PALUBA
June 23, 2024, 12:30:51 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivavionski raketni sistem "Tor"  (Read 62655 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #105 on: November 25, 2022, 01:32:15 pm »

Protivvazduhoplovni raketni sistem Tor-M2U uništava ukrajinsku BPL srednje veličine

Protivvazduhoplovni raketni sistemi „Tor-M2U“ skeniraju nebo 360 stepeni na udaljenosti većoj od 30 kilometara. Oni su u stanju da pogode četiri mete istovremeno ili jednu sa više projektila.

Na snimku, nakon dužeg uvoda u kome vidimo marševanje kompleksa po njivama i livadama iz perspektive vozača-mehaničara, imamo priliku da vidimo pripremu oruđa za borbeni rad i uključivanje osmatračko-akvizicijskog radara u režim skeniranja vazdušnog prostora.
Nakon toga vidimo i rad u kabini operatora, a zatim i zahvat vazduhoplovnog cilja.

Po lansiranju rakete, na digitalnom indikatoru možemo videti stabilno praćenje cilja i let do rakete, koja pogađa i uništava cilj. Vidimo čak, kroz digitalni indikator opto-elektronskog sistema, i pad bespilotne letelice na zemlju.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #106 on: December 04, 2022, 10:34:45 am »

Konstruktori Tora rade na formiranju "kadrovske rezerve preduzeća"

Danas, kada Rusija brani svoje geopolitičke interese, oslobađajući Donbas od rusofobičnih snaga kolektivnog Zapada, sistemi i kompleksi PVO dobijaju svoj poseban značaj.

I zato kompleksi porodice Tor, projektovani i izgrađeni u Iževskom elektromehaničkom zavodu Kupol, i zasluženo smatraju najboljima na svetu u svojoj klasi, postaju ključni element protivvazduhoplovne odbrane ruskih grupa koje se bore u Donbasu.

Tokom godina svog postojanja, Tor je nekoliko puta modernizovan.

Odgovarajući na razvoj novog vazduhoplovnog naoružanja, „Tor“ je rešavao različite borbene zadatke, štiteći vojne i civilne ciljeve od niskoletećih ciljeva i protivradarskih sredstava, kao i odbijajući masovne raketne i bespilotne napade.

Danas kompleksi ove familije sistema PVO stvoreni u Kupolu mogu da pogode gotovo sve vrste ciljeva u svom rasponu visina i dometa – od malih ciljeva do raketa koje se kreću po balističkoj putanji.

Iževski oružari se, u isto vreme, ne zaustavljaju na tome, i nastavljaju da poboljšavaju svoj najbolji proizvod, povećavajući njegove tehničke i intelektualne mogućnosti.

Iževsk je čak domaćin "Dana Tora", koji na svom događaju okuplja sadašnje i buduće učesnike u procesu stvaranja protivvazduhoplovnog raketnog sistema – na primer, nastavnike i studente Tehničkih univerziteta, uključujući i stručnjake iz fabrike Kupol (danas ih je u Iževskom zavodu više od 200).

Tokom "Dana Tora", organizatori ne samo da informišu studente univerziteta o trenutnom stanju stvari u Kupolu. Ovde rade na formiranju kadrovske rezerve preduzeća.

Jasno je da su za stvaranje savremenih sistema PVO i naučnih civilnih proizvoda potrebni obučeni stručnjaci. A "Kupol" za mlade iz Iževska je, u izvesnom smislu, sinonim za jedinstvene mogućnosti:

„Preduzeće već danas proizvodi najširi spektar sistema protivvazduhoplovne odbrane kratkog dometa na svetu. Istovremeno, sprovodi više od 50 globalnih istraživačkih i razvojnih projekata. Iza svakog projekta su - poboljšane karakteristike tehnologije i novi proizvodi koji su jedinstveni po svetskim standardima. Naučno-tehnička delatnost Zavoda je takva da već dugo vremena Zavod nije „ukalupljen“ samo u granice Iževska. Istraživački centri i inženjerska odeljenja IEMZ "Kupol" stvaraju se u regionima gde su koncentrisani stručni kapaciteti neophodni za preduzeće.
Radeći u "Kupolu", možete raditi u Iževsku, kao i u Moskvi i Sankt Peterburgu, u Mitiščiju i Kazanju “, kaže Igor Krasnov, zamenik generalnog direktora fabrike za opšta pitanja i kadrove.

Zaista, privlačenje mladih stručnjaka je važan deo kadrovske politike IEMZ "Kupol".

Među njima su mesečne isplate za adaptaciju i podsticaj, lični dodaci, mogućnost dobijanja beskamatnog stambenog kredita do 3 miliona rubalja nakon tri godine rada, besplatna nega u privatnim klinikama i druge korisne pogodnosti i podrška.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Kupol razvoj.jpg (76.43 KB, 800x600 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #107 on: December 13, 2022, 12:53:27 pm »

U Ukrajini izgleda zahladilo? Ruski sistemi PVO imaju "lek" i za to

Na društvenim mrežama pojavio se veoma zanimljiv snimak rada i dejstva raketnog sistema PVO Tor u "arktičkoj" verziji

Na snimku imamo priliku da vidimo kako posada sistema PVO Tor-M2 u vučnoj verziji za rad u ekstremnim klimatskim uslovima, Južnog vojnog okruga, obara vazduhoplovne ciljeve u zoni specijalne vojne operacije. Nakon lansiranja protivvazduhoplovnih raketa na ciljeve, sistemi PVO odmah menjaju položaj. Ovo je ključno pitanje sigurnosti opreme i sigurnosti posade.

Na snimku je prikazana verzija sistema Tor-M2DT, za rad u ekstremnim klimatskim uslovima i u tom smislu je sistem podeljen u dve sekcije – modula, jednog vučnog zglobnog transportera na šasiji DT-30PM.

Raketni sistem "Tor-M2", prilikom rada u ekstremnim klimatskim (i terenskim) uslovima, sastoji se iz zglobnog guseničnog transportera-platforme DT-30PM, koji u svom sastavu ima radarski sistem i rakete. Upravljačke i operatorske komponente, zajedno sa energetskim komponentama, sistemima za održavanje života u veoma hladnim i ekstremnim klimatskim uslovima i ljudstvo su smešteni u vučnom delu transportera, a u vučenom delu su elektronske komponente raketnog sistema - antenski sistem, primopredajni blokovi, talasovodni sistem i sl.

Rakete 9M338 imaju domet od 16 km po daljini i do 12 km po visini. Osmatračko-akvizicijski radar ima povećan domet otkrivanja ciljeva od 32 km, uz vreme reakcije sistema od 5 -10 sekundi.  U mogućnosti je da dejstvuje jednovremeno na 2 cilja sa 4 rakete ili na 4 cilja sa 4 rakete.

Novija verzija "arktičke verzije", sistem Tor-A, nosi do 16 protivvazduhoplovnih raketa.

I iako se cela ova "porodica" vučenih sistema za rad u ekstremnim klimatskim uslovima naziva "arktičkim", važno je napomenuti da temperaturni opseg moguće efikasne upotrebe naoružanja kojima je opremljena ruska vojska iznosi -50 do +50°C, tako da se ove verzije koriste i za ekstremno tople i pustinjske uslove, ali i za upotrebu u tajgama, koje se nalaze u polarnim zonama, ali sa dosta šumovitim predelima i terenom koji je izazovan za vožnju i kretanje vozila.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #108 on: December 14, 2022, 01:37:46 pm »

Tor-M2D, zglobna verzija za ekstremne prirodne i klimatske uslove

Juče smo prikazali na Forumu prve snimke upotrebe PVO sistema Tor-M2DT od strane Rusije, i naglasili da je reč o "arktičkoj" modifikaciji PVO Tor-M2 sa borbenim vozilom na bazi zglobnog guseničarskog transportera DT-30.

Raketni sistem PVO Tor-M2DT je modifikacija specijalno prilagođena za rad u ekstremnim prirodnim i klimatskim uslovima, kako arktičkim, tako i pustinjskim i uslovima teškog terena u tajgama.

Evo još jedan kratak i zanimljiv video povodom "premijere" ove varijante sistema Tor-M2 u SVO Ruske vojske u Ukrajini!


Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #109 on: December 15, 2022, 01:38:48 pm »

Nebo je zaključano: borbeni rad posada sistema PVO Tor-M2U Zapadnog vojnog okruga

Posade protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M2U nastavljaju da obezbeđuju trupama ultra-pouzdan štit 24 sata dnevno od napada neprijateljskih vazduhoplovnih ciljeva.

Posada protivvazduhoplovnog raketnog sistema Tor-M2U Zapadnog vojnog okruga uništila je izviđačke bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine. Zauzevši poziciju, posada je uz pomoć osmatračko-akvizicijske radarske stanice otkrila približavanje neprijateljskih bespilotnih letelica.

Nakon identifikacije ciljeva izvršena su lansiranja raketa. Ocenom rezultata gađanja, utvrđeno je uništenje neprijateljskih vazduhoplovnih ciljeva i borbeno vozilo je promenilo vatreni položaj.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #110 on: December 23, 2022, 02:18:51 pm »

Rusija je isporučila Belorusiji još jednu seriju PVO sistema Tor-M2K

Kompleksi su prebačeni na osnovu sporazuma o saradnji između Moskve i Minska.

Ruska vojska je obučila beloruske kolege u korišćenju „Tor-M2K“.

Na snimku vidimo bateriju Tor-M2K, koja je upravo pristigla u Belorusiju!Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #111 on: December 26, 2022, 02:50:59 pm »

Ruski raketni sistem PVO „Tor-M2“ 1. gardijske tenkovske armije radi tokom SVO

Jedinice PVO izvršavaju danonoćne zadatke zaštite vazdušnog prostora republika Donbasa.

Kompleks Tor-M2 je u stanju da otkrije 40 aviona odjednom na udaljenosti većoj od 30 km.

Mete su helikopteri i dronovi.

Njihovo uništenje se može izvesti u pokretu. A za gađanje sa mesta potrebno je nekoliko minuta da se rasporedi i pripremi lansiranje projektila.
Posle svakog borbenog dejstva, posada kompleksa odmah menja poziciju.​


Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #112 on: January 03, 2023, 07:29:01 pm »

Indija je jedno vreme razmatrala mogućnost uvođenja u naoružanje modularne kontejnerske varijante raketnog sistema PVO Tor-M2KM. Noseća šasija trebalo je da bude TATA 8x8.
Izvesna testiranja su vršena, ali se na kraju odustalo od toga, a prednost je data razvoju novog sistema PVO QR-SAM (Protivvazduhoplovna raketa brze reakcije, prev. Kubovac).

Ipak, ostale su neke fotografije izgleda testiranih oruđa....

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* TATA -2.jpg (38.97 KB, 640x356 - viewed 1 times.)

* TATA -3.jpg (40.99 KB, 665x380 - viewed 1 times.)

* TATA -4.jpg (15.4 KB, 339x265 - viewed 115 times.)

* TATA -1.jpg (6.26 KB, 195x300 - viewed 116 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #113 on: January 08, 2023, 03:54:38 pm »

Baltička flota je izvela vežbe sistema PVO Tor-M2 za pokrivanje važnih industrijskih objekata

Posade protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M2 raspoređene u Kalinjingradskoj oblasti armijskog korpusa Baltičke flote odrađivale su zadatke odbijanja vazduhoplovnih napada simuliranog neprijatelja, kao i pokrivanja važnih industrijskih objekata u regionu.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, obuka jedinica je bila planirana.

„Posade kompleksa Tor-M2 su razradile standarde za njihovo raspoređivanje i spremnost za upotrebu, kao i zadatke otkrivanja ciljeva, njihovu klasifikaciju i praćenje“, navodi se u poruci.

Napominje se da je 11. armijski korpus u sastavu Baltičke flote u Kalinjingradskoj oblasti formiran 2016. godine i nedavno je pojačan novom motorizovanom streljačkom divizijom. Prema vojnom resoru, nova divizija je bila odgovor na porast aktivnosti NATO-a u blizini ruskih granica.

Takođe je poznato da je 2021. godine protivvazduhoplovni raketni puk iz sastava korpusa potpuno preopremljen modernizovanim sistemima PVO Tor-M2, koji su zamenili trupne sisteme PVO Tor.

Sistem PVO Tor-M2 je višenamenski sistem PVO kratkog dometa, konstruktor i proizvođač je Iževski elektromehanički zavod Kupol (deo Koncerna Almaz-Antej VKO). Kompleks je veoma mobilan i sposoban je da uspešno rešava borbene zadatke u bilo kojoj situaciji, uključujući i upotrebu aktivnih radio protivmera od strane neprijatelja.

Zadaci kompleksa obuhvataju pokrivanje civilnih i vojnih objekata, pokrivanje pešadije i oklopnih vozila na maršu, uništavanje jurišnih i izviđačkih bespilotnih letelica, aviona i helikoptera, krstarećih raketa i avio-bombi na udaljenosti od 15 km i na visini do 12 km. Svaki kompleks protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2 je naoružan sa 16 protivvazduhoplovnih projektila i može samostalno da odbije neprijateljski vazduhoplovni napad.

Instalacije mogu da rade kako u integrisanom sistemu PVO tako i u samostalnom režimu. U savremenim oružanim sukobima "Tor" je pokazao svoju visoku efikasnost u borbi protiv različitih sredstava neprijateljskog vazduhoplovnom napada, kao i u uništavanju raketa višecevnih raketnih sistema.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Tor Baltik 1.jpg (76.55 KB, 696x464 - viewed 3 times.)

* Tor Baltik 2.jpg (72.04 KB, 720x320 - viewed 3 times.)

* Tor Baltik 3.jpg (67.88 KB, 752x440 - viewed 4 times.)

* Tor Baltik 4.jpg (69.63 KB, 800x450 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #114 on: January 14, 2023, 02:00:15 pm »

Baterija samohodnog protivvazduhoplovnog raketnog sistema 9K332MK „Tor-M2K“, koja je Belorusiji isporučena od strane Rusije krajem prošle godine, ušla je u službu 15. Protivvazduhoplovne raketne brigade Ratnog vazduhoplovstva i PVO Republike Belorusije (Fanipolj).
 
Brigada je dobila šest borbenih vozila 9A331K na šasiji MZKT-6922. Pored samih lansera, prebačena su i transportno-utovarna vozila 9T244 i vozilo za održavanje 9V887M2K.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Beloruski Tor 1.jpg (310.8 KB, 1200x800 - viewed 4 times.)

* Beloruski Tor 2.jpg (291.47 KB, 1200x800 - viewed 2 times.)

* Beloruski Tor 3.jpg (244.13 KB, 1200x800 - viewed 2 times.)

* Beloruski Tor 4.jpg (266.18 KB, 1200x800 - viewed 2 times.)

* Beloruski Tor 5.jpg (258.26 KB, 1200x800 - viewed 2 times.)

* Beloruski Tor 6.jpg (173.39 KB, 1200x800 - viewed 2 times.)

* Beloruski tor 7.jpg (274.1 KB, 1200x800 - viewed 2 times.)

* Beloruski Tor 8.jpg (257.36 KB, 1200x800 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #115 on: January 17, 2023, 08:44:12 pm »

Ruski raketni sistem Tor-M2, ekstremno rešenje za uništavanje aviona, projektila i bespilotnih letelicaLogged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #116 on: January 29, 2023, 09:28:23 pm »

U Zapadnom vojnom okrugu održana je vojna obuka za upravljanje vozilima najnovijim sistemima PVO Tor-M2

Posade protivvazduhoplovnih raketnih sistema „Tor-M2“ kombinovane vojske Zapadnog vojnog okruga (ZVO) izvele su praktične vežbe upravljanja borbenim vozilima na vojnom poligonu u Lenjingradskoj oblasti.

Kako je saopštila pres-služba Zapadnog vojnog okruga, vozači borbenih vozila savladali su oko 30 prirodnih i veštačkih prepreka na stazi dugoj 30 kilometara. U okviru obuke razrađene su akcije prolaska uskog, zasneženog i terena van puteva.

„U borbenoj obuci je učestvovalo ukupno više od 10 vojnih lica, više od 20 komada naoružanja, vojne i specijalne opreme“, navodi se u izveštaju.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije napominje da u cilju povećanja borbenih sposobnosti raketnih pukova i diviziona PVO nastavlja preopremanje sistemima PVO Tor-M2. Početkom 2023. godine, prema vojnim izvorima, dva kompleta ovog kompleksa su već isporučena trupama.

Podsetimo, početkom 2019. godine postalo je poznato da je rusko Ministarstvo odbrane potpisalo dugoročni ugovor u ukupnom iznosu od 100 milijardi rubalja za kupovinu sistema PVO Tor, uključujući one koji su nadograđeni kako bi se uzela u obzir sirijsko borbeno iskustvo, i u arktičkoj verziji.

Treba napomenuti da su se sistemi PVO Tor-M2 više puta dokazali kao pouzdano i efikasno sredstvo protivvazduhoplovne odbrane, uključujući i u stvarnim borbenim dejstvima.

Konkretno, u ovom trenutku ruski sistemi PVO Tor-M2 uspešno rešavaju zadatke protivvazduhoplovnog pokrivanja posebno značajnih objekata vladinih snaga Sirijske Arapske Republike i grupe ruskih trupa u vojnoj bazi Hmejmim.

Vojska takođe primećuje posebnu ulogu protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M2 na ukrajinskom polju vojnih operacija. Tokom specijalne vojne operacije zaštite Donbasa, ovi kompleksi su uspešno obavljali i izvršavaju borbene zadatke za PVO kolona i položaja ruskih vojnih, kao i civilnih objekata. Na osnovu rada posada borbenih vozila, više stotina ciljeva je uništeno, uključujući avione, helikoptere, rakete i bespilotne letelice neprijatelja.

Sistem protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2 razvijen je i proizveden u Iževskoj elektromehaničkoj fabrici Kupol (deo JSC Koncerna VKO Almaz-Antej), a dizajniran je da štiti kopnene formacije i jedinice od napada krstarećim raketama, bespilotnim letelicama, planirajućim bombama, avionima i helikopterima, uključujući i onima napravljenim korišćenjem stelt tehnologije.

Tor-M2“ je sposoban da otkrije vazduhoplovne ciljeve na udaljenosti do 32 km i uništi ih na udaljenosti od 15 km i na visini do 12 km. Svaki sistem protivvazduhoplovne odbrane je naoružan sa 16 protivvazduhoplovnih projektila i može samostalno da odbije neprijateljski vazduhoplovni napad.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* Tor obuka 1.jpg (147.32 KB, 740x493 - viewed 2 times.)

* Tor obuka 2.jpg (159.92 KB, 1198x800 - viewed 3 times.)

* Tor obuka 3.jpg (45.42 KB, 696x464 - viewed 2 times.)

* Tor obuka 4.jpg (108.37 KB, 1056x594 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #117 on: February 01, 2023, 10:03:58 pm »

Ukrajinski telegram i twitter kanali prikazali su snimak pogađanja raketnog sistema PVO Tor-M2DT specijalizovanog za ekstremne klimatske i terenske uslove, ponekad zvanog "arktički" model, jer je ta verzija za ledene predele Rusije i Baltika, najčešća.

Na snimku vidimo da je sistem bio u borbenom radu, jer se antena osmatračko-akvizicionog radara okreće. Prvi pogodak, kako se tvrdi, navođenim artiljerijskim projektilom, pogađa vučno vozila zglobnog vozila DT-30PM, u kome se inače nalazi posada prilikom marševanja ili trenutaka odmora. Ako je posada sada bila unutra, verovatno nisu preživeli ovaj udar. Antena radara na borbenom vučenom vozilu prestaje sa okretanjem.

Nakon udara i zapaljenja vučnog vozila, vidimo vojnike koji pritrčavaju i pokušavaju da ugase požar. Sa snimka nije jasno odakle vojnici dolaze. Možda je moguće da je posada bila na pauzi, a antena osmatrača rotirala na "ekvivalentu".

Nakon toga vidimo i drugi udar, ovaj put nešto manje precizan, u borbeni deo vozila sistema Tor-M2DT. Projektil je za malo promašio, ali je sigurno došlo do određenog oštećenja borbenog vozila.

Epilog je verovatan: vučno vozilo je uništeno, vučeno borbeno vozilo je lako do srednje oštećeno sa mogućnošću opravke. Sudbina posade nije jasna, jer nije izgledno da su bili u kabini koja je pogođena, već u vučenoj borbenoj kabini ili pak van oba vozila.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Tor-M2D hit 1.png (317.38 KB, 568x392 - viewed 37 times.)

* Tor-M2D hit 2.png (313.53 KB, 568x392 - viewed 37 times.)

* Tor-M2DT hit 3.png (316.84 KB, 567x392 - viewed 37 times.)

* Tor-M2D hit 3.1.png (344.78 KB, 565x392 - viewed 37 times.)

* Tor-M2DT hit 5.png (351.08 KB, 572x392 - viewed 37 times.)

* Tor-M2DT hit 6.png (320.75 KB, 566x339 - viewed 37 times.)
« Last Edit: February 01, 2023, 10:55:24 pm by Kubovac » Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 912« Reply #118 on: February 01, 2023, 10:09:00 pm »

Ukrajinski telegram i twitter kanali prikazali su snimak pogađanja raketnog sistema PVO Tor-M2DT specijalizovanog za ekstremne klimatske i terenske uslove, ponekad zvanog "arktički" model, jer je ta verzija za ledene predele Rusije i Baltika, najčešća.

Na snimku vidimo da je sistem bio u borbenom radu, jer se antena osmatračko-akvizicionog radara okreće. Prvi pogodak, kako se tvrdi, navođenim artiljerijskim projektilom, pogađa vučno vozila zglobnog vozila DT-30PM, u kome se inače nalazi posada. Ako je posada sada bila unutra, verovatno nisu preživeli ovaj udar. Antena radara na borbenom vučenom vozilu prestaje sa okretanjem.

Nakon udara i zapaljenja vučnog vozila, vidimo vojnike koji pritrčavaju i pokušavaju da ugase požar. Sa snimka nije jasno odakle vojnici dolaze. Možda je moguće da je posada bila na pauzi, a antena osmatrača rotirala na "ekvivalentu".

Nakon toga vidimo i drugi udar, ovaj put nešto manje precizan, u borbeni deo vozila sistema Tor-M2DT. Projektil je za malo promašio, ali je sigurno došlo do određenog oštećenja borbenog vozila.

Epilog je verovatan: vučno vozilo je uništeno, vučeno borbeno vozilo je oštećeno sa mogućnošću opravke. Sudbina posada nije jasna, jer nije potpuno izgledno da su bili unutra iako se antena okretala.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Да није ово онај Тор погођен Екскалибуром прије неки дан. Приказа га неки руски Телеграм канал. Граната прошла кроз њега, није експлодирала.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #119 on: February 01, 2023, 10:12:27 pm »


Да није ово онај Тор погођен Екскалибуром прије неки дан. Приказа га неки руски Телеграм канал. Граната прошла кроз њега, није експлодирала.

Pa ne bih rekao. Mislim da je ovde vidljivo je projektili eksplodirao i da je usled toga vučno vozilo izgorelo....Ovaj drugi projektil je promašio...
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 23 queries.