Novi ruski borbeni tenk T-14 Armata debitovao u Ukrajini – RIA25.04.2023.
Rusija je počela da koristi svoje nove borbene tenkove T-14 Armata za vatru na ukrajinske položaje, „ali oni još nisu učestvovali u direktnim jurišnim operacijama“, izvestila je u utorak državna novinska agencija RIA, citirajući izvor blizak materija.RIA je saopštila da su tenkovi opremljeni dodatnom zaštitom na bokovima i da su posade prošle „borbenu koordinaciju“ na poligonima u Ukrajini.
Tenk T-14 ima kupolu bez posade, sa posadom koja daljinski kontroliše naoružanje iz „izolovane oklopne kapsule smeštene u prednjem delu trupa“.
Tenkovi imaju maksimalnu brzinu na autoputu od 80 kilometara (50 milja) na sat, javila je RIA.
Britanska vojna obaveštajna služba je u januaru izvestila da ruske snage u Ukrajini oklevaju da prihvate prvu tranšu tenkova zbog njihovog "lošeg stanja".
Takođe se navodi da bi svako raspoređivanje T-14 verovatno predstavljalo „odluku visokog rizika“ za Rusiju, i donetu prvenstveno u propagandne svrhe.
„Proizvodnja je verovatno samo na desetine, dok je malo verovatno da će komandanti verovati vozilu u borbi“, saopštila je britanska vojska.
„Jedanaest godina u razvoju, program je bio praćen kašnjenjima, smanjenjem planirane veličine voznog parka i izveštajima o problemima u proizvodnji.“
Kremlj je naručio proizvodnju 2.300 tenkova – prvi put predstavljenih 2015. – do 2020. godine, ali je to kasnije produženo do 2025. godine, prema izveštajima ruskih medija.
Novinska agencija Interfaks izvestila je u decembru 2021. da je državni konglomerat Rostec započeo proizvodnju oko 40 tenkova, sa očekivanom isporukom posle 2023. godine.
Izvor:
RojtersNavodno je T-14 peimećen još 08.10.22 u LNR, mada to je baš nepotvrđeno, iz video priloga ispod na 02:48
Iz
ukrajinskog izvora se navodi da su posade T-14 bile na obuci od kraja decembra u ruskoj vojnoj bazi u ukrajinskom regionu Donbas.
Baš iz ovih razloga, mislim na zarobljavanje zadnje modernizacije T-90 pod oznakom T-90M, čiju tehnologiju sada ima i Zapad, tj. NATO pakt, sam u jednom temi postavio pitanje da li postoje tenkovi sa sistemom za samouništavanje, gde je Bandži negde isčeprkao da postoji takav sistem mislim na kineskom tenku. Tada sam postavio takvo pitanje upravo misleći baš na T-14 koji bi bio poslat na ukrajinsko ratište.
Mislim da Rusi neće ni dovoditi T-14 u takvu situaciju da bude zarobljen.