PALUBA
July 14, 2024, 08:39:33 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 [61] 62 63 64 65 66   Go Down
  Print  
Author Topic: Ruski tenk nove generacije - "Armata" - T-14  (Read 364027 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #900 on: October 07, 2022, 08:05:44 pm »

Сам снимак не сведочи да је ово на фронту или на неком полигону.
Logged
KPoV
desetar
*
Offline Offline

Posts: 139


« Reply #901 on: October 08, 2022, 02:43:10 pm »

Na poligonu je.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 535


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #902 on: October 08, 2022, 07:41:38 pm »

Ipak, nije Armata još uvek završen tenk.
Ne videsmo ni jedan snimak dejstva iz topa tenka... ili je to meni promaklo.
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 873


« Reply #903 on: October 09, 2022, 12:08:51 am »

 


   Prethodni snimci T-14 su sa poligona u Tatarstanu ne zna se od kad. Postoji video na Ribar kanalu iz kog su ove fotografije gde je navedeno mesto ispitivanja Armate. Inače, ovde imamo snimak opaljenja topa u hvatač projektila ( vrsta bunkera koji služi za ispitivanje artiljerijskog oruđa). U pitanju je top 125mm  2A-82-1M.  Kažu da će konačna verzija Armate imati top 155 mm ali ga do sad nisu prikazivali čak ni na paradi.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 632


« Reply #904 on: October 09, 2022, 01:16:58 pm »

Ipak, nije Armata još uvek završen tenk.
Ne videsmo ni jedan snimak dejstva iz topa tenka... ili je to meni promaklo.

Постоје клипови артиљеријских испитивања Армате, нешто ми се чини чак и на овом Форуму. Топ за Армату се разликује по лежишту метка. Омогућено је коришћење пројектила са дужим језгром, што омогућава већу пробојност.

@micha: Топ 152 (152,4)мм је испитан на опитном примерку Т-80 пре више од 30 година. Резултати су били одлични. Мана је смањен борбени комплет. Удар пројектила 152мм гарантовано скида куполу сваког тенка.
« Last Edit: October 09, 2022, 01:22:17 pm by kumbor » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 252« Reply #905 on: January 26, 2023, 09:56:07 am »

Rusija šalje svoje najsavremenije tenkove T-14 Armata na ukrajinski front

Iz britanskog Ministarstva odbrane stigao je novi izveštaj u kojem se navodi da će Rusija poslati u Ukrajinu svoje najsavremenije tenkove T-14 Armata, ali ističu da komandanti nisu oduševljeni takvom odlukom.

„Poslednjih meseci raspoređene ruske snage oklevaju da prihvate prvu tranšu T-14 koja im je dodeljena jer su vozila bila u veoma lošem stanju. Nije jasno koji delovi vozila su izazvali ovu reakciju, ali u protekle tri godine, ruski zvaničnici su javno opisali probleme sa motorom T-14 i sistemima za termografsko snimanje“, navodi se u izveštaju, prenosi portal Klix.

„Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je 2021. godine opisao planiranu proizvodnju za 2022. kao „eksperimentalno-industrijsku“ seriju. Stoga je malo verovatno da će bilo koji raspoređeni tenkovi T-14 ispunjavati uobičajene standarde koje nova oprema mora da ispuni da bi se smatrala operativnom, “ dodaje se u izveštaju.

T-14 ima potpuno digitalne sisteme, kupolu bez posade, dok je sama posada tenkova zaštićena u izolovanoj oklopnoj kapsuli. Opremljen je topom kalibra 125 mm i protivoklopnim projektilima, kao i modularnim i aktivnim sistemima zaštite koji ga štite. Vojni potencijal T-14 je takođe pod znakom pitanja, s obzirom na ulogu modernog protivtenkovskog naoružanja kao što su TOV rakete američke proizvodnje.

Tenk je imao problema sa motorom i termovizijskom kamerom, za koje proizvođači tvrde da su otklonjeni 2020. godine. Jedan od tenkova se pokvario tokom parade za Dan pobede 2015. Međutim, kako prenose ruski mediji, tenk je testiran u Siriji.

Blumberg je 2018. objavio da T-14 ima izuzetno visoku cenu, što onemogućava masovnu proizvodnju. Pored visoke cene proizvodnje, visoki su i troškovi održavanja.


Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 252« Reply #906 on: February 28, 2023, 09:27:08 pm »

T-14 "Armata": karakteristike performansi i mogućnosti tenka

MOSKVA, 27. februar - RIA Novosti. Tenk T-14 "Armata" je najnoviji razvoj u oblasti tenkogradnje u Rusiji, koji koristi najnaprednije tehnologije i moćno naoružanje. Tehničke i borbene karakteristike novog glavnog borbenog tenka (GBT), koliko je T-14 proizvedeno i ušlo u upotrebu, poređenje „Armate” sa vojnom tehnikom NATO-a – u materijalu RIA Novosti.

Tenk T-14 Armata

T-14 je budući glavni borbeni tenk (GBT) ruske armije, koji je nastao da bi se u velikom broju puta zamenio postojeći i modernizovani T-72 i T-90. Rad na tenku je počeo 2010. godine, projekat T-95 je uzet kao osnova, a konstruktori su dobili zadatak da kreiraju fundamentalno novi tenk sledeće generacije.

T-14 je nastao na bazi univerzalne guseničarske platforme Armata i prvi put se pojavio u široj javnosti tokom Parade pobede 2015. godine. Ovaj tenk nema stranih analoga, a sve komponente su domaće, glavna razlika između vozila i svih postojećih trenutno je kupola, ceo pogled je poveren senzorima i kamerama. Posada koju čine komandir, nišandžija i vozač smeštena je u borbenom odeljenju, velika i udobna za boravak, opremljena je monitorima, a upravljanje vatrom se vrši pomoću tableta i upravljačke table.

Kakav je osećaj voziti Armatu?

"Vozio sam T-72 i T-90, ali se osećaj tenka potpuno izgubio u T-14. To je kao da ste na svemirskom brodu okružen monitorima koji prikazuju sve informacije sa senzora", kaže inženjer konstruktora razvojne grupe T-14 kompanija „Uralvagonzavod” Denis Mjakenski.

Ovo je prvi tenk stvoren za zadatke mrežnocentričnih ratova: vozilo se ne bori samostalno, već kao deo grupe čiji su članovi u stalnoj interakciji jedni sa drugima i kontrolišu se kroz jedinstven sistem. Takva grupa može uključivati samohodne topove, helikoptere, tenkove T-90, teška borbena vozila pešadije, a glavni zadaci T-14 su izviđanje, korekcija vatre i određivanje ciljeva.

Koliko je u službi u Rusiji

Isporuka tenkova nove generacije u naoružanje ruske vojske odvijaće se po etapama i po isteku radnog veka vozila prethodne generacije. Saopšteno je da će Uralvagonzavod 2021. godine isporučiti vojnicima 20 tenkova T-14.

Gde se pravi glavni borbeni tenk?

GBT su razvili Uralski dizajnerski biro za transportno inženjerstvo i korporacija Uralvagonzavod, koja se nalazi u gradu Nižnji Tagil. Prilikom stvaranja tenka uzeta su u obzir najbolja dostignuća SSSR-a i Rusije u oblasti izgradnje tenkova.

Konstrukcija i opis

Pored činjenice da je T-14 sposoban da izvršava mrežnocentrične zadatke, on takođe ima značajnu borbenu moć, preciznost i brzinu paljbe. Tokom bitke, mašina prima sve potrebne podatke onlajn i prenosi parametre za upravljanje vatrom ostatku taktičke grupe. Prilikom kreiranja T-14 korišćen je klasični raspored: pogon (motor i menjač) se nalazi pozadi, borbeni odeljak se nalazi u srednjem delu tenka (ovo je kupola, municija i automatski punjač) , ispred je opremljena prostorija za posadu, tu su i instrumenti i upravljački uređaji.

Telo i oklop

Oklop tenka je napravljen od kompozitnog višeslojnog oklopa sposobnog da izdrži pogotke protivoklopnih vođenih projektila kalibra 152 mm i oklopnoprobojnih podkalibarskih projektila kalibra 125 mm. Oklop tornja sastoji se od dva sloja: glavnog (napravljenog prema novoj tehnologiji, koja je omogućila smanjenje težine, ali povećanje neprobojnosti) i anti-fragmentacionog kućišta, većina senzora se nalazi između njih.
Prisustvo panela za izbacivanje omogućava vam da smanjite uticaj udarnog talasa ako municija detonira. Pored toga, odeljci motora, rezervoara za gas i skladišta municije odvojeni su oklopnim zidovima. Sama posada je takođe u oklopnoj kapsuli.

„Dizajn T-14 „Armata“ je složen sistem koji kombinuje različite tehnologije i inženjerska rešenja. Opremljen je višeslojnim oklopom koji obezbeđuje visok nivo zaštite od oklopnoprobojnih projektila i protivtenkovskih projektila. Trup rezervoara je napravljen od višeslojnog oklopnog kompozitnog materijala, koji je kombinacija metalnih i keramičkih slojeva“, kaže pisac Oleg Smirnov.

Dno borbenog vozila u obliku slova V je zaštićeno od mina. Pored pasivne zaštite, rezervoar koristi i aktivnu i dinamičku:

- Kompleks Afganit presreće municiju na daljinu zahvaljujući radio-optičkim radarima. Projektili koji lete prema tenku se obaraju specijalnim puškama koje se nalaze ispod oklopa na udaljenosti od 15-20 metara (maksimalna dozvoljena linija presretanja cilja je 4 metra). Mali topovi na kupoli su sposobni da ispaljuju dimnu zavesu u različitim spektrima kako bi blokirali lasersko navođenje, a kupola automatski okreće svoj najzaštićeniji deo prema nadolazećem projektilu.

- Kompleks "Malahit" - sledeći korak zaštite. Moduli instalirani na oklopu tenka dižu se u vazduh kada se neprijateljska municija približava, uništavajući ih pre sudara sa vozilom. Ovaj sistem je efikasan protiv oklopnih projektila i raketa.

Pored toga, konstruktori tenka su koristili posebne tehnologije koje otežavaju identifikaciju vozila u infracrvenom i radio opsegu.

Gusenice

Prema rečima Olega Smirnova, gusenica tenka T-14 Armata zaštićena je gumenim pločama otpornim na probijanje. Opremljen je automatskim sistemom koji vam omogućava da održite ispravnu zategnutost gusenice tokom vožnje.

Naoružanje

Naoružanje tenka vam omogućava da pogađate ciljeve i na zemlji i u vazduhu. Pored glavnog topa, T-14 je opremljen protivavionskim mitraljezom kalibra 12,7 mm na daljinsko upravljanje sa dometom do 1,5 km, kao i mitraljezom 7,62 mm spojenim sa topom za uništavanje neprijateljske pešadije.

Top

- Glavno naoružanje tenka T-14 „Armata“ je glatki top 2A82-1M kalibra 125 mm, koji ima sistem automatskog punjenja. Može da ispaljuje visokoprecizne projektile, uključujući kumulativnu i visokoeksplozivnu fragmentaciju, kao i moćne protivoklopne rakete „Armata“, napominje Oleg Smirnov.

U poređenju sa sličnim topovima zapadnih oklopnih vozila, top Armata ima bolju energiju cevi i preciznost gađanja. Tenk može biti opremljen i topom kalibra 152 mm, ova opcija smanjuje količinu municije, ali povećava oklopnoprobojnost vozila.

Daljina dejstva

Prema rečima stručnjaka, domet gađanja topa tenka T-14 „Armata“ je oko 7 km pri upotrebi granata i više od 12 km pri upotrebi protivtenkovskih projektila. Top 152 mm je sposoban da ispaljuje rakete dometa do 10 km.

Municija

Tenk može da ispaljuje standardne projektile, uključujući potkalibarsku municiju, nevođene projektile, daljinski detonirane projektile, vođene projektile i rakete Refleks-M.

Elektronika i visoke tehnologije

Mašina je punjena najsavremenijom elektronikom, skoro svi procesi se odvijaju automatski, ovo je korak ka stvaranju potpuno robotizovane vojne opreme. Digitalni sistem upravljanja povećava brzinu bilo koje operacije i povezuje tenk sa bilo kojim drugim članovima borbene grupe. „Elektronika i tehnologije koje se koriste u T-14 Armati uključuju sistem upravljanja, navigacione uređaje, sistem naoružanja, sisteme za praćenje stanja borbenog vozila itd. Tenk je opremljen i optičkim i termičkim sistemom za detekciju ciljeva.
Moćan računarski sistem vam omogućava da brzo obradite ogromne količine informacija primljenih od različitih senzora. Upravljanje tenkom je potpuno automatizovano, što smanjuje opterećenje posade i povećava njenu borbenu sposobnost. Jedna od interesantnih karakteristika tenka je otkrivanje ciljeva pomoću aktivno-pasivnog radara, kao i moćan termovizijski sistem detekcije.“, – kaže Oleg Smirnov.

Tehničke karakteristike

"Armata" nadmašuje svoje konkurente po nizu tehničkih karakteristika.

Težina u tonama

Zahvaljujući korišćenju savremenih tehnologija, oklop i oprema tenka su značajno poboljšani u odnosu na prethodnu generaciju GBT-a, ali se težina nije povećala. „Armata” je teška 48 tona.

Dimenzije

Tenk ima sledeće dimenzije:

Dužina tela, mm: 8732
Dužina tela sa cevi topa, mm: 10800
Širina, mm: 3900
Visina, mm: 2700

Motor

Osnova tenka je teška guseničarska platforma-transformator. Dizel motor sa 12 cilindara u obliku slova X. Njegova snaga može da varira od 1100 do 1600 KS, specifična snaga je oko 31 KS za svaku tonu težine. Postoji automatski menjač sa mogućnošću prelaska na mehaničku kontrolu i suspenzija aktivnog tipa.

Potrošnja goriva

Potrošnja goriva prema otvorenim izvorima je oko 100 litara na 100 km.

Brzina i mobilnost

Prema rečima Olega Smirnova, maksimalna brzina na putu je do 90 km / h, van puta - do 70 km / h. Tenk je u stanju da savlada vodene prepreke do 5 metara dubine, uključujući reke i rezervoare.

Posada

Posadu čine tri osobe: vozač-mehaničar, nišandžija i komandir. Svi su smešteni u velikom oklopnom odeljku u sredini tenka jedan pored drugog, što olakšava direktnu komunikaciju i interakciju.

Kolika je cena


Cena T-14 "Armata" nije objavljena.

Poređenje T-14 "Armata" sa drugim borbenim vozilima

„Poređenje Armate sa drugim borbenim vozilima može biti teško zbog ograničenih informacija, ali generalno, T-14 se smatra jednim od najnaprednijih tenkova na svetu zbog upotrebe najnovijih tehnologija i inženjerskih rešenja“, napominje Oleg. Smirnov.

T-14 protiv američkog tenka "Abrams"

Armata je manje oklopljena od američkog vozila, ruski inženjeri su se namerno oslanjali ne na otežavanje tenka snažnim oklopom, već na upotrebu aktivne i pasivne zaštite. Probojnost oklopa topa 125 mm T-14 je toliko poboljšana da predstavlja pretnju čak i za prednji oklop Abramsa na kratkim i srednjim udaljenostima. Oba tenka su sposobna da unište jedan drugog, tako da je nemoguće reći koji je bolji.

T-14 protiv nemačkog tenka "Leopard"

Glatkocevni top kalibra 125 mm 2A82, prema proizvođaču, je 17% snažniji od tenkovskog topa 120 mm Rheinmetall kojim je Leopard opremljen. Prema ekspertima, pod uslovom da projektil „Armata“ pogodi oklop pod uglom od 90 stepeni sa udaljenosti od 2 hiljade metara, tada se njegova prodorna moć procenjuje na hiljadu milimetara RHA. Dok je ista cifra za Leopard 2 750 milimetara. Izdržljivost oklopa takođe se procenjuje na isti način: za Armatu je od 900 do 1000 milimetara RHA, a za Leopard od 680 do 700. Osim toga, nemački MBT je manje upravljiv zbog sopstvene teške težina.

Upotreba T-14 u borbama

Trenutno nema pouzdanih dokaza da je tenk korišćen u bitkama.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor
* Armata 1.png (429.14 KB, 601x406 - viewed 3 times.)

* Armata 2.png (509.78 KB, 599x401 - viewed 183 times.)

* Armata 3.png (345.45 KB, 602x343 - viewed 2 times.)
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 366


« Reply #907 on: March 17, 2023, 01:18:04 pm »

Мит о руској војној супериорности - где се крије моћна „армата”

Годину дана након почетка рата у Украјини поставља се једноставно питање. Зар је могуће да је цео свет насео на мит о руској војној моћи. Да се разумемо, Русија је и даље снажна земља, са природним ресусрима какве нема ни једна друга држава на свету. Она је одолела  санкцијама са којима је Запад мислио да је баци на колена.  Али, зашто она није у стању да сукоб који је почела, приведе крају у своју корист.

„Армата” је ту али је нико не види

Сукоб у Украјини показао је велике пропусте и слабости руске војске. Она као да има два лица. Једно у реалности, у вихору рата. И друго, на парадама на Црвеном тргу. Тако на фронт у  источној Украјини стижу тенкови типа Т-72 и Т-80, уз понеки Т-90, док смо годинама уназад на парадама виђали Т-14 „армату”. Москва нас је уверавала да је то најсавременији и најмоћнији тенк на свету. На Западу се сада шале да је „армата” толико напредна и испред свог времена да има чак и „стелт” могућности. Прича се да она одавно делује у Украјини,  али да је толико невидљива да још нико није  успео да је види.

Да оставимо на страну злураде коментаре, али сада је јасно да „армата” још за дуже време неће стићи до оперативних јединица руске војске. У међувремену, Руси ће морати да се ослоне на моделе тенкове који су дизајнирани, а многи чак и направљени још у Совјетском савезу.
Русија је планирала да између 2015. и 2020. године произведе 2.300 „армата”. Већ 2018. године је постало јасно да ће тај план морати да се одложи за 2025. годину. У децембру 2021. године „Ростек” је саопштио да ће првих 40 тенкова Т-14 трупе добити после 2023. године.  Обзиром на трошкове рата и санкције и та најава је доведена под знак питања. Наиме, 2015. године „армата” је коштала између 3,7 и 4,6 милиона долара.  Пре две године цена је порасла на пет до 7,1 милиона долара по тенку. У међувремену та цена је порасла за додатних 30 одсто.

Модернизација

Претпоставља се да је до сада произведено око 100 „армата”, које су послужиле за тестирања. Захваљујући тим искуствима, првобитни пројект тенка је претрпео знатне измене. Тенк ће добити нову куполу, нов топ калибра 152 милиметра и нов систем за контролу ватре, са сензорима за откривање и детектовање циљева на даљинама већим од шест километара.  Предвиђени су и јачи мотор, нов оклоп па и извиђачки дрон  који ће полетати са куполе „армате”.

Izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #908 on: March 17, 2023, 05:16:34 pm »

Руси имају врло лошу пропаганду. Они, на пример, претерују у описивању могућности свега што производе. Све је то нај, супер, јединствено и најбоље у свету. Генерално, није лоше веровати у своје способности, али то мора имати утемељење у пракси. Проблем је у томе што се и она средства која су тек у развију или на нивоу прототипа, описују као савршена.  То се и сада, док траје рат види у текстовима које проносимо, а односе се на нека иновације или нова решења који не само да нема, него је питање када ће их и бити. Када човек то чита просто с пита како то да већ нису у Вашингтону, а не у Кијеву.
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 873


« Reply #909 on: March 18, 2023, 01:35:27 am »
   Zato što boj ne bije svijetlo oružje!


Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 873


« Reply #910 on: March 18, 2023, 02:09:57 am »
   Ne bih se u potpunosti složio da Rusi nemaju propagandu kada je prodaja oružja u pitanju. Pratim godinama Tenkovski biatlon i mogu Vam reći da je to u potpunosti marketinški cirkus sa ciljem da se izreklamira Rosbronoexport i Ruski osnovni tenk T-72B3, sada dostupan i za strane kupce. I to jako skup cirkus! Sve je podređeno Ruskoj dominaciji i reklamiranju njenog oružja, ali i njenih oružanih snaga. Uostalom i TV kanal Zvezda postoji jedino u reklamne svrhe a Rusko oružje se itekako prodaje u svetu.

   Ovde se komentariše odsustvo Armate u borbenim dejstvima na tlu Ukrajine. Zapadni komentatori se sprdaju poput domorodaca koji davno nisu videli lava pa misle da on ne postoji ili da se uplašio pa igraju ispred njegove pećine. Polako, ima vremena. Niko u tom kontekstu ne pominje NATO kanastu oko toga ko će prvi isporučiti savremene tenkove Ukrajini. Poput muzičara koje davi pijani gost sa narudžbinama, a oni se međusobno prepucavaju: ''Ajde ti ga uzmi- Uzmi ga ti...''. Još ne videsmo ni Abramsa ni Leklerka u toj areni. Zasad su Nemci sa Leo 2 najbliži мясорубки, mada se Švabe češu i pitaju kako to da su opet oni izvukli najkraće palidrvce?

   Po mom skromnom mišljenju niko ne želi prvi mečki na rupu. Nije samo Armata na sav glas reklamirana i propagirana. Šta je sa Leopardom i Abramsom? Pa i njihovi proizvođači tvrde da su najbolji na svetu. Ali bez borbenog iskustva u ratu sa ravnopravnim protivnikom u uslovima savremenog vojišta. Svi strepe od debakla i poniženja pa se ne žure sa uvođenjem najnovije oklopne tehnike. To je razumljivo i već viđeno kroz istoriju. Tajno oružje se uvodi u presudnim trenucima ratova a ovde taj trenutak, izgleda, još nije nastupio. Uz to meni se čini da je Armata namenjena za ratovanje na Arktiku i da će tu pokazati svoj pun potencijal. Za sada, Rusi se oslanjaju na ogromne količine hladnoratovskog oružja koje je itekako upotrebljivo i u 21. veku.


 
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 252« Reply #911 on: April 25, 2023, 10:44:12 am »

Rusija: Počeli smo

Oružane snage Rusije počele su da koriste najnovije tenkove T-14 Armata za gađanje ukrajinskih položaja, prenose danas RIA Novosti.

Agencija navodi, pozivajući se na dobro upućen izvor, da su ruske trupe počele da koriste najnovije tenkove Armata za otvaranje vatre na ukrajinske položaje, ali da ti tenkovi još nisu učestvovali u direktnim ofanzivnim operacijama.

Taj izvor je rekao da su tenkovi T-14 Armata dobili dodatnu bočnu zaštitu od protivtenkovske municije.

Tenkovi Armata su u borbenim uslovima testirani prvi put u Siriji.

Tenk je specifičan po tome što se članovi posade nalaze u oklopnoj kapsuli u prednjem delu tenka.

Armata ima kombinovani višeslojni oklop, a glavno naoružanje je top 2A82-1M kalibra 125 mm, koji može da koristi vođene rakete dometa od osam kilometara.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


izvor


* armata0.jpg (66.8 KB, 640x388 - viewed 1 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 535


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #912 on: April 25, 2023, 11:04:26 am »

Ne verujem da će T-14 biti masovno poslat u Ukrajinu. Hoće, ali pred kraj sukoba u Ukrajinu, i to u dubokoj pozadini, gde će im se po završetku rata pripisati i neka pobeda.
Da se T-14 bori na liniji fronta, gde može biti zarobljen, zbog kvara recimo, te poslat na Zapad, propali bi Rusiji preko decenijski napori da naprave najbolji tenk današnjice.
Ima na T-14 i novih tehnologija, jako važnih za Zapad (kupola bez posade itd..), svetan je toga i Kremlj.

T-14 nije još završen tenk u svim segmentima, da jeste već bi uveliko bilo snimaka po jutjubu i drugim platformama kako dejstvuje i kako izvodi razne vratolomije.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #913 on: April 25, 2023, 12:30:25 pm »

Чему ће да служи тенк, ако не за употребу у реалном оружаном сукобу. А ако се употребљава у борби он може бити заробљен. Ако се неће користити како би се заштитиле савремен технологије, онда такав тенк ничему не слижи.

Ја ценим да Руси тенк нису до сада користили због проблема који су се показали код опитовања. Непоуздан тенк сигурно није за озбиљније ратовање. Друго, с обзиром да су сами надували причу око "Армате", заробљавање тенка би био пре свега пораз на моралном плану. Мање је ту проблем заштита технологије. 
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 471

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #914 on: April 25, 2023, 01:41:23 pm »

Armata je trenutno njabolji tenk danas a intervencija u ukrajini je vrlo složen poduhvat jer sa druge strane imate najrazvijenije NATO zemlje koju svoju logistiku pružaju godinama pripremanim ukrajincima.
Primena ovog tenka u sukobu bila bi prednost a i veliki rizik da dođe u ruke drugoj strani ili da na njemu usavršavaju svoja oružja.
Rusi ove tenkove čuvaju za ozbiljnije sukobe a ovde se mogu pojaviti radi provere TTZ u realnim uslovima kako bi imali povratne informacije za poboljšanja.
Tenk je skupo sredstvo koje danas u eri savremene elektronike više nije tako bezbedno, jer ako ne 2 onda 3 loša ubiše Miloša.
Ako bude korišćen u ovom sukobu onda će to biti iz pozadine jer ste sigurniji, a pogodci na 6 km su svakako prednost u odnosu na neprijateljske tenkove.

Sa masovnijom proizvodnjom ovog tenka rusi nisu išli iz praktični i materijalni razloga:
-imaju dovoljno tenkova predhodni serija i mogu pojedinačno uništiti svakog protivnika.
-za otvoreni sukob sa NATO vojskom koja je brojnija i raspolaže ogromnim budžetom, Armate nisu dovoljne već je jedini mogući realni odgovor upotreba atomskog oružja.
Logged
Pages:  1 ... 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 [61] 62 63 64 65 66   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.096 seconds with 23 queries.