И овде Руси креативно примењују амерички начин презентације нових борбених средстава. О Армати је толико прича (да не кажем бајки) напричано да о томе бруји цели свет, а још га нико није видео ни у вежбовним а камо ли реалним борбеним условима. Очигледно ова генерација руских пропагандиста је добро изучила школу и превазишла своје "западне" учитеље. Видело се то у код рата у Украјинима види се то и овде.
Neko je lepo primetio, mislim naš Božo, na jednom tenku koji je učestvovao na paradi da se kroz otvor/luk vide kablovi koji vise.
Postoji ta fotka nekih 15-ak stranica unazad. Kad bude opalio sa bojevom granatom, tek se to računa kao početak.
Mada, ovaj koncept "kupola bez posade" je toliko revolucionaran, i otvara toliko pitanja, da ne verujem da će serijski model Amarte čak ni približno izgledati kao što izgleda sada. Još će se tu puno raditi.
Ako se dobro secam, amerikanci su predstavili koncept tenka sa dva clana posade i potpuno automatizovanom kupolom jos pre pet do osam godina. Tenk je predstavljao umanjeni M1A2, sa automatskom kuplom, i dva clana posade u telu tenka koji su sedeli jedan pored drugog. Posada nije imala nikakva sredstva neposrednog osmatranja, vec su kompletno sve podatke dobijali od senzora na tenku.
Kao jedna od kljucnih stvari bila je reklamirana niska silueta tenka.
Tako da ovaj koncept nije revolucionaran, ovaj koncept je primena koncepta koji su vec testirali amerikanci, samo na malo drugaciji nacin. Dok su amerikanci isli ka tome da tenk pomere od M1A2 ka ruskom konceptu sto se tice siluete i broja clanova posade, Armata ide u suprotnom smeru pomerajuci svoj koncept vise ka americkom, sa automatizacijom kupole, ali i mnogo vecom siluetom tenka i boljom oklopnom zastitom.
Sto se tice spoljnjeg oklopa kupole, on je tu da koliko-toliko zastiti same senzore, glavni oklop kupole se nalazi ispod njega, barem na osnovu slika koje sam ja mogao da vidim. A osetljivost samih elektronskih uredjaja je upitna, ne verujem da bi ih neko stavio na izvolte bez obezbedjenja odgovarajuce zastite, makar od streljackog naoruzanja kalibra do 12,7mm.