PALUBA
March 04, 2024, 01:44:33 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 [82] 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 ... 99   Go Down
  Print  
Author Topic: Namenska industrija Srbije - Vesti  (Read 455052 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 272


« Reply #1215 on: June 10, 2019, 09:05:40 pm »

На онај, ако ракете прелети циљ ... падне у Авганистан... Cool
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1216 on: June 25, 2019, 09:57:54 am »

U vazduhu do 12 sati, operativni radijus 100 km
Srbija Danas   25.06.2019.

Letelica za poletanje i sletanje može da koristi tvrde podloge, betonske ili travnate, dužine do 400 metara a za slučaj prinudnog sletanja ima i padobran.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

BPL Pegaz 011 je srpski sistem taktičke bespilotne letelice razvijen na Vojnotehničkom institutu, premijerno prikazan na sajmu naoružanja Partner  28. juna 2011. Pegaz je razvijen u Vojno-tehničkom institutu u Žarkovu. Razvijan je od marta 2010. godine, a prvi put je predstavljena na sajmu naoružanja i vojne opreme Partner 2011. Prvi let je obavila 4. oktobra 2011.

Karakteristike izviđačke bespilotne letelice predviđaju da u vazduhu može da ostane do 12 sati, i da ima operativni radijus od 100 kilometara. Ispod trupa letelica ima prostor za smeštaj tereta u koji se skladišti dnevna i noćna kamera, laserski obeleživač i laserski daljinomer, a alternativno može da nosi i radar. Na krilima može nositi po jednu protivoklopnu raketu.

Pegaz ima motor od 43 konjske snage, pokreće je drvena dvokraka elisa a trup i krila su joj izrađeni od kompozitnih materijala. Ima raspon krila od 6,34 metra, dužinu od 5,4 metra i maksimalnu brzinu od 200 kilometra na sat. Može da leti do 3.000 metra visine, uz brzinu krstarenja od 150 kilometara na sat.

Izvor: www.srbijadanas.com


* 01pjimage_5_2.jpg (164.55 KB, 1000x700 - viewed 39 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1217 on: June 25, 2019, 10:06:27 am »

Ovako će izgledati modernizacija tenka T-55
Srbija Danas   24.06.2019.

Bivša JNA je u svom naoružanju imala oko 2,000 tenkova ovog tipa. Tenkovi T-55 nabavljani su za potrebe JNA od 1964. do 1983. godine od Sovjetskog Saveza, Poljske i Čehoslovačke. Tenk T-55 je bio ubedljivo najzastupljeniji u JNA i korišćen je i posle raspada Jugoslavije, kako u novonastaloj federaciji Srbije i Crne Gore, tako i u Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Federaciji BiH i u Sloveniji, prenosi portal Bog Rata.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

SRJ je svoje oklopne jedinice u velikoj meri zasnivala na tom tipu tenka pa je presek stanja u martu 2004. godine ukazivao da je na listi tehnike 727 tenkova T-55. Posle odvajanja Crne Gore pretpostavlja se da je u Srbiji ostalo oko 660 tenkova i od čega je jedan broj uništen a drugi prodat stranim vojskama od Afrike do Azije. Kao kupci nekadašnjih jugoslovenskih i srpskih "pedesetpetica" pominju se Kambodža, Uganda i druge zemlje. Svi tenkovi T-55 povučeni su iz upotrebe u vreme reorganizacije provedene od juna 2006. do jula 2007. godine.

Međutim, sirijski sukob je najbolje svedočanstvo da vremešni tenkovi T-55/T-62 još nisu rekli svoju poslednju reč. U ratu gde se masovno koriste savremena protivtenkovska oružja i oruđa (posebno protivtenkovske rakete), modernizovana verzija tenka T-55MV se nalazi u prvim borbenim redovima sirijske armije. Ovi tenkovi su se posebno istakli tokom operacije u Istočnog Guti (Damask), gde su bili jedna od udarnih pesnica sirijskih oklopno-mehanizovanih jedinica. Oni su često znali da izdrže direktne pogotke koje ne bi mogli da prežive savremeniji tenkove.

Dakle, najnovije praktično iskustvo nam govori da su ovi tenkovi i dalje veoma upotrebljivi, i da se itekako mogu iskoristiti pod uslovom da se adekvatno modernizuju. Izgleda da je Srbija to shvatila i prema rečima internet portala balkansec.net rešila da modernizuje 100 tenkova koji će biti vraćeni iz "otpisa".

Srpska kompanija "Jugoimport SDPR" je predstavila paket opreme sa kojim bi se za relativno mala ulaganja modernizovao osnovni borbeni tenk T-55. Ova verzija tenka nosi oznaku T-55H. Inženjeri srpskih namenskih preduzeća su pokušali da reše četiri osnovna tehničko-taktička zahteva sa kojim bi se dobila daleko efikasnija borbena mašina:

 - Povećanje vatrene moći tenka
 - Povećanje borbene žilavosti tenka
 - Produžetak životnog veka
 - Značajne uštede troškova prilikom eksploatacije tenka

Modernizovani tenk bi zastarelu mašinu pretvorio u znatno efikasniji borbeni sistem koji bi mogao da se adaptira na uslove koji se nameću prilikom izvođenja borbenih dejstava u uslovima savremenog rata. Zbog ograničenih novčanih sredstava sa kojima VS realno raspolaže, jedan od glavnih ciljeva ove modernizacije je pronalazak najoptimalnijeg odnosa cena/kvalitet. Ono što je takođe bilo izuzetno važno prilikom konstruisanja ovog paketa modernizacije jeste i psihološki faktor. Naime, unapređenjem vatrene moći tenka i posebno njegove oklopne zaštite, stvoriće se povećani stepen samopouzdanja kod tenkovskih posada. Ovo će značajno uticati na borbeni moral i ukupne performanse oklopnih jedinica koje će u svom naoružanju imati tenkove T-55H.

Što se tiče konkretnih stvari koji će biti predmet modernizacije treba istaći sledeće elemente:

 - Planira se unapređenje sistema za upravljanje vatrom, koji će dati znatno bolje rezultate na planu preciznosti osnovnog naoružanja - tenkovskog topa
 - Ugradnja panoramskog opto-elektronskog uređaja na mestu komandira tenka, koji će moći da prati situaciju dan/noć.
 - Uvođenje u naoružanje novog potkalibarnog projektila koji se sastoji od kinetičkog penetratora velike gustine sa čime će se povećati sposobnost tenka za borbu protiv protivničkog "oklopa"
 - Unapređenje osnovnog topa ugradnjom termo-obloge
 - Integracija koaksijalnog mitraljeza PKT u kal.7,62mm
 - Integracija teškog mitraljeza u kal.12.7mm (moguće kao DUBS- daljinski upravljanja borbena stanica koja bi se kontrolisala iz tenka)
 - Unapređenje opto-elektronskih uređaja na formacijskom mestu komandira tenka i vozača
 - T-55H će uprkos povećanju svoje težine u odnosu na osnovnu varijantu tenka, biti znato pokretljivija borbena mašina. U tom smislu srpski inženjeri planiraju integraciju motora koji će generisati snagu od imozantnih 780 konjskih snaga. Pretpostavka je da će za ovu tehničku operaciju upotrebiti motor sa tenka M-84 uz određene modifikacije. Pored toga planira se i unapređenje hodnog dela (tenkovske gusenice) uz dodatak gumenih traka na bočnim stranama tenka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Jedna od najvažnih stavki ove modernizacije je usmeren na povećanje oklopne zaštite tenka. U tom smislu, planira se "popločavanje" osnovnog tenkovskog oklopa sa dinamičkim-reaktivnim oklopom, koji će tenk zaštiti od kumulativnih projektila. Unapređen je i sistem za gašenje požara, u ugrađen je i tzv. NBC sistem dodatne zaštite. Bacači sa dimnim bombama se nalaze sa obe strane kupole tenka i povezani su sa indikatorima laserskog ozračenja, koji upozoravaju posadu tenka ali i centralni sistem da se nalazi na nišanu neprijatelja. Dodatno je zaštićen i rezervoar tenka. Predviđeno je da tenk ima i sistem za čišćenje protivtenkovskih mina.

Takođe se radi o varijanti tenka na koju su postavljene kutije dinamičke zaštite "Kontakt-1", koje nisu samo pokrile njegov prednji deo, nego i bočne strane tenka. Urađeni su i bočni gumeni ekrani koji štite gusenice tenka, a i top je dobio bolju termoizolacionu oblogu. Tenk je dobio novi sistem ispaljivanja dimnih bombi "Tuča", kao i sistem za zaštitu od napalma "Soda". Integrisani su novi komunkacioni uređaji koje čini radio-stanica R-173 i radio-prijemnik R-173-P.

Da bi unapredili oklopnu zaštitu od vođenih protivtenkovskih raketa sa tandem-kumulativnim bojevim glavama Sirijci su na T-55MB postavili veoma originalno i jeftino odbrambeno sredstvo koje podseća na kućicu za ptice pod imenom "Miraž", koja je u svom razvoju već dostigao treću generaciju zaštite.

Njegov princip funkcionisanja je veoma jednostavan. On ima ulogu da "zaslepi" operatera koji navodi raketu na tenk. Naravno, ovaj sistem nije svemoguć ali može veoma efikasno da odbrani tenkove od izuzetno opasnih protivtenkovskih sistema kao što je to npr. američki BGM-71 "TOW". Tu se još nalaze i kutije sa bacačima dimnih bombi koje takođe veoma efikasno mogu da zbune nišandžiju na protivtenkovskom sistemu.

Tom prilikom su urađeni i ozbiljni zahvati na tehničkom osavremenjivanju SUV-a (Sistema za upravljanje vatrom). Naime, na tenk je integrisan najnoviji sistem za upravljanje vatrom "Volna", koji se sastojao iz laserskog daljinomera KDT-2 koji je montiran neposredno iznad cevi tenka, balističkog kompjutera BV-62, teleskopskog dnevnog nišanskog uređaja TŠSM-32PV i stabilizatora „Ciklon“ M1. Pored ovoga, tenk je proširio svoje naoružanje, pošto je dobio sposobnost ispaljivanja rakete iz olučene tenkovske cevi. Radilo se o sistemu upravljanja navođenim naoružanjem 9K116-1 "Bastion", koji je ispaljivao rakete 9M117 u kalibru 100mm. Ove rakete su sposobne da probiju homogenu pancirnu ploču debljine 600 mm na daljini do 6,000 metara.

Paket modernizacije T-55MV je povećao težinu tenka na 37,4 tone, pa je radi toga povećana i snaga pogonskog agregata V-55U, koji iznosi 620 ks. Ova snaga je obezbeđivala tenku da dostigne maksimalnu brzinu od 50 km/č. Sa punim rezervoarom tenk ima borbeni radijus kretanja do 400km, dok tenkovsku posadu čine četiri člana. Primenjeni standard je osposobio ovaj tenk da se bori protiv osnovnih borbenih tenkova koji su se u to vreme nalazili u naoružanju zemalja NATO, kao što su "Paton", AMH-30 i "Leopard -1".

Uzgrad Rusi su prirodno najviše otišli u modernizaciji ovog tenka. NJihova poslednja varijanta nosi oznaku T-55M6 i u bukvalnom smislu predstavlja hibrid tenkova T-55 i T-72. Naime, na modernizovanu hodnu šasiju tenka T-55 koja umesto pet ima šest guseničnih točkova, uklopljena je borbena kupola sa obt T-72B naoružana topom 2A46 u kalibru 125mm. Tenk je u celini zaštićem dinamičkom oklopnom zaštitom. U odnosu na osnovnu verziju tenka poprilično je uvećana njegova masa, tako da se moralo pristupiti integraciji novog motora koji generiše 700 konjskih snaga. Što se tiče sistema za upravljanje vatrom, naručilac može da bira konfiguraciju koja se nalazi na tenkovima T-72B ili T-80U.

Izvor: www.srbijadanas.com


* 01t-55.jpg (190.25 KB, 1000x700 - viewed 44 times.)

* 01T-55_1.jpg (275.56 KB, 1280x896 - viewed 56 times.)
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 437


« Reply #1218 on: June 25, 2019, 10:41:21 am »Menjanje hodnog dela sa menjanjem broja oslonih točkova sa 5 na 6 smatram potpuno nepotrebnim, jer to znači potpunu zamenu sistema vešanja. Zamena topa na 125mm je takođe neisplativa. Menjaju se i motor i transmisija, dodaje ERO. Rezultat je nekakav bastard između T-55 i T-72 koji eliminiše dobre strane T-55, a to su jednostavnost i lako održavanje, a nikada ne može dostići kvalitet  T-72, koji je u osnovnoj varijanti bar za jednu generaciju ispred T-55. Masa ovako modernizovanog tenka je oko 42 tone, što je neprihvatljivo. Da tako opsežna modernizacija išta valja, uradili bi je Izraelci. Ja sam za generalnu opravku T-55, dovođenje u potpuno ispravno stanje, uz neki garantni rok, malu modernizaciju nišanskih sprava ili ugradnju delova SUV M-84, uz novu municiju. Takav tenk može biti dobar potpora pešadijskim brigadama, za udar u bok neprijateljskih OMJ ili artiljerijsku podršku ili samostalno dejstvo malih grupa tenkova - voda do čete na pomenuti način. Sećamo se koliko je jedan T-55 ili par njih, pomogao na Košarama 1999.
Logged
Morskoprase
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 481« Reply #1219 on: June 25, 2019, 11:27:52 am »

Potpuno se slažem sa vama, Kumbore. Možda uz napomenu, da menjanje topa na 125mm (ako je moguće bez promene hodnog dela) u jednu ruku ipak nije toliko loša, pošto se dostiže i pojednostavljenje logistike OMJ odnosno unifikacija tenkovskog kalibra. Ali ako je za to potrebno produženje hodnog dela... nema smisla. Ionako imte na tržištu dovoljno T-72, koji predstavljaju bolju platformu za modernizaciju.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1220 on: July 07, 2019, 11:39:13 am »


Srpsko oružje traženo na Bliskom istoku, i to ono koje se najviše troši


Fabrike srpske vojne industrije sve bolje posluju na Bliskom istoku, a više od trećine izvezenog naoružanja i vojne opreme odlazi u UAE i Saudijsku Arabiju.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža (www.balkansec.net), zvanični podaci o prometu naoružanja i vojne opreme pokazuju da su u 2017. na prvom mestu po vrednosti izvoza bili UAE, na drugom Sjedinjenje Države a na trećem Saudijska Arabija.

Ukupno 36 odsto prodatog naoružanja otišlo je u Emirate i Saudijsku Arabiju a Srbija je, osim svog oružja, na Bliskom istoku prodavala i oružje koje dolazi iz Hrvatske, Mađarske i drugih susednih zemalja.

"Prema podacima izveštaja o prometu naoružanja i vojne opreme, vrednost izvoza u UAE bila je oko 138 miliona američkih dolara, a u Saudijsku Arabiju nešto manje od 62 miliona dolara. To nije ukupna vrednost izvoza u dve zalivske zemlje jer je deo naoružanja i vojne opreme iz Srbije otišao posredno preko firmi registrovanih u SAD, Bugarskoj, Kipru i Sloveniji", navodi se.

Taj portal navodi da su narudžbine iz UAE i Saudijske Arabije povezane sa ratovima na Bliskom istoku, jer obe države vode borbe u Jemenu pa su "gladne", pre svega municije.

"Javna je tajna da se razne frakcije u sirijskom gradjanskom ratu oslanjanju na podršku zalivskih zemalja i to se toleriše na globalnom planu jer velike pare zarađuju najveći izvoznici oružja poput SAD, Rusije, Velike Britanije i Kine", dodaje se.

Prema izveštaju, Srbija je UAE dostavila višecevne lansere raketa i stotine minobacača u kalibru 82 i 60 milimetara, dok je u Saudijsku Arabiju otišlo više hiljada raketa 122 milimetra, zatim višecevni lanseri, ručni bacači, minobacači ali i teški mitraljezi, puškomitraljezi i automatske puške.

"Poslovi u Zalivu za sada su perspektivni jer ratne potrebe podstiču rast tržišta. Po strukturi naoružanja i vojne opreme vidi se da se radi o pešadijskom i artiljerijskom naoružanju i municiji koje se najviše troši i mora da se zanavlja", navodi taj portal.

Podatke o prometu NVO objavljuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa zadrškom od oko godinu i po dana.

U julu ove godine objavljen je izveštaj za 2017. godinu.

Zbog zaštite interesa preduzeća ne navodi se ko je uvoznik ili izvoznik i o kojoj se robi precizno radi.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1221 on: July 19, 2019, 07:14:16 am »

Уганда заинтересована за оружје из Србије
Аутор: М.Г.четвртак, 18.07.2019.

Министар одбране Александар Вулин састао се са државним министром Републике Уганде за ветеранске послове др Руомирамом Брајтом Канионтореом, саопштило је Министарство одбране.

Угандска делегација упознала се са капацитетима и производним програмом фабрика одбрамбене индустрије Србије и том приликом исказала интерес за набавку наоружања и војне опреме из нашег асортимана, наводи се у саопштењу. Вулин је изразио је захвалност на доследној, принципијелној подршци Уганде у одбрани принципа међународног права и у очувању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, а посебно за глас те земље против пријема тзв. „Косова“ у Унеско и Интерпол.

Izvor: www.politika.rs
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 437


« Reply #1222 on: July 19, 2019, 08:39:30 am »


Уганди смо давно продали и неколико Галебова Г-2. Сваки купац је добродошао!
Logged
Љуба
In memoriam
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 274WWW
« Reply #1223 on: July 19, 2019, 09:26:38 am »

U vazduhu do 12 sati, operativni radijus 100 km
Srbija Danas   25.06.2019.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
....................................................
Karakteristike izviđačke bespilotne letelice predviđaju da u vazduhu može da ostane do 12 sati, i da ima operativni radijus od 100 kilometara. Ispod trupa letelica ima prostor za smeštaj tereta u koji se skladišti dnevna i noćna kamera, laserski obeleživač i laserski daljinomer, a alternativno može da nosi i radar. Na krilima može nositi po jednu protivoklopnu raketu.

............................................... Može da leti do 3.000 metra visine, uz brzinu krstarenja od 150 kilometara na sat.

Izvor: www.srbijadanas.com
Pretpostavljam da pri krstarećoj brzini od 150 km/čas, ova BPL za jedan sat pređe 150 kilometara. Ako u vazduhu provodi 12 sati to bi mu bilo oko 1.800 km.
E sad, možda BPL posle pređenih 100 km, prelazi u stanje mirovanja od oko 10 sati, pa onda onaj zadnji sat koristi za povratak u bazu.

Slažem se da ove vesti treba prikazivati izvorno, ipak morali bi i neki komentar da ostavimo. Ovako, ako stoji bez komentara, ili to niko ne čita ili smo malo nepismeni u "računanju".

Љуба
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 275« Reply #1224 on: July 19, 2019, 04:14:44 pm »

Dolet od 100 km je najverovatnije ogranicen dometom radi linka za prijem i slanje podataka na BL.
U svakom slucaju vreme od 10 h provedeno u patroliranju iznad nekog rejona nije malo.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1225 on: July 19, 2019, 08:09:55 pm »

Ovako će izgledati modernizacija tenka T-55
Srbija Danas   24.06.2019.

Bivša JNA je u svom naoružanju imala oko 2,000 tenkova ovog tipa. Tenkovi T-55 nabavljani su za potrebe JNA od 1964. do 1983. godine od Sovjetskog Saveza, Poljske i Čehoslovačke. Tenk T-55 je bio ubedljivo najzastupljeniji u JNA i korišćen je i posle raspada Jugoslavije, kako u novonastaloj federaciji Srbije i Crne Gore, tako i u Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Federaciji BiH i u Sloveniji, prenosi portal Bog Rata.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

SRJ je svoje oklopne jedinice u velikoj meri zasnivala na tom tipu tenka pa je presek stanja u martu 2004. godine ukazivao da je na listi tehnike 727 tenkova T-55. Posle odvajanja Crne Gore pretpostavlja se da je u Srbiji ostalo oko 660 tenkova i od čega je jedan broj uništen a drugi prodat stranim vojskama od Afrike do Azije. Kao kupci nekadašnjih jugoslovenskih i srpskih "pedesetpetica" pominju se Kambodža, Uganda i druge zemlje. Svi tenkovi T-55 povučeni su iz upotrebe u vreme reorganizacije provedene od juna 2006. do jula 2007. godine.

Međutim, sirijski sukob je najbolje svedočanstvo da vremešni tenkovi T-55/T-62 još nisu rekli svoju poslednju reč. U ratu gde se masovno koriste savremena protivtenkovska oružja i oruđa (posebno protivtenkovske rakete), modernizovana verzija tenka T-55MV se nalazi u prvim borbenim redovima sirijske armije. Ovi tenkovi su se posebno istakli tokom operacije u Istočnog Guti (Damask), gde su bili jedna od udarnih pesnica sirijskih oklopno-mehanizovanih jedinica. Oni su često znali da izdrže direktne pogotke koje ne bi mogli da prežive savremeniji tenkove.

Dakle, najnovije praktično iskustvo nam govori da su ovi tenkovi i dalje veoma upotrebljivi, i da se itekako mogu iskoristiti pod uslovom da se adekvatno modernizuju. Izgleda da je Srbija to shvatila i prema rečima internet portala balkansec.net rešila da modernizuje 100 tenkova koji će biti vraćeni iz "otpisa".

Srpska kompanija "Jugoimport SDPR" je predstavila paket opreme sa kojim bi se za relativno mala ulaganja modernizovao osnovni borbeni tenk T-55. Ova verzija tenka nosi oznaku T-55H. Inženjeri srpskih namenskih preduzeća su pokušali da reše četiri osnovna tehničko-taktička zahteva sa kojim bi se dobila daleko efikasnija borbena mašina:

 - Povećanje vatrene moći tenka
 - Povećanje borbene žilavosti tenka
 - Produžetak životnog veka
 - Značajne uštede troškova prilikom eksploatacije tenka

Modernizovani tenk bi zastarelu mašinu pretvorio u znatno efikasniji borbeni sistem koji bi mogao da se adaptira na uslove koji se nameću prilikom izvođenja borbenih dejstava u uslovima savremenog rata. Zbog ograničenih novčanih sredstava sa kojima VS realno raspolaže, jedan od glavnih ciljeva ove modernizacije je pronalazak najoptimalnijeg odnosa cena/kvalitet. Ono što je takođe bilo izuzetno važno prilikom konstruisanja ovog paketa modernizacije jeste i psihološki faktor. Naime, unapređenjem vatrene moći tenka i posebno njegove oklopne zaštite, stvoriće se povećani stepen samopouzdanja kod tenkovskih posada. Ovo će značajno uticati na borbeni moral i ukupne performanse oklopnih jedinica koje će u svom naoružanju imati tenkove T-55H.

Što se tiče konkretnih stvari koji će biti predmet modernizacije treba istaći sledeće elemente:

 - Planira se unapređenje sistema za upravljanje vatrom, koji će dati znatno bolje rezultate na planu preciznosti osnovnog naoružanja - tenkovskog topa
 - Ugradnja panoramskog opto-elektronskog uređaja na mestu komandira tenka, koji će moći da prati situaciju dan/noć.
 - Uvođenje u naoružanje novog potkalibarnog projektila koji se sastoji od kinetičkog penetratora velike gustine sa čime će se povećati sposobnost tenka za borbu protiv protivničkog "oklopa"
 - Unapređenje osnovnog topa ugradnjom termo-obloge
 - Integracija koaksijalnog mitraljeza PKT u kal.7,62mm
 - Integracija teškog mitraljeza u kal.12.7mm (moguće kao DUBS- daljinski upravljanja borbena stanica koja bi se kontrolisala iz tenka)
 - Unapređenje opto-elektronskih uređaja na formacijskom mestu komandira tenka i vozača
 - T-55H će uprkos povećanju svoje težine u odnosu na osnovnu varijantu tenka, biti znato pokretljivija borbena mašina. U tom smislu srpski inženjeri planiraju integraciju motora koji će generisati snagu od imozantnih 780 konjskih snaga. Pretpostavka je da će za ovu tehničku operaciju upotrebiti motor sa tenka M-84 uz određene modifikacije. Pored toga planira se i unapređenje hodnog dela (tenkovske gusenice) uz dodatak gumenih traka na bočnim stranama tenka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Jedna od najvažnih stavki ove modernizacije je usmeren na povećanje oklopne zaštite tenka. U tom smislu, planira se "popločavanje" osnovnog tenkovskog oklopa sa dinamičkim-reaktivnim oklopom, koji će tenk zaštiti od kumulativnih projektila. Unapređen je i sistem za gašenje požara, u ugrađen je i tzv. NBC sistem dodatne zaštite. Bacači sa dimnim bombama se nalaze sa obe strane kupole tenka i povezani su sa indikatorima laserskog ozračenja, koji upozoravaju posadu tenka ali i centralni sistem da se nalazi na nišanu neprijatelja. Dodatno je zaštićen i rezervoar tenka. Predviđeno je da tenk ima i sistem za čišćenje protivtenkovskih mina.

Takođe se radi o varijanti tenka na koju su postavljene kutije dinamičke zaštite "Kontakt-1", koje nisu samo pokrile njegov prednji deo, nego i bočne strane tenka. Urađeni su i bočni gumeni ekrani koji štite gusenice tenka, a i top je dobio bolju termoizolacionu oblogu. Tenk je dobio novi sistem ispaljivanja dimnih bombi "Tuča", kao i sistem za zaštitu od napalma "Soda". Integrisani su novi komunkacioni uređaji koje čini radio-stanica R-173 i radio-prijemnik R-173-P.

Da bi unapredili oklopnu zaštitu od vođenih protivtenkovskih raketa sa tandem-kumulativnim bojevim glavama Sirijci su na T-55MB postavili veoma originalno i jeftino odbrambeno sredstvo koje podseća na kućicu za ptice pod imenom "Miraž", koja je u svom razvoju već dostigao treću generaciju zaštite.

Njegov princip funkcionisanja je veoma jednostavan. On ima ulogu da "zaslepi" operatera koji navodi raketu na tenk. Naravno, ovaj sistem nije svemoguć ali može veoma efikasno da odbrani tenkove od izuzetno opasnih protivtenkovskih sistema kao što je to npr. američki BGM-71 "TOW". Tu se još nalaze i kutije sa bacačima dimnih bombi koje takođe veoma efikasno mogu da zbune nišandžiju na protivtenkovskom sistemu.

Tom prilikom su urađeni i ozbiljni zahvati na tehničkom osavremenjivanju SUV-a (Sistema za upravljanje vatrom). Naime, na tenk je integrisan najnoviji sistem za upravljanje vatrom "Volna", koji se sastojao iz laserskog daljinomera KDT-2 koji je montiran neposredno iznad cevi tenka, balističkog kompjutera BV-62, teleskopskog dnevnog nišanskog uređaja TŠSM-32PV i stabilizatora „Ciklon“ M1. Pored ovoga, tenk je proširio svoje naoružanje, pošto je dobio sposobnost ispaljivanja rakete iz olučene tenkovske cevi. Radilo se o sistemu upravljanja navođenim naoružanjem 9K116-1 "Bastion", koji je ispaljivao rakete 9M117 u kalibru 100mm. Ove rakete su sposobne da probiju homogenu pancirnu ploču debljine 600 mm na daljini do 6,000 metara.

Paket modernizacije T-55MV je povećao težinu tenka na 37,4 tone, pa je radi toga povećana i snaga pogonskog agregata V-55U, koji iznosi 620 ks. Ova snaga je obezbeđivala tenku da dostigne maksimalnu brzinu od 50 km/č. Sa punim rezervoarom tenk ima borbeni radijus kretanja do 400km, dok tenkovsku posadu čine četiri člana. Primenjeni standard je osposobio ovaj tenk da se bori protiv osnovnih borbenih tenkova koji su se u to vreme nalazili u naoružanju zemalja NATO, kao što su "Paton", AMH-30 i "Leopard -1".

Uzgrad Rusi su prirodno najviše otišli u modernizaciji ovog tenka. NJihova poslednja varijanta nosi oznaku T-55M6 i u bukvalnom smislu predstavlja hibrid tenkova T-55 i T-72. Naime, na modernizovanu hodnu šasiju tenka T-55 koja umesto pet ima šest guseničnih točkova, uklopljena je borbena kupola sa obt T-72B naoružana topom 2A46 u kalibru 125mm. Tenk je u celini zaštićem dinamičkom oklopnom zaštitom. U odnosu na osnovnu verziju tenka poprilično je uvećana njegova masa, tako da se moralo pristupiti integraciji novog motora koji generiše 700 konjskih snaga. Što se tiče sistema za upravljanje vatrom, naručilac može da bira konfiguraciju koja se nalazi na tenkovima T-72B ili T-80U.

Izvor: www.srbijadanas.com


Izvor ti je Srbijadanas.

Izvor koji se zove Vlado Ivanović kaže da tako neće sigurno izgledati. Na slici je tenk T55 iz projekta Igman, a na kojem sam radio negdje 1987 ili 1988 godine. Ti svi tenkovi  (bilo je u planu tada da se napravi deset komada) su rastavljeni i rashodovani. Neki i u TRZ Čačak, jer ih nisu znali popravljati, te su na njih stavili stari originalni sistem sa T55.  Tenk na slici je rastavljen i rashodovan. Dijelove za modernizaciju koja je na slici nema više ko da pravi. Ne postoji više Čajavac, Banja Luka, a Zrak Sarajevo, je blijeda sjenka onoga što je nekada bio. Kad sam bio zadnji put u Zraku, ovih godina, isključena im je struja, voda, telefon....


Pozdrav
Vlado
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 272


« Reply #1226 on: July 19, 2019, 08:40:12 pm »

Ја мислим да је она слика само илустрација. Колико прочитах у тексту ту нема много тога посебног да се прави што већ није направљено. Све оне "панораме", оптолекетроника, наоружање и сл је могуће купити или је већ направљено. За мотор не знам да ли и како може да се појача, али верујем да ће наћи неког да то и покуша. Противоклопна заштита се такође може купити, тако да не видим зашто све оно што је наведено не би могло и да се уради. По мени највећи ограничавајући чинилац су финансије.
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 831


« Reply #1227 on: July 19, 2019, 10:15:12 pm »
   I finansijska opravdanost tog modernizovanja. Setite se kako su prošle slovenačke 55-ice, koliko para je uloženo u njih a sada ih niko neće.


Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1228 on: July 20, 2019, 06:50:32 am »

Ma jeftinije je kupiti polovne tenkove T72 iz Češke, Slovačke, Mađarske itd, nego modernizovati T55.

http://www.mortarinvestments.eu/products/tanks-2/t-72-42
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 437


« Reply #1229 on: July 20, 2019, 08:58:24 am »То не само да је јефтиније, већ и далеко исплативије и боље. Т-72 је у сваком случају далеко модернији тенка од Т-55.
Logged
Pages:  1 ... 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 [82] 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 ... 99   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.039 seconds with 23 queries.