PALUBA
June 22, 2024, 10:42:36 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivavionski raketni sistem "Tor"  (Read 62632 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #75 on: June 08, 2022, 09:56:17 am »

Quote
Borbeni rad sistema PVO Tor-M2 tokom Specijalne operacije u Ukrajini
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #76 on: June 08, 2022, 10:20:11 am »
Patrolni brod Vasilij Bujkov ojačan lanserom SAM TOR-2MKM
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* TOR-2MKM.jpg (257.72 KB, 1696x913 - viewed 8 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #77 on: June 08, 2022, 11:36:59 am »

Još jedan snimak jedinica PVO Ruske vojske u Ukrajini. Ovaj put vidimo pokret raketne jedinice naoružane sa Buk-M2 i na kratko vidimo i rad u kabini.
Nakon toga (posle 6. sekunde) vidimo rad raketnog sistema PVO Tor-M2, to prepoznajemo po vertikalnom, ali "toplom" lansiranju projektila i aktiviranje u zoni uništenja cilja. U drugom segmentu vidimo novo gađanje sa RS PVO Tor-M2, ovaj put preko višefunkcionalnog monitora!

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #78 on: June 16, 2022, 10:40:45 am »

Drugi veliki patrolni čamac "P. Deržavin" (klasa Bukov - projekat 22160) sa dodatim TOR-2MKM u Sevastopolju.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #79 on: June 18, 2022, 07:53:07 am »

RS PVO „Tor-M2“: „Ako Bajraktar uleti u zonu uništenja naših oruđa, onda je osuđen na propast“

Učešće protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M2 u ruskoj vojnoj specijalnoj operaciji u Ukrajini je značajan događaj i dokaz visoke pouzdanosti vojne opreme proizvedene u IEMZ Kupol (deo koncerna Almaz-Antej VKO).

Pored toga, ovo dokazuje visok nivo poverenja ruskog Ministarstva odbrane u protivvazduhoplovne raketne sisteme proizvedene u Iževsku. Protivvazduhoplovni raketni sistem Tor-M2 je nova generacija sistema PVO kratkog dometa i sledeća nadogradnja Tor-a.

Novi „Tor-M2“ je dizajniran da efikasno štiti vojne i vladine objekte od napada aviona, helikoptera, krstarećih raketa, protivradarskih i drugih vođenih raketa, jedrećih i vođenih bombi i bespilotnih letelica, danju i noću, u teškim meteorološkim uslovima i uslovima ometanja, kao i tokom marševanja. Ruske oružane snage su tokom vojne kampanje u Ukrajini već uništile više od 1.150 bespilotnih letelica koje se koriste u vojne svrhe. Ovo je maksimalan broj u istoriji njihove upotrebe u svetu.

To je skoro 3 puta više nego što je bilo na raspolaganju Oružanih snaga Ukrajine i nacionalnih bataljona od februara 2022, što govori o velikim isporukama bespilotnih letelica u Ukrajinu iz inostranstva i da je proizvodnja takve opreme intenzivirana u samoj Ukrajini. Ruski Tor-M2 najuspešnije radi protiv bespilotnih letelica, što znači da će Iževski kompleksi još morati da rade. Ruski protivvazduhoplovci uspešno uništavaju reklamirane dronove turske proizvodnje tokom specijalne operacije. Posebno se istakla baterija PVO sistema Tor-M2 u LNR, koja je oborila deset Bajraktara.

„Baterija ne može uvek biti na jednom mestu. Odmah nakon lansiranja, vatreni položaj se menja. Tokom dana se krećemo 5-6 puta. Od početka operacije, baterija je pogodila 98 vazduhoplovnih ciljeva: helikoptera, Bajraktara i drugih dronova“, rekao je komandir baterije predstavniku press službe Ministarstva odbrane Rusije. Treba napomenuti da je protivvazduhoplovni raketni sistem kratkog dometa Tor-M2 sposoban da gađa vazduhoplovne ciljeve u bilo koje doba dana i po bilo kom vremenu. Glavna karakteristika sistema PVO je sposobnost dejstva u pokretu bez zaustavljanja.

U poređenju sa ranijim verzijama, Tor-M2 je udvostručio količinu municije - do 16 projektila. Unapređeni radar je sposoban da vidi ciljeve na 32 km, uključujući i one sa niskim radarskim odrazom. „Skoro je nemoguće pobeći od nas. Ako Bajraktar uleti u zonu uništenja naše mašine, onda je osuđen na propast. Pre neki dan smo radili tokom marša. Jedino što smo morali da smanjimo brzinu na 20 km/h, ali najvažnije je da smo definitivno radili bez zaustavljanja kretanja “, rekao je oficir protivvazduhoplovne odbrane.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* Tor-M2 top1.jpg (56.98 KB, 800x450 - viewed 6 times.)

* Tor-M2 top2.jpg (52.94 KB, 800x496 - viewed 5 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #80 on: June 19, 2022, 05:19:04 pm »

Rađa se novi „Tor“: postalo je poznato o stvaranju modernizovanog borbenog modula

Prilikom izrade novog modula sistema PVO „Tor“ biće uzeta u obzir savremena tehnička rešenja razvijena na Arktiku

Konstruktori su već počeli da kreiraju novi modul za protivvazduhoplovni raketni sistem Tor, koji će imati povećan komplet raketa, a olakšan trup. Takođe će biti opremljen novim softverom koji vam omogućava da obarate najbrže niskoleteće mete. Istovremeno, modul će biti prilično lagan i jedini na svetu koji će moći da se transportuje helikopterom. O tome je u emisiji Vojnog prijema govorio Vjačeslav Kartašov, pomoćnik generalnog direktora fabrike Kupol.

„Danas smo započeli razvoj novog modula, koji će već implementirati nova tehnička rešenja testirana na Arktiku. Koristićemo dvostruki borbeni komplet, softver koji smo testirali na niskoletećoj meti. Kućište će biti novo, lagano. Ovo je jedini sistem protivvazduhoplovne odbrane danas koji se može transportovati helikopterom na eksternom nosaču. Takvih sistema PVO više nema u svetu. Rađa se novi „Tor“, koji će biti dostojan svojih očeva i braće“, rekao je Kartašov.

Izvor
« Last Edit: June 19, 2022, 06:32:05 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #81 on: June 20, 2022, 03:30:43 pm »

Obaranje bespilotne letelice u pokretu: snimak Tor-M2K na poligonu

Sposobnost sistema protivvazduhoplovne odbrane Tor da uništi neprijateljske dronove i projektile u pokretu omogućava mu da pokrije kolone opreme i brzo promeni položaj.

Taktički protivvazduhoplovni raketni sistem Tor-M2K jedini je u svetu sposoban da gađa vazduhoplovne ciljeve u pokretu. Ovo vam omogućava da brzo promenite položaj sistema PVO i odmah se udaljite od neprijateljske uzvratne vatre, dok uspešno odbijate napade iz vazduha. O tome je u emisiji Vojnog prijema govorio Aleksandar Aleksandrov, glavni projektant fabrike Kupol.

„Ovo je važno u slučajevima kada je potrebno brzo promeniti mesto angažovanja. Takođe možete koristiti ovaj režim kada pokrivate trupe na maršu. Nastavljamo da se krećemo i obrađujemo one vazduhoplovne ciljeve koji napadaju nas ili objekte koje pokrivamo“, objasnio je specijalista.

Izvor

« Last Edit: June 20, 2022, 03:46:54 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #82 on: June 22, 2022, 10:25:35 am »

Pojavio se snimak rada i dejstva jedinice PVO, sastavljene od osmatračkog radara 1L125 Niobij, niskovisinskog detektora 39N6 Kasta-2E2, raketnog kompleksa kratkog dometa Tor-M2 i raketne baterije PVO dugog dometa S-300V, od koje vidimo na snimku radar za navođenje raketa 9S32 i 2 SLO sa iluminatorom 9A83.

Posebno bih istakao odlično maskiranje i smeštaj raketnih lansera sa iluminatorom sistema S-300V uz sami obod šume.

Po otkrivanju cilja sa Niobijumom, uključuje se i niskovisinac Kasta-2E2, radi preciznijeg otkrivanja i određivanja ešalona visine.

Ovde treba znati da je za OAR sistema Tor-M2, dovoljan podatak o ešalonu visine, ne mora biti tačan podatak o visini cilja.
OAR skenira do 32 stepena po elevaciji ili od 32-64 stepena po elevaciji, 360 stepeni po azimutu.
U svakom skenirajućem sektoru po elevaciji ima po 8 prijemnih snopova. U toku skenirajućeg intervala od 1 sekunde skenira 3 "sektora", pa mu treba 3 skenirajuća intervala (3 sekunde) da skenira ceo sektor po elevaciji od 0-32 ili od 32-64.
Dakle, brzina rotacije antene i obnavljanja podataka je dovoljna (i više nego), pa sektorski rad osmatrača nije potreban.

Nišanski radar, sa druge strane, traži cilj snopom širine 7 stepeni po elevaciji i 3 stepena po azimutu i u roku od 400-600 ms prelazi na automatsko praćenje cilja, nakon navođenja sa sopstvenog OAR-a.
Kod verzije Tor-M2, nišanski radar može pratiti ciljeve u širini od oko 60 stepeni, odnosno oko 30 stepeni oko bisektrise antene.

Dakle, ukoliko postoji podatak o ešalonu visine cilja od eksternog radara, OAR Tor-M2 će za cca 3-6 sekundi (zavisi od RCS cilja, jer to utiče na verovatnoću otkrivanja, a nešto je niža kod BPL) otkriti cilj i predati ga nišanskom radaru na zahvat i praćenje.
U narednih 0,4-0,6 sekundi (opet može biti manjeg odstupanja), cilj se zahvata nišanskim radarom, uspostavlja se automatsko praćenje i vrši se dejstvo na cilj.

Na snimku čujemo operatora OAR-a kako izveštava da je cilj na daljini od 8 km i visini od oko 2000 metara.

Let rakete na snimku iznosi oko 12 sekundi, što bi značilo da je daljina do tačke uništenja cilja bila 8-9 km.PS: ukoliko se ftp link ne učitava, dok se ne reši problem, snimak (doduše malo izmenjen) postoji i na ovom linku:

Snimak Tor-M2 i S-300V
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #83 on: June 22, 2022, 11:21:38 am »

Quote
Rusko Ministarstvo odbrane prikazalo je snimak rada kompleksa Tor-M2 tokom specijalne operacije.


Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #84 on: July 01, 2022, 09:21:29 am »

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenog rada protivvazduhoplovnih-raketnih sistema Tor-M2.

Sistemi PVO dežuraju 24 sata i pokrivaju jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije, LNR i DNR od neprijateljskog vazdušnog napada. Posada napominje da će identifikovani ciljevi garantovano biti uništeni.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #85 on: July 01, 2022, 04:53:42 pm »

Egipatski Tor-M2E. Na prvoj slici vidimo (u sredini) i mobilno automatizovano komandno mesto Barnaul-T sa radarom Harmonija:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Egipatski Torovi.jpg (244.42 KB, 1920x1080 - viewed 5 times.)

* Egipatski Torovi 2.jpg (266.69 KB, 1920x1080 - viewed 6 times.)
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 328


« Reply #86 on: July 01, 2022, 10:58:50 pm »

Kakva je ovo mala rešetkasta antena iznad antene osmatračkog radara?
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #87 on: July 01, 2022, 11:41:22 pm »

Kakva je ovo mala rešetkasta antena iznad antene osmatračkog radara?

To je antena sistema raspoznavanja "svoj-tuđi"!
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #88 on: July 03, 2022, 04:59:35 pm »

Jedna raketa - jedna meta: snimak borbenog rada sistema PVO Tor-M1 tokom specijalne operacije

Borbene posade taktičkih protivvazduhoplovnih raketnih sistema „Tor-M1“ pouzdano pokrivaju položaje ruskih trupa, sprečavajući neprijateljske napade iz vazduha.

Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo je snimak borbenog rada taktičkih protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M1 Zapadnog vojnog okruga (ZVO) na izvršavanju zadataka tokom specijalne vojne operacije. Protivvazduhoplovni raketni sistemi trupne protivvazduhoplovne odbrane pružaju trupama pouzdan štit od napada neprijateljskih vazduhoplovnih ciljeva danonoćno.

Sistem PVO poznaje svakog „vazduhoplovnog neprijatelja“ – to su avioni, helikopteri, krstareće i balističke rakete i, naravno, bespilotne letelice (BPL). Raketni sistem PVO Tor-M1 može da pogodi skoro sve tipove aviona u svom rasponu visina i dometa.

„Tokom izvođenja specijalne operacije pogodio sam više od 70 ciljeva. Po pravilu, to su bespilotne letelice koje lete na velikoj ili maloj visini. Uništavamo ih sa jednom ili dve rakete, u zavisnosti od važnosti cilja. Bilo da nosi bombe ili samo snima video zapise. Po komandi starešine, dejstvujemo i uništavamo BPL, ne dozvoljavajući mu da otvori ili navodi vatru. Time spašavamo živote“, rekao je Anatolij, komandir posade sistema PVO Tor-M1.

Nekoliko desetina kilometara od baze, borbena posada je otkrila vazduhoplovni cilj. Kreće se u pravcu položaja ruskih trupa. Protivvazduhoplovni raketni sistem "Tor" u žurbi je da presretne neprijatelja u dolasku. Cilj je otkriven, operater ga prati, a da bi se proverile namere neprijatelja, posada omogućava da se dron približi.

Raketa putuje desetinu kilometara. Na kontrolnoj kameri objektiva vidljiv je nečujni udar. Ovako izgleda savršen pogodak. Ekipe trupne PVO otkrile su trikove koje je neprijatelj koristio za lansiranje bespilotnih letelica.

„Oni su lansirali bespilotne letelice pod zaštitom vazdušnih balona. Otkrili smo ih. Balon se kreće u pravcu vetra predvidljivom brzinom. Dron i dalje menja putanju, brzinu, visinu. Vizuelno ih posmatramo na televizijsko-optičkom viziru. Počeli smo da ih puštamo bliže i uverili se da lansiraju bespilotne letelice pod zaštitom balona“, rekao je Andrej, komandant taktičke grupe protivvazduhoplovnog raketnog diviziona.

Dronovi ne duži od metar ili kvadro-kopteri koji izgledaju kao bezopasne igračke zapravo predstavljaju najveću pretnju. Ali zahvaljujući naprednim radarskim sistemima, protivvazduhoplovni raketni sistem Tor je u stanju da otkrije i uništi vazduhoplovne ciljeve u radijusu većem od trideset kilometara. Praktični rad na otkrivanju ciljeva može se obavljati na licu mesta i u pokretu, što omogućava proširenje spektra zadataka za zaštitu kopnene grupe trupa.

U toku specijalne vojne operacije, kompleksi Tor su desetine i stotine puta uspešno izvršavali borbene zadatke, pokrivajući ruske vojne kolone tokom marša i odbrane položaja. Na računu posada borbenih vozila je bezbroj oborenih neprijateljskih projektila i bespilotnih letelica. Bez daljeg odlaganja, ovo dokazuje samo jedno – u svojoj klasi nemaju premca u celom svetu, što znači da je nebo iznad ruskih vojnih lica pod pouzdanom zaštitom.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* Tor-m1 SVO 0.png (672.46 KB, 926x504 - viewed 4 times.)

* Tor-m1 SVO 1.png (214.74 KB, 925x460 - viewed 4 times.)

* Tor-m1 SVO 2.png (230.86 KB, 929x512 - viewed 4 times.)

* Tor-m1 SVO 3.png (367.13 KB, 926x518 - viewed 4 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #89 on: July 10, 2022, 06:43:39 pm »

Ruski raketni sistem PVO TOR-M2 pokazuje visoku efikasnost protiv ukrajinskih dronova

Pozivajući se na informacije koje je objavila ruska novinska agencija TASS 8. jula 2022. godine, ruski sistemi protivvazduhoplovne odbrane raspoređeni u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) efikasno pokrivaju vazdušni prostor u svojoj zoni odgovornosti. Baterije raketnih sistema protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2 (NATO kodno ime: SA-15 Gauntlet) igraju važnu ulogu u presretanju protivničkih bespilotnih letelica (BPL), aviona i helikoptera kako danju tako i noću.

Pozivajući se na informacije ruskog novinara Aleksandra Stepanova, ruska vojska visoko ocenjuje performanse raketnog sistema PVO Tor-M2. Komandir baterije u LNR Vladislav nazvao ga je „najboljim sistemom kratkog dometa na svetu“, visoko ceneći njegovu pouzdanost, lakoću rada i borbenu efikasnost.

Baterija je oborila više od 100 vazduhoplovnih ciljeva. To su uglavnom bespilotne letelice, uključujući udarne bespilotne letelice Bajraktar ​​turske proizvodnje. Prema Vladislavovim rečima, pripadnicima PVO nije teško da otkriju dron Bajraktar ​​zbog njegove prilično velike veličine. Glavni zadatak koji im je postavljen je da unište Bajraktar ​​na maksimalnoj udaljenosti pre nego što može da lansira raketu dugog dometa.

Kako je rekao Vladislav, protivnički vazduhoplovni ciljevi se presreću zajedno sa posadama drugih tipova naoružanja, poput sistema PVO Buk-M2 (NATO kodnog naziva SA-17 Grizli) i S-300 (NATO kodnog naziva SA-10 Grumble).

„Ako [dron] ne uđe u naše područje delovanja, onda prenosimo informacije o Bajraktaru obližnjim jedinicama radi njegovog daljeg eliminisanja... Ako ga ne oborimo, dobijaju ga moćniji uključeni sistemi, odnosno S-300 i Buk. Interakcija je uspostavljena. Ima trenutaka kada nam oni dodeljuju svoje mete kako ne bismo obarali dronove raketama dugog dometa“, rekao je oficir.

Pored dronova „Bajraktar“, ukrajinske trupe koriste izviđačke bespilotne letelice „Furija“ i „Leleka“, kao i kvad-rotore. „Što se tiče kvad-rotora, pokušavamo da ih presretnemo ne raketom, već malim oružjem, ili ih prebacimo posadama kompleksa Pancir S1 (NATO kod SA-22 Greyhound) koji ih prate i potom svojim topovima obaraju“, rekao je Vladislav.

Prema rečima komandira baterije ruske vojske, smanjenje flote ukrajinskih bespilotnih letelica uticalo je na taktiku ukrajinskih trupa. Ako su na početku operacije ukrajinski vojnici lansirali nekoliko dronova odjednom, ne maskirajući ih, sada „pokušavaju da spasu svoje bespilotne letelice i ne koriste ih na velikim udaljenostima“.

„Počeli su da istražuju kakvi sistemi protivvazduhoplovne odbrane pokrivaju naše trupe pre nego što lansiraju bespilotne letelice Bayraktar“, rekao je oficir, dodajući da su ruski vojnici protivvazduhoplovne odbrane pronašli načine da prevare ove dronove.

Prema rečima oficira ruske vojske, niskoleteći helikopter je najteža meta za sisteme Tor. „Nije lako automatski pratiti helikopter, jer on leti na veoma malim visinama, a teren ga prati da ostane nevidljiv“, objašnjava Vladislav. Kako je rekao ruski oficir, neprijateljski helikopteri aktivno manevrišu prateći teren. Vojnik PVO ima bukvalno delić sekunde, kada se helikopter pojavi na radaru, tokom koje se mora doneti odluka o paljbi. Baterija Vladislava je već oborila dva ukrajinska helikoptera.

Tor-M2 je raketni sistem za PVO bliskog dometa proizveden u Elektromehaničkom kombinatu Kupol iz Iževska (deo grupe Almaz-Antej). Oružje štiti prve ešalone kopnenih formacija od protivradarskih i krstarećih projektila, jedrećih avio-bombi, aviona, helikoptera, bespilotnih letelica, uključujući rojeve dronova.

Sistem može da nadgleda vazdušni prostor i automatski obara sve vazduhoplovne mete koje nije identifikovao sistem "prijatelj ili neprijatelj". Kompleks ima 16 vertikalno lansiranih projektila sa dometom od 12 kilometara (7,4 milja) i nadmorske visine do 10 km (6,2 milja). Unapređeni radar može da otkrije stelt avione.

Jedna od najnovijih verzija, odnosno Tor-M2U, istovremeno otkriva i prati preko 40 ciljeva i napada četiri od njih sa četiri uzastopno lansirane rakete. Napredna verzija je i Tor-M2KM. Takođe, sistem ima i arktičku verziju, Tor-M2DT, zasnovanu na dvodelnom zglobnom guseničaru DT-30.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor

Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 23 queries.