Bilo je i u savremenim ratovima slučaja otkidanja kupole MBT pogotkom projektila, ali verovatno ne manje 152mm. Rus M. Barjatinski je govorio o slučaju kada je tako uništena čak i Merkava. Da li je tome verovati, ne znam, nisam video, ali Rusi već imaju gotov tenkovski top 152mm, za razliku od Zapada, gde je opitovan top 140mm, ali je istraživanje, mislim, prekinuto i pre no što su naučnici završili posao. "Neue 140mm kanon fuer kampfpanzern". Pisano je o tome i na Palubi, mislim.
Ovo s Merkavom, da nije možda iz 1982., u borbi protiv T-72, koja se nikad nije dogodila?
(Koliko sam slušao o tom imaginarnom duelu, s time da obje strane imaju, ali ono baš 180 stupnjeva, suprotne rezultate...)
Inače, po mojem skromnom mišljenju, cilj je probiti oklop, a ne otkinuti kupolu. I još jednom, zakon akcije/reakcije nam govori da je sila djelovanja na cilju jednaka (tj. umanjena za sve gubitke putem) sili ispaljenja. Naravno, ulogu igra i visina kupole, zbog momenta, ali ne vjerujem da današnji zapadni tenkovi imaju kupole toliko laganije od npr. T-14 da im projektil kojeg ispali (perspektivni) 152 mm top (a da T-14 kupola ostane na mjestu!) skine kupolu s ležišta.