PALUBA
May 24, 2024, 02:59:54 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivavionski raketni sistem "Tor"  (Read 59529 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #30 on: March 09, 2021, 12:24:35 pm »

*Kina je odobrila sistem PVO “HQ-17AE” za izvoz

Kina je odobrila za izvoz varijantu drumskog mobilnog sistema za vazdušnu odbranu kratkog dometa "HQ-17A" (SHORAD) poznatog kao “HQ-17AE”, navodi se u izveštaju državnog lista "Global Times" od 7. Marta.

Kao i kod ostalih članova porodice “HQ-17”, 6×6 “HQ-17AE”, koji je razvila Druga akademija državne vazduhoplovne korporacije “China Aerospace Science and Industry Corporation” (CASIC), namenjen je pružanju PVO od precizno – vođenih projektila, kao što su krstareće rakete, navođene bombe i rakete vazduh-zemlja, kao i protiv “tradicionalnijih” ciljeva za sisteme SHORAD (sisteme PVO kratkog dometa) poput aviona, helikoptera i bespilotnih letelica.
Uprkos tome, sistem raketa zemlja-vazduh (SAM) takođe može da presretne ono što je “Global Times” opisao kao „izazovnije” ciljeve kao što su stelt avioni, nadzvučne krstareće projektile i rakete.

Poznato je da porodica “HQ-17”, koja je kineski derivat porodice sistema PVO “Tor” ruskog proizvođača SHORAD, sadrži najmanje tri verzije: verziju na točkovima “HQ-17” i “HQ-17A” na točkovima kojima upravlja kopnena vojska (PLAGF) i izvozna varijanta na točkovima “FM-2000”, koja je prvi put prikazana na izložbi odbrambenih sistema “Airshow China 2018” u Zhuhai-u.

Nejasno je da li je “HQ-17AE” samo nova oznaka za “FM-2000” ili je to zasebna varijanta koja koristi transporter, lanser i radar (TLAR) bliže zasnovano na dizajnu sistema "HQ-17A".

Razlika između transportera, lansera i radara “HQ-17A” i “FM-2000” je neznatna, jer oba sistema koriste istu kupolu, ali je osnovni trup platforme različit. Snimke je objavila “Kineska Centralna Televizija” (CCTV), a slike je obezbedio “Global Times”

Tekst sa sajta "Janes" za Forum Paluba preveo i prilagodio: Kubovac
Izvor: https://www.janes.com/defence-news/news-detail/china-clears-hq-17ae-air-defence-system-for-export

Kineska verzija sistema PVO "Tor" - "HQ-17AE":

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* HK-17AE.jpg (34.78 KB, 801x480 - viewed 9 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #31 on: April 01, 2021, 12:12:44 pm »

Zanimljiva skica modernizovanog raketnog sistema PVO "Tor-M2". Suština modernizacije ogleda se u daljem poboljšanju karakteristika rakete 9M338K i povećanju borbenog kompleta na 16 raketa po jednom borbenom oruđu.

Pored toga, modernizovani sistem može dejstvovati na ciljeve u vazduhu na daljinama do 16 km i visinama do 10 km, uz veoma visoku brzinu reakcije sistema od detekcije cilja do lansiranja rakete od svega 4,8 sekundi i posebno iskazanu efikasnost protiv bespilotnih letelica i krilatih raketa.

Posadu čine 3 člana.

Raketni sistem jednovremeno dejstvuje na do 4 cilja, a u mogućnosti je da dejstvuje u pokretu i to na terenskom putu, krećući se brzinom do 25 km/h.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Tor-M2 skica.jpg (221.73 KB, 1299x890 - viewed 15 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #32 on: April 07, 2021, 11:45:08 am »

Da li je ovo prva vežba sa lovcem F-35 koji radi protiv sistema PVO sovjetske/ruske proizvodnje? Zajednička izraelsko-kiparska vežba sa izraelskim lovcima F-35 i kiparskim sistemima PVO kratkog dometa Tor-M1, pod nazivom: "ONISILOS - GEDEON 2021".


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #33 on: April 29, 2021, 12:28:06 pm »Quote
Систем Тор-М2 добија поморску верзију

Недавно су у Подмосковљу одржани маневри на којима су јединице увежбавале вожњу ракетних система Тор-М2. Ово јединствено возило ускоро треба да доживи пренамену и добије побољшану поморску верзију. У наставку говоримо како је настала ова идеја и зашто је она толико потребна?Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #34 on: April 29, 2021, 02:44:12 pm »


Ракете система "Тор" користе се већ више од 30 година у склопу система блиске бродске ПВО "Кинжал". Лансер вертикални потпалубни, револверски, најмање 3 или 4 до 6-8 лансерних добоша у групи. СУВ система је вероватно другачији од Торовог. Са усавршавањем и минијатуризацијом појавила се могућност поставити палубну верзију система Тор, вероватно ради скраћења времена реакције и модулне уградње на бродове испод 1.000тD.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #35 on: May 18, 2021, 08:25:57 am »

Pisano je već u okviru ove teme da je raketni sistem za PVO „Tor-M2DT“ namenjen za protivvazdušnu odbranu trupa i važnih vitalnih vojnih i upravnih zgrada i objekata u različitim klimatskim uslovima, pa i onim ekstremnim.

Za rad u ekstremnim klimatskim uslovima u tom smislu je sistem podeljen u dve sekcije – modula jednog vučnog zglobnog transportera na šasiji DT-8PM.

Raketni sistem "Tor", prilikom rada u ekstremnim klimatskim (i terenskim) uslovima, sastoji se iz zglobnog guseničnog transportera-platforme DT-30PM, koji u svom sastavu ima radarski sistem i rakete i to njih 16 komada. Upravljačke i operatorske komponente, zajedno sa energetskim komponentama, sistemima za održavanje života u veoma hladnim i ekstremnim klimatskim uslovima i ljudstvo su smešteni u vučnom delu transportera, a u vučenom delu su elektronske komponente raketnog sistema - antenski sistem, primopredajni blokovi, talasovodni sistem i sl.

I dok smo već imali prilike da vidimo arktičke modele sistema PVO "Tor", nazvanih "Tor-M2DT" i "Tor-A", ostaje da se prikažu i sistemi "Tor" koji se koriste u ekstremno toplim i pustinjskim krajevima i u tajgi.

U prvom prilogu, video animaciji, možete videti verziju "Tor-M2DT" za ekstremno tople i pustinjske uslove, a u drugoj video animaciji istu tu verziju, ali za upotrebu u tajgama, koje se nalaze u polarnim zonama, ali sa dosta šumovitim predelima i terenom koji je izazovan za vožnju i kretanje vozila.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #36 on: May 20, 2021, 04:03:06 pm »

Povratak iz mrtvih: Ukrajinski sistemi PVO "Tor"

Kako Ukrajina nastavlja da izgrađuje svoje vojne snage kako bi se suočila sa uvek prisutnom pretnjom ruskog mešanja u svoje istočne regione, postepeno je uspela da podmladi svoje istrošene zalihe zahvaljujući znatno povećanom finansiranju.

Očigledno je da se situacija za ukrajinske jedinice PVO malo razlikuje od one u ostatku vojske. U roku od samo jedne decenije, ukrajinska vojska i ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo bili su prisiljeni da povuku sve svoje sisteme zemlja-vazduh tipa S-125 Neva, S-200 Angara/Vega, S-300V, 2K12 Kub i 9K330 Tor, sa dodatnim sistemima kao što je S-300PT koji im se pridružio u skladištu. Budući da su mnogi od njih održavani u relativno dobrom stanju u nadi da će se prodati stranom kupcu - ili u slučaju S-300V, tek nedavno povučeni u penziju - ne čudi iznenađenje da je Ukrajina ovim sistemima ojačala još jednom redove ukrajinske vojske.

Uzimajući u obzir starost nekih od ovih sistema PVO i nedostatak aktivnog osoblja koje je još imalo iskustva sa sistemima poput 2K12 Kub i 9K330 Tor, njihovo obnavljanje sigurno nije bio lak zadatak. Štaviše, i drugu opremu poput radarskih sistema i samih raketa takođe treba popraviti, pod uslovom da je još uvek bilo na raspolaganju dovoljno rezervnih delova. Kad se sve uzme u obzir, jedan puk 9K330 Tor, dva puka 2K12 Kub, dva puka S-125 Neva i brigada S-300V1 mogli bi se ponovo aktivirati.
Takođe je bilo predviđeno podmlađivanje tri sistema S-200 Vega, ali izgleda da je značajna šteta naneta infrastrukturi lokacija tokom njihovog deaktiviranja sprečila njihov povratak u upotrebu.

Sistem PVO 9K330 Tor, najstarija varijanta u sistemu porodice Tor, prvobitno je razvijen krajem 1970-ih za gađanje niskoletećih brzih ciljeva sa malim radarskim presekom kao što su krstareće rakete. Prvi put je uveden u službu 1986. godine. Rakete 9M330 sistema 9K330 Tor sposobne su da uništavaju ciljeve na daljinama do 12 km, pružajući kopnenim snagama visoko pokretna sredstva za protivvazdušnu odbranu. Da bi se omogućilo ciljanje neprijateljskih letelica i krstarećih raketa u uslovima elektronskog ometanja i protivmera usmerenim protiv radara 9K330, elektro-optički tragač postavljen je tik uz radar za navođenje raketa.

Tor je takođe bio prvi sistem na svetu koji je imao (osam) projektila vertikalno smeštenih unutar lansera, a ne postavljenih spolja kao na savremenim sistemima, te kao takav koji nudi bolju zaštitu od fragmenata projektila i omogućava nošenje većeg broja projektila. Neprekidna poboljšanja i tehnološki napredak doveli su do varijanti Tor-M1 i Tor-M2.

Pre njihovog ponovnog pojavljivanja 2017. godine, ukrajinski sistemi PVO 9K330 Tor bili su viđeni samo jednom: tokom 10. godišnjice nezavisnosti na ukrajinskoj paradi u avgustu 2001. U toj paradi učestvovalo je ukupno 6 oruđa 9K330 Tor, verovatno čineći ukupan broj ovih sistema u Ukrajini. Tokom godina aktivne službe u Ukrajini, sistemima 9K330 je upravljao 257. Gardijski protivavionski artiljerijski puk smešten u Jarovivu, blizu granice sa Poljskom. Verovatno zbog značajnih troškova koje sa sobom nosi rad tako malog broja sistema, svih šest sistema je postupno ukinuto početkom 2000-ih.
Nakon njihovog penzionisanja ranih 2000-ih, sistemi PVO 9K330 su stavljeni u dugoročno skladištenje, čekajući bolja vremena koja će omogućiti ili njihov povratak u aktivnu službu, ili, pak, njihovu prodaju stranom kupcu.

U avgustu 2017. godine, prvi remontovani sistem PVO 9K330 Tor je već izložen tokom izložbe u Kijevu. Kasnije tog meseca, 24. avgusta 2017. godine, Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini zabeležila je 5 sistema PVO, navodno uključujući 2 sistema 9K330 Tor, u blizini sela Kasianivka, pod kontrolom Ukrajine, u Donjeckoj oblasti, što verovatno predstavlja njihovo prvo operativno razmeštanje.

Uprkos izveštajima o ukrajinskom razmeštanju sistema 9K330 Tor u Donbas u avgustu 2017. godine, to je bilo tek u februaru 2019. godine kada je konačno izvršena verifikacija remontovanih sistema 9K330 na raketnom poligonu Lahorlik u Hersonskoj oblasti. Tokom vežbe gađanja, remontovani sistemi poput S-125 Neva, 2K12 Kub, 9K330 Tor i nadograđeni samohodni protivavionski topovi (SPAAG) ZSU-23-4M-A bili su testirani pre nego što su zvanično stupili u službu u Ukrajinskoj vojsci.

Remont sistema 9K330 Tor su samostalno izveli Lavovsko radio-remontno postrojenje i NPP Aerotechnika-MLT, oboje specijalizovani za remont različitih vrsta PVO i radarskih sistema. Pored dovođenja sistema u operativno stanje, izveden je i ograničen broj poboljšanja, naročito primena novih algoritama za obradu i prikazivanje informacija. Buduća poboljšanja mogla bi da uključuju zamenu analogne radio-elektronske opreme digitalnim ekvivalentima, značajno poboljšavajući sposobnost operatera da efikasno koriste opremu koju poseduju.

Iako ponovno aktiviranje 6 sistema PVO 9K330 Tor samo po sebi sigurno ne predstavlja “game changer” u odnosima sa pobunjenim oblastima/Rusijom, značajan broj remontovane vojne opreme koja ulazi (vraća se) u službu, uključujući brojne sisteme PVO, mnogo doprinosi povećanju sposobnosti ukrajinske vojske u celini. Dalje, dragoceno iskustvo stečeno tokom remonta ovih sistema moglo bi se u budućnosti dobro iskoristiti za projekat dublje modernizacije, a moglo bi se primeniti i na druge sisteme kao što su 9K37 Buk i 9K22 Tunguska.

Pored direktnog proširenja sposobnosti PVO, sistemi 9K330 Tor takođe imaju značajnu vrednost u potencijalnoj obuci OPFOR-a, tokom koje bi mogli da se koriste kao reprezentativni primeri neprijateljskih sistema PVO. Poznavanje neprijateljske protivvazdušne odbrane je imperativ u pronalaženju načina da im se suprotstavi, a pristup sistemima kao što je 9K330 nije od interesa samo za Ukrajinu, već i za sve strane koje ih mogu susresti na bojnom polju.
Na primer, s obzirom na postojeće partnerske odnose između Turske i Ukrajine (poput Crnomorskog štita, između Baikar Savunme i Ukrspecekporta), zajednički centar za obuku OPFOR-a koji ima za cilj poboljšanje operacija dronova nije nezamisliv; ipak je isti (iako napredniji) Tor-M2KM bio proglašen za najvećeg neprijatelja Bajraktara TB2 tokom rata oko Nagorno-Karabaha 2020. godine.

Kako dve zemlje međusobno dele gotovo svaki tip ruskog/sovjetskog sistema PVO koji bi se mogao susresti u budućim sukobima, uključujući ZSU-23, 2K22 Tunguska, Pantsir-S1 (zarobljen u Libiji i isporučen Turskoj), Strela-10, 9K33 Osa, 9K330 Tor, 2K12 Kub, S-125 Neva i 9K37 Buk kao pokretni sistemi PVO i strateški sistemi PVO poput S-300V1, S-300PT, S-300PS i S-400 Trijumf, potencijal za uzajamno korisnu saradnju zaista je gotovo neograničen.
U takvom svojstvu, reaktivacija samo šest borbenih oruđa Tor može imati mnogo više posledica nego bi iko mogao u ovom trenutku da zamisli, pomažući da se novonastale Ukrajinske sposobnosti sa BPL pretvore u pretnju za koju bi bilo znatno teže pronaći pravi odgovor.


Izvor: https://www.oryxspioenkop.com/2021/05/back-from-dead-ukraines-tor-sams.html

Tekst preveo i prilagodio za Forum Paluba: Kubovac
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #37 on: July 01, 2021, 09:37:01 am »

„Tor“ nastavlja dalje: koje će objekte štititi najnoviji kompleks PVO

Protivvazdušni odbrambeni sistem sposoban je da odbije masovne napade neprijateljskih letelica i udare visoko preciznog oružja

Sistemi PVO Tor-M2 počeće da se koriste za zaštitu objekata kritične infrastrukture. Ranije su korišćeni samo za zaštitu trupa. Tor-M2 je konstruisan da odbija masovne napade neprijateljskih letelica i preciznog oružja. Iskustvo Sirije pokazalo je da su takvi kompleksi takođe neophodni kako bi se osigurala bezbednost pri napadima bespilotnih letelica.
Stručnjaci veruju da se njima mogu zaštititi nuklearne elektrane, industrijska postrojenja, škole, bolnice, skladišta goriva, mostovi, nadvožnjaci itd.

Zaštitnik infrastrukture

Kako su vojni izvori rekli “Izvestiji”,  vežbe za zaštitu važnih državnih i industrijskih objekata već su uključene u program borbene obuke za jedinice najnovijeg protivavionskog raketnog sistema (SAM) Tor. Istovremeno, koristiće se zajedno sa sistemima velikog dometa S-400 i sistemima Pantsir-S.

Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, u junu su održane vežbe zaštite civilnih objekata u 4. gardijskoj tenkovskoj diviziji Kantemirovskaja, naoružane sistemom PVO Tor-M2: manevar u napadnuto područje i odbijanje udara bespilotnih letelica i balističkih raketa.

Prethodnih godina Tor je bio uključen samo u izuzetnim slučajevima da bi zaštitio civilne objekte. Dakle, 2013. godine kompleksi su raspoređeni u blizini Olimpijskog parka u Sočiju kako bi ga zaštitili od malih UAV-a.
Prema rečima Vjačeslava Kartašova, pomoćnika generalnog direktora iževskog elektromehaničkog postrojenja „Kupol“, uz pomoć sistema PVO na Zimskim olimpijskim igrama 2014. godine bilo je moguće sprečiti nekoliko pokušaja terorističkih napada pomoću dronova i balona.

Prema rečima vrhovnog komandanta Kopnene vojske, generala vojske Olega Saljukova, Tor-M2 je danas najefikasniji sistem PVO u borbi protiv taktičkih bespilotnih letelica.

“Njegove jedinstvene karakteristike omogućavaju mu da pokrije važne nepokretne objekte od udara preciznog oružja, dronova i bilo kog drugog vazdušnog napada: elektrane, uključujući nuklearne elektrane, skladišta goriva i maziva, platforme za proizvodnju nafte i gasa na moru “  rekao je Izvestiji   vojni stručnjak Viktor Murakhovski. “A pošto kompleks ima visok nivo automatizacije, lako se povezuje sa sistemima upravljanja objektima PVO - na komandna mesta odgovorna za teritorijalnu zaštitu”.

Kupola “Tor”

Razvijeni za zaštitu tenkovskih i motorizovanih jedinica, "Tor" je kompleks kratkog dometa. Njegove rakete mogu pogoditi ciljeve na udaljenosti od 12 km i nadmorskoj visini do 10 km. Prilikom stvaranja sistema PVO, prvobitno je konstruisan da odbija masovne neprijateljske napade i udare visoko preciznim oružjem.
Stoga je po svojim karakteristikama radikalno nadmašio svoje prethodnike slične klase. Od svog usvajanja, sistem PVO je tri puta ozbiljno modernizovan. Najsavremenija verzija Tor-M2 isporučuje se trupama od 2017. godine.
Tor-M2 može istovremeno da detekuje do 48 vazdušnih ciljeva i dejstvuje na četiri od njih. Proces otkrivanja, klasifikacije i uništavanja ciljeva je automatizovan. Čovek treba samo da dobije dozvolu za otvaranje vatre, pritisne dugme, ostatak automatizovanog kompleksa će učiniti sve ostalo.

Specijalno za ovaj sistem PVO razvijena je nova poboljšana raketa 9M338. Smanjenjem njenih dimenzija omogućeno je povećanje broja raketa svakog borbenog vozila sa 8 na 16.

“Modernizovani kompleks je univerzalni borbeni modul koji se može instalirati na razne šasije, kao i koristiti kao stacionarni sistem, na primer, na prikolicama ili stacionarno pripremljenim mestima”, - rekao je Viktor Murakhovski. “Sada vojska kupuje svoje divizione na guseničnim šasijama, oni čine osnovu PVO kratkog dometa”.

Trenutno se ispunjava najveći ugovor o snabdevanju Ministarstva odbrane Rusije sa nekoliko divizionih kompleta Tor-M2 do 2027. godine. Ukupna vrednost ugovora biće oko 100 milijardi rubalja. Istovremeno, deo sistema PVO proizveden je u posebnoj arktičkoj verziji zasnovanoj na terenskim vozilima sa dva guseničara tipa “Vitiaz”.

Visoka efikasnost „Tora“ naterala nas je da razmislimo o njegovoj upotrebi za zaštitu ne samo kopnene vojske i njenog naoružanja i opreme, već i ratnih brodova. Modul sa raketama i radarima montiran je direktno na heliodrom fregate „Admiral Grigorovich“. Tokom ispitivanja uspešno je pogodio sve rakete „neprijatelja“.

Kao što je “Izvestija” ranije javila, doneta je temeljna odluka o ponovnom opremanju čitavog Zapadnog vojnog okruga novom verzijom Tor-M2. Ove sisteme PVO već su dobile 4. divizija Kantemirovsk i 6. samostalna tenkovska brigada iz Mulina kod Nižnjeg Novgoroda.

Borbeno iskustvo

Kompleksi Tor-M2 poslati su u Siriju 2018. godine nakon što su militanti počeli da koriste ručne bespilotne letelice za napad na ruske baze. Prema rečima načelnika snaga PVO Oružanih snaga RF, general-lajtnanta Aleksandra Leonova, Tor-M2 poslati su u Siriju 2018. godine nakon što su militanti počeli da koriste improvizovane bespilotne letelice za napad na ruske baze. General-lajtnant Aleksandar Leonov, kaže da je za godinu i po dana oboreno je više od 45 takvih bespilotnih letelica.

“Kompleksi su se izuzetno pokazali u borbenim sukobima, uključujući u borbi protiv dronova u Siriji” rekao je Viktor Murahovski. “Potrošnja po cilju - jedna raketa. Verovatnoća uništenja daleko prelazi 90 procenata i iznosi 95–98 procenata, i to ne u teoriji. Ovo je već privuklo pažnju stranih kupaca. Na primer, poznato je da je Kazahstan doneo odluku o kupovini Tor-M2KM, modifikacije na automobilskoj šasiji.”

Prema rečima stručnjaka, za Tor-M2 se pored glavne rakete 9M338 sada razvija i manja i mnogo jeftinija raketa specijalizovana za borbu protiv malih bespilotnih letelica. Mogu se napuniti četiri umesto jedne i koristiti u bilo kojoj kombinaciji sa prethodnim opcijama raketa.

U ruskoj vazduhoplovnoj bazi Hmeimim u Siriji, zajedničke akcije Tora uvežbavale su se ne samo sa sistemima velikog dometa S-400, već i sa raketnim i topovskim sistemima kratkog dometa Pantsir-S. Potonji je takođe učestvovao u odbijanju napada dronova i presretanju nevođenih raketa. Kombinacija različitog naoružanja i raspodela ciljeva između njih izvršena je putem automatizovanog sistema PVO raspoređenog u ruskom objektu.

Izvor: Izvestia
Tekst preveo i prilagodio za Forum Paluba: Kubovachttps://iz.ru/1185958/anton-lavrov-anna-cherepanova/tor-prodolzhilsia-kakie-obekty-zashchitit-noveishii-kompleks-pvo
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #38 on: July 06, 2021, 11:49:40 am »

Punjenje oruđa samohodnog raketnog sistema 9K330/331 Tor, sa raketama.
Rakete se nalaze u dva kontejnera-modula 9M334, svaki sa po četiri rakete. Kontejner, pored raketa, sadrži i mehanizam za hladno vertikalno lansiranje raketa.
Oruđe se puni raketama tako što se prazni kontejneri izvuku iz oruđa, zatim se u tehničkoj bateriji dopune raketama i dopreme do oruđa. Samo punjenje oruđa kontejnerima sa raketama vrši tehnički vod raketne baterije.
Norma za pretovar (utovar) 2 kontejnera-modula 9M334 sa po 4 rakete u svakom je 25 minuta.

Slika 1: Kontejner sa raketama položen na oruđe 9A331

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 2: Kontejner sa raketama se podiže u vertikalan položaj, pomoću odgovarajućeg mehanizma vozila za transport i pretovar 9T244 (dizalica sa teleskopom, čekrk, sajla)

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 3: Kontejner sa raketama se spušta u svoj položaj u oruđu 9A331, uz pomoć elektro-hidrauličkog mehanizma oruđa

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 4: Kontejner 9M334 sa 4 rakete sistema Tor - presek

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Punjenje 1.jpg (245.88 KB, 768x430 - viewed 4 times.)

* Punjenje 2.jpg (201.4 KB, 768x430 - viewed 5 times.)

* Punjenje 3.jpg (257.22 KB, 768x430 - viewed 4 times.)

* 9M334 module.jpg (274.59 KB, 1398x643 - viewed 8 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #39 on: July 22, 2021, 12:59:53 pm »

Najnoviji sistem PVO „Tor-M2“ uništio je udarne bespilotne letelice tokom vežbi u Čečeniji

Motorizovana divizija 58. kombinovane armije Južnog vojnog okruga održala je vežbe u Čečenskoj republici, tokom kojih su posade protivavionskih raketnih sistema Tor-M2 uništavale bespilotne udarne letelice uslovnog neprijatelja

Prema pres-službi okruga, prema planu vežbe, uslovni neprijatelj je pokušao da napadne odbrambene položaje baze.
Posade protivavionskih raketnih sistema Tor-M2 izvršile su marš od 50 kilometara, odbijajući napad zamišljenih neprijateljskih diverzanata dok su se kretali, gustom vatrom iz streljačkog oružja. Raspoređujući se na vatrenoj liniji, vojnici su izvršili elektronska lansiranja na otkrivene dronove.

Kao deo manevara, posade kompleksa Tor-M2 uvežbavale su dopunu raketama, vršili pretraživanje, otkrivanje, praćenje i uništavanje vazdušnih ciljeva.
U vežbi je učestvovalo više od 250 vojnika Južnog vojnog okruga, bilo je uključeno oko 60 jedinica naoružanja, vojne i posebne opreme. Elektronska lansiranja izvedena su na ciljeve koji simuliraju bespilotne letelice na visini od 1 do 3 km.

Protivavionski raketni sistem Tor-M2 koji je razvio i proizveo Iževski elektromehanički pogon Kupol (deo koncerna Almaz-Antej VKO) sposoban je za efikasno dejstvovanje na taktičke letelice i helikoptere koji lebde, bespilotne letelice, uključujući protivradarske rakete male veličine, krstareće rakete sa malim visinama leta, vođene bombe, kao i drugo moderno i perspektivno oružje za vazdušni napad, na bojnom polju u dnevnim i noćnim uslovima.

Savremeni sistemi Tor-M2 sposobni su da otkriju do 48 ciljeva na daljini od 32 km, prateći 10 i istovremeno raketirajući 4 najopasnija. Minimalno efikasno područje dejstva je na ciljeve sa odraznom površinom od 0,1 m2, odnosno sistemi su sposobni za borbu protiv vazdušnog napada oružja napravljenog korišćenjem stelt tehnologije.


Više na:

https://sibiryak-info.ru/novejshie-zrk-tor-m2-unichtozhili-udarnye-bpla-na-ucheniyah-v-chechne/?fbclid=IwAR2P1uWq7R6m7ig6q4cjtcKXa-o03C5O4cOasDbRCS-pzYEtpM0gAGMlVcc
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #40 on: August 20, 2021, 10:04:49 pm »

Imali smo prilike da predstavimo na ovoj temi kineski sistem PVO "HQ-17A", koji je u velikoj meri "klon" ruskog sistema "Tor-M2". Ipak, do sada nismo videli mogućnost dejstva raketama iz pokreta. Iako se po snimcima vidi da se to još uvek početni koraci i da postoji put koji još moraju da pređu da bi sredstvo moglo da dejstvuje pri brzinama kretanja 30-40 km/h.

Ali sama činjenica da može da dejstvuje u kretanju (makar i sporijem) je napredak za ovaj sistem PVO, koji kinezi sada, pod oznakom "HQ-17AE" nude i za izvoz.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #41 on: September 02, 2021, 04:49:30 pm »

Raketni sistem PVO "Tor-M2", može nositi do 16 novih raketa 9M338.
Evo jedan zanimljiv pogled odozgo, "tlocrt" borbenog modula vatrenog oruđa!

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Tor tlocrt.jpg (112.26 KB, 712x900 - viewed 10 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #42 on: September 02, 2021, 04:53:29 pm »Dokazao efikasnost u ratu: Kako se modernizuje ruski „Tor“ – jedinstven sistem PVO u svetu


Fabrika „Kupol“ U Iževsku radi na modernizaciji i poboljšanju svih taktičko-tehničkih karakteristika protivavionskog raketnog sistema „Tor“, a najnovija modifikacija sistema naoružana je sa 16 protivavionskih raketa. „Tor“ je jedini sistem te vrste u svetu koji može da gađa mete tokom marša, prenosi televizija „RT“.

Sistem je počeo da se pravi 1975. godine, a uveden je u naoružanje Sovjetskog Saveza 1986. godine. Glavni tvorac je bio Naučno-istraživački elektro-mehanički institut iz Moskve. Bio je napravljen za zaštitu vojnih i infrastrukturnih objekata na taktičkom nivou. Skoro odmah je počelo da se radi na modernizaciji projekta. Sledeća faza razvoja porodice protivavionskih raketnih sistema bilo je vozilo nove generacije „Tor M2“ koji se isporučuje ruskoj vojsci od 2016. godine.

Predviđen je za uništavanje aviona, helikoptera, aerodinamičkih dronova, navođenih raketa i drugih elemenata visoko preciznog oružja koje leti na srednjim, malim i izuzetno malim visinama. Sistem je opremljen sa 16 protivavionskih raketa vertikalnog lansiranja sa dometom do 12 kilometara.

Glavni konstruktor biroa „Vimpel“ Viktor Jelecki ukazao je na visoku efikasnost sistema „Tor M2“ prilikom korišćenja rakete 9M338K.

„Njen domet omogućava sistemu 'Tor M2' da pokriva trupe u dužini od 20 kilometara. U tom sektoru obaramo sve što se pomera, uključujući mete malih dimenzija, mete koje dobro manevrišu i brze mete. Tamo gde smo pre morali da rasporedimo dva borbena vozila, sada je dovoljno jedno“, rekao je Jelecki, istakavši da je „Tor M2“ jedini sistem PVO u svetu koji može da gađa tokom marša.

Taj jedinstveni sistem takođe se proizvodi u arktičkoj verziji „Tor M2DT“ na šasiji terenskog tegljača guseničara DT-30PM.

U fabrici „Kupol“ prošle godine je pokrenuta serijska proizvodnja izvoznih verzija sistema „Tor M2E(K)“ – točkaša i „Tor M2U“ – guseničara.

Stručnjaci smatraju da će „Tor“ biti široko rasprostranjen ne samo u Oružanim snagama Rusije, nego i u inostranstvu zahvaljujući svojim izvanrednim karakteristikama.

Kako je rekao načelnik snaga PVO Oružanih snaga Rusije Aleksandar Leonov, sistemi „Tor“ oborili su u Siriji više od 45 dronova koje su koristili teroristi.

Prema njegovim rečima, sistem „Tor M2E“ u izvoznoj verziji već je dokazao svoju efikasnost prilikom rešavanja zadataka.

Sa svoje strane, direktor Muzeja snaga PVO u Balašihi Jurij Knutov podseća da „Tor“ može da uništava i rakete višecevnih bacača raketa. Kako je rekao, dalja modernizacija sistema biće usmerena na integraciju u savremene digitalne sisteme upravljanja snagama.

„U ovoj fazi neophodna je digitalna modernizacija što će omogućiti da se sistem poveže sa svim novim sistemima, na primer 'Buk M3', 'S-300V', što će omogućiti da se stvori ešalonirana PVO“, istakao je sagovornik televizije „RT“.

Nakon modernizacije sistem će moći da se suprotstavi ne samo postojećim, nego i naprednim vazdušnim i balističkim metama, dodaje Knutov.

„Zapad sada takođe pravi slične sisteme, ali prednost sistema 'Tor' je u tome što je testiran u oblastima borbenih operacija gde je pokazao visoku efikasnost“, zaključio je stručnjak.


izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #43 on: September 13, 2021, 10:05:06 am »

Protivvazduhoplovni raketni sistem "Tor" moći će da se bori protiv rojeva bespilotnih letelica

Prema rečima konstruktora, modernizovani set komunikacione opreme omogućava "Toru" da kontroliše borbeno delovanje sistema PVO, protivvazduhoplovne artiljerije kratkog dometa i prenosnih raketnih sistema PVO.

Protivvazduhoplovni raketni sistem  "Tor" moći će da parira rojevima bespilotnih letelica. O tome je za TASS rekao Fanil Ziiatdinov, generalni direktor Iževskog elektromehaničkog postrojenja Kupol (deo koncerna Almaz-Antei VKO).

Prema njegovim rečima, razvijene su dve opcije za borbu protiv masovnih bespilotnih letelica. „Prvi od njih je interfejs raketnog sistema protivvazduhoplovne odbrane Tor-E2 sa sistemima PVO nižeg nivoa kroz komplet sredstava veze (KSS) kompleksa modernizovanog 2020. godine“, rekao je on.

Zijatdinov je naglasio da modernizovani komplet sredstava veze (KSS) omogućava „Toru“ da kontroliše borbeno delovanje sistema PVO, protivvazduhoplovne artiljerije kratkog dometa i prenosnih raketnih sistema PVO. "Istovremeno, otkrivanje i označavanje cilja provodi se pomoću moćnih radara Tora, a presretanje se vrši jeftinim raketama nižeg nivoa. Modernizovani KSS uspešno je prošao ciklus relevantnih ispitivanja, odnosno ovo rešenje je tehnički implementirano i već se može koristiti u borbi ", dodao je šef Kupola".

Osim toga, prema njegovim rečima, druga opcija uključuje postavljanje nove rakete kratkog dometa. "Druga odluka, koja se trenutno razvija na osnovu inicijative, je usvajanje druge vrste projektila za Tor-E2. Uz glavne projektile kratkog dometa, planirano je uvođenje malogabaritnih kratkog dometa na kompleksu ", rekao je Zijatdinov.

"Budući da su manji i jeftiniji, oni će biti posebno konstruisani da odbiju masovni napad, prvenstveno  rojeva bespilotnih letelica", dodao je on.
Ranije je Zijatdinov rekao za TASS da fabrika Kupol radi na modernizaciji i poboljšanju svih glavnih karakteristika kompleksa Tor.

Tor-M2 je namenjen za pokrivanje važnih administrativnih objekata, prvih ešalona kopnenih formacija od udara protivradarskih i krstarećih projektila, jedrećih bombi, aviona, helikoptera i bespilotnih letelica. Istovremeno, sistem protivvazduhoplovne odbrane Tor može sam da kontroliše određeni vazdušni prostor i nezavisno obara sve vazdušne ciljeve koje nije identifikovao kao „prijateljske”. Kompleks uključuje 16 protivavionskih projektila sa vertikalnim lansiranjem dometa do 16 km po daljini i do 10 km km po visini.

Postrojenje Kupol je istraživačko i proizvodno preduzeće, koje vodi ne samo u proizvodnji, već i u razvoju sistema protivvazduhoplovne odbrane Tor kratkog dometa. Najnoviji predstavnik ove porodice je Tor-M2, koji se isporučuje ruskim trupama od 2016. godine. Kompleks se proizvodi u arktičkoj verziji "Tor-M2DT", prva vozila ove vrste već su počela da dolaze u trupu.

Ove godine na međunarodnom forumu „Armija-2021“ održanom u avgustu, fabrika Kupol predstavila je veliki broj primeraka svojih novih proizvoda u punom opsegu, među njima-„Tor-E2“, „Tor-A“ i „Tor-M2KM“ sisteme PVO, kao i novo sredstvo- univerzalni kompleks za obuku posada PVO „Adjutant“.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor: https://tass.ru/armiya-i-opk/12301587?fbclid=IwAR2u-fC9BVEGJeAuNyzVUnGa3HEVRqPdy1LA74d58Hz1w9ZMQ917bjBC8fE


* Tor KSS.jpg (165.97 KB, 1020x650 - viewed 5 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #44 on: September 29, 2021, 08:56:43 am »

Iževski "Tor" i novi rekordi

Ove godine se navršava 35 godina otkako je sovjetska vojska usvojila protivvazduhoplovni raketni sistem Tor, razvijen od strane Moskovskog naučno-istraživačkog elektromehaničkog instituta (NIEMI).

Dugih 11 godina radilo se na stvaranju jedinstvenog protivvazduhoplovnog kompleksa, koji u to vreme nije imao analoge u zemljama potencijalnog neprijatelja. Zatim je došlo do mukotrpnog, redovnog rada na modernizaciji i proširenju borbenih sposobnosti kompleksa. I danas karakteristike performansi kompleksa porodice "Tor" cene i domaći vojni stručnjaci i strani stručnjaci.

Pre dve godine, Iževski elektromehanički koncern "Kupol" potpisao je najveći odbrambeni ugovor za isporuku do 2027. godine divizijskih kompleta guseničarskih i arktičkih sistema "Tor" za rusko Ministarstvo odbrane. Kako je tada naglasio glavnokomandujući Kopnene vojske, general armije Oleg Saljukov, upravo je kompleks Tor-M2 bio najefikasnije oruđe u borbi protiv taktičkih bespilotnih letelica.

Kompleks Tor je već doživeo tri talasa duboke modernizacije-prvo do nivoa Tor-M1 (1991), zatim Tor-M2U (2009) i Tor-M2 (2016). Svaki od ovih talasa modernizacije radikalno je poboljšao taktičke i tehničke karakteristike u poređenju sa svojim prethodnicima.

Za 35 godina, sposobnosti otkrivanja ciljeva kompleksa su se višestruko povećale. Vreme reakcije na promenu vazdušne situacije sada je 1 sekunda umesto 3 sekunde za prvu verziju kompleksa. Novi "Tor" za jedan okret radarske antene "vidi" 48 ciljeva umesto ranije 24. Na primer, za 3 sekunde, povećanje broja otkrivenih ciljeva povećalo se 6 puta: 144 umesto 24 u prvoj verziji. Domet detekcije cilja povećan je na 32 km.

Vatrene mogućnosti kompleksa objektivno su povećane. Danas je glavna karakteristika novog „Tora “ visoko efikasno suzbijanje taktičkog preciznog oružja i praktično svih vrsta bespilotnih letelica.
Ako su prvi sistemi "Tor" mogli da gađaju samo jedan cilj, onda su današnja savremena borbena vozila porodice sposobna da istovremeno gađaju 4 vazdušna cilja. Tačnost navođenja protivvazduhoplovne vođene rakete omogućila je napuštanje prakse dejstva na jedan vazdušni cilj sa dve rakete.

Danas je verovatnoća pogađanja cilja jednom raketom kompleksa „Tor-M2“ -  0,97. Borbeni komplet raketa na borbenm vozilu je udvostručeno - do 16 projektila. Protivvazduhoplovni raketaši tvrde da su uspeli da presretnu mete koje lete brzinom do 1000 m / s - što je skoro 3 brzine zvuka.
U bliskoj budućnosti stručnjaci očekuju da će Tor predstaviti implementaciju sposobnosti presretanja projektila i aviona koji lete brzinom od 3 maha.

Zahvaljujući naprednim tehnologijama i konstruktorskim rešenjima oružara iz Iževska, „Tor“ je prvi u svetu „naučio“ da pogađa ciljeve raketama dok je u pokretu. Godine 2021. nadograđen je softver borbenih vozila Tor-M2. Gađanje u pokretu brzinama do 40 kilometara na sat već je zvanično potvrđeno! Novi način borbenog delovanja značajno je proširio spisak borbenih sposobnosti Tor-M2 za protivvazduhoplovnu zaštitu trupa na maršu.

Novi "Tor" postavio je svetske rekorde tokom raspoređivanja iz marševskog u borbeni položaj: sada ovo vreme traje samo 3 minuta, što je nekoliko puta brže od stranih konkurenata.
Konstruktori kompleksa koriste iskustvo borbene upotrebe „Tora“ tokom rata u Siriji.

Dakle, tokom odbrane ruske vazdušne baze Hmejmim, kompleks je uspešno pogodio više od 60 vazdušnih napadačkih ciljeva. Zajedničke akcije „Torova“ uspešno su razrađene kako sa sistemima dugog dometa S-400 tako i sa raketno-topovskim kompleksima „Pancir-S“.

Odvojeno, treba istaći rad na informacionom i tehničkom povezivanju "Torova" sa kompleksima kratkog dometa i stvaranje jeftine rakete malih dimenzija za uništavanje jeftinijih bespilotnih letelica.

Oružari iz Iževska obećavaju da će se kapacitet municije Tora uskoro značajno povećati: u isti standardni transportni i lansirni kontejner biće postavljene 3 rakete male veličine odjednom - za efikasnu borbu protiv bespilotnih letelica u bliskoj zoni i odbijanje masovnih naleta bespilotnih letelica.

Borbena upotreba kao deo ešaloniranog sistema PVO zahteva visoku koordinaciju proračuna različitih jedinica, što se postiže ne samo obukom i vežbama protivvazduhoplovnih posada, već i poboljšanjem tehničkih sredstava povezivanja.
Kompleks „Tor“ je „timski igrač“, uveravaju konstruktori, a uspeh tima u velikoj meri zavisi od efikasnosti razmene informacija između članova protivvazduhoplovnog „tima“.

Izvor:
https://topwar.ru/187550-izhevskij-tor-i-novye-rekordy.html?utm_source=website&utm_medium=social&utm_campaign=group

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Tor Iževski.jpg (48.63 KB, 800x489 - viewed 5 times.)
Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.039 seconds with 22 queries.