vozdushniy
mornar
|
 |
« Reply #30 on: December 28, 2011, 02:49:48 pm » |
|
Taman posla, mislim da se komad krsa koji ovde nece ni postati nista do li jos veci krs TRAMPI za blerioa i PRODA za pare.
|
|
|
|
|
|
|
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
|
 |
« Reply #31 on: December 28, 2011, 03:09:57 pm » |
|
Koliko uopšte ima od toga Lajtninga? Od tvrdnji da ga ima više od pola dođosmo do toga da ga ima jedva nekoliko fragmenata.
|
|
|
|
|
|
|
ssekir75
poručnik fregate
|
 |
« Reply #32 on: December 28, 2011, 03:15:40 pm » |
|
koliko ima da ima, neka ga. neko je lepo rekao da nikom nije palo na pamet da prodaje slike iz narodnog muzeja, a znamo u kakvom su i oni skripcu. u mjv prvo sto treba uraditi je spustiti avione sa sajli da nekom ne padne nesto na glavu i ne napravi stetu. koliko mi je kolega rekao (zavrsio vazduhoplovstvo na masinskom) vek trajanja sajli je 10 godina, a nisu menjane od kad su postavljene ('88. ako dobro pamtim). dobro je sto je prodaja stopirana, e sad sta dalje... 
|
|
|
|
|
|
|
Profa
mladji vodnik
Četkica zakon!
|
 |
« Reply #33 on: December 28, 2011, 03:50:25 pm » |
|
E, to, šta dalje... Da lepo sve stoji kao što je i stajalo decenijama, dok i sajle ne popucaju...
Evo razgovora sa Grandićem, gde on lepo i detaljno objašnjava šta je i kad hteo, a možete besplatno da vidite i unutrašnjost famoznog depoa...:
|
|
|
|
|
|
|
pvanja
kapetan korvete
|
 |
« Reply #34 on: December 28, 2011, 05:03:27 pm » |
|
Kljucne reci Republika Srbija ni Gradn Beograd "nevide" Muzej Vazduhoplovstva.
|
|
|
|
|
|
|
Nele
mornar
|
 |
« Reply #35 on: December 28, 2011, 05:19:47 pm » |
|
Pozdrav svima! Dugo me nema na forumima...
U svakom slučaju puna podrška prodaji lokida P-38. Muzej se raspada a vidim da ljudi po forumima vode filozofske rasprave. Ko je protiv prodaje predlažem da za početak da donaciju Muzeju u vrednosti od bar 200.000 dolara a ne bi zgorega bilo i da dođe na proleće da malo pokosi travu i uradi još ponešto što se može sa svojih deset prstiju.
|
|
|
|
|
|
|
VP1159
vodnik
|
 |
« Reply #36 on: December 28, 2011, 05:46:49 pm » |
|
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Crveno je ono sto je u muzeju.
Svetlo plavo je ono sto nedostaje.
Tamno plavo je ono sto muzej zadrzava za zbirku.
Toliko o "avionu lokid kojeg nam amerikanci otimaju za sitne pare, toliko o tome da nam ne treba Blerio, sami cemo mi njega, letve, tutkalo, testeru u shake, pa udri. Za manje para a bice i lepsi i vise nas. Sami, kao i do sada, opste je poznato da mi replike i muzejske avione stancujemo k'o na traci. Svakih 50 ljeta, po komad-dva.
Posto je uspesno izvedena akcija sprecavanja izvoza/trampe/medjumuzejske razmene, nazovite to kako zelite, sad mogu ladno da zatvore kapiju.
2012. je za koji dan, proslava 100 godina Srpske avijatike u septembru, jako sam radoznao da vidim ko ce isterati na livadu Blerioa na taj datum.
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #37 on: December 28, 2011, 06:03:52 pm » |
|
Ma lako ćemo i bez Blerioa, samo da Muzej ne zatvori vrata. narodni muzej u centru grada je već evo devetu godinu zatvoren, a ima sjajnu zbirku, samo pameti nema. te ovako ćemo rekonstruisati, te onako, te ovo, te ono, a muzej ne radi, pa ne radi. Samo Šlomovićeva zbirka vredi nemerljivo, da ne govorimo o ostalom.
|
|
|
|
|
|
|
Profa
mladji vodnik
Četkica zakon!
|
 |
« Reply #38 on: December 28, 2011, 07:33:43 pm » |
|
Evo i u fotografijama delova P-38 u muzeju: [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Inače su prethodnih godina otišle mnogo vrednije i kompletnije stvari "ispod žita", a Grandić je stopirao prodaju i izvoz delova Štuke za Englesku maltene na granici...
|
|
|
|
|
|
|
tihi
potporučnik
|
 |
« Reply #39 on: December 28, 2011, 07:42:51 pm » |
|
Nisam previse upoznat sa stanjem u muzeju,ali sarkazam nekih clanova foruma je nerazumljiv. Ako je verovati slici mi imamo samo par delova aviona a ne "pola aviona". Tih par delova zaista ne vrede mnogo,sem za nekog ko zeli da kompletira avion od oreginalnih delova...E sada tesko da mi para za to imamo.
|
|
|
|
|
|
|
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
|
 |
« Reply #40 on: December 28, 2011, 07:52:41 pm » |
|
Bio je pre neki dan prilog o muzeju u beogradskoj hronici i direktor je objanio razloge prodaje i apsolutno ga podrzavam,treba naglasiti da je muzej prosle godine od drzave dobio 60 000 din ili slovima sezdeset hiljada dinara za odrzavanje muzeja 
|
|
|
|
|
|
|
mali od palube
Prijatelj foruma
potporučnik
|
 |
« Reply #41 on: December 28, 2011, 08:05:03 pm » |
|
Jako je interesantno kako je raspava teme krenula u drugom pravcu. U početku su svi osuđivali prodaju i ne znajući pravo stanje...sada je drugačije. Tako tipično za naš mentalitet. Odmah reagovati na prvu loptu ne sagledavajući sve strane priče. Po mogućnosti žestoko osuditi... Depo je u jadnom stanju kao i depoi većine muzeja na našim prostorima i vidi se da im trebaju pare. 200.000 nije malo i mnogo se za te pare može uraditi, a njima su potrebne. Nije pitanje zašto se ostaci ovog aviona prodaju nego zašto država ništa ne ulaže u ovaj muzej? Inače podržavam prodaju ako će muzej na osnovu ovog aranžmana dobiti pare i repliku Blériot-a.
|
|
|
|
|
|
|
Chumlee
mornar
|
 |
« Reply #42 on: December 28, 2011, 08:35:48 pm » |
|
Očigledno da tim novinarima i vrlim čuvarima kulturnih dobara nije bilo poznato,a vrlo lako su mogli doći do tačnih podataka,šta se podrazumeva pod tim "avionom".Odavno je poznato da je taj ostatak bio izložen na milost i nemilost,raznoraznom "seciranju"na Maš.fakultetu i da je jedini deo po kome se da zaključiti da je pripadao P38 gondola kabine-nekompletna. Sadašnji direktor Muzeja domaćinski je probao da podvuče crtu i učini nešto za Muzej....I onda,po našem starom običaju nađu se čuvari revolucije i bace kantom fekalija po sasvim razumnoj i transparentnoj nameri g.Grandića.
Ja podržavam njegove namere,što pre bi treb'o i onog FIAT-a da uvali-trampi sa Italijanima,jer lako je moguće sad kad su nagrnuli kojekakvi istraživači olupina u Rusiju da nađu u šumetinama nekog finskog pa ćemo i tu da propa'nemo k'o 'odža kroz ponjavu.
|
|
« Last Edit: December 28, 2011, 08:55:01 pm by Chumlee »
|
|
|
|
|
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
|
 |
« Reply #43 on: December 28, 2011, 08:51:40 pm » |
|
Kada se na čitav slučaj bacilo malo više svijetla, mogli bi da se zapitamo zbog čega i za čiji račun je plasirana priča o "pola aviona". Ko, kome i zašto podmeće nogu? Nikako da se pokrene pitanje odgovornosti zbog stanja u MJV.
|
|
|
|
|
|
|
rotring
zastavnik I klase
Najkraci put do ludnice!?Jednostavno,samo skrenes!
|
 |
« Reply #44 on: December 28, 2011, 09:12:59 pm » |
|
Zelim da upitam zagovornike prodaje.
Da li to, sto se radi samo o pojedinim delovima aviona oni predstavljaju antikvitet nize vrednosti i shodno tome treba ga prodati na "furdu"?
Da li samo celi avioni zavredjuju paznju i predstavljaju blago o kojem vredi raspravljati i razlog za obilazak muzeja?
Nemojte pricati o tih famoznih 200000 US$....jer ako ti delovi sada vrede toliko...koliko ce vredeti posle. Ja zadrzavam stav da to ne treba prodavati kao ni ostale "delove", polovine aviona i slicno. Zadrzacu za sebe sta mislim i slicnim "akcijama" i svercu nacionalnog blaga. Pitace nas unuci gde nam je bila pamet.....pa onda nek nam izgovor bude tih 200000 i hladni podrumi, polupani prozori.....
|
|
|
|
|
|
|
|