Zadnjih nekoliko dana sam bio službeno odsutan pa nisam uspeo da Miodragu odgovorim na natpis u vezi EMI-ja. To je problem koji postoji i koji sve ozbiljne armije proučavaju i štite svoje uređaje od njegovog efekta. Rešenja uopšte nisu jednostavna kako ti pišeš već izuzetno skupa i komplikovana. Samo Faradejev kavez nije dovoljna zaštita, kao ni debeli oklop borbenog vozila ali to izlazi iz okvira teme o novom ruskom tenku pa se neću suviše upuštati u raspravu. To sam naveo kao jedan od razloga koji ukazuju na rusko skretanje od dosadašnje koncepcije njihovih borbenih vozila i prenaglašenu upotrebu elektronskih sistema sa sumnjivom upotrebnom vredbosti.
Niti sam rekao da je Faradejev kavez, a ni oklop tenka, zastita od EMI. Tako da te molim da ne komentarises navodeci moje ime stvari koje nisam rekao.
Dobar inzenjer nalazi prosta resenja za komplikovane probleme. Los inzenjer nalazi komplikovana resenja za proste probleme.
Tako neko moze razvijati skupa resenja za proste probleme, a neko drugi moze resavati komplikovane probleme prostim resenjima. Kao primer mozes uzeti zastitu kapsula sa ljudskom posadom pri povratku iz svemira, pogledaj resenje koje su primenili amerikanci, i pogledaj resenje koje su primenili rusi.
Necu ni ja dalje na tu temu. Ti imas pravo na svoje misljenje, isto tako ja imam pravo na svoje.
A moje je misljenje da ako neko ima dovoljno znanja iz oblasti koje sam pomenuo i ume da razmislja bar malo van postulata koje su zapadnjaci postavili kao ustaljene, moze naci izuzetno jeftina i efikasna resenja za problem EMI-ja.
I mislim da su to rusi na Armati i uradili.
Pozdrav!