PALUBA
December 09, 2023, 01:59:09 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji foruma

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 [65]   Go Down
  Print  
Author Topic: Ruski tenk nove generacije - "Armata" - T-14  (Read 323246 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 14 213


« Reply #960 on: July 21, 2023, 09:15:15 pm »

Ne samo naslov, nego ni članak. Kada vidim bombastičan naslov, najčešće prođem dalje da mi se ne smuči.
Logged
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 792


« Reply #961 on: July 22, 2023, 02:01:08 am »
   Nije samo novinar kriv. Članak je nastao iz verovatno komitpropovskih razloga. Godinu dana se ratuje a Rusi nikako da uvedu svog aduta u arenu. Zna se i zašto. Nije nešto u redu sa čedom Ruske oklopne industrije. Obiman projekat sa puno inovacija je trebalo za kratko vreme ukomponovati da radi besprekorno, a to nije uvek moguće. E pa zato se neko setio da na ovaj način podseti da Armata ipak postoji samo što se još uvek ispituje i doteruje. Najbolje da automatska transmisija otkaže u sred bitke kao onomad na premijeri povodom Dana Pobede! Kad bude sve provereno ona će se pojaviti a do tad su i stari tenkovi sasvim, sasvim dovoljni. Na Ukrajinskom frontu nisu još ni sve varijante T-72 imale svoju premijeru a vi bi da ubace Armatu u vatru. Kad se pokaže naša 84-ka doći će red i na Armatu.


Logged
lEO - ZD
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 063« Reply #962 on: July 22, 2023, 11:43:42 am »

Ne bi mi Smiley nego novinar/urednik je to napisao u naslovu, a onda se samdoametralnosuprotio i zeksti, nit je T14 više u zoni borbi niti je bilo predviđeno da se konfrontira.
Ma to što pišete svi vi ovdje je i logično i razumno, a i razumljivo je da i puno manje složeni sustavi traže duge i opsežne pripreme i provjere.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 14 213


« Reply #963 on: July 22, 2023, 11:46:47 am »

Ma to što pišete svi vi ovdje je i logično i razumno, a i razumljivo je da i puno manje složeni sustavi traže duge i opsežne pripreme i provjere.

Na žalost, malo koga od nas iko pita išta... Sad
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 189


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #964 on: August 04, 2023, 06:08:33 pm »

Ovako neki prikazuju moguću atopunjač topa na T-14, ali u kalibru 152 mm

https://www.youtube.com/shorts/pnwVTXA2Uic


Prikaz, zašto se T-14 smatra najboljim tenkom današnjice


Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 063


« Reply #965 on: August 05, 2023, 07:24:08 pm »

Quote
Prikaz, zašto se T-14 smatra najboljim tenkom današnjice

Да ли је најбољи то апсолутно не знамо. Уосталом, лепо се каже:"Свако Циго свога коња хвали".
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 337


« Reply #966 on: August 06, 2023, 08:13:39 am »Горњи видео је углавном рекламни, са мало реалних тумачења.
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 566« Reply #967 on: December 03, 2023, 06:09:05 pm »

Analiza flote T-14 Armata: Procena snage moderne oklopne tehnologije u Rusiji

Tenk T-14 Armata, sledeća generacija ruskih glavnih borbenih tenkova, predmet je velikog interesovanja i spekulacija od svog javnog debija na moskovskom pobedničkom vojnom zdanju 2015. godine. Kao prvi potpuno novi ruski tenk posle Sovjetskog Saveza, Armata se ističe naprednim karakteristikama, uključujući nevođenu kupolu, sofisticirane oklopne sisteme i integrisanu borbenu platformu koja potencijalno može da revolucionizuje oklopno ratovanje.

Međutim, tačan broj T-14 Armata koji je Rusija proizvela i rasporedila ostaje donekle obavijen tajnom. Zvanični podaci i informacije o proizvodnji se povremeno objavljuju, često dovodeći do nesklada između prijavljenih brojeva i stvarne operativne snage.

Na osnovu informacija dostupnih do mog poslednjeg istraživačkog preseka u ranoj 2023. godini, javno dostupni izvori govore o relativno malom broju T-14 Armata u ruskoj artiljerijskoj opsadi, sa procenama koje se obično kreću od nekoliko desetina do oko stotinu jedinica. Proizvodnja je, navodno, bila sporija od početnih očekivanja, pri čemu su ekonomska ograničenja, tehnički izazovi i promena vojnih prioriteta uticali na uvođenje flote Armata.

T-14 Armata nije samo tenk; on je simbol ruskih napora u modernizaciji vojske. Međutim, visoka cena tenka i ekonomska situacija u Rusiji doveli su do smanjenja planova proizvodnje. Rusko Ministarstvo odbrane je prvobitno objavilo ambiciozne ciljeve nabavke, ali su oni u narednim godinama revidirani naniže.

Važno je razumeti da se T-14 Armata još uvek smatra u početnoj fazi svoje implementacije, pri čemu ruska vojska sprovodi detaljna ispitivanja i evaluacije kako bi usavršila platformu pre nego što se odluči za masovnu proizvodnju. Ova faza je kritična kako bi se identifikovali eventualni dizajnerski ili proizvodni problemi koji mogu da ugroze tenkovske performanse na bojištu.

Za one koji žele da saznaju više o T-14 Armati i njenoj prisutnosti u ruskoj vojsci, ovde su neki ključni pojmovi i njihova definicija:

– Glavni borbenu tenk (GBT): Vrsta oklopnog borbenog vozila dizajnirana za frontovski sukob, kombinuje snažno naoružanje i jak oklop sa dobrom pokretljivošću na bojištu.
– Nevođena kupola: Kupola bez ljudske posade, koja se upravlja daljinski ili putem automatizovanih sistema, što može unaprediti preživljavanje posade i smanjiti profil tenka.
– Integrisana borbena platforma: Sistem koji omogućava različitim vozilima da dele informacije i resurse, poboljšavajući koordinaciju i efikasnost na bojištu.

Iako zvanični izvori poput Ruskog Ministarstva odbrane (mod.gov.ru) pružaju određene informacije, većina informacija o T-14 Armati dolazi od analitičara odbrane i međunarodnih posmatrača koji detaljno proučavaju satelitske snimke, dokumente o nabavci i druge javno dostupne podatke kako bi procenili proizvodnju i raspored tenka.

FAQ - Često postavljana pitanja:

P1: Šta čini T-14 Armata drugačijom u odnosu na prethodne ruske tenkove?

O1: T-14 Armata ima nekoliko inovativnih dizajnerskih elemenata, uključujući nevođenu kupolu, napredni kompozitni oklop, novi 125mm glatkocevni top i potpuno digitalizovan sistem kontrole, što ga izdvaja od ranijih ruskih modela tenkova.

P2: Da li je T-14 Armata prošao testiranje u borbenim uslovima?

O2: Do rane 2023. godine nema potvrđenih izveštaja o korišćenju T-14 Armate u borbama. Tenk se još uvek testira i evaluira od strane ruske vojske.

P3: Zašto je proizvodnja T-14 Armate sporija od očekivane?

O3: Sporija proizvodnja može biti rezultat kombinacije faktora, uključujući tehničke izazove, finansijska ograničenja i prioritetizaciju nadogradnje postojeće opreme u odnosu na uvođenje novih platformi.

P4: Da li je T-14 Armata izvozna roba ili je rezervisana samo za rusku vojsku?

O4: Iako Rusija iskazuje interes za izvoz T-14 Armate, fokus je na domaćoj implementaciji. Potencijalni izvoz može se dogoditi jednom kada tenk bude u potpunosti operativan u okviru ruske vojske i kada proizvodne mogućnosti to dozvole.

P5: Kako se T-14 Armata upoređuje sa zapadnim glavnim borbenim tenkovima?

O5: Na papiru, T-14 Armata može da se takmiči sa zapadnim GBT-ovima, s obzirom na njene napredne tehnologije i naoružanje. Međutim, bez borbenog iskustva ili širokog rasporeda, teško je izneti definitive poređenje.


Izvor
Logged
Pages:  1 ... 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 [65]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 22 queries.