PALUBA
July 21, 2024, 06:32:31 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15]   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivavionski raketni sistem "Tor"  (Read 65531 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 291« Reply #210 on: June 21, 2024, 03:10:27 pm »

Planirano je da se do kraja godine brodska verzija Tor-M2KM adaptira za upotrebu

KRONŠTAD, 21. jun - RIA Novosti. Razvoj mornaričke verzije protivvazduhoplovnog raketnog sistema Tor-M2KM za izvoz trebalo bi da bude završen do kraja 2024. godine, rekao je za RIA Novosti zamenik generalnog direktora Koncerna za vazdušno-kosmičku odbranu Almaz-Antej Vjačeslav Dzirkaln na marginama "Flote-2024" Međunarodnog pomorskog sajma.
"
„Do kraja godine moramo da završimo razvoj brodske verzije sistema PVO Tor-M2KM, govorimo o adaptaciji kompleksa za brodove i za pokrivanje pomorskih baza“, rekao je on.

Sagovornik agencije je naglasio da su tokom rada na Sajmu, štand Koncerna, na kojem je bila izložena maketa brodske verzije Tor-M2KM, posetile delegacije iz Vijetnama, Irana, Iraka i Bahreina.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Tor-M2KM na brodu1.jpg (157.92 KB, 1000x667 - viewed 1 times.)

* Tor-M2KM na brodu2.jpg (333.41 KB, 1280x720 - viewed 1 times.)

* Tor-M2Km na brodu.jpg (72.52 KB, 800x533 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 291« Reply #211 on: July 02, 2024, 01:56:43 pm »

Na Krimu je primećen ruski sistem PVO „Tor“ na „KAMAZ-u“

Ruska vojska svim sredstvima pokušava da zaštiti objekte na  Krimu od napada raketa dugog dometa i dronova.

Ukrajinski gerilci (tzv. "partizani") iz „ATEŠ“ kažu da je Krimu otkrivena lokacija ruskog protivvazduhoplovnog raketnog sistema „Tor-M2KM“, koji je ruska vojska postavila iznad jedne od plaža, u naselju „Lečiki“ u Sevastopolju.

Ne zna se tačno koliko dugo je ovaj „Tor“ na ovoj lokaciji.

Osim toga, u ovoj priči vredi obratiti pažnju i na sledeće – reč je o varijanti „Tor-M2KM“ na šasiji „KAMAZ“, koja je zapravo prilično retka verzija ovog sistema PVO, barem tako se ne viđa često na fotografijama ili video snimcima, i više je bila namenjena potencijalnom izvozu, nego samoj upotrebi u ruskoj vojsci. Sistem Tor-M2KM je već prikazan na šasiji indijskog tegljača točkaša Tata Motors, a nabavila ga je vojska Jermenije. Do ovog trenutka, niti jedan raketni sistem verzije Tor-M2KM nije snimljen u kopnenoj zoni SVO, čak je snimljeno i nekoliko sistema specijalizovanih za rad u ekstremnim klimatskim uslovima Tor-M2DT, ali ova modularna kontejnerska varijanta još ne.
Najviše informacija o ovom sistemu, a kada je u pitanju ruska vojska, dolazi od njegove adaptacije za upotrebu na brodskim platformama, gde je viđen i u zoni SVO, pre svega u trenucima kada su vođene borbe za Zmijsko ostrvo.

Podsetićemo da je „Tor-M2KM" jedna od narednih verzija protivvazduhoplovnih raketnih sistema ovog tipa, njegova glavna karakteristika je modularni princip, zahvaljujući kome se može postaviti na različite platforme u zavisnosti od zahteva naručioca.

Kompleks uključuje Autonomni Borbeni Modul 9A331MK-1 i 2 Raketna modula 9M334D sa po četiri rakete 9M331 / 9M331D. U „stacionarnoj“ verziji može da deluje kao samostalna borbena jedinica.

Raketni sistem Tor-M2KM je opremljen savremenim računarskim sredstvima i radarima koji omogućavaju otkrivanje i obradu do 48 ciljeva na daljinama do 32 km, prikazivanje informacija o 10 najopasnijih i obezbeđivanje istovremenog gađanja 4 vazduhoplovna cilja na daljinama do 15 km i visinama do 10 km. Oprema je zaštićena od savremenih specijalnih smetnji. Elektronsko-optički sistem pruža mogućnost prikrivenog rada i visoku efikasnost kompleksa u složenom okruženju radio-elektronskih i drugih protivmera. U toku borbenih dejstava, borbeni moduli mogu međusobno da razmenjuju informacije i deluju kao deo grupe pod jednim komandnim mestom. Područje zaštićenog objekta jednim autonomnim borbenim modulom sistema „Tor-M2KM“ je više od 200 kvadratnih kilometara.

Tor-M2KM u potpuno opremljenom stanju ne teži više od 15 tona i postavlja se na šasiju vozila i druge platforme pomoću tri specijalna nosača za brzo otpuštanje. Poseban dizajn nosača omogućava borbenom modulu da brzo pređe sa jedne platforme na drugu. Prelazak sa jedne platforme na drugu traje ne više od 10 minuta i obavlja se konvencionalnom dizalicom. Nosivost platforme za postavljanje borbenog modula je najmanje 20 tona, širina najmanje 2500 mm i dužina najmanje 7000 mm.

Borbeni modul nije povezan sa platformom ni mehaničkim ni hidrauličnim pogonima ni energetskim sistemima. Poseduje sopstveni izvor energije u vidu gasnoturbinske jedinice (GTA), koja obezbeđuje proizvodnju električne energije potrebnih parametara i snage. Vreme za ulazak GTA u radni režim nije više od 60 sekundi. Ukupno vreme stavljanja Borbenog modula u stanje pripravnosti nije više od 3 minuta. Za rad autonomnog sistema napajanja ima sopstveni rezervoar za gorivo. Za rad sa dodatnim izvorom napajanja opremljen je elektrostatičkim pretvaračem, koji obezbeđuje rad borbenog modula iz industrijske mreže 380V/50Hz ili iz bilo koje mobilne elektrane 380V/50Hz na 65 kV.

Razlozi upotrebe ovog tipa sistema nisu poznati. Možda je u pitanju čisto "isprobavanje" u realnim borbenim uslovima, kao što je to bio slučaj sa "arktičkim" Tor-M2DT. Ipak, imajući u vidu da se radi o sistemu koji se ne razlikuje mnogo od kopnenih verzija Tor-M2U i Tor-M2 i činjenice da se veoma retko o njemu govori i piše kao sredstvu trupne PVO oružanih snaga Ruske Federacije, sasvim je moguće i da su određeni gubici u tehnici u sistemima Tor-M1, M2U i M2, uzrokovali upotrebu i ove varijante sistema i u kopnenoj zoni Specijalne vojne operacije (ne samo na brodovima).

Tor-M2KM snimljen na Krimu:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tor-M2KM na šasiji Tata Motors:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Autonomni borbeni modul Tor-M2KM:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tor-M2KM na Kamazu:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Tor-M2KM na Krimu - 1.jpg (44.92 KB, 1242x1015 - viewed 2 times.)

* tor-m2km-tata.jpg (44.28 KB, 600x400 - viewed 54 times.)

* tor-m2km-2.jpg (44.11 KB, 610x400 - viewed 0 times.)

* Tor-M2KM na Kamazu.jpg (96.43 KB, 1200x650 - viewed 0 times.)
« Last Edit: July 02, 2024, 02:20:55 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 291« Reply #212 on: July 10, 2024, 02:54:08 pm »

Posade sistema PVO Tor-M2 obaraju sve vrste vazduhoplovnih ciljeva u zoni SVO u Donbasu

Posade protivvazduhoplovnih raketnih sistema „Tor-M2“ grupe trupa „Sever“ nastavljaju da pružaju trupama pouzdan štit od vazduhoplovnih pretnji danonoćno u zoni specijalne vojne operacije ( SVO).

Prema podacima odeljenja za informisanje Ministarstva odbrane Rusije, PVO sistem Tor-M2 je sposoban da gađa širok spektar ciljeva: avione, helikoptere, bespilotne letelice, projektili iz višecevnih raketnih sistema, krstareće rakete, pa čak i balističke rakete.

Odmah posle radio komande „Vazdušna opasnost 1. Pripravnost jedan. Obezbedite uništavanje neprijateljskih ciljeva“, posada zauzima pozicije i detektuje približavanje neprijateljskih bespilotnih letelica pomoću radara sa pregledom od 360 stepeni i sa dometom većim od 30 km. Vojska napominje da radar kompleksa ne samo da vidi ciljeve, već je i sposoban da razlikuje izviđački dron od kamikaze, ili projektil Himars od senke oluje.

Nakon što dobiju komandu za uništenje, raketaši protivavionci obaraju neprijateljske mete lansiranjem protivavionskih vođenih projektila, menjajući položaj nakon dejstva kako ne bi pali pod uzvratnu vatru.

„...Sve obaramo. ... Bilo da je raketa, dron, nema veze. Bilo koja leteća meta će biti pogođena. Raketa uvek poleti i uvek pogađa metu. ...“, rekao je dopisnicima Ministarstva odbrane operater PVO sistema Tor-M2 sa pozivnim znakom „Mačka“.

Borbena vozila često manevrišu, menjajući položaje, jer neprijatelj aktivno lovi protivvazduhoplovne sisteme. Čak i tokom normalnog borbenog dežurstva, vojnici moraju da budu oprezni i da pronađu bezbedne lokacije.

„...Ja sam prvi koji je odgovorio na signal. Kada se posada rasporedi, dužan sam da vozilo dovedem do tačke i što pre pokrenem agregat. Posle dejstva, dužan sam da što pre izvezem posadu bezbednom rutom i upotrebim manevrisanje“, navodi Ministarstvo odbrane reči mehaničara-vozača raketnog sistema PVO Tor-M2 sa pozivnim znakom "Krtica."

U vojsci napominju da vozač i operater Tora već dugo služe i da su obišli mnoge vruće sektore fronta, obavljajući borbene zadatke i usavršavajući svoje veštine. Ali komandir posade je pre godinu dana stigao u SVO iz vojne škole, a prvi borbeni put za njega je i dalje najupečatljiviji.

„Stalno smo u pripravnosti. Sada neprijatelj uglavnom koristi raketno oružje. ... Borbeno vozilo je pouzdano i nije nas izneverilo. Prilično dobro detektuje male i velike mete. Uvek smo spremni da odbijemo napad... Radili smo tog dana kao i obično. Napad je počeo noću, oko 20 bespilotnih letelica je letelo u našem pravcu. Odbili smo neprijateljski vazdušni napad. Oborili smo sve bespilotne letelice...“, rekao je dopisnicima vojnog resora komandir sistema PVO Tor-M2 sa pozivnim znakom „Major“.

Kako primećuje osoblje raketnog sistema PVO, uprkos aktivnom i produktivnom radu, nema problema sa raketama u jedinicama PVO, a logističke jedinice grupe obezbeđuju pravovremenu isporuku raketa u dovoljnim količinama.

„Nema nikakvih problema. Sve je snabdeveno. Sve je tu...“ dodao je „Major“.

Protivavionci svakodnevno dobijaju zahvalnost za svoj rad, posebno od običnih stanovnika mirnih naselja. Sve što leti sa neprijateljske strane gubi se na nebu, daleko od stambenih zgrada, škola, trgova i parkova.

Protivvazduhoplovni raketni sistemi „Tor-M2“ se razvijaju, proizvode i modernizuju u Iževskom elektromehaničkom zavodu „Kupol“ (IEMZ „Kupol“, deo AD Koncerna VKO „Almaz-Antej“). Naoružan sa 16 protivvazduhoplovnih vođenih raketa sa poboljšanim karakteristikama, kompleks može da funkcioniše kako u opštem sistemu protivvazduhoplovne odbrane, tako i u autonomnom režimu i sposoban je da samostalno odbije masivni vazduhoplovni napad neprijatelja.

Prema vojsci, sistem protivvazduhoplovne odbrane karakteriše visoka manevarska sposobnost, pokretljivost, lakoća rada i sposobnost gađanja u pokretu, što mu omogućava da se efikasno koristi u različitim uslovima, uključujući i marš. U ovom slučaju posao može da obavi čak i jedan član posade, koji može da otkrije metu i uništi je. To je zbog automatizovanog sistema upravljanja kompleksom, koji sam bira važne ciljeve i određuje redosled njihovog uništenja po principu „ispali i zaboravi“.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

Lični komentar i zapažanje: Ono što je zanimljivo na ovim fotografijama, a ne pominje se u tekstu je oklopna zaštita postavljena na borbeno vozilo. Naime, pored čeličnih ploča koje su postavljene sa strana vozila radi zaštite posade, imamo prilike da vidimo i čelične ploče postavljene na gornjoj strani samog vozila, kao i sa strana okretnog borbenog modula - nadgradnje, a radi zaštite osetljivih komponenti sistema od fragmentarnog dejstva protivradarskih projektila i drugih projektila lansiranih sa zemlje ili iz vazduha sa fragmentarnim ili kasetnim dejstvom.


* Tor-M2 okl1.jpg (39 KB, 720x320 - viewed 0 times.)

* Tor-M2 okl2.jpg (346.39 KB, 1100x618 - viewed 2 times.)

* Tor-M2 okl3.jpg (68.33 KB, 696x391 - viewed 0 times.)

* Tor-M2 okl4.jpg (131.46 KB, 1068x600 - viewed 0 times.)

* Tor-M2 okl5.png (1091.76 KB, 1200x675 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 291« Reply #213 on: July 10, 2024, 09:01:55 pm »

Evo i video prilog uz moju prethodnu objavu:

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 291« Reply #214 on: July 13, 2024, 11:06:53 am »

Tor-M2KM na brodovima - uskoro finalna testiranja

Ratna mornarica Rusije objavila je nameru da opremi površinske brodove protivvazduhoplovnim raketnim sistemom Tor-M2KM. Brodska verzija sistema PVO bi trebalo da prođe završno testiranje u bliskoj budućnosti.

Na osnovu rezultata testiranja odlučeno je da se unapredi softver sistema PVO. Ponovljeni testovi su održani 2019. (video u prilogu)

Ciljevi koji lete na izuzetno malim visinama blagovremeno su otkriveni i uslovno pogođeni. Novi algoritam koji radi sa hardverom protivvazduhoplovne odbrane pokazao se efikasnim u presretanju niskoletećih ciljeva.

Posle modifikacije, brodska verzija Tor-M2KM dobila je novu arhitekturu. Uključuje sistem upravljanja kompleksom na stabilizovanoj platformi.

Planovi za njegovo postavljanje ukazuju na to da je komanda mornarice ozbiljno zabrinuta zbog problema zaštite flote ne samo od protivbrodskih raketnih napada, već i od napadačkih bespilotnih letelica. Ovo posebno važi za površinske brodove koji nemaju dovoljne sisteme protivvazduhoplovne odbrane i deluju van zone pokrivanja od vazduhoplovnih napada glavnih snaga flote ili operativne grupe.


 
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 291« Reply #215 on: July 18, 2024, 04:09:13 pm »

Posada raketnog sistema PVO Tor-M2 grupe trupa Centar pokrivala je dejstva motorizovanih streljačkih i tenkovskih jedinica u pravcu Avdejevskog

U toku specijalne vojne operacije, posade PVO održavaju stalno borbeno dežurstvo na liniji fronta, obezbeđujući vazdušno pokrivanje kopnenih snaga, čuvajući živote ljudstva i borbenu gotovost motorizovanih, tenkovskih i artiljerijskih jedinica.

Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 654


« Reply #216 on: July 18, 2024, 05:44:33 pm »Тор је прилично висок и добра је мета, па морају испољити максималну опрезност да га не "спиче". Овако на пољу, сочна је мета.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 291« Reply #217 on: July 19, 2024, 07:30:19 pm »

Raketaši protivvazduhoplovci grupe snaga „Jug“ govorili su o borbenim sposobnostima raketnog sistema PVO Tor-M2

Vojnici obezbeđuju 24-časovno pokrivanje kopnene grupe trupa u zoni specijalnih operacija. Glavni zadaci „Tora“ su zaštita strateški važnih objekata i vojnih jedinica.

Zamenik komandira sa oznakom "Melman" govorio je o sposobnostima sistema da svojim radarima pravovremeno otkrije ciljeve sa malim odraznim površinama i da na njih izvrši vatreno dejstvo. Podvukao je da su najčešće mete krilate rakete, protivradarske rakete, balističke rakete, manji i veći kvadrokopteri.

Komandir posade sa oznakom "Mamai" podvukao je važnost koordinacije u radu i razmeni informacija i sadejstva sa drugim jedinicama PVO u rejonu. U tom smislu posebno je podvukao dobru saradnju sa jedinicama PVO naoružanim sa raketnim sistemima Buk i raketno-topovskim kompleksima Pancir.


Logged
Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 23 queries.