PALUBA
June 13, 2024, 01:05:46 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 [48] 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 ... 65   Go Down
  Print  
Author Topic: Ruski tenk nove generacije - "Armata" - T-14  (Read 356250 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 594


« Reply #705 on: March 27, 2017, 03:11:08 pm »

Svega 240 granata zivotni vek cevi topa... Pa to se moze ispaliti u 3 dana intenzivne borbe...I sta onda?

Колико тенкова може преживети три дана интензивне борбе у савременим условима? Сам топ је тежак преко 2 тоне, а не сме се бацати из хеликоптера или из Тр. авиона.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #706 on: March 27, 2017, 04:40:16 pm »

Pa u ovome zadnjem ratu u BiH bilo je stotinjak tenkova M84 (T72) i koja stotina T55 i T34.

Nemam podatke za T55 i T34, jer sam radio samo na M84 i T72, a tih tenkova je od tih stotinjak u ratu rashodovano manje od pet. A i tih pet sam očerupao koliko se moglo.

Zamjenio sam desetak topova, i pet šest topova sa koljevkom, krpili smo rupe od granata i Zolja i vraćali tenkove u jedinicu što se prije moglo.
Top smo mjenjali za jedan dan. Ujutru tenk uđe u radionu, a naveče izađe sa novim (ili zamjenjenim) topom. Po ruskoj literaturi vrijeme za zamjenu topa je 4 radna dana.

Tako da se te priče i podatci o preživljavanju tenka u borbenim uslovima ne mogu uklopiti u činjenično stanje  u ratu u BiH.

Najveći problem u tim podatcima o preživljavanju je bila oficirska mafija koja je malo oštećene tenkove slala u rezalište da bi dobili proviziju od firme koja se bavi raciklažom čelika.

Rjetko kad psujem, gotovo nikada, ali sam 1992 godine ušao u komandu baze i *ebao svim tim komandantima sve po spisku i zaprijetio ako ko pokuša da koji tenk rashoduje bez mene. U ruci sam držao macolu. Nakon toga sam oko 20 oštećenih tenkova popravio i vratio u jedinicu. Sa nekim od tih tenkova smo imali gađanje prošle sedmice.

Pozdrav

Vlado
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 861


« Reply #707 on: March 27, 2017, 06:37:49 pm »
    Ratovi na našim prostorima su što se tiče OJ svi isti i takvi će verovatno biti i u budućnosti. Tenkovske bitke tipa Kursk, El Alamejn ili kod 73. istočnog polutara u Zalivu se teško mogu razviti na našem terenu. Niko nije lud da skoncentriše veliki broj oklopnih vozila na srednje ispresecanom i brdovito-planinskom terenu koji je izuzetno pogodan za PO borbu sa zemlje iz velikog broja zaklona ili iz vazduha upotrebom helikoptera i jurišne avijacije koja ne mora biti najnovije generacije da bi bila izuzetno efikasna. Klasičnih tenkovskih duela je bilo relativno malo (mada ih je bilo) zato što se retko kad događalo da na određenom pravcu oba protivnika imaju adekvatne oklopne snage već je uglavnom brojčana prednost bila na strani ili jednog ili drugog.

    Dosta oštećenja na tenkovima nastalo je dejstvom PO sredstava pešadije, nekad i POVR, a u manjem broju od dejstva artiljerije ili protivničkih tenkova. Oštećenje kolevke topa može nastati i neopreznim prolaskom kroz zid kuće ili utvrđenog objekta,nakon čega i cev često strada. Složenost situacije nalagala je da se zahvati generalnog remonta vrše u frontovskim uslovima, privremenim radionicama a često i na livadi što je drugi, pozadinski front koji takođe ima svoje heroje koji se na žalost najbrže zaborave i retko pominju.

    Ograničenje administratora u vezi sa bilo kakvim pisanjem o događajima iz minulih ratova na ovom forumu je dobro zato što se mogu okupiti  učesnici sa istog govornog područja bez rizika od međunacionalnog trvenja. Međutim, u isto vreme ostajemo bez svedočenja iz prve ruke od aktera minulih događaja sa svih zaraćenih strana i mogućnosti da analiziramo pojedine interesantne događaje. Vremenska distanca od preko 25 godina izgleda još uvek nije dovoljno daleka da bi se o tim danima pisalo hladne glave, što je prava šteta jer su u međuvremenu neki akteri preminuli i ostale su samo njihove priče bez ličnog iskustva. Na taj način polako pada u zaborav ono što se desilo, što je dobro pošto je rat ružna stvar koju treba što pre zaboraviti, ali tehnički detalji, taktika, logistika i sl. kao šturi statistički podaci bi bili jako korisni za procenu ondašnjih sukobljenih strana i korišćene tehnike u cilju poboljšanja sopstvene efikasnosti i smanjenju gubitaka u eventualnom sukobu, za šta se inače sva vojska sveta oduvek sprema.


Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 295


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #708 on: March 27, 2017, 07:32:51 pm »

Оно што је занимљиво, а везано за серијску производњу овог тенка, јесте да ће се смањити број посаде на два човека. Преостали простор ће искористити за складиштење  додатне муниције и опреме.И сада у постојећој верзији систем управљања је увезан на инерцијални навигациони систем и ГЛОНАС. Оно о чему се сада зна је да се тенком може  управљати са одређене удаљености , али се не прецизира у ком радијусу.

Ne samo to, već da će u nekim misijama tenk biti bez ijednog člana posade. Nije naglasio da će to biti standard, ali je pomenuo kao mogućnost.

Pa zašto da ne, kada može bespilotna borbena letelica uspešno da dejstvuje, što ne bi mogao i tenk.

Inače, već sam pisao, u temi tenk M-84, neki zadaci su se obavljali u T11 i sa dva člana posade, tj. vozač i nišandžija bez k-dira. Dakle ne često, ali dešavalo se da nema potrebe za celokupnom posadom.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 594


« Reply #709 on: March 27, 2017, 07:52:32 pm »


Иако је летење опасније од вожења (или бар изгледа опасније на први поглед), ваздух намеће мања ограничења од земље где - има пута, нема пута, има моста, нема моста, меко, тврдо, суво или блатњаво, гази воду или рони. А непријатељ се у грмљу крије лакше него у ваздуху. Еци пеци пец, ти си мали зец, а ја командир тенка, еци пеци пец. Сходно, двочлана посада може возити тенк. Може и пуцати, али шта ако  баш тада зове к-дант бригаде на радио? Један вози, други пуца, ко се јавља на радио? Армата је пуна електронике, има и десетак камера за спреда и згуза. Потребан је врло сложен систем за обраду података и одлучивање да би такво возило као тенк могло ићи у борбену мисију без посаде. То није ни С3I, C4I, тo je С55I, па на квадрат.  Такав систем задуго неће постојати. Сем тога, електроника нема смелости, маште, тешко се прилагођава и уопште, "јадна је, чемерна и упадљиво глупа".
А и цела идеја ми баш вуче на Терминатора и Skynet.
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 333


« Reply #710 on: March 27, 2017, 09:24:52 pm »

Tačno tako. Besposadni tenk zahteva veštačku inteligenciju, ako se zaista želi njegova potpuna borbena upotreba. Tako nešto za sada nije na vidiku, pošto je stepen razvijenosti današnje mikroelektronike na nedovoljno visokom nivou. Možda ako se u nekoj budućnosti konačno proizvede superprovodnik koji radi na sobnoj temperaturi, to bi napravilo veliki (drastično veliki) napredak i u oblasti mikroelektronike.

Sa druge strane, tenk za svoje funkcionisanje zahteva puno "terenskog posla" kojeg mora čovek da obavi. Ne može sve da se automatizuje, a pojava i najmanjeg kvara-zastoja izbacuje tenk iz borbe. Zapravo, može besposadni tenk, kojeg će opsluživati neki roboti ili androidi, a to je sve za sada daleka naučna fantastika.
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 354« Reply #711 on: March 27, 2017, 10:15:28 pm »

Оно што је занимљиво, а везано за серијску производњу овог тенка, јесте да ће се смањити број посаде на два човека. Преостали простор ће искористити за складиштење  додатне муниције и опреме.И сада у постојећој верзији систем управљања је увезан на инерцијални навигациони систем и ГЛОНАС. Оно о чему се сада зна је да се тенком може  управљати са одређене удаљености , али се не прецизира у ком радијусу.

 BPL koje dejstvuju po bliskom istoku se kontrolisu iz klimatizovanih kontejnera u Nevadi. Mislim da ogranicenja tehnoloskog tipa tu nece biti, ali verovatno ce zbog logistike (ko ce izvlaciti ostecen tenk?) gledati da bespilotni tenkovi budu jako blizu svojih jedinica na zemlji.
Logged
Morskoprase
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 491« Reply #712 on: March 27, 2017, 10:28:35 pm »

Možda i nisam dovoljno upućen u ovu raspravu ali kad god pročitam određene postove imam dojam, da imamo/imaju neki nerealno visoka oćekivanja od besposadnih sistema. Pošto je već utvrđeno, da su letilice za upravljanje veštačkom inteligencijom (VI) manji problem-pa bi stoga VI bez većih problema ovladala stvari, ove bespilotne letilice još uvek sa udaljenog komandnog centra pilotiraju piloti. Barem veće, složenije i naoružane sisteme. Kada se povuće paralele sa Armatom, barem je moje mišljenje, neće tu biti VI nego samo daljinski upravljan tenk. Da, svi sistemi biće kontrolisani izvana, imat će mogućnost detekcije kvarova kao i uspostavljanje zaobilaznica uništenih, neoperativnih sistema te "data šering" u određenom radiusu. Te IFF i tako dalje... Ali sve to već postoji (ili sam ja toliko pametan-e da baš ), pitanje je samo cena. Iz svega toga proizlazi, da je ipak daljinski vođen tenk samo "kamikaze" varianta tenka. Ono što je veći izazov jest primena taktike protiv takvih sistema, pošto se ne zna, dali su u njima ljudi (sa svojim ponašanjem), kamikaze (ljudske) ili bezvozačke kutije. A za ovo poslednje, takva  rešenja mogu se aplicirati i na moderne tenkove sa autopunjačima-elektronika je dovoljno snažna za takvo nešto.
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 333


« Reply #713 on: March 27, 2017, 10:40:50 pm »

Ne može se porediti bespilotna letelica i posposadni tenk. Kumbor je dao dobro obrazloženje, pa ne bih da ponavljam. Na kopnu vrebaju mnogo veće opasnosti i širi spektar opasnosti, nego u vazduhu.


Što bi rekao drug Valter: "živi bili, pa vidjeli".
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 354« Reply #714 on: March 27, 2017, 10:52:41 pm »

JNA je imala (VS jos uvek ima) besposadni POLO sistem, sa time sto je lanser vezan zicom za vozilo.  pilot Salu na stranu, posada u teku ima svoje dobre strane, ali svakako i neke lose strane (panika). Trebace verovatno decenije da se to izbrusi do nivoa koji je potreban, ali nemojmo odbacivati to u startu, "to kod nas ne moze biti". Mnogi moderni sistemi su poceli tako, tesko i stidljivo, da bi danas bili nezamenljivi.
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 333


« Reply #715 on: March 27, 2017, 11:08:07 pm »

Ne odbacujem ništa, već kažem da je tako nešto za sada teško ostvarivo. Verovatno će biti izrađen i ispitivan prototip, ali prava borbena upotreba je sasvim drugi padež. Mnogo će vode još proteći, dok takav tenk ne bude bio u stanju da u potpunosti izvršava zadatke, kao što je to sada slučaj sa bespilotnim letelicama (mada ni one još uvek nisu u potpunosti borbeno operativne, mislim na one namenski konstruisane kao borbene).
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #716 on: March 28, 2017, 07:17:13 am »

Sa 10 kamera ispred i pozadi, nema puno razlike dali operater sedi u tenku ili u kontejneru. za bolji feedback ima več i u simulatorima korišten sistem za pomeranje sedišta/trasenje.

Jedini problem vidim oko logistike i održavanja/odklanjanje kvarova na tenku u akciji. Izraelci več koriste vozila za osmatranje granica sa VI koja sama prati put i traži najbolje varijante.
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 333


« Reply #717 on: March 28, 2017, 04:28:28 pm »

Božo, ako sa "VI" misliš na Veštačku Inteligenciju, toga još uvek nema. Veštačka inteligencija podrazumeva računar koji je svestan seben, praktično govoreći, veoma napredan sintetički ljudski mozak, kao što je to prikazano u filmu Terminator (sistem Skynet).

Proći će još dosta godina dok nauka i tehnologija budu u stanju da naprave tako nešto.
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #718 on: March 28, 2017, 05:36:16 pm »

Ok, loše upotrebio izraz VI  (Artificial intelligence AI). Trebao bi reči sposobnost analize terena i odabir najboljeg puta.
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 354« Reply #719 on: March 28, 2017, 10:41:28 pm »

Ok, loše upotrebio izraz VI  (Artificial intelligence AI). Trebao bi reči sposobnost analize terena i odabir najboljeg puta.

  Nisi lose upotrebio, u informatickom svetu svaki sistem ili softver koji upravlja autonomno bez pomoci ljudi se naziva AI, pa makar bio on samo program koji se u datim situacijama ponas onako kako je programiran. Jos uvek ne postoji AI koja je svesna svog postojanja kao sto smo to mi, ali vec odavno se koriste sistemi koji su kontrolisani od strane AI. Obicne igrice su sasvim dovoljan primer, autopilot, itd.
Logged
Pages:  1 ... 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 [48] 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 ... 65   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.041 seconds with 22 queries.