PALUBA
September 26, 2023, 10:45:32 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 65   Go Down
  Print  
Author Topic: Ruski tenk nove generacije - "Armata" - T-14  (Read 316601 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 771


« Reply #120 on: March 08, 2015, 01:40:38 am »
  Pa naravno da se prave analize, ali one imaju oznaku najveće vojne tajne i dostupne su samo najužem krugu ljudi. Obični smrtnici koji i sami sedaju u ove mašine najčešće ne znaju za rezultate ovih studija i poznato im je samo ono što su lično doživeli ili čuli iz druge ruke, poput nas na ovom forumu. Pretpostavljam da su veoma interesantni podaci iz 1944. g. ali oni više nisu upotrebljivi za savremeno ratište. Za one koji se bave proizvodnjom tenkova  važno je ono što poručilac projekta traži a ne šta bi bilo najbolje za posadu. A to su ponekad dve različite stvari...


Logged
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 814


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #121 on: March 08, 2015, 07:54:04 pm »

Stvarno mi nisu jasni ovi koji misle da tenkovi samo gađaju jedni druge u prednji dio oklopa.  Stoje jedni ispred dugih, napunili top najprobojnijim zrnom za pancir i rokaju se. Nije mi jasno čija je to teorija.

Prošao sam malo ratova i u jednom ratu sam bio glavni i odgovorni za održavanje tenkova M84 i T72 u većem dijelu nekadašnje SFRJ. A kad su prilike zahtijevale i trošio sam i municiju (ljep izraz za ...).

Nisam još nikad napravio specifikaciju oštećenja tenkova u onom ratu koji mi ovdje zovemo "Član 11". A moglo bi se. Još se pamti. Možda bi bilo korisno.

Samo to da su tenkovi napravljeni da gađaju jedni druge u prednju kosu ploču ne mogu nikako da "svarim". I da se po tome mjeri kvalitet zrna koje gađa i oklopa koji se gađa.

Ovdje je tema o novom ruskom tenku, a taj tenk ima neku verziju topa 2A46, glatkocijevni, a municija koja koristi je veoma slična municiji koju koristi tenk M84.

Da navedem nekoliko oštećenja.

Pogodak tupom pancirnom T55 u prednju kosu ploču ne probija istu, ali pravi deformitet prednjeg dijela šasije zbog kojeg je promijenjena geometrija tenka i tenk je neupotrebljiv. Posada je neupotrebljiva oko mjesec dana.

Pogodak Zoljom u prednju kosu ploču pravi rupu jako malog prečnika u koju se može ugurati čelična žica dužine veće od 60 cm, ali ta žica ne izlazi na drugu stranu.  Posada nije ugrožena.

Pogodak Zoljom u prednji dio kupole ne pravi neka oštećenja u tenku. Posada nije ugrožena.

Pogodak Zoljom u bočnu stranu kupole buši rupu na kupoli. Zavisno od mjesta pogodka oštećenja mogu biti minimalna, bez povrede posade i sa vremenom popravke par dana, do smrti posade i totalnog uništenja tenka. Kod pogodka Zoljom na mjestu ulaska kumulativnog mlaza stvaraju se tanke dlake istopljenog metala. Kao čelične dlake. Probijaju posadu i ulaze u kablažu tenka i u probijaju veliki dio opreme. Jako je teško popraviti takav tenk, jer te dlake kao igle bodu na svaki pokušaj rada na tenku. Tanke, nevidljive, a gadno bodu. I teško se vade iz ruku. Krte su i pucaju na pokušaj vađenja. Lično iskustvo.

Pogodak kumulativnim zrnom u prednju kosu ploču ne probija istu.

Pogodak kumulativnim zrnom u bočnu stranu kupole pravi veoma slična oštećenja kao Zolja. Isti problem sa iglicama. Posada trajno onesposobljena.

Pogodak pancirnim zrnom u kupolu (preživio) dovodi do kontuzije posade i onesposobljavanja na neko vrijeme. Ali ne probija kupolu. Ovo koje je pogodilo tenk u kojem sam bio se je odbilo i napravilo udubljenje na kupoli. Pretpostavljamo da je bilo pancirno od T55.

Pogodak TF zrnom u prednju kosu ploču ne probija istu. Dovodi da kontuzije posade.

Pogodak TF zrnom u kupolu, bilo gdje, odvaljuje sloj metala sa unutrašnje strane kupole i to trajno onesposobljava posadu i uništava unutrašnjost kupole. Dugotrajna popravka tenka, ako je moguća. Mislim da sam već pisao o popravci tenka 21318 koji sam popravljao oko osam mjeseci. U stvari ovaj tenk je bio pogođen minobacačkom granatom 120 mm odozgo u kupolu.

Bilo je još raznih oštećenja. Pogodak Zoljom u ležaj ramena topa, pogodak Zoljom u sama usta cijevi topa (skratio sam ga za 243 mm), pogodak Zoljom u top na mjestu koji se uvlači u kupolu kod opaljenja, eksplozija topa kod opaljenja i odlijetanje istog oko 30 metara ispred topa. Posada preživjela iako je bila opečena sa zapaljenim hidrauličkim uljem. Pogodci Zoljom u neka nebitna mjesta na tenku kao što je poklopac nišandžije, u bočni sanduk na kupoli, itd.

Pogodak potkalibarnim zrnom tenka M84 ili T72 (nismo se detaljno raspitali, ali to je ista municija) u bočnu stranu tenka prolazi kroz tenk. Uđe i izađe. Posada na bolovanju nekoliko mjeseci, ali je preživjela. Popravak trajao oko dva mjeseca i tenk vraćen u jedinicu.

Itd, itd. Mogao bih o ovome da napišem čitavu knjigu.

Tako da nemojte kod probojnosti razmatrati samo slučaj koliko nečega probija onoga drugoga. Pancirno tupi vrh ne probija oklop, ali lomi sve unutra. I posadu. Probojnost nije najvažnija.

Pozdrav

Vlado


Čitam ovo i ne vidim nigdje da je bilo ranjavanja Maljutkom? Pa pitam jeli bilo i kakve su poslijedice njenog pogodga...
Logged
HrcAk47
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 695« Reply #122 on: March 08, 2015, 08:31:42 pm »

Maljutka, zolja, i ostale kumulativne granate/rakete deluju na isti način, i verujem da su oštećenja identična. Probojnost Maljutke je isto tako slična onoj od Zolje, tj. najverovatnije ne buši M-84 spreda.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #123 on: March 08, 2015, 08:32:38 pm »

Maljutku možeš svesti kao kumulativnu granatu.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #124 on: March 08, 2015, 08:49:22 pm »

Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 17 163


« Reply #125 on: March 08, 2015, 08:50:52 pm »

Maljutka svakako ima veću probojnost od Zolje, ali je slična, mada mislim nešto manja od probojnosti kumulativne granate iz topa 2A46. Mislim da probojnost kumulativne granate ne zavisi od daljine gađanja, sem ako dođe do rotiranja granate, što utiče na deformaciju mlaza.

Što se tiče pogotka TF granatom, ona ne buši oklop, ali verovatno može imati dejstvo koje može ličiti na umanjeno dejstvo engleske HESH granate, tj. može odvaliti komad oklopa sa unutrašnje strane, a to će haos napraviti u kupoli, raniti, ubiti ili razvaliti opremu.
« Last Edit: March 08, 2015, 09:01:55 pm by kumbor » Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #126 on: March 08, 2015, 08:58:04 pm »

Od Maljutke se može pobjeći. Vidi se kad dolazi. Od potkalibarne se ne može pobjeći.

Bježao sam sa tenkom M84 reg. broj 21053 od Maljutke. Ko mi je kriv kad sam prvi započeo.

http://s245.photobucket.com/user/vladimir16/media/zapisnik/zapisnik-prvi-list.jpg.html?sort=3&o=4

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Vlado


* zapisnik-prvi-list.jpg (221.07 KB, 756x1023 - viewed 259 times.)
Logged
Adler
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 160


« Reply #127 on: March 08, 2015, 09:00:57 pm »

Ima li kakve razlike Maljutke lansirane sa helikoptera u odnosu na "kopnene"?
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 17 163


« Reply #128 on: March 08, 2015, 09:04:36 pm »

Srednja brzina leta maljutke je vrlo mala, ispod 150m/s, izvežbano oko je može primetiti i pobeći tenkom u zaklon. APFSDS za 2A46 ima V0 oko 1800m/s, pa od nje beganja nema. Maljutka je Maljutka, pa i sa Game, mislim da helić mora lebdeti ili leteti sporo da bi se lansirala raketa. Razlika je samo u NS, Game imaju nišan sličan francuskom Viviane, mada mislim nešto slabijih karakteristika.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #129 on: March 08, 2015, 09:06:16 pm »

Moja bivša firma je pravila lansere za Maljutku. Za zemaljsku verziju i za helikoptersku. Ima razlika, a li je Maljutka ista. Isto leti.
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 310« Reply #130 on: March 09, 2015, 11:12:18 am »

Ima li kakve razlike Maljutke lansirane sa helikoptera u odnosu na "kopnene"?

  Mozda najznacajnija razlika je u tome sto se sa game moze pogoditi gornji oklop, koji je po pravilu tanji od ceonog.

  Kako se pokazao fagot u dejstvu na tenkove? Ima manju probojnost od maljutke (440mm) ali mnogo vecu brzinu leta rakete, ako me secanje sluzi 2400m predje za manje od 13 sekundi.

 Sto se tice penetracije:
Quote
The Abrams is protected by armor based on the British-designed Chobham armor, a further development of the British 'Burlington' armor. Chobham is a composite armor formed by spacing multiple layers of various alloys of steel, ceramics, plastic composites, and kevlar, giving an estimated maximum (frontal turret) 1,320–1,620 millimetres (52–64 in) of RHAe versus High-explosive anti-tank warhead (and other chemical energy rounds) and 940–960 mm (37–38 in) versus kinetic energy penetrators.[5] It may also be fitted with reactive armor over the track skirts if needed (as in the Urban Survival Kit) and slat armor over the rear of the tank and rear fuel cells to protect against ATGMs. Protection against spalling is provided by a Kevlar liner.

  Opet, nijedna granata iz liste nema dovoljnu penetraciju.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 259« Reply #131 on: March 09, 2015, 01:07:10 pm »

Kakvu stetu ce napraviti kumulativna zavisi i od kalibra granate/rakete jer od toga dosta zavisi probojnost a i koliko je velika ta bojeva glava a i samog dizajna (zolja cal. 64 mm i probojnost 300mm, eksploziva 0.3 kg, Maljutka cal. 125mm probojnost 400/460mm - eksploziva 2.6 kg, 125mm granta za tenkovski top cal.125mm, probojnost 400/460 mm, eksploziva oko 1.76 kg, PO raketa za ispaljivanje kroz tenkovsku cev M119M Refleks cal. 125mm, probojnost 700/900 mm - eksploziva oko 4.5 kg)

Potalibarno zrno za top 125mm brzina oko 1800m/s - vreme leta do 3km - 1.6 sek, na 2 km 1,1 sek tj trenutno
Kumulativno 905 m/s - vreme leta do 3km - 3.3 sek
Maljutka 115 - 130 m/s - vreme leta do 3km oko 25 sek


Evo recimo TOW sa strane razbuca tenk. Ali TOW je teska PO raketa kalibra 152mm sa oko 4 kg eksploziva i probojnoscu od 430 do 600 mm zavisno da li se radi o prvoj verziji ili unapredjenoj. Novije rakete imaju jos vise eksploziva (oko 6kg) i vecu probojnost do 900mm.

Sirija T-72 napadnut sa boka
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 17 163


« Reply #132 on: March 09, 2015, 03:21:00 pm »


"Жаренная жопа" у Т-72 у директном преносу. Купола није одлетела, али ми се чини да видим експлозију БК са усмерењем стуба пламена кроз лукове, дакле, потпуни пиз... за посаду.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #133 on: March 09, 2015, 03:39:46 pm »
Gledajući na netu raznorazne animacije za tenk T-14, došao sam do veoma čudnog zaključka:

- svo naoružanje je vezano po azimutu, ne može se nezavisno okretati u odnosu na kupolu tenka
- top 30 mm i mitraljez gatling su vezani i po azimutu i po elevaciji - ne mogu zauzimati različite uglove elevacije, kao da su u kupolu ugrađeni na istoj osovini.

Malo mi je to čudno, jer bi za tenk takvog kapacitet bilo logično da sva tri oružja mogu potpuno nezavisno i samostalno da biraju različite ciljeve i da otvaraju vatru na njih. 
Sve dosadašnje animacije tenka demantuju to. Ne znam da li je to propust animatora ili tenk zaista ne može potpuno nezavisno da koristiti svoje naoružanje.

Baš čudno!
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 287« Reply #134 on: March 16, 2015, 08:57:04 pm »

Три прототипа «Арматы»: экспериментальные танки российской армии
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 65   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.065 seconds with 22 queries.