PALUBA
June 19, 2024, 12:24:07 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivavionski raketni sistem "Tor"  (Read 62209 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 080« Reply #45 on: October 08, 2021, 10:15:05 am »

Posade raketnog sistema PVO Tor-M2 Armijskog korpusa Baltičke flote usavršavaće svoje veštine na poligonu Kapustin Jar

Borbene posade raketnog sistema protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2 protivvazduhoplovnog raketnog puka armijskog korpusa Baltičke flote otišle su za gađanje na poligon Kapustin Jar u Astrahanskoj oblasti.

Kako je saopštila pres služba Zapadnog vojnog okruga, vojnici će na državnom poligonu gađati iz protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M2 ciljeve koji imitiraju borbene avione, helikoptere i bespilotne letelice.
Vojno odeljenje napominje da će sistem PVO imati zadatak da uništi vazdušne ciljeve i sa uređenih položaja i sa kratkog zastanka pri kretanju u sastavu konvoja. Ukupno će više od 200 vojnih lica učestvovati u taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem, a biće uključeno preko 30 jedinica posebne vojne opreme i naoružanja.

Trenutna vežbovno bojevo gađanje na poligonu Kapustin Jar planirani je događaj borbene obuke i trajaće nekoliko nedelja. Predstojeće lansiranje raketa Baltičke flote postaće najvažnija faza u pripremi jedinica puka.
U prvoj fazi, održanoj u Kalinjingradskoj oblasti, izvršena je borbena koordinacija jedinica sa radom po pitanju taktičke, tehničke, posebne, inženjerske i vojnomedicinske obuke.
U toku druge faze nastava se odvijala u sklopu baterija. Bojeva gađanja biće svojevrsna kruna za obuku pripadnika mornaričkih raketnih trupa.

Protivvazduhoplovni raketni sistem Tor-M2 razvijen je u Iževskom elektromehaničkom pogonu Kupol (deo koncerna Almaz-Antej VKO) i već je treća modifikacija kompleksa. U poređenju sa svojim prototipima, "Tor-M2" ima novi softver i može istovremeno da dejstvuje na 4 cilja, a takođe je u stanju da pokrije dužu liniju fronta od svojih prethodnika.

Modifikacija raketnog sistema protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2 potvrdila je svoje borbene karakteristike tokom ispitnog i vežbovnog gađanja i prilikom izvođenja specijalnih misija u realnim borbenim uslovima.
Ovo vozilo garantuje uništavanje svih vrsta postojećih krstarećih projektila i vođenih jedrećih bombi, poput GBU-39 i GBU-40 ili SDB-I i SDB-II, koje aktivno koriste oružane snage Severnoatlantske alijanse u Siriji i Avganistan i smatraju se još težim za suprotstavljanje od niskoletećih krstarećih raketa.

Izvor: https://ru-pvo.livejournal.com/262599.html

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Tor-M2.jpg (82.25 KB, 800x541 - viewed 7 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 080« Reply #46 on: October 09, 2021, 11:35:38 am »

Evo još jedna "podela" vrsta i tipova sistema PVO "Tor", ali sa akcentom na noseće šasije!
Pogledajte ilustraciju, vrlo je pregledna i jasna...


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Tor sistemi.jpg (800.73 KB, 2048x1457 - viewed 22 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 080« Reply #47 on: October 20, 2021, 09:53:31 am »

Razvoj KSS vatrenog oruđa Tor-M2

Očigledno je da rad kompleksa PVO kao deo ešaloniranog sistema PVO zahteva visoku koordinaciju jedinica i različitih tipova veza. Koherentnost se postiže ne samo obukom i vežbama protivvazduhoplovnih posada, već i poboljšanjem tehničkih sredstava interfejsa.
Jedno od većih dostignuća u ovoj oblasti bio je završetak modernizacije Kompleta komunikacione opreme (KSS) za vatreno oruđe PVO „Tor-M2“, krajem 2020. godine. Modernizovani KSS, zajedno sa novim softverom, posebno omogućava da se obezbedi funkcionisanje veze borbenih vozila mešovitih snaga pod kontrolom vodećeg borbenog vozila 9A331M i time ostvarena mogućnost istovremene kontrole dva podređena vatrena oruđa različitog tipa.
Među potčinjenim sredstvima su sve savremene modifikacije sistema PVO kratkog dometa od „Šilke“ do „Gibke-S“ i sredstava za automatizaciju (ASU) i upravljanje LPRS.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Tor M2 skica KIS.jpg (143.4 KB, 800x563 - viewed 8 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 080« Reply #48 on: October 26, 2021, 03:25:27 pm »

Odličan video sa gađanja ciljeva u vazduhu s mesta i iz pokreta, raketnim kompleksima Tor-M2!

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 080« Reply #49 on: October 28, 2021, 05:53:14 pm »

Od 28. do 31. oktobra u Limi (Republika Peru) održava se Međunarodna izložba odbrambenih tehnologija SITDEF 2021, u okviru koje su predstavljeni proizvodi IEMZ „Kupol“

Na slici vidimo "fine" makete RS PVO "Tor-M2KM" i "Tor-M2E" na guseničnoj i točkaškoj šasiji:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Tor makete.jpg (86.32 KB, 1024x768 - viewed 12 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 080« Reply #50 on: December 01, 2021, 06:53:57 pm »

Dubai Airshow 2021: velika zainteresovanost za nabavku ruskog PVO sistema „Tor“

Ruska vojna delegacija koja je na Međunarodnom vazduhoplovnom sajmu Dubai Airshow 2021 prikazala široku gamu svoje produkcije uspešno je završila ovaj projekat. Posebna zainteresovanost stranih partnera je iskazana za familiju samohodnih protivvazduhoplovnh sistema kratkog dometa porodice „Tor“

Tokom održavanja sajma predstavnici ruskog Ministarstva odbrane i vojnoindustrijskog kompleksa su realizovali veliki broj susreta i sastanaka sa predstavnicima iz Indije, Egipta, Alžira, Bangladeša, Pakistana, Malezije i čitavog niza ostalih zemalja.
Što se tiče učešća VKO „Almaz-Antej“ oni su potvrdili da je veliki broj posetialaca štanda sa naoružanjem koje je izložila ova kompanija bio zainteresovan za nabavku protivvazduhoplovnih sistema kratkog dometa porodice „Tor“. U novim geopolitičkim okolnostima ovi ruski samohodni sistemi velike mobilnosti su u stanju da „kontrolišu nebo“ na daljini do 15 i visini do 12km. Oni su u stanju da jednovremeno napadnu veliki broj ciljeva kako iz stacionarnog položaja, ali i u pokretu. Sve ovo ovom sistemu daje veliku eksportnu perspektivu.

Poslednje modifikacije porodice ovih sistema koje imaju izuzetno veliki prostor za modernizaciju (neprekidno se unapređuju) nose oznake 9K332 „Tor-M2“ i „Tor-M2KM“,
Protivvazduhoplovni raketni kompleks 9K332 „Tor-M2“ predstavlja jednu od najnaprednih verzija ovog sistema. Radi se o veoma efikasnom sistemu koji je namenjen za borbu protiv aviona, helikoptera, bespilotnih letelica, i posebno, visokopreciznih navođenih bombi i raketa. Predstavlja kompleks kratkog dometa (po daljini 15(16)km/po visini 10(12)km), i idealan je za zaštitu oklopno-mehanizovanih kolona na maršu. Za razliku od ranijih verzija ovog kompleksa, „Tor-M2“ u svom borbenom spremniku ima 16 raketa (ranije verzije su imale kapacitet od 8 raketa). Odlikuje ga pokretljivost, kratko vreme reakcije po uočenom cilju, automatizacija procesa prilikom gađanja, izuzetna efikasnost prilikom uništenja čitavog spektra vazdušnih ciljeva, kao i visok stepen otpornosti na sredstva PEB (sredstva za protiv-elektronsku borbu).

Što se tiče verzije sistema koja nosi oznaku „Tor-M2KM“, u pitanju je modularni kompleks koji se sastoji od autonomnog borbenog modula, koji se može razmestiti na velikom broju mobilnih šasija, uključujući i kamione. On se može koristiti i kao fiksni PVO kompleks. Takođe, na univerzalni transporter visoke prohodnosti DT-30PM „Vitez“ je integrisana specijalna arktička modifikacija ovog sistema koja je između ostalog sposobna za rad u ekstremnim klimatskim uslovima.

Izvor: https://rs.rbth.com/science/93915-dubai-airshow-2021-ruski-pvo-tor

Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 682


« Reply #51 on: December 02, 2021, 11:42:39 am »

Zna li netko koje su sovjetske postrojbe imale Tor. Ja sam za sada našao samo za 257. gardijsku pzo pukovniju u sastavu 24. motorizirane divizije. Postrojbu je kasnije preuzela Ukrajina.
Bjelorusija je kupila Tor kasnije. Rusija je više od 2/3 Tor-a nabavila iza 2010. godine, pretpostavljam da je većinu preostalih 1/3, ako ne sve, kupila nakon 1991. ali to je moja procjena
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 080« Reply #52 on: December 25, 2021, 12:22:43 pm »

Jedinice PVO Kopnene vojske prenaoružaće se sa kompleksa Osa-AKM kompleksima Tor-M2

Sve motorizovane i tenkovske divizije Oružanih snaga Ruske Federacije dobiće savremene sisteme protivvazduhoplovne odbrane, a posebno će se nastaviti prenaoružavanje jedinica protivvazduhoplovnih raketnih sistema Osa-AKM na savremene komplekse Tor-M2.

Ovo je u intervjuu listu Ministarstva odbrane Ruske Federacije „Krasna zvezda“ izjavio načelnik PVO (PVO) Oružanih snaga Ruske Federacije general-potpukovnik Aleksandar Leonov.

Prema njegovim rečima, državni program naoružanja naredne godine predviđa značajne količine savremenog naoružanja za PVO Kopnene vojske.

„U cilju povlačenja zastarelog PVO sistema Osa-AKM i povećanja borbenih sposobnosti protivvazduhoplovnih raketnih baterija i protivvazduhoplovnih raketnih pukova opremljenih ovim kompleksom, nastavljaju se radovi na prenaoružavanju ovih kombinovanih oružanih formacija na Tor-M2, sistem PVO, čija je godišnja isporuka planirana u okviru dugoročnog ugovora“, rekao je on.

Prema rečima Leonova, planirano je da se nastavi prenaoružavanje kombinovanih armija Zapadnog vojnog okruga na Tor-M2.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je potpisalo dva dugoročna državna ugovora o isporuci raketnih sistema za protivvazduhoplovni sistem kratkog dometa „Tor-M2“ i njihove arktičke verzije – „Tor-M2DT“ do 2027. godine sa Iževskim elektromehaničkim kombinatom „Kupol“, u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina.

Realizacija ovih ugovora u ukupnoj vrednosti od 100 milijardi rubalja ojačaće pozicije preduzeća i postaće važan doprinos opremanju Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije novim vrstama naoružanja.

Tor-M2 je protivvazduhoplovni odbrambeni sistem kratkog dometa za sve vremenske prilike. U službi je Kopnene vojske Ruske Federacije (trupna PVO) od 2015. godine. Konstruisan za protivvazduhoplovnu i protivraketnu odbranu na udaljenosti do 15 km i na visini do 10 km. Na bazi „Tor-M2“ stvorena je verzija kompleksa za Arktik – „Tor-M2DT“.

Izvor: https://ru-pvo.livejournal.com/273033.html

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Tor-M2 Ru.jpg (109.29 KB, 900x600 - viewed 5 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 080« Reply #53 on: December 28, 2021, 05:11:36 pm »

Belorusija namerava da nabavi novu seriju ruskih PVO sistema „Tor-M2“

Oružane snage Republike Belorusije planiraju da od Rusije nabave novu seriju modernizovanih protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M2 koje proizvodi Iževski elektromehanički kombinat Kupol.

Kako je u intervjuu za RIA Novosti rekla pres-sekretar Federalne službe za vojno-tehničku saradnju (FSMTC) Rusije Valerija Rešetnikova, Republika Belorusija još nije uputila zahtev za isporuku protivvazduhoplovnih raketnih sistema S-400.
„Beloruska strana planira da kupi protivvazduhoplovne raketne sisteme Tor-M2“, rekla je Rešetnikova.

Ranije je Ministarstvo odbrane Belorusije nabavilo od Rusije pet diviziona PVO raketnog sistema Tor. Prve baterije raketnog sistema PVO Tor-M2 ušle su u službu 120. raketne brigade PVO Beloruske vojske 2011. i 2012. godine. Do početka 2014. godine u sastavu 120. brigade formiran je protivvazduhoplovni raketni divizion Tor-M2 koji se sastoji od tri baterije. Ovaj PVO sistem je krajem 2016. godine ušao u službu 740. raketne brigade PVO. Do kraja 2017. godine beloruskoj strani je isporučeno pet diviziona sistema PVO Tor-M2.

„Tor-M2“ je najnovija modifikacija PVO raketnog sistema „Tor“, koju proizvodi Iževski elektromehanički kombinat „Kupol“ (deo koncerna Almaz-Antej). Sistem PVO „Tor-M2“ je sistem kratkog dometa i sposoban je da pogađa vazduhoplovne ciljeve na udaljenosti do 15 kilometara. Jedno vatreno vozilo kompleksa nosi 16 vođenih protivvazduhoplovnih projektila.

Kompleks je dizajniran za efikasno uništavanje aviona, helikoptera, krstarećih projektila, jedrećih i vođenih bombi, dronova i drugog postojećeg i perspektivnog oružja za vazdušni napad.
Prema navodima beloruske vojske, protivvazduhoplovni raketni sistemi Tor-M2 koji su ušli u službu jedinica PVO potvrdili su svoju borbenu efikasnost na poligonima Republike Belorusije i Ruske Federacije.

Izvor: https://sibiryak-info.ru/novuyu-partiyu-rossijskih-kompleksov-pvo-tor-m2-namerena-priobresti-belorussiya/

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* tor-1068x712.jpg (106.37 KB, 1068x712 - viewed 6 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 080« Reply #54 on: January 14, 2022, 01:02:49 pm »

UDARNA PESNICA RUSKIH SNAGA PVO: "Tor" krstari po ledu, jedinstveno oružje izuzetne moći

JEDINICE PVO Ruskih oružanih snaga izvele su velike vežbe u Podmoskovlju, i pokazale šta može sistem Tor-M2 kojim su naoružani.

Sistem je počeo da se proizvodi 1975. godine, a uveden je u naoružanje Sovjetskog Saveza 1986. godine. Konstruisan je u Naučno-istraživačkom elektro-mehaničkom institutu iz Moskve.
Bio je napravljen za zaštitu vojnih i infrastrukturnih objekata na taktičkom nivou. Skoro odmah je počelo da se radi na modernizaciji projekta. Sledeća faza razvoja porodice protivavionskih raketnih sistema bilo je vozilo nove generacije „Tor M2“ koji je isporučen ruskoj vojsci 2016. godine.

Predviđen je za uništavanje aviona, helikoptera, aerodinamičkih dronova, navođenih raketa i drugih elemenata visoko preciznog oružja koje lete na srednjim, malim i izuzetno malim visinama. Sistem je opremljen sa 16 protivavionskih raketa vertikalnog lansiranja sa dometom do 12 kilometara (16 km, prim. Kubovac).

Glavni konstruktor biroa „Vimpel“ Viktor Jelecki ukazao je na visoku efikasnost sistema „Tor M2“ prilikom korišćenja rakete 9M338K.

- Njen domet omogućava sistemu "Tor M2" da pokriva trupe u dužini od 20 kilometara. U tom sektoru obaramo sve što se pomera, uključujući mete malih dimenzija, mete koje dobro manevrišu i brze mete. Tamo gde smo pre morali da rasporedimo dva borbena vozila, sada je dovoljno jedno, rekao je Jelecki, istakavši da je "Tor M2" jedini sistem PVO u svetu koji može da gađa tokom marševanja. (nije tačno, Pancir dejstvuje raketama u pokretu, a postoje navodi i za neke sisteme kineske proizvodnje, prim. Kubovac).

Izvor: https://www.novosti.rs/galerije/vesti/1075726/ruska-vojska-tor-m2-pvo-sistem-rusija-vesti

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 181795_pjimage_f.jpg (114.75 KB, 906x513 - viewed 4 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 080« Reply #55 on: February 01, 2022, 11:35:28 am »

Dva diviziona sistema PVO Tor-M2 i Tor-M2DT dobile su ruske kopnene snage krajem 2021. godine

Dva diviziona kompleta protivvazduhoplovnih raketnih sistema „Tor-M2“ i „Tor-M2DT“ su krajem 2021. godine dobile Kopnene snage Oružanih snaga Ruske Federacije u okviru implementacije Državnog naloga, saopštio je ministar vojske Sergej Šojgu jedinstvenog dana vojnog prijema.
Ukupno, prema rečima šefa Ministarstva odbrane, 2021. godine Oružane snage Ruske Federacije dobile su više od pet hiljada novog i modernizovanog naoružanja, vojne i specijalne opreme.

Podsetimo, krajem 2018. godine postalo je poznato da će rusko Ministarstvo odbrane zaključiti dugoročni ugovor sa Iževskim elektromehaničkim zavodom Kupol za isporuku protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor, uključujući one koji su unapređeni kako bi se uzelo u obzir Sirijsko borbeno iskustvo i to u arktičkoj verziji.
Dokumenti su potpisani 2019. godine u Iževsku u prisustvu ruskog predsednika Vladimira Putina. Ugovore su potpisali zamenik ministra odbrane Aleksej Krivoručko i generalni direktor Kupola Fanil Zijatdinov.

Očekuje se da će realizacija ugovora do 2027. godine u ukupnom iznosu od 100 milijardi rubalja ojačati poziciju preduzeća i postati važan doprinos opremanju Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije novim vrstama naoružanja.
Iževski elektromehanički zavod „Kupol“ je deo Koncerna VKO „Almaz-Antej“. Glavna specijalizacija preduzeća je proizvodnja protivvazduhoplovnih raketnih sistema kratkog dometa "Tor-M2". Fabrika takođe proizvodi opremu za rakete zemlja-vazduh, modernizuje sisteme protivvazduhoplovne odbrane Osa-AKM i Tor-M1 i pruža druge usluge.

„Tor-M2“ je sistem PVO kratkog dometa za sve vremenske uslove. U službi je Kopnene vojske Ruske Federacije (trupna PVO) od 2015. godine. Dizajniran za protivvazduhoplovnu i protivraketnu odbranu na daljinama do 15 km i na visinama do 10 km.

"Tor-M2DT" je arktička verzija sistema PVO Tor-M2, dizajnirana da rešava zadatke PVO i PRO u teškim klimatskim uslovima na temperaturi vazduha od minus 50-60 stepeni i sposobna da se kreće u potpunosti, bez obzira na stanje na putu. Kompleks može raditi i u ručnom, uz učešće operatera, i u potpuno automatskom režimu. Istovremeno, sam sistem Tor kontroliše određeni vazdušni prostor i samostalno obara sve vazduhoplovne mete koje sistem raspoznavanja „svoj-tuđi“ ne identifikuje.

Prvi brigadni komplet sistema PVO Tor-M2DT isporučen je trupama 2018. godine. Tokom testiranja sistema PVO Tor-M2DT na Novoj zemlji 2019. godine, potvrđena je potpuna spremnost kompleksa za službu u teškim uslovima Arktika. Državni kupac je visoko ocenio taktičko-tehničke karakteristike kompleksa, brzinu i kvalitet izrade.

Izvor: https://ru-pvo.livejournal.com/278213.html

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Tor M2DT.jpg (64.74 KB, 800x450 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 080« Reply #56 on: February 02, 2022, 01:09:10 pm »

Arktički "Tor": kreće se, puca i pliva u bilo kojim klimatskim uslovima

Krajem 2021. godine Kopnene snage Oružanih snaga Ruske Federacije dobile su dva diviziona kompleta protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M2 i Tor-M2DT proizvođača Iževskog elektromehaničkog zavoda Kupol.

Ovde su od posebnog interesa protivvazduhoplovni raketni sistemi proizvedeni u specijalnoj arktičkoj verziji: borbeni modul ovih sistema je instaliran na zglobnim guseničarskim terenskim vozilima-transporterima „Vitjaz“.
Arktički kompleks „Tor-M2DT“ je predstavnik porodice „Tor“, dizajniran da služi u polarnom regionu, obezbeđujući kontrolu vazdušnog prostora Arktika i protivvazduhoplovnu odbranu vojnih i industrijskih objekata.

O praktičnoj upotrebi arktičkih Torova saznali smo u zimu 2019. godine, kada je rusko Ministarstvo odbrane objavilo da vojne jedinice Severne flote počinju da koriste protivvazduhoplovni raketni sistem arktički Tor-M2DT. Tada je osoblje diviziona PVO opremljeno novim kompleksima završilo obuku u centru za obuku i izvelo prvo bojevo gađanje na poligonu u Astrahanskoj oblasti.

Osnovni zadatak kompleksa Tor-M2DT je obezbeđivanje PVO vojnih formacija i državnih i vojnih objekata u teškim klimatskim uslovima, na niskim arktičkim temperaturama. Istovremeno, vatrene i izviđačke sposobnosti arktičkog kompleksa odgovaraju baznom „Tor-M2“.

Kompleks detektuje objekte za vazdušni napad na dometima do 32 km i može da ispali rakete na četiri odjednom. Kompleks je sposoban da presreće male vazduhoplovne ciljeve koji lete brzinom do 700 m/s, u svim vremenskim uslovima i u bilo koje doba dana, u uslovima intenzivne vatre i radio-optičko-elektronskih protivmera.
Treba napomenuti da se Tor-M2DT razlikuje od glavne verzije kompleksa po svojoj bazi nosača - borbeni modul je postavljen na šasiju zglobnog guseničarskog amfibijskog terenskog vozila-transportera DT-30PM-T Vitjaz, sposobnog za kretanje u svim terenskim uslovima – od južnih pustinja do snega Arktika.

U arktičkim kompleksima koriste se goriva i maziva otporna na hladnoću, koja zadržavaju svoje kvalitete na mrazu od 50 stepeni. Inženjeri su prilagodili sve elemente Tor-M2DT za upotrebu na Arktiku. Programeri su stvorili uslove za efikasan borbeni rad posade na temperaturi vazduha od minus 50-60 ° C.

Vozne karakteristike arktičkog kompleksa "Tor-M2DT" su impresivne: brzina na asfaltiranim putevima je do 43 km/h, na zemljanim putevima - do 30 km/h, na neravnom terenu - do 15 km/h, pluta - do 4 km / h.
Takođe napominjemo da je terensko vozilo Vitjaz jedino vozilo na svetu koje može ne samo da savlada neprohodne prostore Arktika, već i da pliva u ledenim vodama okeana.

Izvor: https://topwar.ru/191785-arkticheskij-tor-dvigaetsja-streljaet-i-plavaet-v-ljuboj-klimaticheskoj-obstanovke.html?utm_source=website&utm_medium=social&utm_campaign=group

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* arctictorus011.jpg (143.05 KB, 640x468 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 080« Reply #57 on: February 12, 2022, 10:21:29 am »

Arktički „Torovi“ izveli su vežbu odbijanja napada iz vazduha u blizini Murmanska

Na vojnom poligonu samostalne motorizovane brigade Severne flote u okrugu Pečenga Murmanske oblasti održana je vežba sa borbenim posadama sistema PVO Tor-M2DT baziranog na zglobnom sveterenskom vozilu Vitjaz.

Kako je saopštila pres-služba Ministarstva odbrane Ruske Federacije, prema planu vežbe, posade su marševale na naznačene pozicije van puta i uvežbavale raspoređivanje protivvazduhoplovnih sistema na borbenim položajima i njihovo prebacivanje u razne stepene borbene gotovosti.
Nakon odrađenih zadataka borbene obuke, divizion je ispunio norme za manevar sa promenom borbenog položaja. Tokom obuke, svaka posada je ocenjena za brzinu raspoređivanja i za odbijanje vazdušnih napada simuliranog neprijatelja.

Na vežbi je učestvovalo ukupno 5 jedinica vojne tehnike.
Protivvazduhoplovni raketni sistemi „Tor-M2DT“ ušli su u službu motorizovane brigade Severne flote 2019. godine. Kompleksi su u potpunosti prilagođeni uslovima razmeštanja na Arktiku i sposobni su da samostalno vode borbena dejstva bez vezivanja za sisteme za održavanje života i napajanje.

Sistem PVO Tor-M2DT koji je razvio i proizvodi Iževski elektromehanički zavod Kupol (deo koncerna Almaz-Antej VKO) predstavlja arktičku verziju kompleksa Tor-M2. Kompleks je izgrađen na bazi guseničarskog transportera DT-30, koji ima odličnu upravljivost i sposobnost kretanja, pa je stoga odličan za regione krajnjeg severa.

Kompleks uključuje 16 protivvazduhoplovnih raketa vertikalnog lansiranja dometa do 12 km i dometa visine do 10.000 metara. Vreme od otkrivanja mete do njenog uništenja traje nekoliko sekundi.

Visoke izviđačke i vatrene sposobnosti sistema PVO Tor-M2DT čine ga izuzetno opasnim protivnikom savremenih i naprednih sredstava za vazdušni napad, a njegove jedinstvene karakteristike manevrisanja omogućavaju mu da efikasno obavlja borbenu službu u teškim klimatskim uslovima i na teškom terenu.

Arktički Torovi u akciji:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Arktički Tor u akciji 1.jpg (31.48 KB, 720x320 - viewed 3 times.)

* žarktički Tor u akciji 2.jpg (65.27 KB, 1068x712 - viewed 3 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #58 on: February 13, 2022, 12:13:18 pm »Quote
Russia shows off new tor-m2 anti-aircraft missile system along Arctic border to Norway

Five vehicles with the Tor-M2DT missile-to-air system took part in an exercise that involved navigation through the Arctic terrain and setup of the system to combat position. The Tor-M2DT is a new mobile system that is placed on powerful DT-30PM all-terrain belt vehicles and can operate in temperatures down to minus 50.Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 080« Reply #59 on: March 02, 2022, 08:19:19 pm »

Najbolji u svojoj klasi sistem PVO Tor-M2KM biće demonstriran u Rijadu

Od 6. do 9. marta 2022. godine u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, održaće se izložba World Defence Show-2022, gde će biti predstavljen široko spektar protivvazduhoplovnih raketnih sistema porodice Tor, zasluženo smatranim najboljim ruskim kratkodometnim sistemom PVO.

World Defence Show- 2022, prvi put se organizuje u Rijadu, ali će se održavati svake dve godine i na svojim poljima predstavljaće najnovije uzorke kopnenih, vazduhoplovnih i brodskih sistema, bezbednosne tehnologije i satelitske odbrambene sisteme.

Najoriginalniji iz porodice protivvazduhoplovnih raketnih sistema „Tor“ je autonomni borbeni modul „Tor-M2KM“. Od svoje osnovne verzije se razlikuje po odsustvu noseće šasije.
Konstruisan u Iževskom elektromehaničkom zavodu Kupol (deo koncerna Almaz-Antei), kompleks Tor-M2KM je dizajniran da obezbedi protivvazduhoplovnu odbranu, ima visoku otpornost na ometanje aktivnim i pasivnim smetnjama i sposoban je da vodi borbu u svim vremenskim uslovima, danju i noću.

Zona pokrivanja kompleksa je od 10 m do 12 km visine i od 1 km do 15 km po daljini.
U svojoj zoni odgovornosti, Iževski kompleks je u stanju da se efikasno nosi sa savremenim i naprednim sistemima za vazdušni napad, uključujući nisko uočljive i niskoleteće.

Zbog toga je borbeni modul Tor-M2KM optimalno sredstvo protivvazduhoplovne odbrane strateških objekata – kao što su rafinerije nafte, nuklearne elektrane, kontrolni centri itd.
Iževski „Tor“ ima radarsku stanicu visokog potencijala, koja vam omogućava da otkrijete neprijateljske rakete, avione, helikoptere i bespilotne letelice na udaljenosti do 32 km.

Prema vojnim stručnjacima, brzina skeniranja vazdušnog prostora kompleksa je 1 obrt/sek, i to je najbolji svetski pokazatelj.
U jednom obrtaju antene može se otkriti do 48 ciljeva, u tri obrtaja do 144. Prema otkrivenim ciljevima, njihove putanje leta se određuju u automatskom režimu. Deset najopasnijih od njih prikazuju se na ekranu indikatora.

Treba napomenuti da se kompleks Tor-M2KM može integrisati sa bilo kojom šasijom odgovarajuće nosivosti, ili koristiti stacionarno.
Zbog toga što nema noseću šasiju, autonomni borbeni modul je primetno jeftiniji, dvostruko lakši – težak je samo 15 tona – i pogodniji je za transport.

Izvor: https://topwar.ru/192977-v-jel-riade-prodemonstrirujut-luchshij-v-svoem-klasse-zrk-tor-m2km.html?utm_source=website&utm_medium=social&utm_campaign=group

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Tor-M2KM Rijad.jpg (31.64 KB, 640x428 - viewed 5 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.068 seconds with 23 queries.