PALUBA
June 24, 2024, 06:24:35 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivavionski raketni sistem "Tor"  (Read 62842 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 129« Reply #195 on: February 12, 2024, 12:05:16 pm »

Raketni sistem PVO Tor-M2 pokazuje najveću efikasnost u oblasti trupne PVO u Donbasu

Na Kupjanskom pravcu, u zoni gde ruske trupe izvode vojnu specijalnu operaciju, posade sistema PVO Tor-M2 vojne grupe „Zapad“ danonoćno su na borbenom dežurstvu, obezbeđujući PVO vojnih i civilnih ciljeva.

Kako je saopštio odeljenje za informisanje Ministarstva odbrane Rusije, tokom jedne od borbenih dužnosti, posada kompleksa je otkrila i uništila izviđačku bespilotnu letelicu oružanih formacija Ukrajine.

Vojni izvori napominju da je sistem protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2 sposoban da gađa širok spektar ciljeva: avione, helikoptere, MLRS rakete, izviđačke i napadne bespilotne letelice, krstareće, pa čak i balističke rakete.

„Mete su raznovrsne, poput bespilotnih letelica raznih tipova, od onih proizvedenih u Ukrajini: „Furija“, „Leleka-100“, koje se najčešće susreću, ima i stranih (zapadnih) dronova koji se proizvode“, navodi rusko Ministarstvo odbrane citirajući reči komandira posade sistema PVO Tor–M2“ sa pozivnim znakom Trinaesti.

Borbeni rad posade počinje posedanjem vatrenog položaja, zatim kompleks detektuje potencijalne vazduhoplovne ciljeve pomoću radarske stanice kružnog osmatranja, čiji je domet veći od 30 km. Nakon što neprijateljski ciljevi uđu u zonu uništenja, raketaši protivavionci lansiraju vođene projektile i uništavaju neprijateljska sredstva za vazdušno izviđanje ili napad. Ukrajinski militanti koriste bespilotne letelice i za prilagođavanje vatre kod gađanja artiljerijom.

Posada kompleksa stalno „skenira“ nebo i sposobna je da pruži zaštitu trupama, čak i dok su u pokretu.

„Možete da radite u pokretu. Uglavnom to radimo, jer je mirno stajanje veoma nesigurno za raketaše protivavionce. Oni uglavnom rade u pokretu kako bi spasili živote sebe, svoje posade i, shodno tome, bezbedno izneli vozilo“, rekao je komandir posade, sa pozivnim znakom Trinaest, novinarima iz Ministarstva odbrane.

Sistem PVO Tor-M2 razvijen je i proizveden u Iževskom elektromehaničkom zavodu „Kupol“ (deo Koncerna za VKO Almaz-Antej), i do sada nema analoga među drugim protivvazduhoplovnim raketnim sistemima kratkog dometa. Rakete Tora su sposobne da unište ciljeve na udaljenosti od 15 km i na visini do 12 km. Svaki sistem PVO je naoružan sa 16 protivvazduhoplovnih vođenih projektila i sposoban je da samostalno odbije neprijateljski vazduhoplovni napad.

Tokom svog rada, kompleks je tri puta unapređivan: na nivo „Tor-M1” 1991. godine, „Tor-M2U” – 2009. godine i „Tor-M2” – 2016. godine. Počevši od kompleksa „Tor-M2U” sposoban je da gađa ciljeve, krećući se brzinom do 40 km/h zajedno sa zaštićenim snagama na maršu ili u pokretnim vrstama borbe, bez ograničavanja njihovih manevara.[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 2024-02-11_19-13-49-720x320.jpg (33.23 KB, 720x320 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 129« Reply #196 on: February 27, 2024, 01:21:59 pm »

Posada PVO sistema Tor-M2 uništila je dron Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Južnog Donjecka

Posada protivvazduhoplovnog raketnog sistema „Tor-M2“ Istočne grupe snaga uništila je ukrajinski dron američke proizvodnje u rejonu Vremevskog isturenog dela u pravcu južnog Donjecka. Vojni dopisnik Izvestija Kiril Olkov je 27. februara prikazao rad ruskog vojnog osoblja u zoni specijalnih vojnih operacija (SVO).

Napominje se da se sistem PVO Tor nalazi danonoćno na pozicijama na strogo poverljivom kvadrantu Južnog Donjeckog fronta. Njegov cilj je da pokrije glavne ruske jedinice od mogućih neprijateljskih vazduhoplovnih udara.

Raketni sistem PVO osigurava ruske kopnene snage na granici Donjecke Narodne Republike (DNR) i Zaporožja. Sada, kada jedinice Oružanih snaga Rusije napreduju, radari raketaša protivavionaca su posebno budni. Neprijatelj stalno pokušava da locira koordinate ruskih trupa.

Kako je dopisnik rekao, skoro svaka dužnost raketaša protivavionaca je borbena. Danas nismo morali dugo da čekamo, izviđački dron se približavao pozicijama Oružanih snaga Rusije. Zadatak sistema PVO Tor je da uništi objekat Oružanih snaga Ukrajine (OSU). Raketa se propinje i naglo menja ugao nagiba. Radari na monitoru beleže pogodak, meta je uništena. Precizira se da su dron oborili ruski protivavionci na visini od približno 2 km.

„Jedan od naših glavnih protivnika su, naravno, protivradarske rakete koje se lansiraju iz aviona. Pokušavaju da poboljšaju rad HIMARS-a kako bi dron mogao da ukaže na koordinate i tamo će odmah stići projektil“, rekao je komandant protivvazdušne raketne baterije sa pozivnim znakom "Maverik".

Međutim, usavršavaju se i protivavionci. Oni mogu da identifikuju neprijatelja čak i vizuelno, na primer, po brzini leta. Sistem PVO Tor-M2 je u stanju da istovremeno uništi četiri drona iz jedne grupe, a može i da dejstvuje čak i u pokretu. Operater Tora, pozivni znak "Kameni", napomenuo je da je najvažnija pažnja, jer čitavu situaciju vidi na ekranu na daljinama do 32 km.

Posada sistema PVO Tor-M2 svaki put menja vatreni položaj. Za Oružane snage Ukrajine ovo vozilo je prioritetna meta. Od početka 2024. godine, raketaši protivavionci su već uništili više od 20 dronova. Oni su postali vešti u svemu, od krstarećih raketa do bespilotnih letelica, koje bezuspešno pokušavaju da ometaju napredovanje ruskih trupa u oblasti Vremevskog.
Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 129« Reply #197 on: February 28, 2024, 11:25:42 pm »

Fabrika Kupol je započela duboku modernizaciju sistema PVO Tor

CAMTO, 28. februar. Iževski elektromehanički zavod „Kupol“ (glavni brod koncerna Almaz-Antej VKO) započela je duboku modernizaciju sistema protivvazduhoplovne odbrane Tor, borbene sposobnosti perspektivnog kompleksa će se višestruko povećati.

Ovo je rekao generalni direktor preduzeća Fanil Zijatdinov u intervjuu za časopis Nacionalna odbrana.

On je podsetio da je pre 10 godina fabrika proizvodila jedan proizvod - sistem protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2U. Sada se najnoviji PVO sistem „Tor-M2“ proizvodi u četiri verzije.

„Govoreći o budućnosti, nemoguće je ne primetiti da naš tim aktivno radi na sledećoj dubokoj modernizaciji sistema PVO porodice Tor. Obećavajući protivvazduhoplovni raketni sistem kratkog dometa će umnožiti svoje borbene i operativne sposobnosti i razlikovaće se od današnjih modela čak i više nego Tor-M2 od Tor-M1“, rekao je F. Zijatdinov.

Prema njegovim rečima, u toku je i istraživanje i razvoj drugih specijalnih, civilnih i proizvoda dvostruke namene.

„Nastavićemo da održavamo zamah i stvaramo temelje za budućnost. Planirano je dvostruko povećanje investicija u tehničko preopremanje i istraživanje i razvoj“, dodao je generalni direktor Zavoda.

Porodica sistema protivvazduhoplovne odbrane Tor je važna komponenta ruske bezbednosti. O tome svedoči zaključivanje rekordnog ugovora za nabavku sistema PVO Tor-M2 i Tor M2DT. I ne samo po iznosu (skoro 100 milijardi rubalja), već i po vremenu izvršenja (do 2027. godine). Ovo je prvi put da je ovakav dugoročni ugovor zaključen sa domaćim preduzećem odbrambene industrije.

Tor-M2, verzije raketnog sistema:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Tor-M2 v1-2.png (713.34 KB, 801x481 - viewed 1 times.)

* Tor-M2 v3.jpg (76.69 KB, 512x341 - viewed 230 times.)

* Tor-M2 v4.jpg (138.49 KB, 800x533 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 129« Reply #198 on: March 01, 2024, 09:07:17 am »

Borbeno iskustvo sistema PVO Tor-M2 je od interesa za bliskoistočne kupce

Specijalna vojna operacija traje već dve godine, tačnije 24 meseca – a sve ovo vreme ruski protivavionци su pokrivali jedinice ruske grupe, ali i druge važne objekte u зonи Specijalne vojne operacije, 24 sata i po svim vremenskim uslovima.

Stručnjaci u oblasti naoružanja primećuju veliko interesovanje „sveta naoružanja“ za one vojno-tehničke proizvode ruske proizvodnje koji učestvuju u stvarnim borbenim dejstvima i postižu vojni uspeh na bojnom polju.

U februaru 2024. godine, u glavnom gradu Kraljevine Saudijske Arabije, Rijadu, u velikom obimu održana je Međunarodna odbrambena izložba Svetska odbrambena izložba 2024.

Forum Svetske odbrambene izložbe održava se u Rijadu po drugi put, a održavaće se svake dve godine. Saudijska Arabija na svojim terenima predstavlja najnovije modele naoružanja i opreme iz ključnih zemalja koje proizvode vojne proizvode.

U okviru ruske izložbe predstavljene u Er Rijadu, demonstrirani su vojni proizvodi Iževskog elektromehaničkog zavoda „Kupol“. Linija protivvazduhoplovnih raketnih sistema i drugih proizvoda iževskih oružara mogla se videti na marginama zajedničkog izlaganja ruskog koncerna VKO Almaz-Antej, u čijem sastavu je i Kupol IEMZ.

Naravno, u fokusu pažnje potencijalnih kupaca iz zemalja Bliskog istoka i Afrike bio je protivvazduhoplovni raketni sistem Tor-M2, ključni vojni proizvod Iževskog Kupola.

Na izložbi u Er Rijadu liniju kompleksa porodice Tor-M2 predstavljali su guseničarski sistem PVO Tor-M2E, sistem PVO na točkovima Tor-M2K i sistem PVO Tor-M2KM u stacionarnoj i mobilnoj verziji. .

Sistem PVO Tor-M2 zasluženo se smatra najboljim protivvazdušnim raketnim sistemom kratkog dometa. Njegove jedinstvene vojno-tehničke karakteristike tradicionalno izazivaju interesovanje vojnih specijalista i oružja stručnjaka.

Osnovna namena sistema PVO Tor-M2 je PVO trupa i posebno važnih objekata od postojećih i budućih neprijateljskih vazdušnih napada.

Iževski „Torovi“ su u stanju da se suprotstave na bojnom polju danonoćno kako avionima i helikopterima, tako i protivradarskim projektilima, MLRS granatama, niskoletećim krstarećim projektilima, kao i svim vrstama vojnih bespilotnih letelica u svojoj pogođenoj oblasti. A rakete sistema Tor-M2 pogađaju do 12 km visine i do 16 km daljine!

Kompleksi porodice Tor-M2 mogu se koristiti za pokrivanje nevojnih strateških i infrastrukturnih objekata, na primer, u oblastima proizvodnje nafte, što je veoma važno za zemlje Bliskog istoka.

A 2023. godine, inženjeri Kupol IEMZ su uspeli da modernizuju kompleks da poraze nova vazduhoplovna oružja Zapada, nakon čega su municija američkih HIMARS MLRS, britanskih projektila Storm Shadow i francuskih raketa SCALP-EG postali pogodni ciljevi za Tor-M2 sistem PVO.

Kako je napomenuto u Iževskom elektromehaničkom zavodu „Kupol“, sistemi PVO koji su stvoreni u preduzeću, stalno se unapređuju uzimajući u obzir iskustvo učešća protivvazdušnih raketnih sistema u stvarnim borbenim dejstvima.

Tor u Rijadu:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Tor u Rijadu 1.png (334.85 KB, 714x370 - viewed 0 times.)

* Tor u Rijadu 2.png (621.07 KB, 718x487 - viewed 0 times.)

* Tor u Rijadu 3.png (844.69 KB, 715x505 - viewed 0 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 392


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #199 on: March 05, 2024, 11:51:21 am »

Dejstvo ruskog Tor-M na bojnom polju

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 129« Reply #200 on: March 05, 2024, 12:51:35 pm »

Priprema i obuka beloruskih posada Tor-M2

Povećanje efikasnosti odgovora na terorističke akte od strane ilegalnih oružanih grupa jedan je od ključnih zadataka resora odbrane, koje je postavio predsednik zemlje Aleksandar Lukašenko. Vojska takođe jača bezbednost delova državne granice i obezbeđuje zaštitu važnih objekata. Pokrivanje nuklearne infrastrukture je pod posebnom kontrolom. Kako posade protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M2 obavljaju svoje dužnosti na borbenom dežurstvu? Više se može pogledati u kratmom ali sveobuhvatnom video prilogu.

U video prilogu možemo videti pripremu za rad i rad borbene grupe PVO sa akcentom na obučavanje jedinica PVO naoružanih raketnim sistemom kratkog dometa Tor-M2 Beloruske vojske na točkaškoj šasiji. Imamo prilike da vidimo i raznovrstan radarski park koji opslužuje borbenu grupu na obuci, sa radarima tipa Vostok uz pratnju radara sistema IFF 1L22 Parol, par radara ST-68UM i PRV-16 u prvom planu, a u jednom od narednih kadrova, vidimo i radar za niskovisinske ciljeve tipa P-19.

Podaci sa radarskim sistema, obrađuju se u Komandnom centru PVO, a zatim distribuiraju baterijama PVO na dežurstvu.
U kompilaciji video snimaka, vidimo celokupan proces rada, od popune raketama, izlaska na vatreni položaj, pripremu za rad, rad u samoj kabini upravljanja i na kraju i dejstvo vođenim raketama sistema PVO Tor-M2.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 129« Reply #201 on: March 15, 2024, 03:46:13 pm »

Posada sistema PVO Tor uništila je objekte Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Ugledara

Raketna posada protivvazduhoplovnog raketnog sistema Tor-M2 grupe Vostok Oružanih snaga Rusije gađa vazduhoplovne ciljeve ukrajinske vojske u pravcu Ugledara. Vojni dopisnik Izvestija Kiril Olkov je 15. marta prikazao rad ruskog vojnog osoblja u zoni specijalnih vojnih operacija (SVO).

Na ovoj deonici fronta Ugledar 24 sata dnevno dežura posada sistema PVO Tor-M2, napominje dopisnik. Ključni cilj raketaša je pokrivanje glavnih kopnenih jedinica Oružanih snaga Rusije od neprijateljskih vazdušnih udara. Kompleks može istovremeno da radi na više ciljeva, a na frontu je to važno, pošto ukrajinska vojska retko lansira svoje dronove jedan po jedan.

„Ovaj kompleks vam omogućava da pratite do 10 ciljeva, pogađajući svaku metu u intervalu od pet sekundi“, rekao je stariji operator sistema protivvazduhoplovne odbrane Tor sa pozivnim znakom "Deveti".

Pored toga, radari kompleksa Tor otkrivaju i uništavaju ne samo neprijateljske bespilotne letelice; ovo borbeno vozilo je sposobno da neutrališe skoro svaki vazduhoplovni cilj, uključujući i krstareće rakete.

Kompleksi su prioritetna meta za neprijatelja, oni se stalno love. Međutim, zahvaljujući profesionalizmu primorskih protivavionskih topnika, neprijatelja iznova i iznova sustižu neuspesi. Šef posade Tor-M2 sa pozivnim znakom „Kupol“ govorio je o sprečavanju nedavnog pokušaja neprijatelja da napadne ruski PVO sistem.

 „Kada smo bili na dužnosti, videli smo avion. Sistem "svoj-tuđi" ga definiše kao stranca. Javili smo se na komandno mesto gde su odlučili da nije naše. Gledamo – lansira raketu na nas. Oborili smo projektil, a nakon toga smo i pucali na avion “, priseća se komandir posade sistema PVO Tor-M2 grupe snaga Vostok.

Raketaši Istočne grupe već su pogodili desetine ciljeva Oružanih snaga Ukrajine (OSU). Vojno osoblje Oružanih snaga Rusije pokriva ruska komandna mesta i mirne gradove, a osim toga osigurava ruske kopnene jedinice.
Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 129« Reply #202 on: March 18, 2024, 06:14:49 pm »

Posada Tor-M2U oborila PRR Harm i njegovog nosača - lovca MiG-29A

Ruska posada „Tor-M2U“ je oborila američku protivradarsku raketu AGM-88B Blok 3, a potom i njenog nosača – softverski i hardverski nadograđenog lovca MiG-29A Oružanih snaga Ukrajine. O tome je govorio komandir posade trupnog raketnog sistema PVO „Tor-M2U“ sa pozivnim znakom „Dome“.

Očigledno, meta MiG-29A Oružanih snaga Ukrajine bio je jedan od samohodnih vatrenih sistema PVO 9A317M Buk-M3 raspoređenih u blizini Volnovahe. A da bi izbegao detekciju 96L6 svevisinskih detektora iz sastava protivvazduhoplovnih raketnih sistema S-400 raspoređenih još dublje u pozadini, neprijateljski pilot je odlučio da stigne do lansirne linije AGM-88B u režimu "ultra male visine" uz propinjanje kod lansiranja, što je takođe (prema planu neprijatelja) trebalo da pogodi i uništi posadu i vatreno oruđe 9A317M iz sastava raketnog sistema PVO Buk-M3 i skrati vreme za praćenje i zahvat cilja, određivanje njegove trajektorije leta i presretanje. Međutim, pilot MiG-29A očigledno nije ni slutio brz dolazak na vatreni položaj sistema PVO Tor-M2U u pravcu njegovog nailaska.

Kao rezultat toga, posada je, koristeći modernizovani panoramski osmatrački radar, otkrila približavanje ukrajinskog lovca MiG-29A na daljinama od oko 23 - 27 km. U tom trenutku je pilot MiG-29A detektovao zračenje pomoću sistema upozorenja na zračenje SPO-15LM Berjoza ​​i odlučio da lansira AGM-88B HARM na Tor-M2U, čije je zračenje radarskog detektora signalizirano i otkriveno od strane pasivnog radarskog tragača rakete AGM-88B na spoljnom nosaču.

Nakon lansiranja AGM-88B HARM, neprijateljski MiG-29A je pokušao da zauzme obrnuti kurs, ali prisustvo 4 ciljna kanala PFAR radara za navođenje omogućili su posadi Tor-M2U da istovremeno presretne i HARM u prednjoj hemisferi i povlačeći MiG-29A u poteri.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 129« Reply #203 on: March 20, 2024, 01:53:48 pm »

Jedinice PVO grupe „Centar“ Ruske vojske pokrivaju ofanzivu kopnenih jedinica na Avdejevskom pravcu

Pošto su dobili borbeni zadatak, vojnici su krenuli u jedno od borbenih područja. Za tri minuta, protivavionci su raketni kompleks Tor-M1 preveli iz marševskog u borbeni poredak na vatrenom položaju i nadgledali vazdušni prostor u zoni dejstva ruskih jurišnih jedinica. Otkrivši vazduhoplovni cilj, posada ga je uzela na praćenje i nakon potvrde cilja uništila na bezbednoj udaljenosti.

Tokom borbenog rada, osmatranje vazdušnog prostora vršeno je i uz pomoć vojnika-osmatrača sa odgovarajućim dvogledima, a neposredno obezbeđenje u smislu PVO obavili su strelci protivavionci sa lakim prenosnim raketnim sistemima Igla.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 129« Reply #204 on: April 16, 2024, 08:35:28 am »

Posada PVO sistema Tor-M2U uništila je rakete Himars i Oljha u pravcu Južnog Donjecka

Raketaši protivavionci grupe trupa Istok oborili su mnoge ciljeve - bespilotne letelice, rakete i projektile, uključujući i one zapadne proizvodnje. Jedna od posada raketa PVO, dok je bila na borbenom dežurstvu, uspela je da obori nekoliko granata iz MLRS Himars i Oljha, kao i da uništi dve neprijateljske bespilotne letelice.

 „Tokom SVO, naš kompleks je radio na različitim ciljevima – uništili smo veliki broj njih, čak smo izgubili i broj“, kaže komandir raketnog sistema PVO Tor-M2U sa pozivnim znakom „Strannik“.Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 129« Reply #205 on: April 29, 2024, 10:11:29 pm »

Sistem PVO Tor-M2 uništio je izviđačke bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine u ruskoj pograničnoj zoni

Kako je navedeno u vojnom resoru, posada je zauzela položaj tokom borbenih aktivnosti i otkrila približavanje neprijateljskih bespilotnih letelica pomoću osmatračko-akvizicijskog radara od 360 stepeni. Zatim su lansirane rakete za uništavanje ciljeva.

Napominje se da ruski sistemi PVO takođe uspešno preuzimaju pravac i obaraju ukrajinske rakete. Velika brzina otežava praćenje ciljeva, ali proces je razrađen do automatizma. Bespilotne letelice su druge česte mete za posade. Odlikuje ih mala brzina i očigledna trajektorija.

Komandir raketne baterije sa pozivnim znakom "Maestro" podelio je detalje o tome koje bespilotne letelice može da obori sistem PVO Tor-M2.

„Radimo na bespilotnim letelicama svih tipova - od malih do velikih tipova kao što je Bajraktar. Ovo oruđe je korišćeno za obaranje dva Bajraktar ​​TB2 2022. godine. Ne radimo na malim kvadkopterima, postoje "mlađa braća" koja ih dobijaju. Naša glavna misija su udarne, izviđačke i kamikaze bespilotne letelice“, rekao je on.

Sistem PVO Tor-M2 može istovremeno da dejstvuje na četiri cilja sa ukupno četiri projektila istovremeno, a takođe detektuje i najmanje objekte. Komandir procenjuje pretnju pomoću indikatora na instrumentima ili čak može da je vidi kroz moćnu kameru. Da bi se smanjio trošak projektila na ciljeve sa malim brzinama, cilj se prvo ispituje.

Nakon potvrde uništenja vazduhoplovnih ciljeva, borbena vozila menjaju vatrene položaje kako bi sprečila neprijateljski udar. Protivavionske posade često moraju da rade pod artiljerijskom vatrom i neprijateljskim izviđanjem.

„Sve što pronađemo u našem radijusu detekcije, možemo oboriti. Režim visoke pripravnosti, pored toga, radi non-stop, neprijatelj pokušava da uđe: sondira, skenira, traži najbolje rute za njih. Gleda neke nizine, korita reka – sve ovo već znamo, čekamo ih, radimo efikasno“, rekao je "Kanat".

Istakao je i da se „odgovornost nigde ne umanjuje, svuda je podjednako visoka“, jer se ljudi oslanjaju na vojna lica. "Kanat" je govorio o nagradama koje dobijaju borci. Prema njegovim rečima, pošto se „posada istakla“, svi su nagrađeni. Navodi primere medalja „Za hrabrost“, medalje Žukova i Suvorova, odeljenske nagrade „Za vojnu hrabrost“ (I i II stepena).“

Ministarstvo odbrane je dodalo da posade PVO pokrivaju kopneno grupisanje trupa, jer je glavni zadatak ovog kompleksa zaštita strateški važnih objekata ili vojnih jedinica. U zoni Specijalne vojne operacije i pograničnim područjima, posade Tor-M2 takođe štite mirna naselja od vazdušnih napada. Sistem PVO takođe ima visoku manevarsku sposobnost bez gubitka brzine, što je olakšano šasijom sa gusenicama. Ako je potrebno, Tor-M2 može dejstvovati u pokretu.
Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 129« Reply #206 on: May 03, 2024, 12:43:01 pm »

Izvestija je prikazala rad sistema PVO Tor-M1 za zaštitu neba od neprijateljskih bespilotnih letelica

Posade protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M1 grupe trupa Centar koje pokrivaju Oružane snage Rusije, uspešno su oborile ukrajinske bespilotne letelice srednjeg dometa (BPL). Izvestija je 3. maja pisala o radu ruskih raketaša protivavionaca i grupa za obezbeđenje instalacija.

„I pored toga što su neprijateljski avioni sa ljudskom posadom izgubili aktivnost, u vazduhu se nalazi veliki broj bespilotnih letelica na koje neprijatelj polaže posebne nade. Dakle, naše trupe i gradovi su pokriveni snagama protivvazduhoplovne odbrane“, prenosi vojni dopisnik Dmitrij Astrahan.

Na dometima većim od 20 km, kompleksi Tor-M1 deluju na otkrivanju dinamičkih vazduhoplovnih ciljeva. Oni su svevremenski: nema razlike da li će raditi po kiši, magli ili po sunčanom danu, napominje vojno osoblje.

Međutim, vozilima PVO prete takozvani mali dronovi, pa se timovi za obezbeđenje i odbranu naoružavaju na novi način. Kako je rekao Astrahan, borci sada imaju sačmarice kalibra 12, koje se koriste za ispaljivanje na male bespilotne letelice. Protivavionci takođe imaju elektroniku koja im omogućava da otkriju i ometaju male bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine (OSU).

„Ogroman broj različitih dronova i dalje leti na malim visinama. Oružane snage Ukrajine koriste domaće dronove koje je veoma teško otkriti, razne stelt dronove, a takođe i dronove kamikaze. Ali mi se nosimo sa svim poteškoćama, trudimo se da izvršimo što više lansiranja, da uništimo što više vazduhoplovnih ciljeva“, rekao je šef posade sa pozivnim znakom "Minus".
Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 129« Reply #207 on: May 04, 2024, 11:05:54 am »

Protivavionci su govorili o karakteristikama sistema PVO Tor-M2 u Specijalnoj vojnoj operaciji

Protivvazduhoplovni raketni sistem Tor-M2 ima borbeni komplet od 16 projektila spremnih za lansiranje, domet otkrivanja ciljeva od 32 km i domet uništenja od 16 km. Zahvaljujući raketašima protivavioncima južne grupe snaga, neprijateljska avijacija se praktično ne pojavljuje na Donjeckom frontu, a ako i funkcioniše, to je sa veoma velikih udaljenosti. Izvestija je 2. maja prikazala rad PVO sistema Tor-M2.

Kako je rekao dopisnik Izvestija Valentin Trušnjin, neprijatelj baca jedreće bombe, ali su Oružane snage Rusije naučile da ih uspešno obaraju.

Prema rečima komandanta baterije Tor Južne grupe trupa sa pozivnim znakom "Jež", ovo oruđe je u stanju da uništi sve krstareće rakete u štićenom području. On je u Specijalnoj vojnoj operaciji od prvog dana i jedan je od onih koji su odvikli Oružane snage Ukrajine (AFU) od upotrebe jurišnih bespilotnih letelica Bajraktar, srušivši nekoliko jedinica u oblasti ostrva Zmijni. Sada on i njegov tim pokrivaju nebo iznad Donjecka.

„Glavni zadatak moje baterije je da spreči prolazak neprijateljskih aviona, prolaz krstarećih raketa i let vođenih avio-bombi u zonu odgovornosti. Moja baterija je uništila 15 vođenih bombi, šest krstarećih projektila i sprečila neprijateljske letelice da prelete. Stopa uništenja neprijateljskog aviona je 0,9%, skoro 100% raketa pogodi cilj. Štaviše, sistem prepoznaje lažne mete i prati pravu metu do trenutka uništenja“, rekao je "Jež"

Komandir posade sa pozivnim znakom "Skala" oborio je više od 40 vazdušnih ciljeva tokom SVO. Nedavno su to uglavnom postali izviđački dronovi tipa aviona - "Furija", "Leleka" i drugi. Unutar borbenog vozila pokazuje radno mesto komandira i operatora i objašnjava kako i šta vide na ekranima.

„Mala bela tačka se pojavljuje na indikatoru operatera i pomera se. Možete razlikovati o kakvoj se meti radi po nivou signala koji dolazi od mete. Na primer, ako pratite pticu, signal će biti veoma slab i nestabilan. Kada pratite dron, njegov signal je stabilan, a možete ga videti i u kameri“, objasnio je "Skala".

Operator Tor-M2 sa pozivnim znakom "Šmel" pokazuje na radaru kako osmatra cilj, pošto se signal odbija od svega, a antena borbenog vozila prima signal.

„Nije bitno da li je to ptica, šperploča, gvožđe, signal se odbija od svega i vraća nam se. Ja ciljam na metu, oruđe je zahvati na automatsko praćenje i onda je sam prati“, primetio je on.

Međutim, kako je saznao dopisnik Izvestija, tokom navođenja Tor je bučan i jasno je vidljiv neprijatelju. Zbog toga morate brzo delovati. A ako je projektil već ispaljen na tebe, treba delovati smireno: ne pokušavati da pobegneš, već ga mirno oboriti. A i borci imaju takvo iskustvo.

„Ovo je jedna od meta koje je uništio naš sistem PVO. Američka protivradarska raketa HARM. Lansirana je iz aviona i preletela je naše položaje. Usmerena je na radarske stanice, stanice za navođenje, uopšteno, na radare . Ali naši momci su se pokazali agilnijim. Oborili su je. Bojeva glava je srušena, a zadnja, u kojoj se nalazi glavni motor, jednostavno je pala na zemlju“, pokazao je novinar jednu od meta koje je oborio Tor.
Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 129« Reply #208 on: June 12, 2024, 08:03:21 am »

HQ-17AE stigao u Vojsku Srbije?

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišao je juče divizion 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva u garnizonu Kragujevac.

Tom prilikom je sagledao mogućnosti jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO za izvođenje elektronskih dejstava, kao i uvežbanost i osposobljenost posluga raketnih sistema za dejstvo u uslovima elektronskog ometanja.

Pored poznatih fotografija unutrašnjosti kabine komandnog vozila CCV iz sastava raketne baterije FK-3 i fotografija spoljašnjeg izgleda RStON-a iz sastava raketne baterije Kub-M, čini se da je po pprvi put prikazana i unutrašnjost borbenog vozila iz sastava raketnog sistema PVO kratkog dometa HQ-17AE, kineske dubinski unapređene verzije ruskog sistema Tor-M1, na šasiji sa točkovima.

Podsetimo se da je kineska varijanta HQ-17A(E) mnogo sposobniji sistem u poređenju sa Tor M1 i HQ-17 i po svojim mogućnostima je gotovo jednak ruskoj verziji sistema Tor-M2, odnosno Tor-M2U. Za ovu verziju se navodi da može istovremeno navoditi 4 rakete na 4 cilja. Jedno borbeno vozilo je u stanju da traži, zahvata, prati i pogađa ciljeve dok se kreće brzinom do 25 km/h.

Novi radar ima bolje karakteristike i može jednovremeno da prati do 48 ciljeva, zadržavajući isti domet otkrivanja po daljini kao i radar sistema Tor-M1, od 18 – 22 (25) km.

Što se tiče mogućnosti novije verzije kineskog sistema HQ-17A(E), navodi se da može efikasno dejstvovati na ciljeve u vazduhu na daljinama do 15 km i na visinama do 8 (10) km. Svako borbeno vozilo može nositi do 16 projektila zemlja-vazduh (po drugim izvorima 8 projektila).

NGŠ Vojske Srbije Milan Mojsilović uslikan u kabini vozila koje bi moglo da bude borbeno vozilo sistema HQ-17AE:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Unutrašnjost kabine borbenog vozila HQ-17AE:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kineski raketni sistem PVO HQ-17AE:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Kragujevac 2.jpeg (786.27 KB, 2500x1667 - viewed 3 times.)

* HQ-17 s.png (701.13 KB, 836x466 - viewed 1 times.)

* HQ-17A s1.png (640.61 KB, 838x469 - viewed 3 times.)

* HQ-17A.jpg (134.18 KB, 1024x681 - viewed 0 times.)
« Last Edit: June 12, 2024, 08:52:21 am by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 129« Reply #209 on: June 14, 2024, 07:54:54 pm »

Posade sistema PVO Tor pokrivaju ruske trupe i civilne ciljeve na Ugledarskom sektoru fronta

Svaka posada PVO ima na svom kontu desetine ciljeva. Tor sistemi su posebno efikasni u pobedi neprijateljskih izviđačkih i napadnih dronova.

 „Kompleks nije briga kada radi, danju ili noću. Uređaji omogućavaju izvođenje borbenih radova u svim uslovima “, rekao je komandir protivvazduhoplovne raketne baterije sa pozivnim znakom „Vijetnam“. „ Prošle nedelje oborene su dve bespilotne letelice tipa Valkira i Leleka.

Protivavionci su takođe uništili taktičke rakete Točka-U koje su ukrajinski nacionalisti ispalili na civilne ciljeve, teške dronove tipa Baba Jaga i mnoge izviđačke bespilotne letelice.

„U vezi sa isporukama F-16, neprijatelj pokušava da očisti zone ubijanja sistema PVO, jer se plaše. Ovo oruđe je veoma dobro, pogađa mete sa tačnošću do 90%. Pre neki dan su oborili izviđački dron RQ-20 Puma – prilično skupu bespilotnu letelicu koja leti visoko i ima veoma dobru kameru. Da bismo zaustavili njene pokušaje da izvrši izviđanje susednih jedinica, uništili smo ga na krajnjoj granici zone uništenja“, dodao je Zarja, komandir raketnog kompleksa Tor.

Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.04 seconds with 23 queries.