Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
Last Login:February 16, 2023, 08:29:39 pm
|
 |
« Reply #720 on: March 28, 2017, 11:31:58 pm » |
|
Hvala na dopuni.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #721 on: March 29, 2017, 08:33:57 am » |
|
Pukovnik u penziji, profesor na tehničkoj vojnoj akademiji u Zagrebu, a kasnije u Beogradu, Dragoljub Bojičić je napravio daljinsko upravljanje za sve tipove radara koji se (koji su se koristili) koriste na prostoru SFRJ, a i nekoliko vrsta ruskih, američkih i švedskih radara. Radare bez posada i daljinsko upravljanje preko web-a.
Posada može biti u radaru, može biti udaljena nekoliko stotina metara povezana sa kablom ili optikom, a može biti i udaljena dovoljno daleko da upravlja radarom. Preko interneta.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Na slici profesor Dragoljub Bojičić u razgovoru sa ambasadorom jedne prijateljske afričke zemlje.
PS
Ovaj ambasador se je raspitivao za remont 2200 tenkova T54 i T55. Poslao sam upit jednoj firmi u okruženju koja je radila remont ovih tenkova za JNA, Vojsku SRJ, a kasnije Vojsku Srbije, te sam dobio odgovor da nisu u mogućnosti da urade remont ovih tenkova.
Zato je druga firma odgovorila potvrdno na ovaj upit, te sada rade remont tih tenkova.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Moja malenkost sa profesorom.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
miodrag2
desetar
Last Login: Today at 08:29:39 am
|
 |
« Reply #722 on: March 29, 2017, 11:26:53 am » |
|
Pukovnik u penziji, profesor na tehničkoj vojnoj akademiji u Zagrebu, a kasnije u Beogradu, Dragoljub Bojičić je napravio daljinsko upravljanje za sve tipove radara koji se (koji su se koristili) koriste na prostoru SFRJ, a i nekoliko vrsta ruskih, američkih i švedskih radara. Radare bez posada i daljinsko upravljanje preko web-a.
Posada može biti u radaru, može biti udaljena nekoliko stotina metara povezana sa kablom ili optikom, a može biti i udaljena dovoljno daleko da upravlja radarom. Preko interneta.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Na slici profesor Dragoljub Bojičić u razgovoru sa ambasadorom jedne prijateljske afričke zemlje.
PS
Ovaj ambasador se je raspitivao za remont 2200 tenkova T54 i T55. Poslao sam upit jednoj firmi u okruženju koja je radila remont ovih tenkova za JNA, Vojsku SRJ, a kasnije Vojsku Srbije, te sam dobio odgovor da nisu u mogućnosti da urade remont ovih tenkova.
Zato je druga firma odgovorila potvrdno na ovaj upit, te sada rade remont tih tenkova.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Moja malenkost sa profesorom.
Pozdrav
Vlado
I sta onda? Po cemu se isto razlikuje od, recimo, sistema daljinskog upravljanja klimatizacije u odredjenoj zgradi? Ako izuzmemo zracenje radara, koje se opet resava odgovarajucom zastitom kablova kojima se prenose signali upravljanja? Sta je tu epohalno? Ne kazem da je bilo sta jednostavno, ali sta je on primenio sto se u svetu ne primenjuje vise od pedeset godina?
|
|
|
|
|
|
|
vathra
potporučnik
Last Login: Yesterday at 06:27:46 pm
|
 |
« Reply #723 on: March 29, 2017, 01:56:36 pm » |
|
Ovaj ambasador se je raspitivao za remont 2200 tenkova T54 i T55. Две хиљаде и двесто је сасвим озбиљна количина тенкова у данашње време. Рекао бих да су толико имали само у Либији, у остатку Африке можда заједно скупе толико. А Либијцима једино тренутно и треба та количина.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #724 on: March 29, 2017, 04:40:50 pm » |
|
Firma iz Srbije je odgovorila da nisu u mogućnosti da urade remont tenkova T55 i T54.
Nisam kasnije komunicirao sa poslovodstvom ove firme, a sa nekoliko njihovih radnika se čujem često.
Poslao sam upit drugoj firmi koja je prihvatila posao.
Međutim, nisam znao da je Tehnički remont Bratunac uradio remont određene količine tenkova T55 za OS BiH. Da sam to znao tada pitao bih njih.
Pozdrav Vlado
|
|
|
|
|
|
|
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
Last Login:December 06, 2024, 11:25:57 am
|
 |
« Reply #725 on: March 30, 2017, 05:55:13 am » |
|
I sta onda?
Po cemu se isto razlikuje od, recimo, sistema daljinskog upravljanja klimatizacije u odredjenoj zgradi? Ako izuzmemo zracenje radara, koje se opet resava odgovarajucom zastitom kablova kojima se prenose signali upravljanja?
Sta je tu epohalno?
Ne kazem da je bilo sta jednostavno, ali sta je on primenio sto se u svetu ne primenjuje vise od pedeset godina?
Jesi li se priupitao kada je taj profesor to napravio ?? A razlika, pa razlika je u sistemu zastite transvera podataka, i jos po nekoj "sitnici".
|
|
|
|
|
|
|
Perun
Počasni član foruma
poručnik fregate
Last Login: Today at 01:50:47 pm
|
 |
« Reply #726 on: March 30, 2017, 02:32:29 pm » |
|
malo van teme: koja je to africka zemlja? libijci su ih imali puno ali to je bilo prije rata
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #727 on: March 30, 2017, 02:56:33 pm » |
|
Ја помислио да се разгорела тема о најновијем руском тенку, кад оно ви дрвите о "петицама".
|
|
|
|
|
|
|
miodrag2
desetar
Last Login: Today at 08:29:39 am
|
 |
« Reply #728 on: March 30, 2017, 07:18:58 pm » |
|
I sta onda?
Po cemu se isto razlikuje od, recimo, sistema daljinskog upravljanja klimatizacije u odredjenoj zgradi? Ako izuzmemo zracenje radara, koje se opet resava odgovarajucom zastitom kablova kojima se prenose signali upravljanja?
Sta je tu epohalno?
Ne kazem da je bilo sta jednostavno, ali sta je on primenio sto se u svetu ne primenjuje vise od pedeset godina?
Jesi li se priupitao kada je taj profesor to napravio ?? A razlika, pa razlika je u sistemu zastite transvera podataka, i jos po nekoj "sitnici". Da ga nije napravio pre sedamdeset godina, u vreme nastajanja interneta?  Ma nemoj mi reci, a meni je palo na pamet da je neko resio da upravlja radarima preko interneta bez zastite podataka? Gospodin profesor nije uradio nista epohalno, sto nije radjeno jos pre pedeset godina. Da je to sto je uradio jednostavno uraditi, nije, ali je sve to bilo moguce uraditi i primeniti jos pre pedeset godina. A danas visestruko lakse nego tada. To sto je za nekog i grecov spoj cudo tehnike, to je njegov problem. Za mene, hvala bogu, nije.
|
|
|
|
|
|
|
Morskoprase
zastavnik I klase
Last Login:January 04, 2025, 04:43:17 pm
|
 |
« Reply #729 on: March 30, 2017, 07:31:15 pm » |
|
Malo kasno ali ipak... Da, sve vaše primedbe na moj post važe. Ali još jednom: Ćak i kod naoružanih bespilotnih letilica imate pilote, koji pilotiraju, odabiru i pogađaju ciljeve. Do danas (barem koliko je objavljeno u medijima) ništa od navedenog ne obavlja letilica sama. Iznimka je let pomoću autopilota (koji je ipak kao u pravom avionu, nadgledan pilotom). Zbog razloga, koje ste naveli, do pametnog autopilota daleki je put. Pogledajte samo kolike su muke sa autopilotima u automobilima, koji voze po cestama. Ide, ide pa dođe do nezgode. A na otvorenom terenu u sadejstvu sa pešadijom... malo morgen. Ne znam, vi mi kažite-napišite.
|
|
|
|
|
|
|
|