PALUBA
December 06, 2022, 07:42:27 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4]   Go Down
  Print  
Author Topic: Mesovita artiljerijska brigada - aktivnosti  (Read 14232 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Online Online

Posts: 5 046« Reply #45 on: July 19, 2022, 03:51:14 pm »

Обука војника на ракетним системима артиљерије

На мирнодопским локацијама у околини Ниша реализује се редовна обука војника на служењу војног рока генерације „март 2022“ који су распоређени у Мешовити артиљеријски дивизион Мешовите артиљеријске бригаде.

У овом периоду војног рока, након успешно завршене индивидуалне обуке, војници се заједно са професионалним саставом обучавају за борбену употребу самоходних вишецевних лансера ракета 128 мм М-94 „пламен-с“ и 262 мм М-87 „оркан“.
 
Ради оспособљавања за делотворну употребу ракетних система, војници пролазе све садржаје обуке у саставу послуга, од извиђања и поседања ракетног положаја, преко превођења оруђа у борбени положај, заузимања елемената за гађање, рада послужилаца након издавања команде за гађање, до преласка на наредни ватрени положај.
 
Истовремено са обуком војника на служењу војног рока реализује се и додатно оспособљавање професионалних војника који су своју каријеру у Војсци Србије недавно започели на дужностима послужилаца на овим артиљеријским ракетним системима.

Обука војника на служењу војног рока у Мешовитој артиљеријској бригади траје три месеца, током којих се они обучавају за извршавање колективних задатака и активно укључују у живот и рад јединице, а многи од њих ће баш у овој бригади засновати радни однос као професионални војници Војске Србије.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Извор


* Orkan obuka.jpg (757.66 KB, 1920x1080 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Online Online

Posts: 5 046« Reply #46 on: August 14, 2022, 05:46:24 pm »

Obuka na vučnim top-haubicama u Kopnenoj vojsci

Na lokacijama razmeštaja Mešovite artiljerijske brigade u toku je intenzivna obuka profesionalnog sastava za upotrebu i održavanje vučnih top-haubica 152 mm M-84 „nora“.

Reč je o redovnoj obuci koja se realizuje sa ciljem održavanja visokog nivoa obučenosti za pružanje artiljerijske vatrene podrške jedinicama Kopnene vojske i osposobljavanja profesionalnih vojnika za dodatne dužnosti.

Tokom obuke dodatno se podiže osposobljenost vojnika i starešina za efikasnu borbenu upotrebu top-haubice „nora“. Posluge težišno uvežbavaju taktičke radnje prilikom posedanja i promene vatrenog položaja, izviđanja i otkrivanja ciljeva, kao i proračun elemenata za gađanje i korekturu artiljerijske vatre.

Realizacijom ove obuke, koja se izvodi po ciklusima tokom cele godine, postiže se da su svi pripadnici jedinice obučeni za više dužnosti u okviru svog roda, čime se unapređuje žilavost, borbena otpornost i ukupna borbena gotovost Mešovite artiljerijske brigade.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* top-haubica-nora-152mm-m84-vojska-srbije-3.jpg (869.06 KB, 2500x1406 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Online Online

Posts: 5 046« Reply #47 on: September 19, 2022, 07:23:29 pm »

Висока прецизност ватре вучне артиљерије

Припадници Мешовите артиљеријске бригаде успешно су завршили вишедневне вежбовне активности и бојева гађања на војном комплексу „Пасуљанске ливаде“.
 
Обуку су реализовали припадници топовско-хаубичког дивизиона из састава ове бригаде са циљем одржавања и унапређења оспособљености за пружање артиљеријске ватрене подршке јединицама Копнене војске.

Артиљерци су на полигону извели низ тактичких вежби током којих су увежбавали поседање и премештање ватреног положаја, извиђање, откривање циљева, прорачун елемената за гађање и коректуру артиљеријске ватре, да би потом реализовали бројна вежбовна и бојева гађања из вучних топ-хаубица 152 мм М-84 „нора“.

Постигнути резултати артиљеријских бојевих гађања говоре да су припадници јединице одлично оспособљени да остваре изненадну, тачну и ефикасну ватру по додељеним циљевима и тако дају снажан допринос успеху одбрамбених и нападних операција.

Управо завршена обука део је ширих вежбовних активности Мешовите артиљеријске бригаде у теренским условима, које се изводе по циклусима током целе године како би се обезбедила висока борбена готовост за реализацију задатака у складу са наменом јединице.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Извор

Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Online Online

Posts: 5 046« Reply #48 on: September 22, 2022, 02:52:24 pm »

Обука у дивизиону самоходних топ-хаубица нора

На полигонима и вежбовном простору у околини Ниша реализује се колективна обука послуга самоходних топ-хаубица 155 мм Б-52 М-15 „нора“.

Реч је о редовном обучавању за борбену употребу овог савременог артиљеријског система, које се, са циљем очувања борбене готовости, спроводи у самоходном топовско-хаубичком дивизиону Мешовите артиљеријске бригаде.

Послуге на обуци увежбавају поседање ватреног положаја, правовремно откривање циљева, руковање аутоматизованим системом за управљање ватром и извршење посредног гађања, у складу са задатим стандардима и нормама за ефикасно дејство овим борбеним системом.

Самоходна топ-хаубица 155 мм Б-52 М-15 „нора“ је потпуно аутоматизовани систем, који одликује висока тачност и прецизност артиљеријске ватре, уз минимално време за поседање и напуштање ватреног положаја и обраду података. У саставу Мешовите артиљеријске бригаде налази се дивизион са три батерије наоружане „норама“, чијим је увођењем у оперативну употребу значајно унапређена способност јединице за дејство снажном, изненадном и брзом ватром по циљевима тактичког, оперативног и стратегијског значаја.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Извор


* DSC_4135.jpg (865.83 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)
Logged
fazan
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 127


« Reply #49 on: September 22, 2022, 03:52:33 pm »

Колико у логистичком смислу представља проблем то да се користе 3 аритиљеријска калибра у истој бригади (130, 152, 155)?
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 20 667


« Reply #50 on: September 22, 2022, 05:34:21 pm »

Сада у миру то и није неки проблем. Муниције, генерално има довољно. Требује се из складиште и довезе на полигон, зависно од  калибра оруђа са којима се изводи гађање. Не гађају сви дивизиони одједном, осим на већим вежбама тако да се транспорт и складиштење може организовати лако. Вероватно би већи проблем био у рату јер треба брзо и једновремено дотурити на положаје већу количину различите муницији још обезбедити континуитет снабдевања.
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Online Online

Posts: 5 046« Reply #51 on: October 13, 2022, 07:18:40 pm »

Nastavna poseta Mešovitoj artiljerijskoj brigadi

Polaznici 69. klase Komandno-štabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“ boravili su danas u poseti Mešovitoj artiljerijskoj brigadi Vojske Srbije.

Poseta je realizovana u skladu sa nastavnim planom i programom iz predmeta Komandovanje i rukovođenje, sa ciljem upoznavanja polaznika ovog nivoa usavršavanja sa specifičnostima ove jedinice i perspektivama razvoja roda artiljerije.

Tokom posete, polaznici Komandno-štabnog usavršavanja upoznati su sa namenom, misijama, zadacima i aktivnostima koje realizuje Mešovita artiljerijska brigada, a bili su u prilici da vide i taktičko-tehnički zbor sredstava kojima brigada raspolaže, kao i pokaznu vežbu baterije samohodnih top-haubica 155 mm B-52 M-15 „nora“.

Komandno-štabno usavršavanje predstavlja drugi nivo posebnih programa usavršavanja oficira tokom kojeg se oni osposobljavaju za komandovanje taktičkim jedinicama ranga bataljona i štabne dužnosti u komandama taktičkog i operativnog nivoa.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Online Online

Posts: 5 046« Reply #52 on: Today at 05:07:21 pm »

Obuka na sistemima raketne artiljerije

Na poligonima i vežbovnom prostoru u okolini Niša u toku je kolektivna obuka pripadnika Mešovite artiljerijske brigade za borbenu upotrebu samohodnog višecevnog lansera raketa 128 mm „plamen-S“.

Reč je o novom ciklusu obuke na ovom raketnom sistemu koja se realizuje tokom cele godine radi očuvanja visokog nivoa osposobljenosti za pružanje vatrene podrške snagama Vojske Srbije u izvođenju operacija.

U ovom periodu obučavanja, posluge na poligonu uvežbavaju posedanje raketnog položaja, pravovremeno otkrivanje ciljeva i izvršenje posrednog gađanja, koje se primenjuje kada ne postoji optička vidljivost cilja. Obuka je modelovana u skladu sa zadatim standardima i normama za efikasno dejstvo iz ovog borbenog sredstva namenjenog za ostvarivanje snažnih, iznenadnih i brzih vatrenih udara po ciljevima izuzetne važnosti i velikih razmera na kopnu i vodi.

Kontinuiranom realizacijom obuke u Mešovitoj artiljerijskoj brigadi obezbeđuje se odlična osposobljenost pripadnika ove jedinice za borbenu upotrebu artiljerijskih i raketnih sistema, a time i visok nivo borbene gotovosti ovog sastava Kopnene vojske.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

Logged
Pages:  1 2 3 [4]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 24 queries.