PALUBA
May 24, 2024, 02:43:05 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 [62] 63 64 65   Go Down
  Print  
Author Topic: Ruski tenk nove generacije - "Armata" - T-14  (Read 353217 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 104


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #915 on: April 25, 2023, 03:01:29 pm »

Armata je trenutno njabolji tenk danas a intervencija u ukrajini je vrlo složen poduhvat jer sa druge strane imate najrazvijenije NATO zemlje koju svoju logistiku pružaju godinama pripremanim ukrajincima.
Ček da ga prvo vidimo u protivtenkovskoj borbi protiv Čelendžera ili Leoparda, pa tek onda možemo izvući neki zaključak.
Po TT tablici verovatno da spada u bolje tenkove današnjice, ali to je samo mrtvo slovo na papiru sve dok se ne pokaže na bojnom polju.
A tu su i dečije bolesti, koliko god u miru konstruktori približili uslove koji vladaju u ratu, ipak to ne može biti isto sa živom posadom u tenku.
Za tenk T-72 se može reći da se pokazao u uslovima borbe urbane sredine (mada bilo koji tenk nije za urbanu borbu) u Siriji.Чему ће да служи тенк, ако не за употребу у реалном оружаном сукобу. А ако се употребљава у борби он може бити заробљен. Ако се неће користити како би се заштитиле савремен технологије, онда такав тенк ничему не слижи.

Ја ценим да Руси тенк нису до сада користили због проблема који су се показали код опитовања. Непоуздан тенк сигурно није за озбиљније ратовање. Друго, с обзиром да су сами надували причу око "Армате", заробљавање тенка би био пре свега пораз на моралном плану. Мање је ту проблем заштита технологије. 
Znao sam da ćeš upravo ti postovati ovakav komenar Smiley koji je logičan i racionalan, ali zbog čega Rusi onda ne forsiraju svoj sada trenutno najbolji glavni tenk a to je T-90, nego iz rezervi vade T-62/64 i T-55, kako je krenulo ne bi me čudilo da se pojave i T-34.
Sve ukupno, jako malo tenkova T-90 je do sada bilo prisutno na ukrajinskom ratištu. Ako T-90 i njegove modernizovane verzije čuvaju za ozbiljnije namere, recimo za odbranu same Rusije (pri tome ne mislim na DN i LNR), zašto bi onda gurali T-14 u borbu. Videćemo jako uskoro T-14, ali na vojnoj paradi 09 maja u Moskvi. Smiley

I naposletku izražavam skeptičnost da je T-14 u svim segmentima završen tenk. Da nije tako bilo bi puno video materijala poput ovog sa T-90Čak je i ovo čista propaganda, ovako se tenk nikada ne može upotrebljavati u borbi, da dejstvuje na cilj u letu, ali je demonstracija moći.

Pratićemo pa ćemo videti.
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 318


« Reply #916 on: April 25, 2023, 03:16:09 pm »

Slažem se sa predhodnicima.
DŽumba je pisao da su u ovom ratu tenkovski dueli rijetki. Tu se onda postavlja pitanje, kolika je u datim uslovima prednost T-14 u odnosu na (modernizovane) T-64/72/80/90? Slažem se i da je razlog upotrebe opitovanje, kako samog tenka, tako i službi za održavanje i provjera nedostataka u obuci posada.
Nebih isključio i reklamnu prirodu. Svijet se počeo naoružavati. Rusija bi u doglednoj budućnostti mogla da ponudi T-14 i za izvoz. Rat je skup i pare su potrebne. Onaj ko je spreman da uprkos prijetnjama SAD kupuje rusko oružje, sigurno neće ratovati protiv Rusije.

Što se tiče Leoparda 2 i Čelendžera, kolika je mogućnost da se na stotinama kilometara dugom frontu sretnu ti tenkovi? Uzimajući u obzir mali broji i Leoparda/Čelendžera i T-14.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #917 on: April 25, 2023, 03:55:33 pm »

Po vestima koje smo čitali i na a forumu, T-14 je prve "borbene" primene imao još u Siriji. Na neka od postavljenih pitanja iznad , odgovori se i ovde kriju:

Tajni rat "Armata". Zašto se tenk T-14 pojavio u borbenim dejstvima u Siriji


22. aprila 2020
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 104


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #918 on: April 25, 2023, 04:13:46 pm »

Po vestima koje smo čitali i na a forumu, T-14 je prve "borbene" primene imao još u Siriji. Na neka od postavljenih pitanja iznad , odgovori se i ovde kriju:

Tajni rat "Armata". Zašto se tenk T-14 pojavio u borbenim dejstvima u Siriji


22. aprila 2020
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

I ne postoji ni jedan jedini smimak ili bolja fotografija, već su postavili ovaj amaterski fotošop. Ne verujem u to, ali neka bude da grešim.

Prevod teksta sa Google prevodiocem

Tajnost je u redu

Izjava ministra industrije i trgovine Denisa Manturova da je tenk T-14 Armata prebačen na testiranje u Siriju šokirala je sve ljubitelje domaće oklopne tehnike. Od ovog tenka, prvi put prikazanog na Paradi pobede 2015. godine, očekivalo se nešto prelomno svih ovih godina, ali iz raznih razloga tenk dugo nije napuštao Rusiju. Bilo je dovoljno razloga za ovo, da budem potpuno iskren. Prvo, tajnost. Niko ništa slično nije radio u inostranstvu sa oklopnim vozilima, pa bi svako „svetlo“ vozila u realnim borbenim dejstvima moglo da stvori nezdravu pompu oko projekta Armata. Drugo, sigurnost. U 9 od 10 slučajeva borbene upotrebe tenkova T-90 u Siriji, sve je išlo po planu.

Kasnije su ova vozila završila u rukama militanata, a za sada nije poznata sudbina tenkova T-90 koje je zarobio neprijatelj. Ovakav kvar sa tenkovima T-14 nije se mogao dozvoliti, pa delom i zbog toga ni Ministarstvo odbrane ni bilo ko drugi nije izvestio o prebacivanju jedinstvene opreme u Siriju. Sve u vezi sa perspektivnim ratnim mašinama je pod velom tajne. Borbeno vozilo za podršku tenkova (BMPT „Terminator“), dronovi Orion, lovci Su-57, najnovije krstareće rakete – svet je za testove ovog oružja saznao tek šest meseci ili godinu dana kasnije, kada je i sam ministar odbrane Sergej Šojgu smatrao da je to neophodno. da se govori o borbenoj upotrebi ove tehnologije u Siriji.

Što se tiče tenka T-14 u Siriji, ista strategija je funkcionisala. Zvuči što je moguće kraće i informativnije: zašto provoditi beskrajna testiranja na terenu kada možete par puta baciti opremu u bitku. I ovde bih želeo da prigovorim poštenim primedbama teoretičara zavere da je nemoguće ponovo stvoriti sve uslove pravog rata na poligonu. Svi proizvođači oružja – i kod nas i u inostranstvu – imaju tendenciju da razmišljaju mnogo bolje o svojim proizvodima nego što jesu. U tom smislu, bitka je neka vrsta testa preživljavanja. Može - dobro. Ako ne može, razgovaraćemo.

Međutim, sam tenk T-14 niko nije video u Siriji. Upravo tako je bilo i sa tenkom T-90, koji je, suprotno očekivanjima, iznenada dovezen u zemlju na konju „Sirijskim ekspresom“ u količini od nekoliko desetina jedinica odjednom. Istina, razlika između tajnih testova T-14 u Siriji i T-90 je u tome što je aktivnost neprijateljstava tu i tamo, pre nekoliko godina, potpuno drugačija. Ako je T-90 radio u sastavu „vatrogasnih jedinica“ koje su bacane u najopasnije sektore fronta, onda je tenk T-14 oruđe za precizne operacije, tačne i prikrivene udarce, i zato je da niko ne govori o uspehu ili neuspehu, vojsci, niti proizvodnom pogonu.

U jednom od prethodnih materijala pisali smo o tome za šta su zaista sposobni ruski tenkovi i perspektivna vozila koja su već stavljena u upotrebu.
Izvori Lajfa u odbrambenoj industriji napominju da je UVZ tokom sirijske kampanje izvršio najmanje 150 tehnoloških izmena postojećih i perspektivnih tenkova. Sva rešenja su, kako objašnjavaju izvori, napravljena ili u remontnim pogonima u Siriji od strane lokalnih stručnjaka, ili su izvedena uz pomoć ruskih inženjera. „Armata“ u tom smislu nije bila izuzetak: u serijskom vozilu, optičko-lokacijski kompleks, osetljivost sistema za detekciju nadolazećeg projektila i motor se mogu promeniti. Eksperti nisu otkrili detalje, napominjući samo da „svaki rat unosi prilagođavanja u dizajn i motor se pre svega završava“.

Vreme još nije došlo

Inženjer Andrej Kirilenko, koji je radio na stvaranju tenka T-72 Ural, primetio je da u ovom pristupu nema ništa iznenađujuće - nešto slično se dešava sa bilo kojom tehnologijom koja obećava.

Treba napomenuti da je pun ciklus testiranja u Rusiji porodice oklopnih vozila Armata, koji uključuje ne samo tenk, već i teško borbeno vozilo pešadije, već prošao. Prva pilotska grupa je ušla u trupe - neke od mašina su poslate da služe u Zapadnom vojnom okrugu, a neke - u Južnom vojnom okrugu. Međutim, tu se priča sa neposrednim uspesima tenkova Armata završava. Činjenica je da je automobil rođen prerano, a za njega nema ni bojnog polja ni konkurenata.

Previše skupo?

Obećavajući razvoji ne mogu biti jeftini. T-14 „Armata” nije trebalo da bude izuzetak, ali su prve računice pokazale da neće sve biti kako obično biva. Pre nekoliko godina, brojni mediji su ukazali na verovatnu cenu jednog tenka u masovnoj proizvodnji - 250 miliona rubalja. S jedne strane, to je veoma skupo, ali s druge strane, cena običnog tenka T-90 sa modifikovanom elektronikom i modifikovanim naoružanjem je 220 miliona rubalja. 30 miliona za obećavajući dizajn nije tako skupo.

Međutim, vojska neće kupovati nova vozila u komercijalnim količinama u narednih pet godina iz nekoliko razloga. Glavni razlog je što nema smisla naglo menjati sve tenkove T-72B3 i T-90 koji se nalaze u ruskoj vojsci. Zašto? Jer u ovom trenutku na planeti Zemlji ne postoji neprijatelj protiv kojeg je potrebna upotreba takve visokotehnološke opreme. Ovde se, naravno, može prisetiti priča o raketama Kalibar, helikopterima Mi-28N i Ka-52, koji su takođe visokotehnološko oružje, ali se u Siriji redovno koriste.

Međutim, uz pomoć ove tehnike, prihodi ruskog budžeta se popunjavaju. Do 2024. godine, zahvaljujući izvozu vojne opreme, Rusija može povećati prihod od trgovine oružjem na 20 milijardi dolara. „Armata“ neće doneti novac ruskoj odbrambenoj industriji u dogledno vreme. Prosto zato što se na tehnologiji stvaranja napredne tehnologije toliko dugo radilo da to može da plati samo veliki državni odbrambeni nalog, koji još ne postoji.
Nezavisni vojni ekspert Aleksej Hlopotov, jedan od vodećih ruskih stručnjaka za domaća oklopna vozila, objasnio je da u Rusiji zapravo nema potrebe za takvim vozilima kao što je T-14.
Nema ni stranih konkurenata sa kojima „Armata” može da parira pod relativno ravnopravnim uslovima. Fundamentalno nove mašine nisu stvorili (iako su obećavali) Nemci, Francuzi i Amerikanci. Niko od stranih konkurenata „Armate“ ne može se smatrati tenkovima nove generacije, a neki (na primer, M1 „Abrams“) su potpuno ugroženi. To sugeriše da će još tri godine – i sa opštom dinamikom vojnih sukoba i svih pet godina – „Armata” biti u vegetativnom stanju, negde između proizvodne linije i vojske. Ovo vozilo će biti prodato u izvoz tek deset godina kasnije, što znači da se razvoj novog tenka neće uskoro isplatiti.

Izvor


* T14 u Siriji.jpg (645.39 KB, 1388x846 - viewed 2 times.)
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #919 on: April 25, 2023, 04:21:35 pm »

Nema...strogo.pov.  Wink , još tada napravili spisak mobilnih telefona dozvoljenih za upotrebu vojnicima.Novine kao i bilo koje druge, za ilustraciju obično postave.....
Ipak treba pročitati napisano.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #920 on: April 25, 2023, 04:28:26 pm »

Jedna sugestija...tamo gde google translate prevodi tenk sa ruskog kao " rezervoar" ...i mnoge druge fraze i reči, ne uzimajte za bukvalno.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 104


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #921 on: April 25, 2023, 04:34:16 pm »

Popravljeno i pre tvoje intervencije. Wink Svakako hvala.

I dalje ne verujem da se Rusi ne bi pohvalili bar sa nekoliko snimaka gde se T-14 pokazao u dobrom svetlu.
Videćemo da li će ga biti uskoro na ukrajinskom ratištu.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #922 on: April 25, 2023, 04:48:30 pm »

Ukrajina je samo novi poligon ispitivanja novog naoružanja( kao i Sirija,... ) ujedno likvidacija zastarelog jer je jeftinije (kao što znamo). Ko će , i da li će objaviti snimke po potrebi ...Mislim da ih publika ovog tipa  jednostavno ne zanima ( obe strane)
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 318


« Reply #923 on: April 25, 2023, 05:43:45 pm »


Nema ni stranih konkurenata sa kojima „Armata” može da parira pod relativno ravnopravnim uslovima. Fundamentalno nove mašine nisu stvorili (iako su obećavali) Nemci, Francuzi i Amerikanci.

Konkirent se ipak pojavio: https://en.wikipedia.org/wiki/Panther_KF51
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 107


« Reply #924 on: April 25, 2023, 06:20:16 pm »

Dok taj konkurent ne uđe u serijsku proizvodnju proći će godine.
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 471

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #925 on: April 25, 2023, 08:11:21 pm »

Rusi tenkove prave u kontinuitetu dugi niz godina, ja verujem u njihov kvalitet pa nemam nikakvi sumnji da je Armata pouzdan tenk.
Trudili su se i uglavnom uspevali da za svoje potrebe uvek imaju tenkove koji su ispred konkurencije.
Za izvoz su išli sa mnje naprednom tehnologijom (osiromašene verzije) kako ih drugi ne bi kopirali.
Predpostavljam da i naš ,,beli orao,, nema sistem za ispaljivanje granata iako ga osnovni tenk T-72B ima.

Ono što je novo i napravljeno za svoju kuću puno se ne publikuje već se protivnicima samo da do znanja da postoji.
Reklamni snimci se prave za ono što nameravate da prodate stranom tržištu.
Možda i ova verzija armate bude više reklamirana u vidu osiromašene verzije ili kad rusi budu imali gotovu poboljšanu varijantu.
Na sceni je prljavi hladni rat pa su Rusi verovatno malo zakočili sa publikovanjem informacija.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #926 on: April 25, 2023, 09:15:31 pm »

Quote
Znao sam da ćeš upravo ti postovati ovakav komenar Smiley koji je logičan i racionalan, ali zbog čega Rusi onda ne forsiraju svoj sada trenutno najbolji glavni tenk a to je T-90, nego iz rezervi vade T-62/64 i T-55, kako je krenulo ne bi me čudilo da se pojave i T-34.

Читава се теорија развила око наводне употребе тенкова Т-55 и Т-62 са руске стране. Ја ни на једном снимку до сада нисам видео употребу тих тенкова у борби у Украјини. Снимци који су се најчешће појављивали у јавности су они где се ти тенкови превозе железницом. Можда их користе, али свакако не у првој борбеној линији.

А Т-90 се користи, можда не баш претерано масовно, али ипак довољној да буде примећен и сниман. како се показао? То најбоље знају Руси.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 104


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #927 on: April 27, 2023, 10:00:09 am »

Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 104


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #928 on: April 27, 2023, 11:42:40 am »

Novi ruski borbeni tenk T-14 Armata debitovao u Ukrajini – RIA

25.04.2023.

Rusija je počela da koristi svoje nove borbene tenkove T-14 Armata za vatru na ukrajinske položaje, „ali oni još nisu učestvovali u direktnim jurišnim operacijama“, izvestila je u utorak državna novinska agencija RIA, citirajući izvor blizak materija.

RIA je saopštila da su tenkovi opremljeni dodatnom zaštitom na bokovima i da su posade prošle „borbenu koordinaciju“ na poligonima u Ukrajini.
Tenk T-14 ima kupolu bez posade, sa posadom koja daljinski kontroliše naoružanje iz „izolovane oklopne kapsule smeštene u prednjem delu trupa“.
Tenkovi imaju maksimalnu brzinu na autoputu od 80 kilometara (50 milja) na sat, javila je RIA.

Britanska vojna obaveštajna služba je u januaru izvestila da ruske snage u Ukrajini oklevaju da prihvate prvu tranšu tenkova zbog njihovog "lošeg stanja".
Takođe se navodi da bi svako raspoređivanje T-14 verovatno predstavljalo „odluku visokog rizika“ za Rusiju, i donetu prvenstveno u propagandne svrhe.
„Proizvodnja je verovatno samo na desetine, dok je malo verovatno da će komandanti verovati vozilu u borbi“, saopštila je britanska vojska.

„Jedanaest godina u razvoju, program je bio praćen kašnjenjima, smanjenjem planirane veličine voznog parka i izveštajima o problemima u proizvodnji.“

Kremlj je naručio proizvodnju 2.300 tenkova – prvi put predstavljenih 2015. – do 2020. godine, ali je to kasnije produženo do 2025. godine, prema izveštajima ruskih medija.
Novinska agencija Interfaks izvestila je u decembru 2021. da je državni konglomerat Rostec započeo proizvodnju oko 40 tenkova, sa očekivanom isporukom posle 2023. godine.

Izvor: Rojters

Navodno je T-14 peimećen još 08.10.22 u LNR, mada to je baš nepotvrđeno, iz video priloga ispod na 02:48Iz ukrajinskog izvora se navodi da su posade T-14 bile na obuci od kraja decembra u ruskoj vojnoj bazi u ukrajinskom regionu Donbas.

Baš iz ovih razloga, mislim na zarobljavanje zadnje modernizacije T-90 pod oznakom T-90M, čiju tehnologiju sada ima i Zapad, tj. NATO pakt, sam u jednom temi postavio pitanje da li postoje tenkovi sa sistemom za samouništavanje, gde je Bandži negde isčeprkao da postoji takav sistem mislim na kineskom tenku. Tada sam postavio takvo pitanje upravo misleći baš na T-14 koji bi bio poslat na ukrajinsko ratište.
Mislim da Rusi neće ni dovoditi T-14 u takvu situaciju da bude zarobljen.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #929 on: April 27, 2023, 12:07:06 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* IMG_20230427_130218_862.jpg (116.91 KB, 1200x675 - viewed 3 times.)
Logged
Pages:  1 ... 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 [62] 63 64 65   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.063 seconds with 22 queries.