PALUBA
June 23, 2024, 12:23:30 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivavionski raketni sistem "Tor"  (Read 62654 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #150 on: July 04, 2023, 04:05:36 pm »

Više o ruskom raketnom sistemu Tor-M1 i kineskom razvoju sistema HQ-17

Tor je raketni sistem PVO kratkog dometa koji je razvijen od strane SSSR. Kina je kupila 6 do 9 baterija verzije Tor-M1 od Rusije i nakon toga u potpunosti kopirala i optimizovala ruski sistem kako bi kreirala sopstvene dizajne. Ovi sistemi su činili okosnicu prateće terenske protivvazduhoplovne odbrane za kineske kopnene jedinice.

Jezgro sistema Tor M1 je borbeno vozilo 9A331. Dizajniran je 1980-ih da bude u potpunosti sposoban da se suprotstavi PGM (precizno navođenoj municiji) kao što su krstareće rakete, laserski navođene bombe itd. (obično sa mnogo manjim radarskim otiscima u poređenju sa tipičnim borbenim avionima).
Zahtevi koje je uspeo da ispuni bili su impresivni na kraju Hladnog rata. Borbeno vozilo 9A331 može da otkrije ciljeve sa RCS od 0,1 m² sa verovatnoćom od 50% na daljinama od 25 km. Može da prati ciljeve i gađa ih svojim vertikalno lansiranim projektilima 9M331 na maksimalnim daljinama od 12 km i na visinama do 6 km.

Tor M1 i njegovi derivat-sistemi su u stanju da se izbore sa mnogim pretnjama u međusobnom/"near-peer" konfliktu: velikim PGM-ovima, bespilotnim letelicama, itd. Ali i oni imaju ograničenja, naime ograničenu količinu projektila ( 8 ) u odnosu na kompaktnije PGM-ove kao što je SDB i ograničen domet protiv novijih dalekometnih projektila vazduh-zemlja, na primer Spike NLOS, koji se sa helikoptera lansiraju sa daljina od 32 km.

Istovremeno, borbeno vozilo ne samo da može da putuje sa teško oklopljenim kolonama, već i da obezbedi protivvazduhoplovnu odbranu u pokretu.

Visoko integrisani senzori i jedinica za upravljanje vatrom, manevarske rakete, relativno dubok magacina raketa i veoma mobilna šasija stavljeni su u jedan paket. Tor M1 je jedinstveno sposoban raketni sistem kratkog dometa čak i u današnjim uslovima. Evo glavnih komponenti borbenog vozila 9A331:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

1. Antena IFF sistema raspoznavanja "svoj-tuđi"
2. Radar za otkrivanje i akviziciju cilja
3. Radar za praćenje ciljeva i navođenje raketa
4. Dnevna TV kamera
5. Antena slanja radio-komandi upravljanja
6. GM-5955 gusenična noseća šasija
7. Odeljenje raketnih projektila

Tor M1 koristi komandno radio navođenje za navođenje projektila ka ciljevima. U ovom metodu navođenja, sama raketa nema mogućnost „zahvata“ ciljeva. U potpunosti se oslanja na borbeno vozilo za pružanje svih komandi putem radio veze.

Prednost je u tome što projektil ne zahteva sam tragač, što ga čini kompaktnijim i jeftinijim. Ovo je važno jer prostor i težinu treba pažljivo rasporediti za takav mobilni sistem. Takođe, neprijateljski PGM-ovi su mnogo jeftiniji u odnosu na avione.

Loša strana je što se uspešno presretanje u velikoj meri oslanja na borbeno vozilo i radio komandnu vezu. Jednom kada se veza izgubi zbog uništenja borbenog vozila ili pod neprijateljskim elektronskim ometanjem, projektil bi bio trenutno izgubljen.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Raketa 9M331 je sposobna za manevrisanje sa visokim G preopterećenjem. Pokazala je sposobnost da se okrene za 180 stepeni i zatim pogodi metu.
Borbeno vozilo 9A331 je dizajnirano da samostalno obavlja većinu, ako ne i sve zadatke vezane za borbu, ali sistem Tor M1 uglavnom radi kao baterija, a za održavanje operacija potrebna su brojna druga vozila, poput komandne stanice, vozila za transport i popunu raketama, za logistiku, proveru i ispitivanje raketa , eksternih radara za otkrivanje ciljeva i sl.

Sredinom 2000-ih, Kina je pokrenula napore da kopira i poboljša sistem Tor M1. Zatim su početkom 2010-ih počeli da unose više autohtonih dizajna i tehnologija u koncept.

Sistem HQ-17 je prvi koji se materijalizovao. Prvi put je 2016. godine otkriveno Borbeno vozilo HQ-17, skoro identično ruskom 9A331 iz sastava Tor M1 sa nekoliko razlika u eksterijeru. Do tog vremena, Rusija je već postavila poboljšani sistem Tor M2.

Iz gore navedenog, sistem HQ-17 bi trebalo da ima slične borbene sposobnosti kao Tor M1:

1. navođenje maksimalno 2 projektila i gađanje 2 cilja istovremeno,
2. traženje u pokretu, ali zahteva otpuno zaustavljanje za lansiranje projektila

HQ-17 ipak ima znatno poboljšano otkrivanje i akviziciju ciljeva. Ovo je zbog toga što je parabolički radar za otkrivanje i akviziciju ciljeva na vozilu 9A331 zamenjen sa radarom sa faznom rešetkom na HQ-17 i boljim računarima, kao i termalnom kamerom uz TV kameru koja omogućuje i pasivni mod rada noću. Navodi se da HQ-17 može istovremeno pratiti 48 ciljeva.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izraženije razlike između Tor M1 i HQ-17 leže u unutrašnjosti. HQ-17 ima potpuno digitalizovane radne upravljačke stanice dok je Tor-M1 u velikoj meri analogni. To je za očekivati jer postoji razmak od dve decenije između vremena kada su ova 2 ušla u službu u kineskoj vojsci.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U odeljku za vozača, borbeno vozilo HQ-17 takođe ima više digitalizovanih kontrola sa boljom ergonomijom.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Poboljšanja se takođe mogu primetiti u raketi koju koristi HQ-17 u poređenju sa 9M331. Uočljive spoljašnje promene će najverovatnije poboljšati aerodinamiku rakete kako bi se dodatno poboljšala manevarska sposobnost i/ili domet, iako je zvanični domet HQ-17 isti kao Tor M1. Raketa sistema HQ-17 ima manju antenu prijema radio-komandi nego 9M331; spojevi upravljačko-bojevog dela rakete HQ-17 sa motornim delom su savremenije obrađeni i glatkiji u odnosu na spojeve kod 9M331 koji su izvedeni eksternim zaptivkama; repna krila rakete HQ-17 su malo uža nego kod 9M331.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ova gore navedena poboljšanja između borbenih vozila HQ-17 i Tor M1 su manje-više inspirisana ruskim Tor M2. A poboljšanja raketa su verovatno ograničena samo na spoljašnjost. Sam HQ-17 mogao bi se slobodno karakterisati kao Tor M1.5.

S druge strane, HQ-17A je izveden sa mnogo više novih autohtonih dizajna i tehnologija.

Kao i Tor M1, borbeno vozilo HQ-17 može samostalno da izvršava zadatke protivvazduhoplovne odbrane. Ali obično radi i kao baterija za bolju sinergiju i efikasnost.

Sistem HQ-17 takođe usvaja isti sastav baterije sa 1 komandnom stanicom, 4 borbena vozila, 2 transportera/utovarivača, 2 transportera i 2 vozila za održavanje sistema.

Baterijsko komandno mesto (vozilo) je izuzetno važno. On prenosi informacije o ciljevima otkrivenim od strane drugih sredstava protivvazduhoplovne zaštite i u njemu komandir baterije koordinira 4 borbena vozila za odbranu šireg područja.

Još jedno veoma važno vozilo u bateriji je transporter/utovarivač projektila. Može da obavlja zadatke ponovnog punjenja direktno na terenu. Pomaže bateriji da izdrži dugotrajan rad. 2 transportna/utovarna vozila zajedno sa 2 kamiona utovarivača daju dodatnih 32 projektila.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tor M1/HQ-17/HQ-17A su i sredstva  PVO na nivou brigade i grupe armija. Baterija (četa) ovih sistema pokrivala bi celu brigadu, a bataljon od 3 baterije bi pokrivao armijsku grupu.

Što se tiče borbenih sposobnosti, Tor M1 i HQ-17 su u stanju da gađaju dva cilja istovremeno. Iako normalno, kada se ne suočavaju sa napadom zasićenja, da bi se povećala verovatnoća ubijanja, baterija Tor M1/HQ-17 će ispaliti po 1 projektil iz 2 borbena vozila da bi pogodila 1 cilj.
Kada je pod napadom zasićenja, jedno borbeno vozilo moglo je da ispali 2 projektila uzastopno da bi se uključilo u odvojene ciljeve.

HQ-17A je mnogo sposobniji sistem u poređenju sa prethodna 2. Rečeno je da može da navodi 4 projektila istovremeno na 4 cilja. Jedno borbeno vozilo je u stanju da traži, zahvata, prati i pogađa mete dok se kreće brzinom od 25 km/h ili manjom. Sistem je uporediv sa ruskim verzijama sistema Tor-M2.


* Tor-M1 glavne komponente.jpg (233.09 KB, 1329x748 - viewed 4 times.)

* Tor-M1 navođenje.jpg (121.49 KB, 1296x682 - viewed 1 times.)

* HQ-17 OAR.jpg (236.31 KB, 1333x747 - viewed 3 times.)

* HQ-17 digitalizacija.jpg (201.47 KB, 1230x651 - viewed 2 times.)

* HQ-17 digitalizacija 2.jpg (194.17 KB, 1210x655 - viewed 3 times.)

* HQ-17 raketa.jpg (136.7 KB, 1141x688 - viewed 4 times.)

* HQ-17 transportet-loader.jpg (201.62 KB, 1234x689 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #151 on: July 13, 2023, 06:16:33 pm »

Ruske trupe su od proizvođača dobile novu seriju raketnih sistema PVO Tor-M2

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je motorizovana formacija Centralnog vojnog okruga (CMD) postala operativna sa još jednom partijom savremenih protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M2.

Podsetimo, kako je ranije u intervjuu listu „Krasnaja zvezda” izjavio načelnik trupne PVO Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Aleksandar Leonov, državni program naoružanja podrazumeva značajne isporuke savremenog naoružanja za PVO kopnene vojske.

Konkretno, u okviru SAP-2027, 19. septembra 2019. godine u Iževsku, u prisustvu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, potpisan je dugoročni ugovor između glavnog proizvođača PVO Tor-M2 sistema, Iževskog elektromehaničkog zavoda Kupol (u sastavu Koncerna VKO Almaz- Antej“) i Ministarstva odbrane Rusije. Prema ugovoru, fabrika se obavezala da će do 2027. godine proizvoditi sisteme protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2 i Tor-M2DT (arktička verzija kompleksa) po ukupnoj ceni od skoro 100 milijardi rubalja.

Vredi napomenuti da je takav dugoročni ugovor prvi put zaključen sa preduzećem domaćeg vojno-industrijskog kompleksa. I u ovom trenutku IEMZ „Kupol“ već radi u okviru implementacije zadataka SAP-2027.

Kao što je praksa pokazala, odluka o masovnom opremanju ruske armije sistemima protivvazduhoplovne odbrane porodice Tor bila je veoma blagovremena. Dnevni izveštaji iz zone specijalne vojne operacije (SVO) koju sprovode ruske trupe potvrđuju da je trenutno najhitnija vazdušna pretnja iznenadni masovni napad malih manevarskih sredstava za vazdušni napad koji lete na izuzetno malim visinama.

Proizvođač kompleksa je IEMZ "Kupol" - jedno od vodećih preduzeća u odbrambenoj industriji Udmurtije i Rusije. Kupol takođe proizvodi opremu za protivvazduhoplovne vođene rakete, modernizuje sisteme PVO Osa-AKM i Tor-M1, pruža usluge operativnim organizacijama, razvija i proizvodi širok spektar drugih odbrambenih, dvostrukih i civilnih proizvoda.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* videoPreview.jpg (123.93 KB, 1000x562 - viewed 1 times.)

* torm2dt-pechenga2_mil-1000x709.jpg (80.74 KB, 1000x709 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #152 on: July 14, 2023, 03:04:36 pm »

Šta se dogodilo? Da li je ovo promašaj cilja?

Još jedan primer rada raketnog sistema PVO Tor-M2 na malom ukrajinskom kvadrokopteru, koji ukazuje da su za uništavanje tako malih dronova potrebni ili drugačiji specijalizovani sistemi ili modifikovani postojeći.

Uprkos činjenici da je sistem PVO u stanju da otkrije dron, pa čak i da ga zahvati, njegova protivvazduhoplovna raketa, dizajnirana da se nosi sa drugim pretnjama, nije u stanju da detonira na vreme i pogodi tako malu BPL.

Prethodno su slični snimci već objavljeni kako sa ukrajinske strane, tako i sa kamera ruskog drona, na kojima je takođe protivvazduhoplovni sistem zakazao.

Ovde je stritkno gledano, urađeno sve "po pravilu". Cilj je pravovremeno otkriven od strane radarskog kompleksa sistema Tor, cilj je zatim zahvaćen i nišanskim radarom i na njega je lansirana raketa. Raketa je očigledno stigla u zonu aktiviranja bojeve glave i uništenja cilja.

Međutim, da bi došlo do aktiviranja bojeve glave, radio blizinski upaljač na raketi mora primiti reflektovani signal cilja dovoljne jačine (amplitude) da bi mogao odrediti pravi trenutak za aktiviranje bojeve glave.

U ovom slučaju to se nije dogodilo. Jedno od rešenja bi možda moglo da bude povećanje osetljivosti radio-blizinskog upaljača ili pojačanje izlazne snage nišanskog radara.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Tor blizu proleteo.png (857.08 KB, 1462x829 - viewed 2 times.)
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 384


« Reply #153 on: July 14, 2023, 07:47:46 pm »

Не знам на којој удаљености је био дрон, али мислим да су противавионски топови далеко боље решење од ракета. У будућности ће се против дронова борити ласери.

Кубовац, какво је твоје мишљење о могућностима Пасарс-16, односно њихових топова у борби против дронова?
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #154 on: July 14, 2023, 07:57:35 pm »Кубовац, какво је твоје мишљење о могућностима Пасарс-16, односно њихових топова у борби против дронова?

I sam Bofors se 1999-te godine pokazao sasvim solidno protiv tadašnjih bespilotnih letelica. Sada kao mobilna verzija i verzija ojačana i raketama (Mistral i Igla/Strela-2M) verujem da bi itekako bio od koristi...
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #155 on: July 24, 2023, 11:20:35 am »

Borbene posade PVO Tor-M2U su na 24-časovnom borbenom dežurstvu u zoni SVO u Donbasu

Posade protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M2U nastavljaju da vrše danonoćno borbeno dežurstvo u oblasti gde ruske trupe izvode specijalnu vojnu operaciju

Prema izveštajima ruskog Ministarstva odbrane, samo u poslednja 24 sata posade sistema PVO Tor-M2U grupe Zapad otkrile su i uništile izviđački bespilotnu letelicu ukrajinske proizvodnje Kolumba kod sela Rajgorodok. Pored toga, istakli su se i protivvazduhoplovci koji su dežurali u rejonu naselja Veliki Višelok, gde je posada sistema PVO Tor-M2U uništila bespilotnu letelicu tipa Furija.

Vredi napomenuti da oružane formacije Ukrajine sve više koriste bespilotne letelice, kako sopstvene, tako i one koje proizvode zapadne zemlje. U savremenom oružanom sukobu, bespilotne letelice, njihova izdržljivost i otpornost na ometanje su, ako ne glavni, onda veoma značajan faktor u postizanju pobede kako u lokalnoj borbi, tako i u dubokom planiranju.

Uzimajući u obzir sve faktore konfrontacije, najnoviji sistemi PVO, poput sistema PVO Tor-M2U, igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju sigurnosti i zaštite ruskih trupa i civilnih objekata na oslobođenim teritorijama od svih vrsta vazduhoplovnih napada. Istovremeno, naporima zapadnih zemalja, arsenali kijevskog režima se popunjavaju novim oružjem dugog dometa. Konkretno, najnoviji izveštaji potvrđuju upotrebu krstarećih raketa Storm Shadow od strane ukrajinskih formacija, kojima se uspešno suprotstavljaju ruski protivvazduhoplovni raketni sistemi i kompleksi.

Protivvazduhoplovnii raketni sistemi „Tor-M2U“ se razvijaju, proizvode i modernizuju u Iževskom elektromehaničkom zavodu „Kupol“ (IEMZ „Kupol“, deo AD „Koncern VKO Almaz-Antej“). Kompleks može da funkcioniše kako u objedinjenom sistemu protivvazduhoplovne odbrane, tako i u samostalnom režimu i sposoban je za trenutno prepoznavanje i uništavanje ciljeva iz vazduha u svim vremenskim uslovima, aviona, helikoptera, dronova, krstarećih i balističkih raketa.

Zahvaljujući savremenoj radarskoj stanici „Tor-M2U“ je u stanju da detektuje ciljeve u radijusu većem od 30 km i istovremeno gađa četiri cilja sa po jednim projektilom jednovremeno.

Protivvazduhoplovne vođene rakete sistema „Tor“ sposobne su da unište vazdušne ciljeve na udaljenosti do 15 km i na visini od 10 metara do 12 km.

Prema proizvođaču, sistem PVO Tor-M2U je jedna od modifikacija protivvazduhoplovnog raketnog sistema Tor-M2. Sve verzije sistema PVO Tor-M2 („Tor-M2“ i „Tor-M2U“ na specijalizovanom guseničarskom vozilu; „Tor-M2K“ na šasiji na točkovima; „Tor-M2DT“ na šasiji Vitjaza DT-30PM-T1 amfibijskog zglobnog guseničarskog transportera; autonomni odbrambeni modul Tor-M2KM) su istog tipa po dizajnu elektronske opreme i slični su po borbenim mogućnostima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* Tor-M2U-1.jpg (87.23 KB, 900x608 - viewed 3 times.)

* Tor-M2U-2.jpg (110.89 KB, 1280x762 - viewed 3 times.)

* Tor-M2U-3.jpg (157.37 KB, 1280x747 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #156 on: August 01, 2023, 09:34:16 am »

Raketni sistem PVO "Tor-M2" zainteresovao goste iz afričkih zemalja

Forum Rusija-Afrika, koji je završen u severnoj prestonici, postao je važan događaj za razvoj spoljno-ekonomske saradnje, jačanje međunarodne bezbednosti i rešavanje brojnih humanitarnih problema današnjice.

Danas su Afrikanci u Rusiji pre svega zainteresovani za njene industrijske tehnologije, kao i za komplekse i sisteme naoružanja koji mogu da obezbede teritorije i stanovnike nama prijateljskih država.

Tako je ruski koncern Almaz-Antej, koji je specijalizovan prvenstveno za proizvodnju protivvazduhoplovnih raketnih sistema i kompleksa, pažnji učesnika i gostiju manifestacije predstavio obimnu liniju visokotehnoloških vojnih proizvoda.

Pre svega, to su protivvazdušni raketni sistemi i radarske stanice.

Na primer, gosti foruma su mogli da se upoznaju sa modelima protivvazduhoplovnih raketnih sistema kratkog dometa porodice Tor-M2 koje proizvodi Iževski elektromehanički zavod Kupol.

U okviru izložbe prikazani su PVO sistemi Tor-M2E, Tor-M2K, Tor-M2KM – različite modifikacije ovog borbenog vozila.

Treba napomenuti da se protivvazduhoplovni raketni sistemi Tor-M2U razvijaju, proizvode i modernizuju u Iževskom elektromehaničkom kombinatu Kupol (deo koncerna Almaz-Antej VKO AD).

Ova borbena vozila su autonomna i mogu da rade u zajedničkom sistemu PVO.

U savremenim oružanim sukobima, porodični kompleksi Tor su više puta pokazali svoju visoku efikasnost u borbi protiv različitih sredstava vazdušnog napada i izviđanja neprijatelja. U zoni specijalne vojne operacije sistemi „Tor“ su se na najbolji način pokazali.

Na nebu Donbasa i Novorosije, turske bespilotne letelice Bajraktar ​​TB2, američke rakete Himars, vođene bombe JDAM, britanske rakete Storm Shadow i druge „vizit karte“ vojno-industrijskog kompleksa NATO-a bile su među metama za ove sisteme PVO.

Danas je kurs Rusije na jačanje i proširenje poslovnih veza sa afričkim zemljama planiran za dugi niz godina. A ova multilateralna i obostrano korisna saradnja između afričkih država i Rusije obećava veoma ozbiljne izglede za sve strane.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Tor-M2 Afrika-Rus1.jpg (70.62 KB, 720x320 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #157 on: August 01, 2023, 01:46:44 pm »

Ukrajinske oružane snage uništile su veoma redak arktički Tor-M2DT - Rusija je imala samo 12 takvih raketnih sistema zemlja-vazduh

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije izgorelog ruskog raketnog sistema PVO Tor-M2DT, koji su uništile Oružane snage Ukrajine. Verovatno je to sistem koji je eliminisan početkom februara 2023. godine u Hersonskoj oblasti.

Ukrajinske odbrambene snage su uspele da unište dva Tor-M2DT. Istovremeno, Ruska Federacija je imala samo 12 ovih raketnih sistema zemlja-vazduh u upotrebi. Ova verzija je dizajnirana za rad u teškim klimatskim i terenskim uslovima.

„Tor-M2DT“ je arktička verzija raketnog sistema zemlja-vazduh „Tor-M2“. Predstavljen je pre oko 6 godina i baziran je na zglobnom transporteru DT-30. Rusko Ministarstvo odbrane prvi put je pokazalo sistem 9. maja 2017.

Raketni kompleks Tor-M2DT koristi protivvazduhoplovne vođene rakete 9M338. Zona uništenja iznosi 1-16 kilometara po daljini i do 10 kilometara po visini. Raketni sistem zemlja-vazduh je sposoban da istovremeno dejstvuje na četiri vazduhoplovne pretnje koje lete brzinom ne većom od 1.000 m/s.

[i]Tor-M2DT, arhivski snimak[/i]:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pogođeni, pa izgoreli kompleks Tor-M2DT:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pogođeni Tor-M2DT, februar 2023. godine:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Tor-M2DT arhivska.jpg (81.68 KB, 839x463 - viewed 2 times.)

* Izgoreli Tor-M2DT.jpg (50.5 KB, 481x640 - viewed 3 times.)

* Izgoreli Tor-M2DT -1.jpg (69.91 KB, 481x640 - viewed 3 times.)

* Pogođeni Tor-M2DT.png (519.08 KB, 730x416 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #158 on: August 06, 2023, 10:26:10 am »

Komandir posade sistema PVO Tor: odluka o pogađanju cilja se donosi u sekundama

Protivvazduhoplovni raketaši Centralnog vojnog okruga pokrivaju dejstva jedinica u napadu od neprijateljskih bespilotnih letelica u pravcu Krasnolimanskog.

„Tor-M2“ ima veću preciznost borbene upotrebe. Ako bude potrebno, posada će moći da eliminiše do osam vazduhoplovnih ciljeva korišćenjem jednog opterećenja municije. Komandir posade sa pozivnim znakom Plus govorio je o tome kako se donose odluke o lansiranju protivvazduhoplovnih raketa.

„Ako je cilj brz, onda imamo najviše pet sekundi za donošenje odluke. Ako iz toga ne dođe nikakav odgovor, potrebno je odlučiti da li ćete gađati ovu metu ili ne. Ako je meta male brzine, imamo mnogo više vremena - do jednog minuta “, objasnio je on.

Radarska antena kompleksa Tor svake sekunde „sondira” vazdušni prostor okolo na desetine kilometara. Zahvaljujući funkciji automatskog prepoznavanja, stanica za otkrivanje ciljeva sprečava mogućnost dejstva na svoj avion.

Prođe najviše nekoliko minuta nakon završetka borbene misije, a posada "Tor" bi već trebalo da bude u zaklonu da ih neprijatelj ne otkrije.
IzvorLogged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #159 on: August 11, 2023, 01:50:49 pm »

Posade raketnih sistema PVO Tor-M2 Baltičke flote pokrivale industrijske objekte Kalinjingrada od vazdušnih udara

U armijskom korpusu Baltičke flote održana je vežba posada protivvazduhoplovnih raketnih sistema „Tor-M2“ za pokrivanje važnih industrijskih objekata u Kalinjingradskoj oblasti od vazdušnih udara.

Kako je saopštila pres-služba Zapadnog vojnog okruga, u okviru borbene obuke posade raketnog sistema PVO Tor-M2 iz sastava raketnog puka PVO odradile su pretragu, otkrivanje i uništavanje vazduhoplovnih ciljeva.

„Izvodeći elektronsko lansiranje raketa, protivvazduhoplovci su pogodili više od 20 ciljeva simuliranih korišćenjem specijalnog softvera za simulator sistema protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2“, navodi se u saopštenju okruga.

Prema navodima vojske, u vežbi je učestvovalo oko 50 vojnika i oko 10 komada naoružanja i vojne opreme.

U poređenju sa svojim prethodnicima, Tor-M2 ima novi softver i može istovremeno da gađa na četiri mete, a takođe je sposoban da pokrije dužu liniju fronta.

Modifikacija sistema PVO Tor-M2 više puta je potvrdila svoje borbene karakteristike kako tokom probnog i vežbovnog gađanja, tako i prilikom izvršavanja specijalnih zadataka u realnim borbenim uslovima. Ova mašina će garantovano pogoditi sve vrste postojećih krstarećih raketa i navođenih planirajućih bombi, kao i sve vrste bespilotnih letelica i višecevnih raketnih sistema.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Tor-M2 Baltik 1.jpg (111.38 KB, 841x569 - viewed 4 times.)

* Tor-M2 Baltik 2.jpg (78.51 KB, 680x454 - viewed 4 times.)

* Tor-M2 Baltik 3.jpeg (269.37 KB, 1000x750 - viewed 4 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #160 on: August 14, 2023, 12:32:59 pm »

Komandir posade sistema PVO Tor-M2 „Kazah“ ispričao je kako borbeno vozilo radi pod samim "nosom" neprijatelja

Posada raketnog sistema PVO Tor-M2 za svaku borbenu misiju nosi sa sobom talisman - mekanu igračku u obliku Čeburaške. Vojnicima služi kao podsetnik na njihovu decu, kojoj će se vratiti nakon pobede.

Protivvazduhoplovni raketni sistemi „Tor-M2“ nastavljaju da gađaju vazduhoplovne ciljeve Oružanih snaga Ukrajine u zoni specijalne operacije. Oni su štit ruske vojske i poznaju svog „vazdušnog neprijatelja“ iz viđenja. Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo je snimak rada sistema PVO Tor-M2 Zapadnog vojnog okruga u pravcu Kupjanska.

Sistem PVO Tor-M2 je sistem PVO koji može da pogodi neprijateljske ciljeve u pokretu. Stanica skenira nebo na 360 stepeni i na udaljenosti većoj od 30 kilometara.

Stanica za navođenje i praćenje automatski identifikuje i zahvata najopasnije mete. Takvi sistemi protivvazduhoplovne odbrane su sposobni da eliminišu neprijateljske bespilotne letelice, avione i balističke rakete.

Komandir posade sistema PVO Tor-M2 sa pozivnim znakom "Kazah" ispričao je kako je njegova posada morala da radi pod vatrom ispod "nosa" neprijatelja.

„Otišli ​​smo skoro na prednji deo fronta, bukvalno, neprijatelj je bio ispred nas. Izvršili smo zadatak, radili. Neprijatelj, naravno, nije očekivao takav "bezobrazluk" od nas. Počeo je da radi na nama artiljerijom, minobacačima. Neprijatelj je, naravno, bio šokiran“, rekao je "Kazah".

Zajedno sa borcima „služi“ neobičan član posade, Čeburaški talisman. Vodi ga na svaki borbeni zadatak kao podsetnik na decu koja očeve čekaju kod kuće.

„Čeburaška za nas stvara atmosferu udobnosti i doma u vozilu. Ona je uvek sa nama. Uskoro se vraćamo kući sa pobedom“, rekao je vozač sistema PVO Tor-M2 sa pozivnim znakom "Mihalič".
Izvor
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 610


« Reply #161 on: August 15, 2023, 06:22:48 am »


Чебурашка је симпатична животињица неидентификоване врсте, крзната и клемпавих ушију, лик из руских цртаних филмова.


* index.jpeg (7.5 KB, 256x197 - viewed 74 times.)
« Last Edit: August 15, 2023, 06:27:52 am by kumbor » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #162 on: August 17, 2023, 04:50:22 pm »

Ugovor o nabavci sistema „Tor-M2“ trupama zaključen je između Ministarstva odbrane Rusije i IEMZ „Kupol“

Na marginama foruma „Armija-2023“, Ministarstvo odbrane Rusije potpisalo je ugovor sa Iževskim elektromehaničkim zavodom „Kupol“ o isporuci raketnih sistema kratkog dometa „Tor-M2“.

Kako je saopšteno iz Odeljenja za informisanje i masovne komunikacije Ministarstva odbrane Ruske Federacije, odgovarajući dokument potpisali su načelnik Glavne uprave za naoružanje Oružanih snaga Ruske Federacije, general-potpukovnik Anatolij Guljajev i direktor IEMZ "Kupol" Fanil Zijatdinov.

Vredi napomenuti da ovo nije prvi ugovor između Ministarstva odbrane i iževskih oružara za nabavku protivvazduhoplovnih raketnih sistema. Konkretno, u okviru GPV-2027, 19. septembra 2019. godine, u Iževsku, u prisustvu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, potpisan je dugoročni ugovor između IEMZ „Kupol“ i Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Prema dokumentu, fabrika se obavezala da će proizvesti sisteme protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2 i Tor-M2DT (arktička verzija kompleksa) do 2027. godine po ukupnoj ceni od skoro 100 milijardi rubalja.

Povećano interesovanje stručnjaka ruskog vojnog resora za proizvode zavoda Kupol još jednom potvrđuje jedinstvene tehničke karakteristike protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M2, koje svakodnevno potvrđuju njihovu pouzdanost i efikasnost u zoni specijalne vojne operacije. Prema nezvaničnim podacima, više od 2/3 od ukupnog broja oborenih neprijateljskih bespilotnih letelica je zasluga posada sistema PVO Tor različitih modifikacija.

Raketni sistem PVO „Tor“ (prema NATO kodifikaciji – Gauntlet) – sistem PVO kratkog dometa, koji proizvodi Iževski elektromehanički zavod „Kupol“ (deo Koncerna VKO „Almaz-Antej“), konstruisan je da pokrije prve ešalone kopnenih formacija od napada protivradarskih i krstarećih raketa, planirajućih bombi, aviona, helikoptera i bespilotnih letelica, uključujući i one kombinovane u rojeve.

Tokom rada, kompleks je unapređen tri puta: na nivo „Tor-M1” 1991. godine, „Tor-M2U” – 2009. godine i „Tor-M2” – 2016. godine. Počevši od „Tor-M2U” kompleksi su u stanju da gađaju ciljeve u kretanju brzinom do 40 km/h zajedno sa branjenim snagama na maršu ili u pokretnim vidovima borbe, bez ograničavanja njihovog manevara.

Sistem PVO može samostalno da kontroliše vazdušni prostor u svojoj zoni odgovornosti i obara sve vazduhoplovne ciljeve koje sistem „prijatelj ili neprijatelj“ ne identifikuje. Municija najnovije modifikacije - "Tor-M2" - 16 protivvazduhoplovnih raketa vertikalnog lansiranja sa dometom do 16 km i dometom visine do 10 km. Unapređeni radar kompleksa je sposoban da detektuje vazduhoplovne ciljeve na udaljenosti do 32 km, a radar „vidi“ čak i letelice napravljene korišćenjem tehnologije za smanjenje radarske vidljivosti („stelt“).

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* Tor MFO1.jpg (147.91 KB, 800x587 - viewed 1 times.)

* Tor MFO2.jpg (59.46 KB, 752x440 - viewed 1 times.)

* Tor MFO3.jpg (52.13 KB, 720x320 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #163 on: August 19, 2023, 11:47:54 am »

Dopisnik Izvestija Murad Magomedov prikazao je jedinstveni snimak dejstva sistema PVO Tor-M2 u zoni SVO

„Brzina leta njihovih raketa iznosi 850 m/s, odnosno 3000 km/h. Da biste razumeli, meci automata „kalašnjikov” lete sporije. Od tri do 10 sekundi, Toru je potrebno da otkrije cilj i lansira raketu".

Ovo je najbolji pokazatelj među svetskim sistemima protivvazduhoplovne odbrane“, rekao je vojni dopisnik.

Vojska je, pored ostataka oborenih bespilotnih letelica i visokopreciznih projektila, prikazala i oštećeni šlem pilota jednog od ukrajinskih aviona Su-24, koji su uništili borci sistemom Tor-M2. Pilot se katapultirao, ali je izgubio kacigu.

Ono što još možemo videti na snimku je to da rano otkrivanje ciljeva za potrebe jedinice Tor-M2 na ovom pravcu, omogućava pokretni radar P-18, koji je modernizovan i digitalizovan, kao što imamo mogućnost da vidimo na snimku unutar kabine. Takođe, na anteni je izvedena i antena sistema raspoznavanja "svoj-tuđi".
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #164 on: August 22, 2023, 11:24:44 am »

Tri borca i Čeburaška

Još jedna reportaža o posadi sistema PVO Tor-M2 i njihovog talismana - Čeburaške.

Raketni sistem PVO Tor-M2 pouzdano pokriva nebo iznad ruskih jedinica od napada neprijateljskih aviona i dronova. On je u stanju da eliminiše čak i balističke rakete na velikoj visini i daljini. I može da radi gotovo „ispod nosa“ neprijatelju.

Šef posade sa pozivnim znakom „Kazah“ govori o svakodnevnom životu PVO.Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.041 seconds with 23 queries.