Vojni ekspert je govorio o tehničkim karakteristikama sistema PVO NASAMS

Vojni ekspert Jurij Knutov je u sredu, 26. oktobra, u intervjuu za Izvestija, naveo tehničke karakteristike protivvazduhoplovnih raketnih sistema NASAMS koji su stavljeni u službu Ukrajine.

Kako je primetio vojni ekspert, NASAMS je norveško-američki kompleks, sa radarskom stanicom američke proizvodnje, zasnovana na američkim raketama vazduh-vazduh. Zbog činjenice da je proizvedeno mnogo projektila, Sjedinjene Države su iskoristile „višak“ kako bi ih upotrebile, uključujući i za sisteme protivvazduhoplovne odbrane.

„Kompleks je mobilan, ima mogućnost dejstva na grupne mete, rakete zavise od modifikacije, visina je oko 20 km, domet je od 20 do 40 km. Glava za navođenje takođe dolazi u dve verzije - infracrvena (termička) ili aktivna (radarska). Raketa je veoma manevarska, ima gasodinamička kormila i može da izdrži prilično velika preopterećenja, što je čini veoma upravljivom prilikom gađanja manevrišućih ciljeva“, rekao je Knutov.

Konstruktori NASAMS-a pozicioniraju sistem protivvazduhoplovne odbrane kao kompleks koji može da pogodi krstareće rakete i bespilotne letelice, kao i da odbije masivan udar krstarećih raketa i bori se protiv roja dronova.

„Iako još nije jasno koliko će to odgovarati stvarnosti, njegove prave borbene karakteristike nisu potvrđene, nigde se nije borio. Isporuka dva kompleksa će pokriti dve male oblasti ili čak gradove. Dva ili tri kompleksa mogu da pokriju Kijev. Ali pouzdanost i efikasnost će biti jasne nakon stvarne upotrebe “, zaključio je Knutov.

Dan ranije, Greg Hejs, šef kompanije Raytheon Technologies, ​​proizvođača opreme, objavio je da su SAD prenele prva dva kompleksa protivvazduhoplovne odbrane NASAMS u Ukrajinu. On je pojasnio da SAD još nisu odobrile slanje PVO sistema Patriot u Ukrajinu, uprkos tome što se pregovori na ovu temu redovno vode.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* TASS_55059073_0.jpg (44.66 KB, 900x506 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 944« Reply #46 on: October 27, 2022, 09:17:30 pm »

Oslo bez protivvazduhoplovne odbrane

Ukrajina je dobila norvešku protivvazduhoplovnu odbranu, a Amerikanci su instalirali norveški NASAMS II da zaštiti Vašington D.C. Ali glavni grad Norveške, Oslo, nije zaštićen od raketnog napada.

Kristijan Tibring-Gjede iz Napredne stranke smatra da je neshvatljivo da norveške vlasti nisu dale prioritet obezbeđivanju Osla od vazduhoplovnih napada.

"Gotovo je apsurdan paradoks da naš glavni saveznik SAD ima sistem protivvazduhoplovne odbrane norveške proizvodnje NASAMS II da zaštiti svoj glavni grad, dok mi kao zemlja proizvođač još nemamo protivvazduhoplovnu odbranu da zaštitimo sopstveni", kaže Tibring-Gjede za novine Dagbladet.

Kongsberg Gruppen (Kongsberg Defence and Aerospace - KDA) je razvio jedan od vodećih svetskih sistema protivvazduhoplovne odbrane srednjeg dometa, NASAMS II (Norveški napredni raketni sistem zemlja-vazduh).

Erland i Evenes

Oružni sistem koji je razvila Norveška je mobilni sistem protivvazduhoplovne odbrane srednjeg dometa zasnovan na modularnim rešenjima. NASAMS II proizvodi Kongsberg Gruppen u saradnji sa američkom kompanijom Raytheon Technologies Corporation – američkom kompanijom za vazduhoplovstvo i odbranu. Amerikanci proizvode rakete za sistem naoružanja.

Norveška trenutno ima dve takve protivvazduhoplovne baterije. Nalaze se na Erlandu i Evenesu, radi zaštite vojnih objekata.

- Norveški sistem naoružanja - NASAMS - prodat je u 13 zemalja u i van NATO-a. Iako nismo obezbedili naš glavni grad, glavni grad SAD, Vašington D.C., sada je zaštićen norveškim sistemom protivvazduhoplovne odbrane, kaže portparol Stranke napretka za spoljnu i odbrambenu politiku u Stortingu Kristijan Tibring-Gjede za novine Dagbladet.

Ministar odbrane Eirik Kristofersen ranije je izjavio za Dagbladet da je protivvazduhoplovna odbrana na vrhu njegove liste želja za norveške oružane snage.

Nije dimenzionisano

U komentaru na zahtev Tibring-Gjeddea za protivvazduhoplovnu odbranu za Oslo, portparol ministra odbrane, potpukovnik Per Espen Strand, kaže:

"Oružane snage imaju protivvazduhoplovne odbrambene sposobnosti za zaštitu sopstvenih plovila, vazduhoplovnih baza i operativnih područja kopnenih snaga. Nismo dimenzionisani da imamo stalnu protivvazduhoplovnu odbranu oko velikih gradova."

Ovog leta odlučeno je da Ukrajina dobije donaciju dve NASAMS baterije od SAD. Isporučeni su u septembru. Ukrajina će kasnije dobiti još 6 NASAMS baterija. Ove NASAMS baterije su naručene direktno od odbrambene industrije preko Ukrajinske inicijative za pomoć u bezbednosti.

Kritike

Tibring Gjedde je takođe kritičan prema Norveškoj koja sada učestvuje u razvoju nove protivvazduhoplovne odbrane zajedno sa Nemačkom i drugim zemljama NATO-a, što je sporazum koji je zaključen na samitu NATO-a u Briselu pre dve nedelje.

"Iskustvo sa ovako većim multilateralnim saradnjama je isključivo negativno", kaže Tibring-Gjede.

"Helikopterska saradnja za NH90 je dobar primer kako su različite potrebe i industrijski interesi zemalja doveli do toga da je Norveška odustala od projekta posle 20 godina. To znači da će obalska straža i fregate i dalje biti bez pomorskih helikoptera", kaže Tibring-Gjede.

"Proglašenje bankrota"

- Norveškoj nije potrebna takva saradnja. Kongsberg (Kongsberg Defense and Aerospace - KDA) danas proizvodi jedan od vodećih svetskih sistema protivvazduhoplovne odbrane srednjeg dometa, NASAMS II. Rezolucija NATO-a bi trebalo da se fokusira na nezavisnu odgovornost zemalja da zaštite sopstvenu teritoriju od nadolazećih napadačkih projektila. Nije dovoljno tvrditi da imamo mobilnu protivvazduhoplovnu odbranu kada se napadi mogu desiti gotovo bez upozorenja.

Tibring-Gjedde smatra da rezoluciju NATO-a trebalo preformulisati i umesto toga obavezati sve države članice da nabave protivvazduhoplovnu odbranu koja može zaštititi prestonice zemalja.

"Ništa ne pomaže ukazati na mobilne baterije na Erlandu i Evenesu, kada nema protivvazduhoplovne odbrane koja štiti našu prestonicu", kaže Tibring-Gjedde za Dagbladet.

Prioriteti

"PVO je značajno smanjena posle Hladnog rata i zato je prioritet zaštita baza u kojima upravljamo našim borbenim avionima, Erland i Evenes. Današnja protivvazduhoplovna odbrana je mobilna i može se postaviti na drugo mesto u zemlji ako za to postoji potreba", kaže ministar odbrane Bjorn Arild Gram.

Gram ističe da je rad na povećanju nacionalne sposobnosti Norveške u zaštiti od preciznog oružja dugog dometa u toku i da se izgrađuju kapaciteti protivvazduhoplovne odbrane.

"Rat u Ukrajini je istakao potrebu i važnost protivvazduhoplovne odbrane", kaže Gram.

Ministar odbrane ističe da krstareće rakete danas predstavljaju najzahtevniju vazduhoplovnu pretnju za Norvešku.

"Rusija je poslednjih godina razvila nove napredne raketne sisteme gornjeg sloja koje danas ne može zaustaviti nijedan poznati odbrambeni sistem", kaže Gram.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* NASAMS članak 1.jpg (59.29 KB, 993x559 - viewed 1 times.)

* NaSAMS članak 2.jpg (352.9 KB, 1470x838 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 944« Reply #47 on: November 05, 2022, 09:43:06 am »

„Već na putu“: Sjedinjene Države najavile isporuku osam NASAMS sistema protivvazduhoplovne odbrane Ukrajini

Međutim, pomoćnik šefa Ministarstva odbrane SAD smatra da će se Ukrajina suočiti sa ozbiljnim poteškoćama u uvođenju protivraketnih sistema na svojoj teritoriji.

Pomoćnik ministra odbrane za kosmičku politiku Džon Plam, govoreći na seminaru u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, rekao je da je Bela kuća poslala osam NASAMS protivvazduhoplovnih raketnih sistema u Kijev. Prema njegovim rečima, oni mogu biti isporučeni u bliskoj budućnosti.

„Što se tiče NASAMS-a [za Kijev], mislim da je oko osam sistema na putu. Ne znam tačno gde su u lancu [snabdevanja] trenutno, ali su na putu. I mislim da je ovo važno“, prenosi njegove reči TASS.

Osim toga, pomoćnik šefa Ministarstva odbrane SAD smatra da će se Ukrajina suočiti sa ozbiljnim poteškoćama u uvođenju protivraketnih sistema na svojoj teritoriji.

„Očigledno je da su protivraketni sistemi potrebni za zaštitu. Mislim da je jedan od problema sa kojim se Ukrajina suočava to što neće moći da pruži sveobuhvatnu zaštitu. Ne možete imati štit. A da imate 10 ili 20 ili 30 sistema, gde bi oni otišli? Šta ćete zaštititi? Ovo je problem odluke odbrane. To je prilično teško uraditi u mirnodopskim uslovima, a da ne govorimo o sukobima“, rekao je on.

Ranije se komandant Oružanih snaga Litvanije Valdemaras Rupšis izjasnio protiv slanja u Ukrajinu haubica PzH 2000 i sistema PVO NASAMS, kojima raspolaže Vilnjus. On je na sastanku Državnog saveta za odbranu rekao da bi to moglo da liši Litvaniju „nedavnih dostignuća u vojnoj sferi“.

Takođe je postalo poznato da Ukrajina nema dovoljno sistema PVO da pokrije svaki deo zemlje. Ovo je napisao američki list The Vashington Post, pozivajući se na ukrajinske vojnike i političare. Autor materijala je primetio da su Kijevu potrebni zapadni sistemi protivvazduhoplovne odbrane da bi zatvorili praznine u zoni pokrivanja.


Izvor

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* NASAMS saga.jpg (54.22 KB, 630x360 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 944« Reply #48 on: November 23, 2022, 04:05:22 pm »

Protivvazduhoplovna raketa američke proizvodnje pogodila je stambenu zgradu u Kijevu

Na mreži su se pojavile fotografije fragmenata protivvazduhoplovne rakete američkog kompleksa NASAMS koja je pogodila stambenu zgradu u Kijevu. I ovo je daleko od prvog takvog „uspeha“ ukrajinske PVO.

Stambene zgrade su već više puta bili meta protivvazduhoplovnih projektila ukrajinskih oružanih snaga (Buk-M1, S-300PT/PS)....

Postoje objektivni razlozi zašto je i naša PVO tokom 1999-te godine u jednom trenutku donela odluku da prestane da dejstvuje na krstareće rakete kada već stignu u reon naseljenih mesta i gradova.

Ostaci rakete AiM-120:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Raketa AiM-120:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Epilog:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* NASAMS ostaci 1.jpg (159.81 KB, 960x1280 - viewed 4 times.)

* NASAMS ostaci 2.jpg (192.56 KB, 1024x683 - viewed 5 times.)

* Epilog.png (346.08 KB, 458x420 - viewed 42 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 944« Reply #49 on: November 25, 2022, 05:22:28 pm »

Španska jedinica PVO pokazala spremnost za izvršavanje zadataka u misiji u Letoniji

LIJELVARDE, Letonija – Španska jedinica NASAMS koja je raspoređena u Letoniji da štiti istočni bok NATO-a prošla je potvrdu o spremnosti 3. i 4. novembra 2022. godine.

Zahvaljujući ovom snažnom nastupu tokom vežbe, španska jedinica NASAMS - u saradnji sa njihovim letonskim kolegama - sada je sertifikovana i spremna da brani letonski vazdušni prostor prema komandnim aranžmanima NATO-a

Odred španske vojske od 85 pripadnika Operativne grupe za protivvazduhoplovnu odbranu Letonije (GBAD TF LVA) izveo je takozvanu vežbu Verifikacije spremnosti pokazujući da su čvrsto povezani sa NATO-ovom integrisanom protivvazduhoplovnom i protivraketnom odbranom i sposobni da primenjuju standarde NATO-a kao što su kao vreme odziva i komunikacione veze sa drugim elementima u regionu.

„Rasporedili smo se ovde sredinom juna i od tada smo dali doprinos NATO-ovoj misiji vazdušnog štita na istočnom krilu“, rekao je major Huan Hesus Fodriges Lahore, komandant GBAD TF LVA. „Radili smo sa našim letonskim domaćinima ovde u Lielvardeu i davali smo doprinos vežbama NATO-a, npr. vežba Ramstein Alloy 3 u organizaciji Savezničke vazduhoplovne komande ili aktivnosti obuke sa ojačanom Isturenom Borbenom grupom u Letoniji. Uspostavili smo veze sa drugim NATO GBAD TF-ima u Poljskoj ili Slovačkoj pokazujući našu sposobnost da pomognemo u zaštiti stanovništva i teritorije Alijanse od potencijalnih vazduhoplovnih i raketnih pretnji“, dodao je on.

Provera spremnosti se sastojala od nekoliko vežbi koje su izvedene tokom oba dana. Operativna grupa je morala da identifikuje, prati i angažuje kako simulirane napade pretnji iz vazduha, tako i stvarne tragove koje su predstavljali leteći borbeni avioni Quick Reaction Alert iz mađarskog odreda JAS-39 Gripen koji je predvodio Baltičku vazduhoplovnu policiju NATO-a u Šjauljaju, Litvanija.

GBAD TF LVA je uspešno odbranio našu poziciju i vazduhoplovnu bazu Lielvarde od ovih napada“, rekao je major Lahor. „Zahvaljujući ovom snažnom nastupu tokom vežbe, španska jedinica NASAMS, u saradnji sa svojim letonskim kolegama, prošla je verifikaciju spremnosti, što znači da je sada sertifikovana i spremna da brani letonski vazduhoplovni prostor prema komandnim aranžmanima NATO-a“, dodao je on.

NASAMS - Norveški napredni raketni sistem zemlja-vazduh ili Nacionalni napredni raketni sistem zemlja-vazduh - je distribuirani i umreženi GBAD (Kopneni protivvazduhoplovni sistem, prim. Kubovac) sistem kratkog do srednjeg dometa koji brani od pretnji iz vazduha kao što su bespilotne letelice, helikopteri, krstareće rakete i avioni sa fiksnim krilima sa posadom.

Španski NASAMS integriše MPQ-64 Sentinel PVO X-Band 3D radar i rakete AMRAAM sa norveškim sistemom za upravljanje vatrom, Centrom za distribuciju vatre (FDC). Ovi FDC-ovi mogu formirati mrežu sa geografski raspoređenim senzorima i koristiti fuziju podataka za obradu radarskih tragova i generisanje kompletne vazdušne slike. Rakete AMRAAM se lansiraju iz vučenog lansera sa 6 raketnih kanistera i imaju horizontalni domet do 25 km.

Raketni lanseri sistema NASAMS i rakete porodice AMRAAM:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Radar AN/MPQ-64 Sentinel sistema NASAMS:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* NASAMS Spain 1.jpg (140.23 KB, 768x1024 - viewed 0 times.)

* NASAMS Spain 2.jpg (722.67 KB, 2048x1536 - viewed 0 times.)

* NASAMS Spain 3.jpg (473.42 KB, 2048x1878 - viewed 0 times.)

* NASAMS Spain 4.jpg (104.94 KB, 1200x800 - viewed 1 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 [4]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 24 queries.