PALUBA
December 02, 2023, 07:07:47 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 [28] 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 ... 65   Go Down
  Print  
Author Topic: Ruski tenk nove generacije - "Armata" - T-14  (Read 321612 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 262« Reply #405 on: June 12, 2015, 10:20:49 am »

Rusi u potpunosti robotizuju tenk Armata T-14


Projektanti ruskog tenka Armata T-14 kažu da ta nova mašina može prerasti u potpuno robotsko vozilo koja bi moglo da samostalno deluje na bojnom polju.

IZVOR: BETA PETAK, 12.06.2015.

   
Taj tenke trebalo bi da postane okosnica Oružanih snaga Rusije u godinama koje dolaze.

Neke od ključnih karakteristika novog tenka su kupola s daljinskim upravljanjem, kompjuterizovano upravljanje, modularni dizajn, superiorna zaštita i izuzetno snažan top.

Armata je pionirski tenk po daljinskom upravljanju kupolom i unutrašnjom kapsulom za posadu koja je izolovana od skladišta municije i od rezervoara goriva, što bi moglo da znatno poveća šanse da posada preživi pogodak u tenk.

Najslabija tačka gotovo svih sovjetskih tenkova do sada je bila relativna blizina skladišta borbenog kompleta municije i posade pa je pogodak na mesto spoja kupole i tela tenka često dovodio do unutrašnje eksplozije i uništenja posade.

Dok su prethodni ruski tenkovi imali nisku siluetu i kompaktne dimenzije na štetu udobnosti posade, Armata je znatno veći i teži tenk. Projektanti kažu da su poseban akcenat stavili na ergonomiju, tako da se čak i vrlo visoki ljudi u njemu osećaju prijatno. Jedan od projektanata je rekao da je novi tenk prijatno i lako voziti, kao savremen terenski automobil.

Armata ima digitalni sistem kontrole koji usmerava njegovo kretanje, prati ciljeve i aktivira odbrambene sisteme tenka. To posadu oslobađa od rutinskih zadataka i omogućava joj da se koncentriše na ključne borbene funkcije.

"Za posadu, to je kao kompjuterska igra", rekao je Ilja Demčenko, jedan od projektanata Armate.

Glavni projektant, Andrej Terlikov, rekao je da bi nova tehnologija ugrađena u Armatu mogla da u budućnosti dovede do izgradnje potpuno robotskog vozila koje bi samostalno delovalo na bojnom polju. Novi tenk je deo "porodice" novih oklopnih vozila izgrađene na jedinstvenoj platformi čija se struktura zasniva na zamenljivim modulima. To pomaže smanjenju troškove proizvodnje i ostavlja prostor za dalji razvoj.

"Porodica" Armate uključuje teško pešadijsko ;oklopno vozilo koje nudi isti nivo zaštite kao i tenk, samohodno artiljerijsko oruđe i razne mašine za podršku poput tenkova za izvlačenje.

Armata ima novi tip oklopa, za koji projektanti kažu da je znatno otporniji na pogotke, ali malo kažu o njegovim karakteristikama. Povrh toga, vozilo je zaštićeno poboljšanom verzijom reaktivnog oklopa koji kada je pogođen, ;eksplodira prema spolja, da bi sprečio da projektil prodre u glavni sloj oklopa.

Armata je takođe opremljena takozvanim aktivnim sistemom zaštite, te ima spoljni perimetar odbrane. Kada sistem registruje neprijateljski projektil, gađa ga da ga uništi ili da ga skrene s putanje.

Sadašnja verzija Armate je opremljena standardnim topom kalibra 125 milimetara, sličnim kao na drugim tenkovima, koji može da ispaljuje i granate i rakete.

Projektanti kažu da bi na Armatu u budućnosti mogao da se lako postavi mnogo moćniji top od 152 milimetra, ali kažu da za to još nema potrebe.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #406 on: June 13, 2015, 10:08:32 am »

"20 GODINA ISPRED NAS" Zapad se prvo podsmevao "Armati", a sada su u paničnom strahu
N. V.   12.06.2015.

Potpuno opremljen najnovijom vojnom tehnologijom i naoružanjem, sa kupolom na daljinsko upravljanje i specijalnom zaštitom za posadu u slučaju da tenk bude pogođen - "Armata T-14" je ruski tenk za koji tvorci tvrde da je 20 godina ispred bilo čega sa Zapada. Proizveden je u okviru 350 milijardi evra vredne obnove ruskog naoružanja i u stanju je da postane potpuno automatizovan, što ga čini prvim kompletno robotizovanim tenkom na svetu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ova ratna mašina bila je među mnogim koje su prikazane na vojnoj paradi u Moskvi 9. maja, održanoj povodom 70.- godišnjice pobede nad fašizmom. Tada su se pojedini ruski i zapadni mediji sprdali sa novim ruskim tenkom koji je iz nerazjašnjenog razloga stao tokom generalne probe za paradu. Britanski "Dejli mejl" sada je promenio priču i predstavio tenk u punom svetlu. Viktor Murahovski, penzionisani poručnik ruske vojske koji sada uređuje vojni časopis "Arsenal otadžbine", kaže da "Armata T-14" predstavlja ogroman korak u ruskom dizajnu, ali da je imao visoku cenu. - "Armata" je znatno skuplja nego sadašnji modeli. Ali daleko premašuje sve ruske i strane tenkove kada se radi o odnosu cene i efikasnosti - smatra Murahovski. Ilja Demčenko (35), jedan od tvoraca tenka, kaže da kopjuterski sistem "Armate" drži pod kontrolom većinu tehničkih funkcija, omogućujući posadi da se usredsredi na svoje ključne zadatke. - Za posadu, to je kao igranje video igre, gde se čine neki finalni potezi i donese odluke - naveo je Demčenko. Nik de Larinaga, urednik za Evropu u američkom vojnom nedeljniku "IHS Džejns difens vikli", slaže se da "Armata" predstavlja tehnološki napredak za Rusiju. - Posada ima mnogo veće šanse da preživi u slučaju uništenja tenka. Ako pogledate ruske tenkove starog dizajna, oni su imali običaj da eksplodiraju na prilično spektakularan način sa veoma malim šansama posadi da preživi - objašnjava De Larinaga. Armata je opremljena 125-milimetarskim topom, poseduje protivtenkovske rakete "sokol 1" i ima po pet odbrambenih sistema naoružanja sa obe strane. Poseduje kameru visoke rezolucije, kao i najsofistiraniju radarsku tehnologiju, kao i skrivene senzore koji detektuju skrivene protivtenkovske mine. Pored brzine od 75 kilometara na sat i vatrene moći (125-milimetarski top s automatskim punjenjem i protivtenkovskim raketama „sokol 1“), on ima i nove tehničke osobine za zaštitu posade. U njegovoj kabini ne moraju nužno da budu ljudi, a članovi posade koji se nalaze na nižem nivou vozila odvojeni su od municije specijalnim pregradama. Po mišljenju nekih eksperata za bezbednost, automatizacija kabine može da otvori put za razradu tenka bez posade, potpuno automatizovanog, s daljinskim upravljanjem. Armata ima po sedam čeličnih točkova sa ove strane, a pokreće je turbo motor snage 1.500 konjskih snaga, i u potpunosti prevazilazi vodeći američki ratni tenk SAD M1 „abrams“.

Izvor: www.blic.rs


* 610762_new-russian-armata-tank-ap_ff.jpg (34.31 KB, 470x301 - viewed 87 times.)
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 314


« Reply #407 on: June 13, 2015, 03:42:26 pm »Ako je Rusima bio cilj da naprave medijsku atrakciju pre nego što je tenk i dovršen... u potpunosti su uspeli u tome.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 134


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #408 on: June 13, 2015, 03:58:05 pm »

Ne znam kako ovako olako čuveni novinari mogu davati ocenu da je Armata bolja od Abramsa, a Armata do sada ni jedno javno gađanje iz topa nije imala.
Treba da se sačeka prvo poligon sa preprekama pa bojevo gađanje, pa tek onda dati neku ocenu, mada i u tom slučaju je teško reći koji tenk je bolji, sve dok se ne sukobe.
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 314


« Reply #409 on: June 13, 2015, 06:13:02 pm »Мора се признати да "Армата" представља први искорак ка новој (или измењеној?) концепцији тенка. То је сигурно. Е сад, наравно да је врло рано и погрешно придавати му епитет "најбољи". Можда је по много чему револуционаран, што се може и очекивати од земље која је водећа у тенкоградњи последњих 70 година. Да ли је и од ког тенка Армата уопште боља - за сада немамо појма и не можемо то знати.
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 326« Reply #410 on: June 13, 2015, 06:47:35 pm »

 Mislim da su Rusi pozurili sa uvodjenjem tenka iz propagandnih razloga. Vecina vodecih sila eksperimentise sa slicnim konceptima, i nema sumnje da ce ici ka potpuno ili delimicno robotizovanim tenkom, kad vec koriste slicnu tehnologiju u naoruzanim dronovima.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #411 on: June 14, 2015, 09:32:39 pm »

Ne znam kako ovako olako čuveni novinari mogu davati ocenu da je Armata bolja od Abramsa, a Armata do sada ni jedno javno gađanje iz topa nije imala.
Treba da se sačeka prvo poligon sa preprekama pa bojevo gađanje, pa tek onda dati neku ocenu, mada i u tom slučaju je teško reći koji tenk je bolji, sve dok se ne sukobe.

Abrams je stvaran pre 40 godina, a armata se stvara sada.

Tih 40 godina vremenske razlike mora da znači neko poboljšanje u tehnologiji, primeni iskustava iz proteklih ratova, ubojne moći, upotrebe senzora, razvijanja zaštite....
Abrams je mnogo puta unapređivan, poboljšavan i osavremenjivan - ali godine su godine.

Nešto kao paralela tome: ne može se tenk T-34, po ubojitosti i mnogo čemu drugom uporediti sa tenkom T-55. Iako je ovaj prvi dokazan u mnogim borbama, a ovaj drugi ima daleko manje borbenih iskustava!
Logged
CheefCoach
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 158


« Reply #412 on: June 14, 2015, 09:34:46 pm »

Ocekuje se da je novi Ruski tenk bolji od starog Americkog. Inace nema previse smisla praviti ga.
Logged
HrcAk47
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 695« Reply #413 on: June 14, 2015, 10:10:06 pm »

Pa neka je i bolje, nazdravlje Rusima.

Dosta ima reči o tome kako će Armata dobiti top od 152 mm. Vrlo moguće, prevelik je za top od 125 mm. Bez sumnje će to biti vrlo dobar tenk, ali treba i on da se rafiniše. I iza T-54 je došao T-55, pa onda još i T-62, svi na istoj osnovi. Mene lično onako vuče da je on više naslednik KV linije tenkova, tako, na tu ergelu me podseća.  Grin


Što se tiče samog tenka, kako ga ja trenutno vidim, mislim da je poprilično ranjiv na šišanje artiljerijskim šrapnelima i 20-30 mm topovima, svi ti radari, odbrambeni sistemi i senzori su ranjivi.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 262« Reply #414 on: June 14, 2015, 10:46:39 pm »

Pa neka je i bolje, nazdravlje Rusima.

Dosta ima reči o tome kako će Armata dobiti top od 152 mm. Vrlo moguće, prevelik je za top od 125 mm. Bez sumnje će to biti vrlo dobar tenk, ali treba i on da se rafiniše. I iza T-54 je došao T-55, pa onda još i T-62, svi na istoj osnovi. Mene lično onako vuče da je on više naslednik KV linije tenkova, tako, na tu ergelu me podseća.  Grin


Što se tiče samog tenka, kako ga ja trenutno vidim, mislim da je poprilično ranjiv na šišanje artiljerijskim šrapnelima i 20-30 mm topovima, svi ti radari, odbrambeni sistemi i senzori su ranjivi.

sva ta elektronika bi trebala da onemoguci da mu topovi od 20-30 mm pridju na "puskomet".

e sad koliko je to stvarno upotrebljivo i realno to ce vreme pokazati.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 020


« Reply #415 on: June 15, 2015, 05:22:54 pm »

Quote
sva ta elektronika bi trebala da onemoguci da mu topovi od 20-30 mm pridju na "puskomet".

То ће бити "мало сутра". Уз сву ти "запречну" технику увек ће бити рупа у систему заштите и довољно храбрих људи који ће ризиковати с циљем да савладају "чудо од технике". Осим тога, колико се мени чини "сасређена врата два или више" ПМ 7,62мм има да направе приличну штету на тим електронским уређајима на куполи. Само је потребно бити упоран и стрпљив.
Logged
CheefCoach
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 158


« Reply #416 on: June 15, 2015, 05:29:08 pm »

Treba imati kohonese pa napraviti sasredjenu vatru sa dva pusko-mitraljeza. Jer ako ih nanjusi tenk ili pesadijska pratnja tenka... I a nece tenkisti bas da se parkiraju ispred protivnicke pesadije i odu na kaficu.

Normalno je da ce ubacivati sto vise napredne elektronike mogu u tenk. Cak i ako se deo nje razlupa u borbi. Jer tenk koji prvi opazi protivnicki tenk u borbi, i jos uspe da precizno pogodi opazenoga, pobedjuje! Jedan unisteni Abrams opravdava podosta unustenih senzora.  Cool
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 065


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #417 on: June 15, 2015, 05:55:15 pm »

DŠta bi bilo kad bi bilo. Bolje je da nebude nikada. Sećam se početaka ove diskusije, bilo je mnogo skepse
da li će Armata uopšte da se pojavi i još mnogo drugih skepsi. Sada smo došli do diskusije kako će da se
sačuvaju senzori i sitna "galanterija". Sviđalo se to nekom ili ne ovo je domaći zadatak za sve ostale. Sklon
sam da verujem da Rusi nisu prikazali ni 50% onoga što imaju.
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 314


« Reply #418 on: June 15, 2015, 06:37:13 pm »

Quote
sva ta elektronika bi trebala da onemoguci da mu topovi od 20-30 mm pridju na "puskomet".

То ће бити "мало сутра". Уз сву ти "запречну" технику увек ће бити рупа у систему заштите и довољно храбрих људи који ће ризиковати с циљем да савладају "чудо од технике". Осим тога, колико се мени чини "сасређена врата два или више" ПМ 7,62мм има да направе приличну штету на тим електронским уређајима на куполи. Само је потребно бити упоран и стрпљив.

Склон сам да поверујем да ни сасређена ватра из неколико 7,62мм ПМ не може тим сензорима ништа. Можда би их 12,7 или КПВ 14,5мм могао оштетити ...? Уосталом, разне се приче причају о концепцији куполе Армате, једна је да је намерно купола оклопљена не најјачим оклопом, што би било на прву лопту логично, већ да је намерно прављена да се може заменити и у пољским условима.Huh? Тачно је несумњиво да детаљних података о оклопу куполе у отвореним изворима засад нема, па можемо причати шта хоћемо, али без утемељења.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 262« Reply #419 on: June 16, 2015, 06:54:13 am »

Da napomenem da izraelska merkava isto ima slicne senzore aktivnog sistema za samozastu na kupoli kao i aramata.
Logged
Pages:  1 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 [28] 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 ... 65   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 22 queries.