PALUBA
June 04, 2023, 11:36:18 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10]   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivavionski raketni sistem "Tor"  (Read 32483 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 752« Reply #135 on: April 26, 2023, 06:19:49 pm »

Na društvenim mrežama pojavio se prvi snimak pogađanja ukrajinskog protivvazduhoplovnog raketnog kompleksa Tor. Na snimku vidimo da je kompleks bio u pokretu, kada je pogođen ruskim kamikaza-dronom tipa Lancet.

Pogađanje se desilo u Hersonskoj oblasti.Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 752« Reply #136 on: April 28, 2023, 04:23:30 pm »

Sistem PVO Tor-M2 uspešno rešava zadatke trupne PVO i PRO u zoni SVO u Donbasu

U zoni ruskih trupa koje izvode specijalnu vojnu operaciju (SVO) za zaštitu ruskog govornog stanovništva Donbasa, najnoviji protivvazduhoplovni raketni sistemi Tor-M2 nastavljaju da uspešno izvršavaju borbene zadatke pokrivanja vojnih i civilnih objekata od napada iz vazduha

Od samog početka SVO, protivvazduhoplovni sistemi porodice Tor postali su prava oluja za sve vrste neprijateljskog oružja za vazdušni napad, igrajući važnu ulogu u njihovom uništavanju. Nakon što su očistili nebo nad Donbasom od hvaljenih turskih bespilotnih letelica za napade i izviđanje Bajraktar ​​TB-2 u službi ukrajinskih militanata u prvim mesecima SVO, posade protivvazduhoplovne odbrane i dalje pružaju neprobojni vazdušni štit u svojoj zoni odgovornosti.

Posade sistema PVO Tor-M2 ne ostavljaju šansu neprijatelju, jer mogu da otkriju i istovremeno unište do 4 cilja – dok neprijateljski avioni, helikopteri ili bespilotne letelice, kao i manje uočljivi i brzi ciljevi, kao što su granate iz VBR-ova "Oljha", "HIMARS" i drugih, mogu postati mete uništenja .

Zona detekcije „Tor-M2“ po daljini prelazi 32 km. Vojnici ga koriste za zaštitu desantnih jedinica tokom njihovog kretanja na prvoj liniji fronta. U isto vreme, čak i jedan član posade je sposoban da obavi posao, da otkrije metu i uništi je. To je zbog automatizovanog sistema upravljanja kompleksom, koji sam bira važne ciljeve i određuje redosled njihovog uništenja po principu „ispali i zaboravi“.

Hiljade bespilotnih letelica i drugih sredstava vazdušnog napada i izviđanja, koje su u vazduh lansirali ukrajinski militanti, već su oborili ruski sistemi PVO tokom borbi za oslobođenje Donbasa.

Ruski sistem PVO Tor-M2 razvijen je i proizveden u Iževskom elektromehaničkom zavodu Kupol (deo Koncerna VKO Almaz-Antej) i do sada nema analoga među drugim protivvazduhoplovnim raketnim sistemima kratkog dometa. Tor rakete su sposobne da unište ciljeve na udaljenosti od 15 km i na visini do 12 km. Svaki kompleks protivvazduhoplovne odbrane je naoružan sa 16 protivvazduhoplovnih vođenih projektila i može samostalno da odbije neprijateljski vazduhoplovni napad.

Konstruktori napominju da sa eksternim izvorom informacija, sistem PVO može biti na dužnosti čak i kada je radar isključen, aktivirajući ga samo da bi izvršio iznenadni udar. Ovo omogućava kompleksima Tor da organizuju zasede avionima i ostanu neranjivi na rakete koje su indukovane radarskim zračenjem.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Tor-M2 n1.jpg (96.09 KB, 900x712 - viewed 2 times.)

* Tor-M2 n2.jpg (25.6 KB, 720x320 - viewed 2 times.)

* Tor-M2 n3.jpg (144.96 KB, 1068x595 - viewed 5 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 752« Reply #137 on: April 29, 2023, 07:23:21 pm »

Vojska je pokazala kako je sistem PVO Tor-M2 u pokretu uništio ukrajinsku Furiju

LUGANSK, 29. aprila - RIA Novosti. Posada protivvazduhoplovnog raketnog sistema Tor-M2 Prve gardijske tenkovske armije Zapadnog vojnog okruga uništila je dve ukrajinske bespilotne letelice, od kojih je jednu morala da gađa u pokretu, manevrišući usled neprijateljske uzvratne vatre, rekao je komandant jedinice sa pozivnim znakom „Koldun“ za RIA Novosti.

„Krenuli smo u rad u normalnom režimu, otkrili vazduhoplovni cilj koji je izviđao naše jedinice, odnosno odredili parametre i radili na osnovu toga“, rekao je "Koldun".

Prema njegovim rečima, prva oborena bespilotna letelica bila je ukrajinska „Furija”. Drugi cilj je morao biti pogođen u pokretu, udaljavajući se od artiljerijske vatre ukrajinskih trupa. Raketa je lansirana u pokretu, posada je uspešno izvršila zadatak, rekao je izvor.

„Ovde je otkrivena još jedna karakteristika ove borbene mašine koju su integrisali konstruktori. To je rad u pokretu“, rekao je vojnik.
Prema njegovim rečima, druga oborena letelica je bila izviđačka bespilotna letelica slična Furiji.

Raketni sistem PVO „Tor-M2“ je dizajniran da odbije masivne udare visokopreciznog oružja. Ovo je jedini kompleks na svetu koji je u stanju da pouzdano pogađa vazduhoplovne ciljeve u pokretu, što omogućava brzu promenu položaja i udaljavanje od neprijateljske uzvratne vatre.
Izvor

Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 956


« Reply #138 on: April 30, 2023, 06:20:59 am »Наводно је Тор давних година, приликом развојних испитивања погађао чак и гранате 152мм у лету. Немам могућности да то проверим.
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 752« Reply #139 on: April 30, 2023, 10:26:07 am »Наводно је Тор давних година, приликом развојних испитивања погађао чак и гранате 152мм у лету. Немам могућности да то проверим.

Naš Pancir prati raketu 128 mm ispaljenu iz VBR Oganj sa brzinom od oko 980 m/s na daljinama od 20 km i dobija izveštaj "pusk razrešen"!  Wink
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 752« Reply #140 on: April 30, 2023, 11:13:43 am »

Zanimljiv snimak borbenog rada i dejstva na 2 cilja, raketnog sistema PVO Tor-M1 Ruske vojske

Snimak prikazuje ceo postupak borbenog rada, od startovanja vozila i marševanja od očekujućeg reona do vatrenog položaja, a zatim i prevođenje borbenog oruđa u borbeni položaj, uključivanjem napajanja, podizanjem i pozicioniranjem antenskog sistema osmatračko-akvizicijskog i nišanskog radara i oslobađanja graničnika za kretanje obrtnog mehanizma sa radarsko-elektronskom i elektro-optičkom opremom i protivvazduhoplovnim raketama 9M331.

Vidimo i rad u kabini, uključivanjem pokazivača osmatračko-akvizicijskog radara, prijemnika video signala sistema elektro-optičkog vizira i pokazivača nišanskog radara.

Po zahvatu 2 cilja, možemo videti lansiranje 2 rakete, na svaki cilj po jednu i pratiti let, kako na prijemniku video signala EOS, tako i na indikatorima nišanskog radara.

Na prijemniku video signala, vidimo pogotke u oba cilja, a na indikatoru nišanskog radara možemo pročitati više podataka o ciljevima, načinu gađanja, metodi vođenja i rezultatu gađanja.

Prikaz na indikatoru nišanskog radara:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Na ovom ekranu jasno vidimo da se gađaju dva cilja. Za oba cilju pristižu podaci (BНИМ), а ciljevi se nalaze u zoni dejstva (ЦВЗ).
Izabran je automatski način rada, što znači da se cilj prati automatski (АСЦ). Takođe, možemo videti i izabrani metod vođenja raketa sa 3 tačke (3T).
Na kraju, prikazan je i rezultat gađanja  - pogodak cilja (ПОПАЛ).

Ispod možemo videti i indikatore praćenja ciljeva i raketa po daljini sa strobom cilja, prikazanim iznad i strobom cilja prikazanim ispod, i tako za oba cilja i obe rakete.

* Tor-M1 gađa 2 cilja ekran.png (515.77 KB, 960x540 - viewed 4 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 752« Reply #141 on: May 25, 2023, 04:38:08 pm »

Dopisnik Izvestije Stanislav Grigorijev prikazao je snimak ruskog sistema PVO Tor-M2 kako obara bespilotne letelice

Dakle, jedan od video snimaka je snimljen u blizini Donjecka. Posada sistema PVO Tor-M2 nanišanila je ukrajinski dron. Vojska na monitoru jasno vidi kuda leti raketa. Meta je pogođena, ali nije jedina. Oružane snage Ukrajine svakodnevno pokušavaju da napadnu iz vazduha sa desetinama letelica.

„Vrlo često stanovnici Donjecka čuju karakterističan zvuk lansiranja rakete i jaku eksploziju na nebu. Ali ovi zvuci su sigurni. Oni ukazuju na to da protivvazduhoplovna odbrana radi, dejstvuje i spašava i vojsku i civile od mnogih nevolja“, kaže dopisnik.

Neprekidno granatiranje gradova Donbasa se skoro svuda koriguje uz pomoć dronova. Najčešće lete iz pravca Marinke i Avdivke. Ponekad se ne vide ni sa zemlje. Međutim, skoro svi postaju meta.
IzvorLogged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 752« Reply #142 on: May 26, 2023, 12:04:39 pm »

Na Krasno-limanskom pravcu, sistemi PVO Tor-M1 uspešno dejstvuju

Posade protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M1 nastavljaju da deluju na Krasno-Limanskom pravcu u zoni specijalne vojne operacije koju izvode ruske trupe, obezbeđujući danonoćno zaštitu vojnim i civilnim objektima.

Kako je saopštila pres-služba grupacije Centar, samo tokom proteklog dana PVO sistemi Tor-M1 uništili su bespilotne letelice oružanih formacija Ukrajine u oblastima naselja Žitlovka i Crvena Dibrova.

U vojsci napominju da protivvazduhoplovni raketni sistemi Tor-M1, uprkos srednjim godinama, mogu da se nose sa svim vrstama bespilotnih letelica i drugim sredstvima vazdušnog uništavanja neprijatelja. Modernizovana mašina, stvorena još u sovjetsko vreme, i dalje pokazuje odlične rezultate kako na vežbama, tako i u stvarnim borbenim dejstvima.

Protivvazduhoplovni raketni sistem „Tor“ je sistem za sve vremenske uslove, čiji je glavni proizvođač Iževski elektromehanički zavod „Kupol“ (deo Koncerna VKO „Almaz-Antej“). Usvojen 1986. godine.

Gotovo odmah nakon puštanja kompleksa u službu, počela je njegova modernizacija. Već 1989. godine počela su ispitivanja mašine koja je dobila indeks "Tor-M1", koji je pušten u upotrebu 1991. godine. Posada modernizovanog „Tora” smanjena je na tri osobe. Takođe se razlikovao od osnovnog modela prisustvom drugog ciljnog kanala i efikasnije bojeve glave rakete.

Udarna snaga Tor-M1 je sadržana u osam protivvazduhoplovnih vođenih raketa 9M330, smeštenih u specijalne aluminijumske transportno-lansirne kontejnere, koji su namenjeni uništavanju krstarećih raketa, projektila, dronova, borbenih aviona i helikoptera, uključujući tzv. stelt avione" , čija brzina dostiže 2500 km / h.

Pored toga, na modernizovanom borbenom vozilu instaliran je novi računarski sistem, a stanica za detekciju Tor-M1 postala je efikasnija i zaštićenija od smetnji.

Vredi napomenuti da su sistemi PVO Tor i njegove modifikacije i dalje u upotrebi u armijama Belorusije, Jermenije, Azerbejdžana, Venecuele, Grčke, Irana, Kine, Kipra, kao i Ukrajine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Tor Krasnoliman 1.jpg (39.49 KB, 900x576 - viewed 2 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.037 seconds with 22 queries.