PALUBA
April 24, 2024, 10:30:32 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14]   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivavionski raketni sistem "Tor"  (Read 56652 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 677« Reply #195 on: February 12, 2024, 12:05:16 pm »

Raketni sistem PVO Tor-M2 pokazuje najveću efikasnost u oblasti trupne PVO u Donbasu

Na Kupjanskom pravcu, u zoni gde ruske trupe izvode vojnu specijalnu operaciju, posade sistema PVO Tor-M2 vojne grupe „Zapad“ danonoćno su na borbenom dežurstvu, obezbeđujući PVO vojnih i civilnih ciljeva.

Kako je saopštio odeljenje za informisanje Ministarstva odbrane Rusije, tokom jedne od borbenih dužnosti, posada kompleksa je otkrila i uništila izviđačku bespilotnu letelicu oružanih formacija Ukrajine.

Vojni izvori napominju da je sistem protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2 sposoban da gađa širok spektar ciljeva: avione, helikoptere, MLRS rakete, izviđačke i napadne bespilotne letelice, krstareće, pa čak i balističke rakete.

„Mete su raznovrsne, poput bespilotnih letelica raznih tipova, od onih proizvedenih u Ukrajini: „Furija“, „Leleka-100“, koje se najčešće susreću, ima i stranih (zapadnih) dronova koji se proizvode“, navodi rusko Ministarstvo odbrane citirajući reči komandira posade sistema PVO Tor–M2“ sa pozivnim znakom Trinaesti.

Borbeni rad posade počinje posedanjem vatrenog položaja, zatim kompleks detektuje potencijalne vazduhoplovne ciljeve pomoću radarske stanice kružnog osmatranja, čiji je domet veći od 30 km. Nakon što neprijateljski ciljevi uđu u zonu uništenja, raketaši protivavionci lansiraju vođene projektile i uništavaju neprijateljska sredstva za vazdušno izviđanje ili napad. Ukrajinski militanti koriste bespilotne letelice i za prilagođavanje vatre kod gađanja artiljerijom.

Posada kompleksa stalno „skenira“ nebo i sposobna je da pruži zaštitu trupama, čak i dok su u pokretu.

„Možete da radite u pokretu. Uglavnom to radimo, jer je mirno stajanje veoma nesigurno za raketaše protivavionce. Oni uglavnom rade u pokretu kako bi spasili živote sebe, svoje posade i, shodno tome, bezbedno izneli vozilo“, rekao je komandir posade, sa pozivnim znakom Trinaest, novinarima iz Ministarstva odbrane.

Sistem PVO Tor-M2 razvijen je i proizveden u Iževskom elektromehaničkom zavodu „Kupol“ (deo Koncerna za VKO Almaz-Antej), i do sada nema analoga među drugim protivvazduhoplovnim raketnim sistemima kratkog dometa. Rakete Tora su sposobne da unište ciljeve na udaljenosti od 15 km i na visini do 12 km. Svaki sistem PVO je naoružan sa 16 protivvazduhoplovnih vođenih projektila i sposoban je da samostalno odbije neprijateljski vazduhoplovni napad.

Tokom svog rada, kompleks je tri puta unapređivan: na nivo „Tor-M1” 1991. godine, „Tor-M2U” – 2009. godine i „Tor-M2” – 2016. godine. Počevši od kompleksa „Tor-M2U” sposoban je da gađa ciljeve, krećući se brzinom do 40 km/h zajedno sa zaštićenim snagama na maršu ili u pokretnim vrstama borbe, bez ograničavanja njihovih manevara.[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 2024-02-11_19-13-49-720x320.jpg (33.23 KB, 720x320 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 677« Reply #196 on: February 27, 2024, 01:21:59 pm »

Posada PVO sistema Tor-M2 uništila je dron Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Južnog Donjecka

Posada protivvazduhoplovnog raketnog sistema „Tor-M2“ Istočne grupe snaga uništila je ukrajinski dron američke proizvodnje u rejonu Vremevskog isturenog dela u pravcu južnog Donjecka. Vojni dopisnik Izvestija Kiril Olkov je 27. februara prikazao rad ruskog vojnog osoblja u zoni specijalnih vojnih operacija (SVO).

Napominje se da se sistem PVO Tor nalazi danonoćno na pozicijama na strogo poverljivom kvadrantu Južnog Donjeckog fronta. Njegov cilj je da pokrije glavne ruske jedinice od mogućih neprijateljskih vazduhoplovnih udara.

Raketni sistem PVO osigurava ruske kopnene snage na granici Donjecke Narodne Republike (DNR) i Zaporožja. Sada, kada jedinice Oružanih snaga Rusije napreduju, radari raketaša protivavionaca su posebno budni. Neprijatelj stalno pokušava da locira koordinate ruskih trupa.

Kako je dopisnik rekao, skoro svaka dužnost raketaša protivavionaca je borbena. Danas nismo morali dugo da čekamo, izviđački dron se približavao pozicijama Oružanih snaga Rusije. Zadatak sistema PVO Tor je da uništi objekat Oružanih snaga Ukrajine (OSU). Raketa se propinje i naglo menja ugao nagiba. Radari na monitoru beleže pogodak, meta je uništena. Precizira se da su dron oborili ruski protivavionci na visini od približno 2 km.

„Jedan od naših glavnih protivnika su, naravno, protivradarske rakete koje se lansiraju iz aviona. Pokušavaju da poboljšaju rad HIMARS-a kako bi dron mogao da ukaže na koordinate i tamo će odmah stići projektil“, rekao je komandant protivvazdušne raketne baterije sa pozivnim znakom "Maverik".

Međutim, usavršavaju se i protivavionci. Oni mogu da identifikuju neprijatelja čak i vizuelno, na primer, po brzini leta. Sistem PVO Tor-M2 je u stanju da istovremeno uništi četiri drona iz jedne grupe, a može i da dejstvuje čak i u pokretu. Operater Tora, pozivni znak "Kameni", napomenuo je da je najvažnija pažnja, jer čitavu situaciju vidi na ekranu na daljinama do 32 km.

Posada sistema PVO Tor-M2 svaki put menja vatreni položaj. Za Oružane snage Ukrajine ovo vozilo je prioritetna meta. Od početka 2024. godine, raketaši protivavionci su već uništili više od 20 dronova. Oni su postali vešti u svemu, od krstarećih raketa do bespilotnih letelica, koje bezuspešno pokušavaju da ometaju napredovanje ruskih trupa u oblasti Vremevskog.
Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 677« Reply #197 on: February 28, 2024, 11:25:42 pm »

Fabrika Kupol je započela duboku modernizaciju sistema PVO Tor

CAMTO, 28. februar. Iževski elektromehanički zavod „Kupol“ (glavni brod koncerna Almaz-Antej VKO) započela je duboku modernizaciju sistema protivvazduhoplovne odbrane Tor, borbene sposobnosti perspektivnog kompleksa će se višestruko povećati.

Ovo je rekao generalni direktor preduzeća Fanil Zijatdinov u intervjuu za časopis Nacionalna odbrana.

On je podsetio da je pre 10 godina fabrika proizvodila jedan proizvod - sistem protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2U. Sada se najnoviji PVO sistem „Tor-M2“ proizvodi u četiri verzije.

„Govoreći o budućnosti, nemoguće je ne primetiti da naš tim aktivno radi na sledećoj dubokoj modernizaciji sistema PVO porodice Tor. Obećavajući protivvazduhoplovni raketni sistem kratkog dometa će umnožiti svoje borbene i operativne sposobnosti i razlikovaće se od današnjih modela čak i više nego Tor-M2 od Tor-M1“, rekao je F. Zijatdinov.

Prema njegovim rečima, u toku je i istraživanje i razvoj drugih specijalnih, civilnih i proizvoda dvostruke namene.

„Nastavićemo da održavamo zamah i stvaramo temelje za budućnost. Planirano je dvostruko povećanje investicija u tehničko preopremanje i istraživanje i razvoj“, dodao je generalni direktor Zavoda.

Porodica sistema protivvazduhoplovne odbrane Tor je važna komponenta ruske bezbednosti. O tome svedoči zaključivanje rekordnog ugovora za nabavku sistema PVO Tor-M2 i Tor M2DT. I ne samo po iznosu (skoro 100 milijardi rubalja), već i po vremenu izvršenja (do 2027. godine). Ovo je prvi put da je ovakav dugoročni ugovor zaključen sa domaćim preduzećem odbrambene industrije.

Tor-M2, verzije raketnog sistema:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Tor-M2 v1-2.png (713.34 KB, 801x481 - viewed 1 times.)

* Tor-M2 v3.jpg (76.69 KB, 512x341 - viewed 144 times.)

* Tor-M2 v4.jpg (138.49 KB, 800x533 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 677« Reply #198 on: March 01, 2024, 09:07:17 am »

Borbeno iskustvo sistema PVO Tor-M2 je od interesa za bliskoistočne kupce

Specijalna vojna operacija traje već dve godine, tačnije 24 meseca – a sve ovo vreme ruski protivavionци su pokrivali jedinice ruske grupe, ali i druge važne objekte u зonи Specijalne vojne operacije, 24 sata i po svim vremenskim uslovima.

Stručnjaci u oblasti naoružanja primećuju veliko interesovanje „sveta naoružanja“ za one vojno-tehničke proizvode ruske proizvodnje koji učestvuju u stvarnim borbenim dejstvima i postižu vojni uspeh na bojnom polju.

U februaru 2024. godine, u glavnom gradu Kraljevine Saudijske Arabije, Rijadu, u velikom obimu održana je Međunarodna odbrambena izložba Svetska odbrambena izložba 2024.

Forum Svetske odbrambene izložbe održava se u Rijadu po drugi put, a održavaće se svake dve godine. Saudijska Arabija na svojim terenima predstavlja najnovije modele naoružanja i opreme iz ključnih zemalja koje proizvode vojne proizvode.

U okviru ruske izložbe predstavljene u Er Rijadu, demonstrirani su vojni proizvodi Iževskog elektromehaničkog zavoda „Kupol“. Linija protivvazduhoplovnih raketnih sistema i drugih proizvoda iževskih oružara mogla se videti na marginama zajedničkog izlaganja ruskog koncerna VKO Almaz-Antej, u čijem sastavu je i Kupol IEMZ.

Naravno, u fokusu pažnje potencijalnih kupaca iz zemalja Bliskog istoka i Afrike bio je protivvazduhoplovni raketni sistem Tor-M2, ključni vojni proizvod Iževskog Kupola.

Na izložbi u Er Rijadu liniju kompleksa porodice Tor-M2 predstavljali su guseničarski sistem PVO Tor-M2E, sistem PVO na točkovima Tor-M2K i sistem PVO Tor-M2KM u stacionarnoj i mobilnoj verziji. .

Sistem PVO Tor-M2 zasluženo se smatra najboljim protivvazdušnim raketnim sistemom kratkog dometa. Njegove jedinstvene vojno-tehničke karakteristike tradicionalno izazivaju interesovanje vojnih specijalista i oružja stručnjaka.

Osnovna namena sistema PVO Tor-M2 je PVO trupa i posebno važnih objekata od postojećih i budućih neprijateljskih vazdušnih napada.

Iževski „Torovi“ su u stanju da se suprotstave na bojnom polju danonoćno kako avionima i helikopterima, tako i protivradarskim projektilima, MLRS granatama, niskoletećim krstarećim projektilima, kao i svim vrstama vojnih bespilotnih letelica u svojoj pogođenoj oblasti. A rakete sistema Tor-M2 pogađaju do 12 km visine i do 16 km daljine!

Kompleksi porodice Tor-M2 mogu se koristiti za pokrivanje nevojnih strateških i infrastrukturnih objekata, na primer, u oblastima proizvodnje nafte, što je veoma važno za zemlje Bliskog istoka.

A 2023. godine, inženjeri Kupol IEMZ su uspeli da modernizuju kompleks da poraze nova vazduhoplovna oružja Zapada, nakon čega su municija američkih HIMARS MLRS, britanskih projektila Storm Shadow i francuskih raketa SCALP-EG postali pogodni ciljevi za Tor-M2 sistem PVO.

Kako je napomenuto u Iževskom elektromehaničkom zavodu „Kupol“, sistemi PVO koji su stvoreni u preduzeću, stalno se unapređuju uzimajući u obzir iskustvo učešća protivvazdušnih raketnih sistema u stvarnim borbenim dejstvima.

Tor u Rijadu:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Tor u Rijadu 1.png (334.85 KB, 714x370 - viewed 0 times.)

* Tor u Rijadu 2.png (621.07 KB, 718x487 - viewed 0 times.)

* Tor u Rijadu 3.png (844.69 KB, 715x505 - viewed 0 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 007


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #199 on: March 05, 2024, 11:51:21 am »

Dejstvo ruskog Tor-M na bojnom polju

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 677« Reply #200 on: March 05, 2024, 12:51:35 pm »

Priprema i obuka beloruskih posada Tor-M2

Povećanje efikasnosti odgovora na terorističke akte od strane ilegalnih oružanih grupa jedan je od ključnih zadataka resora odbrane, koje je postavio predsednik zemlje Aleksandar Lukašenko. Vojska takođe jača bezbednost delova državne granice i obezbeđuje zaštitu važnih objekata. Pokrivanje nuklearne infrastrukture je pod posebnom kontrolom. Kako posade protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M2 obavljaju svoje dužnosti na borbenom dežurstvu? Više se može pogledati u kratmom ali sveobuhvatnom video prilogu.

U video prilogu možemo videti pripremu za rad i rad borbene grupe PVO sa akcentom na obučavanje jedinica PVO naoružanih raketnim sistemom kratkog dometa Tor-M2 Beloruske vojske na točkaškoj šasiji. Imamo prilike da vidimo i raznovrstan radarski park koji opslužuje borbenu grupu na obuci, sa radarima tipa Vostok uz pratnju radara sistema IFF 1L22 Parol, par radara ST-68UM i PRV-16 u prvom planu, a u jednom od narednih kadrova, vidimo i radar za niskovisinske ciljeve tipa P-19.

Podaci sa radarskim sistema, obrađuju se u Komandnom centru PVO, a zatim distribuiraju baterijama PVO na dežurstvu.
U kompilaciji video snimaka, vidimo celokupan proces rada, od popune raketama, izlaska na vatreni položaj, pripremu za rad, rad u samoj kabini upravljanja i na kraju i dejstvo vođenim raketama sistema PVO Tor-M2.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 677« Reply #201 on: March 15, 2024, 03:46:13 pm »

Posada sistema PVO Tor uništila je objekte Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Ugledara

Raketna posada protivvazduhoplovnog raketnog sistema Tor-M2 grupe Vostok Oružanih snaga Rusije gađa vazduhoplovne ciljeve ukrajinske vojske u pravcu Ugledara. Vojni dopisnik Izvestija Kiril Olkov je 15. marta prikazao rad ruskog vojnog osoblja u zoni specijalnih vojnih operacija (SVO).

Na ovoj deonici fronta Ugledar 24 sata dnevno dežura posada sistema PVO Tor-M2, napominje dopisnik. Ključni cilj raketaša je pokrivanje glavnih kopnenih jedinica Oružanih snaga Rusije od neprijateljskih vazdušnih udara. Kompleks može istovremeno da radi na više ciljeva, a na frontu je to važno, pošto ukrajinska vojska retko lansira svoje dronove jedan po jedan.

„Ovaj kompleks vam omogućava da pratite do 10 ciljeva, pogađajući svaku metu u intervalu od pet sekundi“, rekao je stariji operator sistema protivvazduhoplovne odbrane Tor sa pozivnim znakom "Deveti".

Pored toga, radari kompleksa Tor otkrivaju i uništavaju ne samo neprijateljske bespilotne letelice; ovo borbeno vozilo je sposobno da neutrališe skoro svaki vazduhoplovni cilj, uključujući i krstareće rakete.

Kompleksi su prioritetna meta za neprijatelja, oni se stalno love. Međutim, zahvaljujući profesionalizmu primorskih protivavionskih topnika, neprijatelja iznova i iznova sustižu neuspesi. Šef posade Tor-M2 sa pozivnim znakom „Kupol“ govorio je o sprečavanju nedavnog pokušaja neprijatelja da napadne ruski PVO sistem.

 „Kada smo bili na dužnosti, videli smo avion. Sistem "svoj-tuđi" ga definiše kao stranca. Javili smo se na komandno mesto gde su odlučili da nije naše. Gledamo – lansira raketu na nas. Oborili smo projektil, a nakon toga smo i pucali na avion “, priseća se komandir posade sistema PVO Tor-M2 grupe snaga Vostok.

Raketaši Istočne grupe već su pogodili desetine ciljeva Oružanih snaga Ukrajine (OSU). Vojno osoblje Oružanih snaga Rusije pokriva ruska komandna mesta i mirne gradove, a osim toga osigurava ruske kopnene jedinice.
Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 677« Reply #202 on: March 18, 2024, 06:14:49 pm »

Posada Tor-M2U oborila PRR Harm i njegovog nosača - lovca MiG-29A

Ruska posada „Tor-M2U“ je oborila američku protivradarsku raketu AGM-88B Blok 3, a potom i njenog nosača – softverski i hardverski nadograđenog lovca MiG-29A Oružanih snaga Ukrajine. O tome je govorio komandir posade trupnog raketnog sistema PVO „Tor-M2U“ sa pozivnim znakom „Dome“.

Očigledno, meta MiG-29A Oružanih snaga Ukrajine bio je jedan od samohodnih vatrenih sistema PVO 9A317M Buk-M3 raspoređenih u blizini Volnovahe. A da bi izbegao detekciju 96L6 svevisinskih detektora iz sastava protivvazduhoplovnih raketnih sistema S-400 raspoređenih još dublje u pozadini, neprijateljski pilot je odlučio da stigne do lansirne linije AGM-88B u režimu "ultra male visine" uz propinjanje kod lansiranja, što je takođe (prema planu neprijatelja) trebalo da pogodi i uništi posadu i vatreno oruđe 9A317M iz sastava raketnog sistema PVO Buk-M3 i skrati vreme za praćenje i zahvat cilja, određivanje njegove trajektorije leta i presretanje. Međutim, pilot MiG-29A očigledno nije ni slutio brz dolazak na vatreni položaj sistema PVO Tor-M2U u pravcu njegovog nailaska.

Kao rezultat toga, posada je, koristeći modernizovani panoramski osmatrački radar, otkrila približavanje ukrajinskog lovca MiG-29A na daljinama od oko 23 - 27 km. U tom trenutku je pilot MiG-29A detektovao zračenje pomoću sistema upozorenja na zračenje SPO-15LM Berjoza ​​i odlučio da lansira AGM-88B HARM na Tor-M2U, čije je zračenje radarskog detektora signalizirano i otkriveno od strane pasivnog radarskog tragača rakete AGM-88B na spoljnom nosaču.

Nakon lansiranja AGM-88B HARM, neprijateljski MiG-29A je pokušao da zauzme obrnuti kurs, ali prisustvo 4 ciljna kanala PFAR radara za navođenje omogućili su posadi Tor-M2U da istovremeno presretne i HARM u prednjoj hemisferi i povlačeći MiG-29A u poteri.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 677« Reply #203 on: March 20, 2024, 01:53:48 pm »

Jedinice PVO grupe „Centar“ Ruske vojske pokrivaju ofanzivu kopnenih jedinica na Avdejevskom pravcu

Pošto su dobili borbeni zadatak, vojnici su krenuli u jedno od borbenih područja. Za tri minuta, protivavionci su raketni kompleks Tor-M1 preveli iz marševskog u borbeni poredak na vatrenom položaju i nadgledali vazdušni prostor u zoni dejstva ruskih jurišnih jedinica. Otkrivši vazduhoplovni cilj, posada ga je uzela na praćenje i nakon potvrde cilja uništila na bezbednoj udaljenosti.

Tokom borbenog rada, osmatranje vazdušnog prostora vršeno je i uz pomoć vojnika-osmatrača sa odgovarajućim dvogledima, a neposredno obezbeđenje u smislu PVO obavili su strelci protivavionci sa lakim prenosnim raketnim sistemima Igla.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 677« Reply #204 on: April 16, 2024, 08:35:28 am »

Posada PVO sistema Tor-M2U uništila je rakete Himars i Oljha u pravcu Južnog Donjecka

Raketaši protivavionci grupe trupa Istok oborili su mnoge ciljeve - bespilotne letelice, rakete i projektile, uključujući i one zapadne proizvodnje. Jedna od posada raketa PVO, dok je bila na borbenom dežurstvu, uspela je da obori nekoliko granata iz MLRS Himars i Oljha, kao i da uništi dve neprijateljske bespilotne letelice.

 „Tokom SVO, naš kompleks je radio na različitim ciljevima – uništili smo veliki broj njih, čak smo izgubili i broj“, kaže komandir raketnog sistema PVO Tor-M2U sa pozivnim znakom „Strannik“.Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 23 queries.