PALUBA
May 24, 2024, 02:10:38 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 [77] 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 ... 99   Go Down
  Print  
Author Topic: Namenska industrija Srbije - Vesti  (Read 472691 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 283« Reply #1140 on: November 09, 2017, 06:33:33 pm »

Clanak B92 o dinamickom prikazu Modela 1500+

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=11&dd=09&nav_category=12&nav_id=1323546
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1141 on: November 14, 2017, 06:42:53 pm »

Вулин: Влада наставља да помаже одбрамбену индустрију
уторак, 14.11.2017.

Влада ће наставити да помаже одбрамбену индустрију Србије, и неће изаћи из власништва у тој индустријској грани, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин.

„Влада Републике ће наставити да помаже одбрамбену индустрију Србије, препознајући њен значај и њену важност и никако неће напустити власништво у одбрамбеној индустрији Србије”, истакао је Вулин у Баричу, приликом посете привредном друштву „Прва искра - наменска призводња”.

Он је додао да ће закон који ће бити донет омогућити да инвеститор до нивоа до 49 процената уложи новац, донесе тржиште и технологију, „али контролу над одбрамбеном индустријом Србије задржаће Влада Републике Србије из простог разлога што је ово стратешка грана и нешто што је бескрајно важно и за новац али и важно Војсци Србије”.

Вулин је истакао да је „Прва искра” у Баричу један од примера зашто је одбрамбена индустрија Србије толико важна Влади Републике Србије, зашто је толико важна читавом нашем друштву и, наравно, Војсци Србије.

„Улагањем у нове производне капацитете од милион и петсто хиљада евра, 'Прва искра' Барич је обезбедила да ће јој годишњи промет порасти за читавих два милиона евра годишње, и да ће моћи да запосли и нове раднике. Ове године одбрамбена индустрија Србије и СДПР су већ до сада уговорили 405 милиона америчких долара вредности новог извоза, а старих и већ договорених послова имају у вредности од читавих 687 милиона долара”, нагласио је министар Вулин.

Он је указао да је одбрамбена индустрија важан део наше привреде, баш као што је и важан део Војске Србије.

„Захваљујући оваквој политици и захваљујући политици коју је водио председник (Александар) Вучић још као председник Владе и када је први препознао значај и важност одбрамбене индустрије Србије, обезбедио државни новац да се уложи у одбрамбену индустрију Србије, можемо да кажемо да имамо грану привреде која постаје све значајнија и све важнија и која доноси све већа средства”, рекао је Вулин.

Он је додао да одбрамбена индустрија не доноси само средства, већ и нове технологије, а самим тим и запошљава оне који су најобразованији и најмлађи, оне који су нам свакако и најпотребнији.

Војска Србије, према његовим речима, као један од својих приоритета има развој одбрамбене индустрије Србије, јер захваљујући њеном постојању и њеном раду ми можемо да имамо одбрамбене системе, можемо да имамо оружје, можемо да имамо експлозиве и све оно што нам је потребно по приоритету и по најнижим могућим ценама и на тај начин смо у стању да опремамо нашу војску са далеко мање новца него што то може да уради било ко.

Министар Вулин након састанка са руководством ипредставницима синдиката „Прве искре - наменска призводња”, обишао обновљене и реконструисане производне погоне тог привредног друштва.

Након обиласка, директор „Прве искре” Станоје Биочанин истакао је да се после дужег времена та компанија вратила своју првобитну намену, а то је да се бави искључиво производњом бризантних експлозива за потребе Војске Србије и за произвођаче привредних експлозива.

„Компанија је захваљујући трансферу технологија и екстрапрофиту који је остварила тиме, сав тај профит уложила у обнову капацитета и фабрика је сада потпуно зановила капацитете на задовољство осталих фабрика наменске индустрије, а 80 одсто наших капацитета је оријентисано ка извозу”, нагласио је директор Биочанин и истакао да је то предузеће социјално одговорно и оријентисано ка решавању стамбених проблема својих запослених.

Током посете фабрици у Баричу, министар Вулин обишао је погоне Сушницу бризантних експлозива, погон за Сејање експлозива, као и погон за прераду вишекомпонентних смеша делаборисаних експлозива, наводи се у саопштењу. (Танјуг)

Izvor: www.politika.rs
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 905« Reply #1142 on: November 21, 2017, 05:08:30 pm »

Нора Б-52 је данас тестирана доље у Емиратима.  Како РТС јавља, оруђе је показало изузетне карактеристике. Сви задовољни, и наши и "емираћани"...
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #1143 on: November 21, 2017, 06:12:35 pm »

Нора Б-52 је данас тестирана доље у Емиратима.  Како РТС јавља, оруђе је показало изузетне карактеристике. Сви задовољни, и наши и "емираћани"...

Никакве велике мане тај систем и не може имати. Ипак, убеђен сам да се Емираћанима највише допала цена. вероватно најмање дупло јефтинија од сличног западног оруђа.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #1144 on: November 21, 2017, 09:05:37 pm »

Ипак, мислим да су они добро упоредили могућности оруђа и цену, односно није им само цена битна. Ипак, никаква одлука није донете. Ово је само приказ. Ако се покаже интересовање водиће се посебни преговори, као и увек у таквим пословима.
Logged
vodnik policije
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 496


« Reply #1145 on: November 24, 2017, 08:46:59 pm »

http://www.danas.rs/ekonomija.4.html?news_id=363243&title=Sindikat+tra%c5%bei+intervenciju+Vlade
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 283« Reply #1146 on: February 14, 2018, 09:41:24 pm »

Promotivni materijal SDPR-a

Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #1147 on: February 22, 2018, 11:29:30 am »

За војску мете, за стрелце противградне ракете


Прибој – Обележивши у 2017. пуних 55 година постојања, прибојски „Полиестер” добио је годишњу награду Привредне коморе Србије, признање за тај јубилеј и дугогодишње успешно пословање. Тим поводом недавно је у Регионалној привредној комори Ужице Осман Ћеловић, директор „Полиестер групе”, говорио о значајној прошлости и актуелном тренутку ове фабрике.

Од свог оснивања фирма се истицала у производњи пластичних маса, особито делова за аутомобилску индустрију. Први су почели да раде са армираним полиестером, у то време иновативним материјалом, и брзо се развијали. Пред рат, на подручју бивше Југославије, „Полиестер” је на нивоу целе те државе био лидер у производњи полиестера и делова од полиестер маса. Некада је имао и 2.000 радника, много радио за различите делатности, па и за војску.

– Били смо некад највећи произвођач посуда (чинија, тањира, тацни...) за војску, преко милион комплета смо јој испоручили. Затим кофера, амбалажа за војне потребе и другог. Почео је био „Полиестер” да прави и шлемове, али је наишло тешко време – подсећа Ћеловић.

Ипак, ни у тешким годинама ратних збивања у окружењу, ни у доба санкција „Полиестер” никад није прекидао рад, нити био у губитку. Било је изазова, али се одолевало. При томе, фирма је увек уредно приступала приватизацији како су то државни закони налагали.

– „Полиестер” је почео с приватизацијом још 1990, у време закона Анте Марковића, па наставио с нашим српским законом 1992. Ипак, главна приватизација била је 2001., кад смо поделили 60 одсто акција радницима, а 40 одсто држави (Фонду ПИО и Фонду за приватизацију). Године 2007. словеначки конзорцијум (две фирме и једно физичко лице) најпре купује 40 одсто акција од државе, а затим и акције малих акционара, па постаје 100 одсто власник „Полиестера”. Од тада је „Полиестер” малтене удвостручио производњу, удвостручио добит, осавременио производни процес, увео све потребне стандарде, тако да и данас успешно послује.

 За прибојску фирму 2012. је била година статусне промене. До тада је, објашњава Ћеловић, у „Полиестеру” прављено десетак хиљада различитих производа и програма, врло тешко је било све то пратити.

– Дошли смо до решења да групишемо сродне производе и програме, па смо тада оформили три друштва у оквиру „Полиестера”. Једно, „Полиестер компоненте”, бави се деловима за ауто-индустрију и целу производњу извози у земље западне Европе. Друго, „Полиестер цеви”, производи цеви за наводњавање и канализационе, и то по америчко-норвешкој технологији. Треће, „Полиестер група”, бави се производњом противградних ракета и спада међу највеће произвођаче у држави, а доста ради и за Војску Србије: полиестерске мете, прилично позиција за осе, зоље... Посвећени смо и освајању нових позиција за војску, будући да је наменска производња сада у експанзији. Имамо изузетну сарадњу са Војнотехничким институтом и другим институцијама Војске Србије. „Полиестер” данас збирно има 350 радника, са око 10 милиона евра промета, а све обавезе уредно измирује – напомиње директор „Полиестер групе” и додаје:

– Тренутно уводимо и стандард ИСО-27000 за поверљивост информација, и то искључиво ради сарадње са Министарством одбране, јер смо прошле године добили решење да се можемо бавити и прометом односно производњом средстава наоружања и опреме, чиме нам је остварен циљ коме тежимо већ 15–20 година. То ће нам омогућити да у наредном периоду повећамо обим производње и стандард запослених, као и да упослимо нове раднике.

извор

Прибојски „Полиестер” и после 55 година од оснивања стабилно послује, производи за извоз и за Војску Србије
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1148 on: March 08, 2018, 09:03:33 pm »

Емирати тестирају „милоша”
Аутор: Милан Галовићсреда, 07.03.2018.

Беспосадно возило „милош”, које је развио Војнотехнички институт, привукло је велику пажњу на недавно одржаном сајму Јумекс 2018 (UMEX 2018 – Unmanned Systems Exhibition & Conference) у Абу Дабију. Реч је специјализованој манифестацији за представљање беспосадних возила и беспилотних летелица, чији је значај све већи у савременим оружаним сукобима и на међународном тржишту наоружања и војне опреме.

Штавише, на захтев домаћина из Уједињених Арапских Емирата (УАЕ), како је саопштило Министарство одбране, „милош” је остављен у овој земљи због тестирања и евентуалног увођења у употребу у њихове оружане снаге. Ово беспосадно возило, које подсећа на робота, наоружано је митраљезом калибра 7,62 милиметра и бацачем граната калибра 40 милиметара. Намењено је за извиђање бојишта и уништавање и онеспособљавање појединачних и групних циљева на даљинама до 800 метара. Потпуна контрола кретањем возила и оружним системима врши се даљински, бежично, са безбедног места, које може бити на удаљености и до 1.000 метара од „милоша”. „Милошем” се управља помоћу командне станице, која изгледа попут мањег пулта са два џојстика (за управљање кретањем возила и употребу његовог оружја), а коју оператер може носити. Аутономија кретања овог наоружаног возила је до четири сата.

Возило је опремљено широкоугаоном дневном камером за осматрање, ускоугаоном дневном камером за нишањење, термовизијском камером за ноћно нишањење и ласерским мерачем даљине. Делегацију Министарства одбране на овом сајму предводио је др Ненад Милорадовић, вршилац дужности помоћника министра за материјалне ресурсе. Он је истакао да је наступ наше војне индустрије изазвао велику пажњу домаћина, на челу са шеиком Мухамедом бин Заједом, престолонаследником УАЕ.

– Српска одбрамбена индустрија и оружане снаге УАЕ имају дугу традицију пословања и сарадње, а развили смо и добру сарадњу са произвођачима из УАЕ. Ово је први пут да излажемо на сајму Јумекс, заиста интересантној манифестацији која пружа одличан увид у заиста изврсну технологију – рекао је Милорадовић. На сајму у Абу Дабију одбрамбена индустрија Србије представила је и ултралаки беспилотни хеликоптер „стршљен”, који је намењен извиђању, али и дејству навођеним ракетама и митраљезом по циљевима на земљи.

Његова аутономија лета је три и по сата, максимална брзина 180 километара на сат, максимална висина лета 4.000 метара, а брзина пењања осам метара у секунди. Дугачак је 6,75 метара, максимална тежина износи 750 килограма, с тим да може да понесе 350 килограма корисног терета, у који спадају гориво и опрема. Посетиоцима манифестације у Абу Дабију представљена је и беспилотна летелица „врабац”, каквих је, као и дронова, све више у савременим армијама. Лансира се из руке, с тим да се у ту сврху може користити и катапулт. Њен распон крила је 2,8 метара, тежина осам килограма, а опремљена је дневном и ноћном камером. Долет „врапца” је десет километара, аутономија лета дужа је од сата, максимална брзина је 120 километара на сат, а оперативна висина лета од 300 до 500 метара.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1149 on: March 25, 2018, 04:17:07 pm »

Отворен нови погон Прве петолетке
недеља, 25.03.2018.

ТРСТЕНИК – У фабрици „Прва петолетка-наменска” у Трстенику, која обележава 69 година рада, данас је отворен реновиран производни погон у који је уложено 2,2 милиона евра.

Влада Србије је у ово предузеће досад инвестирала укупно 3,5 милиона евра. Министар одбране, Александар Вулин, који је са директорком Прве петолетке, Анђелком Атанасковић, отворио нови погон, истакао је да пре четири године у „Прву петолетку” није нико веровао, али веровали су радници тог предузећа и тадашњи председник Владе Александар Вучић.

„Као што видите били су у праву. 'Прва петолетка' је сада на својим ногама захваљујући инвестицијама Владе Републике Србије, али и захваљујући огромном труду радника и менаџера 'Прве петолетке'. Ово је предузеће које има будућност и које је у стању да одговори захтевима светског тржишта”, рекао је министар одбране. Он је додао да је видно да се наменска индустрија развија - прошле године извезла је око 570 милиона евра, што је за 17 одсто више од рекордне 2016. године, а скоро три пута више него што је било 2012. године. Према његовим речима, ове године очекује се да ће укупан извоз бити више од 600 милиона евра, што говори колико је наменска индустрија добра индустрија, колико су инвестиције Владе Србије успешне и колико је поверење Александра Вучића у наменску индустрију било исправно.

„Управо због тога Министарство одбране ће наставити са својом политиком помагања и развоја наменске индустрије. Све што је овде радио Братислав Гашић радиће и ово Министарство, све оно што је овде почео да улаже Александар Вучић наставиће и ова влада. Наменска индустрија је нама изузетно важна и изменама закона контрола, апсолутна контрола и власништво државе Србије над наменском индустријом се неће доводити у питање”, истакао је Вулин. Власништво државе Србије у наменској индустрији по закону не може пасти испод 51 процента, нити да се изгубе управљачка права, нагласио је министар одбране и закључио да наменска индустрија остаје чврсто у власништву Србије и у управљању државе Србије, на добробит свих грађана државе.

„Радујемо се новим инвестицијама, новим технологијама, пословним партнерима, али потпуна контрола и потпуно власништво државе Србије у наменској индустрији остаје”, истакао је Вулин. Директорка „Прве петолетке - наменска” Анђелка Атанасковић рекла је да је у реновирану халу уложено 500.000 евра њихових пара, како би омогућили рад са новим програмима и машинама.

„Купили смо машине од инвестиције председника вредне 3,5 милиона евра и видевши да он има вере у нас руководство и синдикат се договорио да не повећавамо плате него да одвајамо новац како бисмо средили халу и омогућили бољу будућност и за нас и за нашу децу. Фабрика је запослила 100 нових радника, а плате запослених су данас на нивоу републичког просека. Надамо се да се наш рад и труд виде и да ће држава наставити да улаже у нас”, нагласила је директорка Атанасковић. Градоначелник Општине Трстеник Александар Ћирић поручио је да је „Прва петолетка” срце те општине и мотор развоја.

„Како је пропадала фабрика, тако је пропадала и општина. Сада можемо да видимо напредак и сигурни смо да је будућност у Трстенику извеснија”, поручио је Ћирић. (Танјуг)

Izvor: www.politika.rs
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 550« Reply #1150 on: March 25, 2018, 07:00:57 pm »Влада Србије је у ово предузеће досад инвестирала укупно 3,5 милиона евра. М
....

„Купили смо машине од инвестиције председника вредне 3,5 милиона евра


Iz ovoga nije jasno ko je investirao, da li Vlada Srbije ili predsednik licno. Ili je mozda rec o identicnoj investiciji i Vlade i predsednika.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1151 on: March 25, 2018, 07:23:29 pm »

Pa predsednik je isto što i Vlada i država. Znači on lično.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1152 on: March 25, 2018, 08:39:19 pm »

Pre 19 godina ovu fabriku sravnili bombama, a danas oružje iz "Krušika" ima kupce do Amerike do Vijetnama
P. Vujanac  25.03.2018.

Najmanje 1.000 isporučenih mina mesečno i dve nove vrste dalekometnih raketa – novi je plan vojne fabrike "Krušik", nakon što je već ostvaren istorijski rekordni izvoz od skoro 98 miliona dolara.

Kada je pre 19 godina bio "poravnjan" NATO bombama, kojih je čak 150 palo u fabričkom krugu i uništilo gotovo sve proizvodne pogone, osam decenija staroj fabrici svi su predviđali "katanac" i samo je retko ko pomoslio da se "Krušik" i bukvalno može podići "iz pepela". Međutim, današnji lider odbrambene industrije Srbije, statistika pokazuje, uspeo je čak da prevaziđe i poslovne rezultate iz "zlatnih" 80-tih godina prošlog veka kada je u fabrici radilo skoro 10.000 ljudi. I to sa četvrtinom tog broja zaposlenih.

- "Krušik” je u prošloj godini realizovao proizvodnju vrednu 97,6 miliona dolara, što je najbolji poslovnu rezultat u istoriji fabrike, a lane je naš izvoz povećan za 100 odsto u odnosu na 2016. godinu. U ovoj godini, naši najveći ugovori se odnose na minobacačke projektile 107 milimetara, a u narednih 20 meseci očekujemo da ćemo isporučivati najmanje 1.000 komada tih mina mesečno. Ukoliko sve bude po planu, s obzirom na sve ugovorene poslove, mogli bi da nadmašimo i prošlogodišnje poslovne rezultate – kaže direktor "Krušika” Mladen Petković. Što se tiče novih proizvoda, "Krušik” je "zaokružio” tehnologiju za proizvodnju komora raketnih motora, pa će ova fabrika, zajedno sa fabrikama iz grupacije "Odbrambene industrije Srbije" i preduzećem "Jugoimport SDPR", kako najavljuje Petković, početi proizvodnju vođenih i nevođenih raketnih projektila velikog dometa ali znatno poboljšanih performansi, među kojima su rakete "Jerina" i "Jerina dva".

"Krušikova” municija, inače, trenutno se prodaje u više od 70 zemalja sveta, a najveći kupci su trenutno SAD, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Vijetnam. S obzirom da su trenutno zaključeni ugovori "teški” 257 miliona dolara, to "Krušiku” garantuje punu uposlenost i 2019. godine. Više od 2.500 radnika najveće valjevske fabrike ima prosek zarade od 50.000 dinara, ali ove godine, kako najavljuje direktor, očekuje ih i povišica.

Izvor: www.blic.rs
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 667


« Reply #1153 on: March 25, 2018, 10:51:13 pm »

Kaко што имаа поговорка од Битола ... Си дошол евреинот кај некој битолчанец да купува кука и му рекол ти ја правеше куката или таткоти овој му рекол таткоми е тогаш му рекол евреинот лесно ке се договорам со тебе.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 283« Reply #1154 on: April 19, 2018, 01:46:25 pm »

Prvi test Strsnjena tj pokretanje.

Logged
Pages:  1 ... 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 [77] 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 ... 99   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.461 seconds with 23 queries.