PALUBA
May 24, 2024, 02:02:03 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivavionski raketni sistem "Tor"  (Read 59522 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #90 on: July 31, 2022, 09:50:39 am »

Kompleksi PVO „Tor-M2“ nastavljaju uspešno pokrivanje ruskih trupa u zoni SVO u Ukrajini

Vredi napomenuti posebnu ulogu protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M2 na ukrajinskom terenu vojnih operacija. Borbene posade savremenih sistema protivvazduhoplovne odbrane proizvođača Iževske elektromehaničke fabrike „Kupol“, danonoćno pružaju trupama ultra-pouzdan štit od napada neprijateljskih vazduhoplovnih ciljeva.

Protivvazduhoplovni raketni sistem Tor-M2 je projektovan za uništavanje aviona, helikoptera, krstarećih, protiv-radarskih i drugih vođenih raketa, jedrećih i vođenih bombi i bespilotnih letelica u uslovima intenzivne vatrenih dejstava i radio-optičko-elektronskih protivmera, u bilo kojim vremenskim prilikama, danju i noću – dakle „Tor“ pobeđuje sve, bez obzira na „čin, zvanje i rang“, a njegova borbena upotreba pokazala je da je najefikasnije sredstvo za borbu protiv taktičkih bespilotnih letelica neprijatelja, uključujući turske jurišne bespilotne letelice „Bajraktar“.

Tokom specijalne vojne operacije zaštite Donjecke i Luganske Narodne Republike, sistemi PVO Tor su uspešno izveli i nastavljaju da izvršavaju borbene zadatke pokrivanja ruskih vojnih kolona tokom marša i odbrane položaja. Na osnovu rada posada borbenih vozila, oboreno je više stotina neprijateljskih mlaznih projektila i bespilotnih letelica. Da bi se pripremio za salvu, raketnom sistemu će biti potrebno samo nekoliko sekundi. Dovoljno je podići antenu, pronaći cilj i - instalacija je spremna za salvu.

Jedna od karakteristika kompleksa je da nije bitno sa koje strane neprijateljski vazduhoplovni napad doleće do zaštićenog objekta ili položaja: svestrani radar će u svakom slučaju „videti“ cilj, po bilo kom vremenu, danju ili noću, a obezbediće potrebne podatke za gađanje.

Još jedna karakteristika "Tora" je da može da pogodi neprijateljske mete u pokretu, bez zaustavljanja da se rasporedi i dejstvuje. Pri brzinama do 45 km/h, ova mašina može savršeno da izvrši izviđanje vazdušnog prostora, otkrije, preuzme pratnju i lansira rakete na ciljeve.

„Tor-M2“ je sposoban da otkrije vazduhoplovne ciljeve na udaljenosti do 32 km i uništi ih na udaljenosti od 15 km i na visini do 12 km. Svaki kompleks protivvazduhoplovne odbrane je naoružan sa 16 protivvazduhoplovnih vođenih projektila i može samostalno da odbije neprijateljski vazduhoplovni napad.

Trenutno, da bi se smanjila cena bespilotnog oružja, za ovaj sistem PVO se razvijaju male protivvazduhoplovne rakete, dizajnirane isključivo za borbu protiv bespilotnih letelica.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* Tor-M2 liveju.jpg (98.74 KB, 800x450 - viewed 5 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #91 on: August 03, 2022, 07:41:00 am »

Protivvazduhoplovni kompleksi „Tor-M2“ učestvuju na vežbama na terenu jedinica PVO Baltičke flote

Posade sistema Tor-M2 trupne PVO armijskog korpusa Baltičke flote učestvuju na terenskim vežbama na više poligona u Kalinjingradskoj oblasti.

U borbenoj obuci je uključeno više od 300 vojnika i više od 70 jedinica vojne i specijalne tehnike, među kojima su prenosivi protivvazduhoplovni raketni sistemi Igla i Verba, raketno-topovski kompleksi Tunguska, protivvazduhoplovni artiljerijski sistemi „Šiljka“, koji su u službi jedinica trupne PVO.

U okviru terenskih vežbi, vojnici će razraditi pitanja izvođenja marševa u naznačena područja, izvođenja borbenog dežurstva, kao i pokrivanja trupa i najvažnijih objekata vojne i civilne infrastrukture od masovnih vazdušnih udara simuliranog neprijatelja.

Posebna pažnja biće posvećena taktičkoj, specijalnoj i tehničkoj obuci, kao i vožnji borbenih vozila. U završnoj fazi vežbi, jedinice PVO izvešće vežbe upravljanja vatrom u sastavu diviziona, kao i bojevo i elektronsko lansiranje iz standardnog naoružanja.

Borbene posade PVO Tor-M2 i druga borbena vozila uništavaće vazduhoplovne ciljeve  - letelice, helikoptere i bespilotne letelice simuliranog neprijatelja koji lete na različitim visinama i brzinama. Za označavanje sredstava vazduhoplovnog napada planirano je korišćenje aviona i helikoptera mornaričke avijacije flote, kao i vazduhoplovnih ciljeva i specijalnih imitacionih sredstava.

Kompleks Tor-M2 je savremen, visoko mobilni višenamenski kompleks kratkog dometa proizvođača Iževski elektromehanički kombinat Kupol (deo Koncerna Almaz-Antej VKO). Pošto je prošao kroz više od jedne modifikacije, Tor-M2 je trenutno jedan od najboljih kompleksa na svetu.

Zadaci kompleksa obuhvataju pokrivanje civilnih i vojnih objekata, pokrivanje pešadije i oklopnih vozila na maršu, uništavanje jurišnih i izviđačkih bespilotnih letelica, aviona i helikoptera, krstarećih raketa i avio-bombi na daljinama od 15 km i na visinama do 12 km. Posebnost kompleksa Tor-M2 je mogućnost pucanja u pokretu bez zaustavljanja. Svaki sistem protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2 je naoružan sa 16 protivvazduhoplovnih projektila i može samostalno da odbije neprijateljski vazduhoplovni napad.

Treba napomenuti da su se protivvazduhoplovni raketni kompleksi Tor-M2 više puta dokazali kao pouzdano i efikasno sredstvo protivvazduhoplovne odbrane, uključujući i u stvarnim borbenim operacijama.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* Tor LJ.jpg (133.29 KB, 900x600 - viewed 4 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #92 on: August 16, 2022, 01:35:59 pm »

ЗРК «Тор-М2»Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #93 on: August 17, 2022, 09:13:57 am »

Ovo bi više moglo pod temu "zanimljivosti" ili "da li ste ovo ranije znali?"...

U Rusiji počela proizvodnja klima uređaja na bazi tehnologije protivvazduhoplovnog raketnog sistema „Tor“

Fabrika „Kupol“ iz Iževska koja se prevashodno bavi proizvodnjom samohodnih protivvazduhoplovnih raketnih sistema porodice „Tor“ počela je da pravi komponente za industrijske klima uređaje koristeći delove iz rashladnog sistema „Tora“.

„Mi polazimo od toga da se proizvodi naše fabrike, na primer razmenjivač toplote, mogu koristiti i u vojne i u civilne svrhe. Naša roba je namenjena širokom spektru objekata, od supermarketa do nuklearnih elektrana“, rekao je za TV kanal „Zvezda“ rukovodilac projekta „Promholod“ Rafail Agliuljin. On je precizirao da je jednoj nuklearnoj elektrani potrebno 80 kilometara cevi za razmenjivače toplote.

Uzgred, rashladni sistem na „Toru“ nije namenjen samo za stvaranje komfornih uslova u radu posade, nego i za hlađenje moćne elektronike ovog sistema.
Raketni sistem PVO „Tor“ je čuveno oružje malog dometa koje neutrališe vazduhoplovne opasnosti u radijusu od 15 kilometara. Savremene verzije sistema mogu istovremeno da gađaju četiri cilja.

Izvor

Na kraju da postavim i jedan video snimak, u izdanju Военнея Приемкa, ubicе Bajraktara, Tomahawka i udarnih aviona, raketnog sistema PVO kratkog dometa Tor-M2.
Jedini sistem PVO na svetu koji može da ispaljuje rakete punom brzinom i da otkriju i neutrališu takve ciljeve koji ostaju nevidljivi većini konkurenata: na primer, protivbrodske rakete koje napadaju nisko iznad mora na visini od oko 5 metara.

Da bi testirali mogućnosti „Tora“, ekipa filma će izvesti neobičan eksperiment: podići će u nebo specijalne simulatore meta, uključujući krstareće rakete, simulatore borbenih aviona i dronove domaće izrade. Pored toga, u ovom video izdanju su prikazane i retke varijante sistema Tor- na točkovima, arktičke i univerzalne.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #94 on: August 23, 2022, 10:06:04 am »

Kineski raketaši obaraju niskoleteću metu raketom zemlja-vazduh pre početka Indijsko-američke vežbe „Judha Abjasa“ u blizini LAC-a (linija stvarne kontrole - de fakto granice između Kine i Indije)

Kineska vojska testirala je modernizovani odbrambeni raketni sistem zemlja-vazduh HQ-17 u Sinđijangu, očigledno u znak odvraćanja uoči indijsko-američkih vojnih vežbi u oktobru koje će se održati 100 kilometara od linije stvarne kontrole (LAC) - de fakto granice između Indije i Kine.

Kineski državni emiter, CCTV, izvestio je 16. avgusta da je vojna komanda Narodnooslobodilačke vojske (PLA) Sinđiang izvela testiranje modernizovane rakete zemlja-vazduh na visokom platou u regionu na visini većoj od 4.500 metara.

U okviru testiranja, raketa je u prvoj seriji gađanja pogodila ciljnu-metu koja je letela na maloj visini.

Potom je usledio sistemski test u okruženju elektronskog ratovanja (EW), u kome su operatori sistema izveli procedure izbegavanja i pogodili metu uprkos jakim elektronskim smetnjama iz aviona.

Prema rečima Jue Ganga, bivšeg pukovnika PLA, vežbe su uključivale novi tip rakete protivvazduhoplovnog odbrambenog sistema kratkog dometa HQ-17A (SHORAD).

Sistem PVO HQ-17 je zasnovan na ruskom odbrambenom sistemu PVO Tor-M1.

Rečeno je da je Kina izvršila obrnuti inženjering Tor-M1 za proizvodnju HQ-17 nakon što je Moskva navodno odbila njen zahtev za domaća licencna prava proizvodnje za ruski sistem.
Potrebno je podsetiti da je Kina između 1996. i 1999. godine, od Rusije nabavila oko 35 raketnih kompleksa Tor-M1.

HQ-17 je donekle modenizovani sistem i uključuje sistem za identifikaciju prijatelja ili neprijatelja (IFF) na vrhu radara sa elektronski skenirajućom rešetkom, modernizovanu elektroniku, novi lanser za sve terene i mogućnost povezivanja podataka sa drugim kineskim sistemima.

Raketa HQ-17 izgleda fizički identična raketi sistema Tor-M1, teška je oko 165 kilograma, duga je skoro 2,9 metara i ima prečnik od približno 0,23 metra.

U poređenju sa raketom sistema Tor-M1, raketa sistema HQ-17 ima nešto veći kosi domet od 1,5-15 kilometara za presretanje  vazduhoplovnih ciljeva, a deluje na visini od 10 metara do 10 kilometara, u vezi s čim postoje navodi da je rađeno na unapređenju autopilota, blizinskog upaljača, raketnog motora na čvrsto gorivo ali i algoritama vođenja, približivši sistem mogućnostima ranih verzija Tor-M2.

Jedno borbeno oruđe nosi do 8 raketa.

U prilogu možemo pogledati veoma zanimljiv snimak gađanja kineske vojske sa sistemom HQ-17. Snimak je zanimljiv, zato što možemo videti uništenje ciljne mete raketom koja čini pomalo neverovatan "manevar unazad", rekli bi u šali "salto mortale" i zatim se aktivira u zoni uništenja ciljne mete, koja je očigledno pre toga već pogođena raketom lansiranom sa drugog borbenog oruđa.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #95 on: August 30, 2022, 03:03:38 pm »

Beloruski protivvazduhoplovci uspešno su izveli bojevo gađanje na ruskom vojnom poligonu u blizini Astrahana

Posade beloruske PVO uspešno su izvele bojevo gađanje iz protivvazduhoplovnih raketnih sistema PVO Tor-M2K tokom druge etape operativno-taktičkih vežbi sa bojevim gađanjem na ruskom poligonu Ašuluk (Astrahanska oblast).

"Vežbe su održane u teškim meta i klimatskim uslovima. Karakteristika druge etape je noćno gađanje. Vojnici su se nosili sa zadatkom", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Podsetimo, prve baterije protivvazduhoplovnog raketnog sistema Tor-M2K ušle su u službu 120. raketne brigade RV i PVO 2011. i 2012. godine. Do početka 2014. godine u sastavu 120. brigade formiran je protivvazduhoplovni raketni divizion Tor-M2K koji se sastoji od tri baterije. Ovaj PVO sistem je krajem 2016. godine ušao u službu 740. raketne brigade PVO. Krajem 2017. beloruskoj strani je isporučeno pet diviziona sistema PVO Tor-M2.

Takođe je vredno napomenuti da su 2021. godine, na marginama izložbe MILEKS-2021, ruski koncern VKO Almaz-Antej i Ministarstvo odbrane Republike Belorusije potpisali dokument prema kojem će se deo popravki i održavanja sistema PVO Tor-M2K sprovoditi na teritoriji Belorusije. Štaviše, u ove svrhe bili su uključeni kapaciteti fabrike 2566 za popravku elektronskog oružja i Minskog pogona traktora na točkovima.

Protivvazduhoplovni raketni sistem Tor-M2K je verzija PVO sistema Tor-M2, koji je razvio i proizvodi Iževski elektromehanički kombinat Kupol (deo koncerna Almaz-Antej VKO), postavljen na šasiju sa točkovima. Kompleks je vezan za divizije ili brigade kopnene vojske i dizajniran je za zaštitu od vazduhoplovnih udara, za borbu protiv avijacijskog naoružanja i bespilotnih letelica na udaljenostima do 15 kilometara i na visinama do 10 kilometara.

Kako je saopštila pres-služba Ministarstva odbrane Belorusije, na vežbama na poligonu Ašuluk, Belorusija je koristila i protivvazduhoplovne raketne sisteme S-300PS, koje su takođe dobile Vazduhoplovstvo i PVO oružanih snaga Belorusije od Rusije (ranije).

Ministarstvo odbrane Belorusije je takođe napomenulo da je borbena obuka vojnih jedinica RV ​​i PVO protekla „na visokom nivou i uz visok intenzitet borbenog rada“. Pres služba je saopštila da je u ovom trenutku deo beloruske vojske koja učestvuje u vežbi otišao na punktove stalnog razmeštanja vazduhoplovnim putem. Ostali će morati da marširaju do punktova stalnog razmeštaja železničkim vojnim ešalonima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* BLRS.jpg (42.32 KB, 800x533 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #96 on: August 31, 2022, 01:54:10 pm »

Beloruski raketni sistemi Tor-M2K na gađanju na poligonu Ašuluk u Astrahanskoj oblasti u Rusiji:


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Tor-M2K.jpg (60.1 KB, 696x416 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #97 on: September 07, 2022, 10:27:51 am »

Raketna baterija Tor-M2U na maršu prilikom premeštanja na nove položaje...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Tor-M2U baterija.jpg (109.14 KB, 1280x853 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #98 on: September 10, 2022, 08:24:37 am »

Istočni vojni okrug dobio je novu seriju protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M2

Ove godine, u okviru Državnog odbrambenog naloga, jedinice PVO Istočnog vojnog okruga dobile su seriju novih protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M2.

Kako je saopštila pres-služba okruga, kompleks je predstavnik nove generacije oružja protivvazduhoplovne odbrane kratkog dometa, a odlikuje se i povećanom efikasnošću u odbijanju napada savremenim oružjima za vazduhoplovni napad i uslovima primene elektronskih protivmera.

Sistem protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2 razvijen je i proizveden u Iževskoj elektromehaničkoj fabrici Kupol (deo JSC Koncerna VKO Almaz-Antej), a dizajniran je da pokrije kopnene formacije i jedinice od napada krstarećim raketama, bespilotnim letelicama, planirajućim bombama, avionima i helikopterima, uključujući i one napravljene korišćenjem stelt tehnologije.

„Protivvazduhoplovni raketni sistem može da deluje i ručno, uz učešće operatera, i u potpuno automatskom režimu, istovremeno prateći do nekoliko desetina vazduhoplovnih ciljeva“, navodi se u saopštenju vojnog resora.

Takođe je vredno napomenuti da su se sistemi PVO Tor-M2 u više navrata dokazali kao pouzdano i efikasno sredstvo protivvazduhoplovne odbrane, uključujući i stvarne borbene operacije.

Konkretno, u ovom trenutku ruski „Torovi“ uspešno rešavaju zadatke pokrivanja iz vazduha posebno značajnih objekata vladinih trupa Sirijske Arapske Republike i grupe trupa Ruske Federacije koja vodi protivterorističku operaciju.

Tokom borbene službe u vojnoj bazi Hmejmim, posade Tor-M2 uništile su više desetina udarnih bespilotnih letelica lokalne proizvodnje i raketa dugog dometa kojima su teroristi pokušali da napadnu lokaciju ruskih trupa.

Posebnu ulogu protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M2 beleži i vojska na ukrajinskom polju operacija. Tokom specijalne vojne operacije zaštite Donjecke i Luganske Narodne Republike, PVO sistemi „Tor“ su uspešno izveli i izvršavaju borbene zadatke pokrivanja ruskih vojnih kolona tokom marša i odbrane položaja. Zaslugama posada borbenih vozila, više je stotina oborenih neprijateljskih projektila i bespilotnih letelica.

Tor-M2“ je sposoban da otkrije vazduhoplovne ciljeve na udaljenosti do 32 km i uništi ih na udaljenosti od 15 km i na visini do 12 km. Svaki sistem protivvazduhoplovne odbrane je naoružan sa 16 protivvazduhoplovnih projektila i može samostalno da odbije neprijateljski vazduhoplovni napad.

Modularni dizajn borbenog vozila je omogućio da se razviju verzije Tor-a na različitim šasijama i da se u budućnosti učini interspecifičnim. Od novembra 2018. godine, arktičke verzije zasnovane na dvo-osovinskim terenskim vozilima Vitjaz su u upotrebi sa motorizovanim jedinicama Severne flote.

Već je najavljeno da se razvija verzija sistema PVO na točkovima za Kopnenu vojsku. Za razliku od opcija koje su trenutno u upotrebi, moći će da savlađuje vodene barijere.

Pored toga, u interesu Ministarstva odbrane Ruske Federacije, stručnjaci IEMZ Kupol razvijaju pomorski protivvazduhoplovni raketni sistem Tor-MF, koji će biti integrisan u ratni brod. Prethodno je testiran mobilni modul protivvazduhoplovnog kompleksa Tor-M2KM na najnovijoj fregati Admiral Grigorovič, koja je u sastavu Crnomorske flote Rusije i trenutno se koristi na patrolnim brodovima projekta 22160.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* Tor -0.png (617.13 KB, 744x424 - viewed 1 times.)

* Tor -1.png (460.09 KB, 679x370 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #99 on: September 26, 2022, 11:10:32 am »

Moćne kamere i destruktivne rakete: kako sistem protivvazduhoplovne odbrane Tor kontroliše nebo tokom SVO

Vojnici su ispričali i pokazali kako rad na PVO Tor izgleda iznutra.

Dan i noć, protivvazduhoplovni raketni sistemi Tor-M2 skeniraju nebo. Čim zona odgovornosti obuhvati bilo koji vazduhoplovni objekat koji ne odgovara na zahtev „prijatelj ili neprijatelj“, posade ga uzimaju za pratnju i spremni su da ga unište.

„Tor“ je sistem PVO kratkog dometa, ali je u stanju da otkrije 40 ciljeva odjednom na udaljenosti od nekoliko desetina kilometara. Može da dejstvuje na četiri cilja istovremeno sa četiri projektila - na jedan cilj po jedan projektil.

Specijalni uređaji pomažu komandantu da prepozna pretnju, a ponekad se može videti kroz moćnu kameru. Neprijateljski dron je uništen prvom raketom.

Protivvazdušni raketni sistem Tor nije samo moćno i efikasno borbeno vozilo, već i udobno. Poseduje automatski menjač, odličan pregled terena. Pa, ako bi počelo granatiranje, oklopne zavese bi morale da se spuste. Tada će se moći kretati uz pomoć kamera sa odličnom rezolucijom – i bezbedno.

„Tor“ prati i najmanje objekte, a ako je brzina cilja mala, onda se u početku može vizuelno proceniti kako ne bi uzaludno trošili rakete.

„Noću možete odrediti da li je ptica ili ne, do 12 kilometara, danju - do 24 kilometra. Video sam ciljeve čak i na 50 kilometara i bilo je moguće odrediti odraz“, rekao je Timur, šef posade PVO sistema Tor.

„Tor“ je protivvazduhoplovni raketni sistem kratkog dometa, pokriva trupe i važne industrijske i administrativne objekte.

Njegove glavne mete su dronovi, rakete, projektili i avioni koji lete na visini do 10 kilometara.

„Kada sam prešao u pretragu u gornjoj zoni, evidentirao sam napad. Zahvatio sam dve rakete, na koje je potom dejstvovamo“, istakao je Timur.

Pogođene su dve mete, olupina rakete Točka-U je kasnije pronađena na terenu. Za mesec dana rada na teritoriji Ukrajine, jedna posada pod komandom Timura oborila je 14 neprijateljskih bespilotnih letelica uz pomoć 14 projektila.
Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #100 on: September 28, 2022, 11:46:13 am »

Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo borbeni rad PVO sistema Tor-M2 u zoni SVO u Ukrajini

U zoni specijalne vojne operacije koju su ruske trupe izvele na teritoriji Ukrajine, protivvazduhoplovni raketni sistemi Tor-M2 Zapadnog vojnog okruga nastavljaju da izvršavaju najteže zadatke presretanja svih vrsta vazduhoplovnih ciljeva.

 „Od BKP-a (borbenog komandnog punkta, prim. Kubovac) sam dobio komandu da je neminovan raketni udar. Otkrio sam dve rakete, na koje je potom dejstvovano. Posle uništenja sve je potvrđeno. Na terenu su pronađeni fragmenti ovih objekata. Ako bi ovi objekti stigli do grada, mislim da bi infrastruktura bila veoma oštećena, a žrtve bi bile kolosalne, jer je ova raketa dizajnirana da uništava velike objekte“, rekao je novinarima šef posade PVO sistema Tor-M2, dodajući da je za poslednjih mesec dana boravka u zoni SVO u Ukrajini, samo po njegovoj računici, uništeno i 14 bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine sa stopostotnim učinkom.

Kako je ruska vojska više puta primećivala, sistemi Tor su stotine puta uspešno obavljali borbene misije, pokrivajući ruske vojne kolone tokom marševa i braneći položaje tokom specijalne vojne operacije za zaštitu Donjecke i Luganske Narodne Republike. Navodi se da je „na računu posada borbenih vozila ogroman broj oborenih neprijateljskih projektila i bespilotnih letelica“.

Vojska takođe napominje da Tor-M2 radi na svim tipovima tipičnih ciljeva za njega: od malih (malih odraznih površina) ciljeva do raketa koje se kreću duž balističke putanje.

Bez daljeg odlaganja, ovo dokazuje samo jedno – u svojoj klasi PVO sistem Tor-M2 nema premca u celom svetu, što znači da je nebo iznad ruskog vojnog osoblja pod pouzdanom zaštitom.

"Tor" je u svom debitantskom izvođenju ušao u serijsku proizvodnju 1986. godine. Ovladavanje sistemom u Iževskom elektromehaničkom postrojenju "Kupol" počelo je kasnih 70-ih nakon njegovog prethodnika "Osa". Poboljšana Osa lako pogađa nisko leteće ciljeve, ovaj PVO sistem i dalje ostaje u službi mnogih armija, ali je njegovoj elektronici već bilo teško da se nosi sa raketama vazduh-zemlja. Tako je pojava „Tora“ bila neizbežna, a počelo je novo poglavlje u istoriji PVO – druga generacija njegovih sredstava. Rešavanje novih zadataka sada je zahtevalo automatizaciju celog procesa borbenog dejstva kompleksa PVO, naprednije radarske komponente.

Tokom godina, Tor je nadograđen nekoliko puta. Svako poboljšanje bilo je povezano sa razvojem sredstava za napad. Branilac od niskoletećih ciljeva i protivradarskog oružja, kasnije je kompleks počeo da rešava probleme u odbijanju masovnih napada.

Već danas, imajući najnoviju modifikaciju sistema PVO tipa Tor, proizvođači ne miruju na lovorikama i nastavljaju da ga poboljšavaju, povećavajući hardverske, softverske i intelektualne mogućnosti kompleksa. Upotreba novih tehničkih rešenja i široka upotreba nove domaće elementarne baze i inovacija doprinosi ispunjavanju visokih zahteva za savremenim sistemima PVO kratkog dometa.

Danas se oružje za zaštitu od napada sa neba dizajnira i proizvodi u preduzećima Koncerna AD VKO Almaz-Antei. JSC IEMZ Kupol proizvodi i popravlja protivvazduhoplovne sisteme i komplekse kratkog dometa za pokrivanje trupa od vazduhoplovnih napada.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* 015-1068x601.jpg (70.65 KB, 1068x601 - viewed 1 times.)

* 013-696x392.jpg (37.63 KB, 696x392 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #101 on: October 11, 2022, 02:47:27 pm »

Belorusija na vozovima premešta delove vojske. Na snimcima se vidi više lansera sistema PVO Tor-M2K na točkaškim šasijama....
Na snimku se, pored komandnih stanica, logističkih vozila, vozila održavanja i slično, vidi 5 borbenih oruđa Tor-M2K.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* BLRS Tor 1.png (326.32 KB, 439x421 - viewed 89 times.)

* BLRS Tor 2.png (351.39 KB, 439x464 - viewed 2 times.)

* BLRS Tor 3.png (361.67 KB, 439x493 - viewed 2 times.)

* BLRS Tor 4.png (352.61 KB, 439x478 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #102 on: October 23, 2022, 12:18:50 pm »

Komandir jedinice PVO sistema Tor objasnio je zašto se Bajraktar ​​pokazao kao najlakša meta

Bespilotna letelica leti pravolinijski, istom brzinom i na određenoj visini.

U zoni specijalne operacije ruska vojska aktivno koristi protivvazduhoplovne raketne sisteme „Tor“. Uz njihovu pomoć se obaraju rakete ispaljene iz višecevnih raketnih sistema, ukrajinski dronovi i drugi vazduhoplovni ciljevi.

Prema nekim proračunima, već ima više od pedeset uništenih ciljeva. Ruski protivvazduhoplovci precizno otkrivaju i obaraju neprijateljske rakete i avione. Radijus detekcije ciljeva PVO sistema Tor-M2 je oko 30 kilometara.

Posade kompleksa rade brzo i neprimetno. Nakon što je sledeća meta oborena, oni menjaju lokaciju.

„Plašili su nas - Bajraktar, Bajraktar. Ispostavilo se da je to jedna od najjednostavnijih aerodinamičkih meta. Leti pravolinijski, istom brzinom, na određenoj visini. Dakle, za nas je ovo najjednostavniji cilj “, kaže Andrej, komandir jedinice sistema PVO Tor-M2.

Vozila sa posadom, bespilotne letelice i rakete mogu da se obore podjednako efikasno. Ruska vojska je već naučila taktiku artiljeraca Oružanih snaga Ukrajine, redosled rafala raketnih sistema, njihove trikove i varljive poteze. Sve ovo je beskorisno u obračunu sa "Torom".

Kao dodatak ovom video materijalu u prilogu, pozivam vas da ispratite usporene snimke lansiranja raketa i to u dnevnim i noćnim uslovima, koji veoma dobro prikazuju trenutak kada se nakon hladnog katapulta rakete startuju mlaznice i svojim potiskom obaraju raketu po vertikali i usmeravaju je, a zatim kreće start dvo-režimskog raketnog motora.
IzvorLogged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #103 on: November 01, 2022, 12:28:29 pm »

Još jedan kratak, ali zanimljiv video upotrebe ruskog raketnog sistema PVO kratkog dometa "Tor-M2" tokom Specijalne vojne operacije RF u Ukrajini, naravno "začinjeno" i lansiranjem raketa u stvarnim ratnim uslovima.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #104 on: November 24, 2022, 07:28:14 pm »

Tor M2U- koji su bili motivi razvoja ove verzije sistema?

Motivisan pitanjem jednog prijatelja, želeo sam da skrenem pažnju na mogućnosti sistema Tor-M2U i razloge razvoja ove varijante.

Naime, mnogi (pogrešno), smatraju da je verzija Tor-M2U, "moćnija" od verzije Tor-M2, jer je razvijena kasnije od prvih varijanti Tor-M2.

Krenimo iz početka, da objasnimo motive za razvoj verzije Tor-M2U.

Raketni sistem Tor-M prve verzije, na guseničnoj šasiji, proizveden sredinom 80-tih godina prošlog veka u SSSR-u, mogao je jednovremeno da dejstvuje na samo 1 cilj sa po 2 rakete 9M330, ali je uveo novinu nišanskog radara sa pasivnim elektronskim skenirajućim nizom (PESA), ali sa veoma malim brojem elemenata (faznih pomerača). To je i uslovilo takve mogućnosti sistema. Ipak u odnosu na Osu, koju je trebao da zameni, imao je veći domet u startu (do 12 km po daljini i 6-8 po visini) i daleko bržu reakciju sistema (svega 5-8 sekundi u mirovanju ili oko 10+ sekundi kada dejstvuje sa kratkog zastanka).
Ipak, sistem nije mogao dejstvovati iz pokreta.

Sledeća modifikacija, Tor-M1, uvodi i drugi vatreni kanal, pa je bilo moguće dejstvovati sa po jednom raketom 9M331 na 2 cilja istovremeno. Dodatno je povećan domet radara modernizacijom pasivne elektronske skenirajuće rešetke i povećanjem broja faznih pomerača kod nišanskog radara, a u upotrebu su uvedene i rakete sa poboljšanim mogućnostima dejstva na veoma niskoleteće i bliske ciljeve na minimalnim daljinama 1,5 km i visinama od 10 metara.

Ali ni ova verzija ne može dejstvovati iz pokreta, iako sa kratkog zastanka "gubi" samo nekoliko sekundi vremena.
Brzina reakcije sistema je dodatno povećana.

Zatim se pojavila verzija Tor-M2, koja je dodatno modernizovala i osmatračko-akvizicijski i nišanski radar, uvodeći savremenije PESA antenske rešetke i mogućnost jednovremenog dejstva na do 4 cilja sa po jednom raketom. Uvedena je novina nošenja, na poslednjim verzijama, do 16 raketa 9M338, a domet je povećan na 16 km po daljini i 10-12 km po visini.

Takođe, ova verzija je razvijena i na točkaškoj i kontejnerskoj osnovi (modularnoj) sa novim OES, sa oznakama K-KM, ali to nije važno za ovu diskusiju.
Ni ova verzija, načelno, ne može da dejstvuje iz pokreta, već je potrebno veoma kratak zastanak od 2-3 sekunde. Postoje vežbe i snimci na kojima se vide uvežbavanja dejstva sistemima Tor-M2 na guseničnoj šasiji za dejstvo u pokretu pri veoma malim brzinama kretanja. Ipak, problem je robusnost sistema i teškoće u obezbeđivanju stabilnosti rada elektronskih komponenti i stabilnost pri lansiranju raketa u pokretu.

I onda je razvijena verzija Tor-M2U, koja je "mlađa" od prvih verzija Tor-M2, pa to nekada izaziva zabunu, da je savremenija i "moćnija", iako ima jednu (nekada i važnu) prednost. Ipak radi se o svojevrsnom "međurešenju" između Tor-M1 i Tor-M2, pa se negde pronalazi i pod oznakom Tor-M1-2U.

Verzija Tor-M2U nosi 8 raketa 9M331, dometa do 12 km po daljini i do 6-8 km po visini, a može jednovremeno da dejstvuje na do 4 cilja sa po jednom raketom. Ima suštinski isti radarski kompleks kao i Tor-M2, ali unutrašnja konstrukcija šasije i elemenata koji umanjuju efekat uzrokovan kretanjem vozila, omogućava ovom sistemu da može lansirati rakete u pokretu pri kretanju brzinom do 25 km/h.
I tu dolazimo do osnovne razlike, koja se vizuelno ne može ustanoviti.

Raketni sistem Tor-M2U je imao za cilj da otkloni probleme kod angažovanja u pokretu i u tome je uspeo. Ipak, pitanje je da li je to vrhunac koji su konstruktori Kupola uspela da dostignu, jer je pitanje da li će se dodatni moduli sa raketama (do broja 16 koliko raketa nose poslednje verzije Tor-M2) dostići iz istih razloga.

Verovatno se, kako sada stvari stoje, može raditi na povećanju dometa postojećih raketa (ili nošenju većeg broja novijih, a manjih projektila sa povećanim dometom sa Tor-M2) i obezbeđivanju njihove upotrebe u pokretu.

Tor-M2 i Tor-M2U tabela sa uporednim karakteristikama:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tor-M Ukrajinske vojske:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tor-M1 Grčke vojske:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tor-M2 Ruske vojske sa 16 raketa 9M338:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tor-M2U Ruske vojske dejstvuje u pokretu raketama 9M331:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* TorM2 i M2U tabela.png (603.56 KB, 900x385 - viewed 1 times.)

* Tor-M razlike.jpeg (97.33 KB, 640x480 - viewed 1 times.)

* Tor-M1 razlike.jpg (45.16 KB, 1040x590 - viewed 1 times.)

* Tor-M2 razlike.jpg (110.53 KB, 790x444 - viewed 2 times.)

* Tor-M2U razlike 1.png (386.83 KB, 803x491 - viewed 1 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.041 seconds with 22 queries.