dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login:February 05, 2025, 08:06:42 pm
|
 |
« Reply #670 on: November 28, 2016, 09:03:53 pm » |
|
То само тако изгледа. Једно је кад седиш и опуштено се играш,а друго је кад тебе гађају (а могу и да стварно убију  ) и ти гађаш друге. Људско око је направљено да прима и појми тродимензионалну слику. Око (уствари мозак) на основу величине објеката одређује даљину, дубину, ширину и то пореди са околним предметима стврајући слику односа . Чим тога нема , постаје проблем. Затвори једно око па пробај да нешто радиш... Знам да електроника у грађена у тенк доста помаже, али... кад цркне... е онда...
|
|
|
|
|
|
|
tihi
potporučnik
Last Login:February 02, 2025, 09:10:58 pm
|
 |
« Reply #671 on: November 28, 2016, 09:16:39 pm » |
|
Pa i Armata ide ka tome da bude potpuno bez posade negde u perspektivi. BPL su se pokazale kao jako dobro oruzije, BPT je loginac nastavak.
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #672 on: November 28, 2016, 10:35:22 pm » |
|
Борбене БПЛ су релативно ново оружје. Тек треба да се докажу. Једно је гађати усамљени џип који вози по пустињи са "џихадистом - дужносником" у сукобу ниског интензитета, а сасвим друго употребити борбену БПЛ у већем сукобу. Таквих искустава за сада нема. Постоје компјутерски модели који показују да би биле ефикасне, али боље да не "назочимо" испитивању у реалним условима.
Тенк без посаде мислим да не постоји ни у компјутерском моделу. Постоје мали борбени роботи на лакој шасији (Милица ВТИ, руски модели, роботи за разминирање и КД дејства), чија могућност употребе импресионира - за сада само на полигону, на аеродромима кад се сумња на бомбу, итд.
|
|
|
|
|
|
|
tihi
potporučnik
|
 |
« Reply #673 on: November 29, 2016, 01:06:53 pm » |
|
Istina, ali mislim da je armata namenjena u buducnosti da bude tenk bez posade (makar su tako rusi rekli) a veruj mi, brzinom kojoj se razvijaju informacione tehnologije to i nije tako daleko. Tcno je da je upitno koliko ce takav tenk biti bolji ili osiji od onog sa posadom, u pocetnoj fazi sigurno nece biti bolji ali vremenom ce se i taj problem prevazici, jer su benefiti takvog koncepta zaista impresivni.
|
|
|
|
|
|
|
Solaris
kapetan bojnog broda
#vragu i rat#
|
 |
« Reply #674 on: November 29, 2016, 05:32:16 pm » |
|
Mislim da je ta budućnost jako daleka. I ovako sa izdvojenom posadom je komplicirano. Nije problem u super brzim računalima već u hardveru koji sve to mora pratiti. Britanici su odavno krenuli sa konceptom oklopnjaka sa dva člana posade. Warrior čini mi se ali to nikad nije zaživjelo kako se sjećam.
poz.
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #675 on: November 30, 2016, 01:06:06 pm » |
|
Mislim da je ta budućnost jako daleka. I ovako sa izdvojenom posadom je komplicirano. Nije problem u super brzim računalima već u hardveru koji sve to mora pratiti. Britanici su odavno krenuli sa konceptom oklopnjaka sa dva člana posade. Warrior čini mi se ali to nikad nije zaživjelo kako se sjećam.
poz.
Ne bih želeo mnogo skretati sa teme, ali mane dvočlane posade borbenog vozila, tim pre osnovnog borbenog tenka, jasno su pokazala francuska katastrofalna iskustva s proleća 1940. Jedan član posade treba da komanduje, a drugi da radi sve ostalo, vozi, puni, nišani, pali, komunicira... Zato je Armata koliko epohalno, toliko i rizično prelazno rešenje sa izdvajanjem posade od, uslovno rečeno, borbenog odeljenja tenka. Bilo je i pitanje da li su omogućene ručne radnje u kupoli. Ja tu mogućnost ne primećujem. Ne znači da je nema, ali je verovatnije da je nema. Kada i uopšte ako doživimo robotizovane tenkove bez posade, biće to epohalni iskorak. Daleko je to, daleko.
|
|
|
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
Last Login: Today at 12:44:12 am
|
 |
« Reply #676 on: December 01, 2016, 09:10:20 pm » |
|
Mislim da se otkrivanje Armate baš u ovom trenutku poklopilo sa razvojem robotizovanih borbenih stanica na zapadu. Armata je samo korak od daljinski upravljivog borbenog vozila jer ako je moguće upravljati bespilotnim letelicama i dronovima koji su naoružani lakim pešadijskim ili raketnim oružjem zašto ne bi to uspelo i rusima na tenku koji se kreće po zemlji. Dovoljno je samo da kapsula sa posadom od tri člana bude izmeštena i daljinski povezana sa korpusom tenka što više nije tehnički problem već samo pitanje želje konstruktora.
Zadnjih nekoliko dana sam bio službeno odsutan pa nisam uspeo da Miodragu odgovorim na natpis u vezi EMI-ja. To je problem koji postoji i koji sve ozbiljne armije proučavaju i štite svoje uređaje od njegovog efekta. Rešenja uopšte nisu jednostavna kako ti pišeš već izuzetno skupa i komplikovana. Samo Faradejev kavez nije dovoljna zaštita, kao ni debeli oklop borbenog vozila ali to izlazi iz okvira teme o novom ruskom tenku pa se neću suviše upuštati u raspravu. To sam naveo kao jedan od razloga koji ukazuju na rusko skretanje od dosadašnje koncepcije njihovih borbenih vozila i prenaglašenu upotrebu elektronskih sistema sa sumnjivom upotrebnom vredbosti.
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #677 on: December 02, 2016, 06:50:29 pm » |
|
Ја ценим да ће се још попричекати да се развије довољно ефикасно борбено, даљински управљано возило. Не кажем да га неће бити, али ће се још чекати, а "први кучиће ће се у воду бацити".
Проблем је са вожњом таквог возила од неколико десетина тона. Не могу се поредити безпилотна летелица која једри ваздухом где нема рупа, успона, нагиба, блата, траве, растиња, "јендека", вештачких и природних препрека. Све то битно утичу посебно на кретање, а тиме на све остало. Возило ће вероватно бити лакше од оног са посадом, али ипак довољно тешко да ће требати развити посебна систем вожње и управљања таквим возилом где ће "возач"даљинску управљаног возила "осећати" возило. Када вози човек он се ослања на сва своја чула. Тешко да ће на пример даљинску управљано возило лако савладавати препреке а да возач не осећа трансмисију и терен на рукама, ногама и телу. Тешко да ће без тога моћи да "превали" возило на нагибу (прво да дода гас, успење возило, а онда у датом тренутку одузме гас и возило полако превали на другу страну) а да ге не смандрља низ неку падину. То изгледа лако у игрицама, али право возило од 20-30 тона није играчка. Истина, већ постоје тренажери где се вештачки ствари осећај као у правом возилу али, не само што то није потпуно реално, треба пренети импулсе са правог возила у реалном времену. А сигналима ипак треба времена да дођу негде десетинама км далеко, а терену и непријатељу не треба.
|
|
|
|
|
|
|
tihi
potporučnik
|
 |
« Reply #678 on: December 02, 2016, 06:59:59 pm » |
|
Malo se udaljavamo od teme, ali ipak je vezano za armatu negde u perspektivi. Dzumba, sve to sto ti pricas se resava dobrim softwerom. Vec sada je tako nesto moguce, medjutim to onda zahteva odredjenu autonomiju u radu masine (sto ja mislim da ce i biti), tj da nece biti kontrolisana potpuno od strane operatera, vec da ce operater donositi samo neke "vaznije odluke", npr u izboru cilja, putanje kretanja, izborom oruzija, itd. dok ce softwer sam izvrsavati zahvat i ciljanje, upravjati kretanjem tj potrebnom snagom da se neka prepreka ili pravac savlada zadatom brzinom, nesto slicno autopilotu u modernim avionima, samo sto ce sam sistem morati biti dosta kompleksniji zbog razlicitog reljefa i konfiguracije zemljista. Za one koji kazu da je tako nesto daleko, mislim da nisu u pravu. Takvi sistemi se nece uvesti u upotrebu u narednih 3-4 godina to je sigurno, ali je izvesno da ce nesto tako postojati za 20-ak godina posmatrajuci razvoj informacionih tehnologija.
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #679 on: December 02, 2016, 08:33:00 pm » |
|
Слажем се са тобом када је у питању време могућег развоја таквих софтвера. Међутим то је, са становишта војне употребе ипак "далека" будућност.
|
|
|
|
|
|
|
|