PALUBA
February 29, 2024, 05:04:15 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14]   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivavionski raketni sistem "Tor"  (Read 51108 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 269« Reply #195 on: February 12, 2024, 12:05:16 pm »

Raketni sistem PVO Tor-M2 pokazuje najveću efikasnost u oblasti trupne PVO u Donbasu

Na Kupjanskom pravcu, u zoni gde ruske trupe izvode vojnu specijalnu operaciju, posade sistema PVO Tor-M2 vojne grupe „Zapad“ danonoćno su na borbenom dežurstvu, obezbeđujući PVO vojnih i civilnih ciljeva.

Kako je saopštio odeljenje za informisanje Ministarstva odbrane Rusije, tokom jedne od borbenih dužnosti, posada kompleksa je otkrila i uništila izviđačku bespilotnu letelicu oružanih formacija Ukrajine.

Vojni izvori napominju da je sistem protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2 sposoban da gađa širok spektar ciljeva: avione, helikoptere, MLRS rakete, izviđačke i napadne bespilotne letelice, krstareće, pa čak i balističke rakete.

„Mete su raznovrsne, poput bespilotnih letelica raznih tipova, od onih proizvedenih u Ukrajini: „Furija“, „Leleka-100“, koje se najčešće susreću, ima i stranih (zapadnih) dronova koji se proizvode“, navodi rusko Ministarstvo odbrane citirajući reči komandira posade sistema PVO Tor–M2“ sa pozivnim znakom Trinaesti.

Borbeni rad posade počinje posedanjem vatrenog položaja, zatim kompleks detektuje potencijalne vazduhoplovne ciljeve pomoću radarske stanice kružnog osmatranja, čiji je domet veći od 30 km. Nakon što neprijateljski ciljevi uđu u zonu uništenja, raketaši protivavionci lansiraju vođene projektile i uništavaju neprijateljska sredstva za vazdušno izviđanje ili napad. Ukrajinski militanti koriste bespilotne letelice i za prilagođavanje vatre kod gađanja artiljerijom.

Posada kompleksa stalno „skenira“ nebo i sposobna je da pruži zaštitu trupama, čak i dok su u pokretu.

„Možete da radite u pokretu. Uglavnom to radimo, jer je mirno stajanje veoma nesigurno za raketaše protivavionce. Oni uglavnom rade u pokretu kako bi spasili živote sebe, svoje posade i, shodno tome, bezbedno izneli vozilo“, rekao je komandir posade, sa pozivnim znakom Trinaest, novinarima iz Ministarstva odbrane.

Sistem PVO Tor-M2 razvijen je i proizveden u Iževskom elektromehaničkom zavodu „Kupol“ (deo Koncerna za VKO Almaz-Antej), i do sada nema analoga među drugim protivvazduhoplovnim raketnim sistemima kratkog dometa. Rakete Tora su sposobne da unište ciljeve na udaljenosti od 15 km i na visini do 12 km. Svaki sistem PVO je naoružan sa 16 protivvazduhoplovnih vođenih projektila i sposoban je da samostalno odbije neprijateljski vazduhoplovni napad.

Tokom svog rada, kompleks je tri puta unapređivan: na nivo „Tor-M1” 1991. godine, „Tor-M2U” – 2009. godine i „Tor-M2” – 2016. godine. Počevši od kompleksa „Tor-M2U” sposoban je da gađa ciljeve, krećući se brzinom do 40 km/h zajedno sa zaštićenim snagama na maršu ili u pokretnim vrstama borbe, bez ograničavanja njihovih manevara.[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 2024-02-11_19-13-49-720x320.jpg (33.23 KB, 720x320 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 269« Reply #196 on: February 27, 2024, 01:21:59 pm »

Posada PVO sistema Tor-M2 uništila je dron Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Južnog Donjecka

Posada protivvazduhoplovnog raketnog sistema „Tor-M2“ Istočne grupe snaga uništila je ukrajinski dron američke proizvodnje u rejonu Vremevskog isturenog dela u pravcu južnog Donjecka. Vojni dopisnik Izvestija Kiril Olkov je 27. februara prikazao rad ruskog vojnog osoblja u zoni specijalnih vojnih operacija (SVO).

Napominje se da se sistem PVO Tor nalazi danonoćno na pozicijama na strogo poverljivom kvadrantu Južnog Donjeckog fronta. Njegov cilj je da pokrije glavne ruske jedinice od mogućih neprijateljskih vazduhoplovnih udara.

Raketni sistem PVO osigurava ruske kopnene snage na granici Donjecke Narodne Republike (DNR) i Zaporožja. Sada, kada jedinice Oružanih snaga Rusije napreduju, radari raketaša protivavionaca su posebno budni. Neprijatelj stalno pokušava da locira koordinate ruskih trupa.

Kako je dopisnik rekao, skoro svaka dužnost raketaša protivavionaca je borbena. Danas nismo morali dugo da čekamo, izviđački dron se približavao pozicijama Oružanih snaga Rusije. Zadatak sistema PVO Tor je da uništi objekat Oružanih snaga Ukrajine (OSU). Raketa se propinje i naglo menja ugao nagiba. Radari na monitoru beleže pogodak, meta je uništena. Precizira se da su dron oborili ruski protivavionci na visini od približno 2 km.

„Jedan od naših glavnih protivnika su, naravno, protivradarske rakete koje se lansiraju iz aviona. Pokušavaju da poboljšaju rad HIMARS-a kako bi dron mogao da ukaže na koordinate i tamo će odmah stići projektil“, rekao je komandant protivvazdušne raketne baterije sa pozivnim znakom "Maverik".

Međutim, usavršavaju se i protivavionci. Oni mogu da identifikuju neprijatelja čak i vizuelno, na primer, po brzini leta. Sistem PVO Tor-M2 je u stanju da istovremeno uništi četiri drona iz jedne grupe, a može i da dejstvuje čak i u pokretu. Operater Tora, pozivni znak "Kameni", napomenuo je da je najvažnija pažnja, jer čitavu situaciju vidi na ekranu na daljinama do 32 km.

Posada sistema PVO Tor-M2 svaki put menja vatreni položaj. Za Oružane snage Ukrajine ovo vozilo je prioritetna meta. Od početka 2024. godine, raketaši protivavionci su već uništili više od 20 dronova. Oni su postali vešti u svemu, od krstarećih raketa do bespilotnih letelica, koje bezuspešno pokušavaju da ometaju napredovanje ruskih trupa u oblasti Vremevskog.
Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 269« Reply #197 on: Yesterday at 11:25:42 pm »

Fabrika Kupol je započela duboku modernizaciju sistema PVO Tor

CAMTO, 28. februar. Iževski elektromehanički zavod „Kupol“ (glavni brod koncerna Almaz-Antej VKO) započela je duboku modernizaciju sistema protivvazduhoplovne odbrane Tor, borbene sposobnosti perspektivnog kompleksa će se višestruko povećati.

Ovo je rekao generalni direktor preduzeća Fanil Zijatdinov u intervjuu za časopis Nacionalna odbrana.

On je podsetio da je pre 10 godina fabrika proizvodila jedan proizvod - sistem protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2U. Sada se najnoviji PVO sistem „Tor-M2“ proizvodi u četiri verzije.

„Govoreći o budućnosti, nemoguće je ne primetiti da naš tim aktivno radi na sledećoj dubokoj modernizaciji sistema PVO porodice Tor. Obećavajući protivvazduhoplovni raketni sistem kratkog dometa će umnožiti svoje borbene i operativne sposobnosti i razlikovaće se od današnjih modela čak i više nego Tor-M2 od Tor-M1“, rekao je F. Zijatdinov.

Prema njegovim rečima, u toku je i istraživanje i razvoj drugih specijalnih, civilnih i proizvoda dvostruke namene.

„Nastavićemo da održavamo zamah i stvaramo temelje za budućnost. Planirano je dvostruko povećanje investicija u tehničko preopremanje i istraživanje i razvoj“, dodao je generalni direktor Zavoda.

Porodica sistema protivvazduhoplovne odbrane Tor je važna komponenta ruske bezbednosti. O tome svedoči zaključivanje rekordnog ugovora za nabavku sistema PVO Tor-M2 i Tor M2DT. I ne samo po iznosu (skoro 100 milijardi rubalja), već i po vremenu izvršenja (do 2027. godine). Ovo je prvi put da je ovakav dugoročni ugovor zaključen sa domaćim preduzećem odbrambene industrije.

Tor-M2, verzije raketnog sistema:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Tor-M2 v1-2.png (713.34 KB, 801x481 - viewed 0 times.)

* Tor-M2 v3.jpg (76.69 KB, 512x341 - viewed 13 times.)

* Tor-M2 v4.jpg (138.49 KB, 800x533 - viewed 0 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 23 queries.