PALUBA
May 22, 2024, 09:09:37 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 ... 99   Go Down
  Print  
Author Topic: Namenska industrija Srbije - Vesti  (Read 472380 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
bizmark
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 245« Reply #135 on: January 17, 2012, 01:12:07 pm »

Беспилотне летелице извозни адут: Само опрема на "пегазу" вреди милион евра


Прва домаћа беспилотна мини-летелица “врабац “у овој години могла би коначно да изађе на тржиште. Већ у фебруару требало би да буду завршена тестирања у опитном центру Војнотехничког института, а са 30 одсто нижом ценом могла би озбиљно да конкурише својим светским панданима.

Тестирање млађег брата „врапца“, беспилотне летелице “пегаз” , извозног адута српске војне индустрије, почиње 2013, после чега би требало да уследи и серијска производња.
 
Војска Србије још нема у свом наоружању летелицу као што је “пегаз”. Пре пар година Војска се опремила са три комплета израелских “Орбитера”, који ће већ 2012. добити озбиљног конкурента у нашем “врапцу”, који је трећину јефтинији.

 - “Орбитер” и “Врабац” су летелице сличних карактеристика, док је “пегаз” летелица више категорије. Он може, између осталог, да носи радар, који сам вреди миллион евра.
 
Његова цена зависиће од опреме коју буде носио јер је она вреднија од саме летелице - наводи пуковник Зоран Рајић, директор Војнотехничког института (ВТИ).
 
Да ли ће баш Војска Србије бити та која ће прва користити летелицу „пегаз“ видеће се након завршетка процеса развоја. Искуства показују да би могао да оде прво у извоз, а тек после да стигне у нашу војску.

- Имамо пример “ласте” којом је прво опремљена ирачка војска, па тек онда наша. Њу смо почели да радимо за наше потребе, али је дошао инострани купац, И рекао - “хоћу њу само са малим променама”.
 
На основу њихових захтева “ласта” је побољшана - наоружана и има дигитализовану кабину. Практично смо удружили са Ирачанима заједничке захтеве и “ласта” је изашла боља него што је првобитно била замишљена објашњава Илија Пилиповић, помоћник министра одбране.

Он каже да Војска Србије планира да купи неколико система “врапца”, у зависности од расположивих финансијских средстава.
 
“Врапца”, чије ће делове углавном производити домаћа предузећа, склапаће УТВА, најављује помоћник министра одбране Илија Пилиповић.

Најуспешнији производ у широкој палети војних средстава и наоружања које „Југоимпорт“ нуди на светском тржишту је артиљеријски систем „нора Б52“. Први уговор за извоз овог система потписан је 2002. године , ускоро ће бити парафиран и четврти.
 
- Ми смо једна од пет компанија у свету које се баве производњом самоходних артиљеријскиих система 155 мм великог домета (НАТО стандард) и веома смо конкурентни са ценом и квалитетом. За једно западно оруђе исте категорије могу се купити две „норе“ са пуним сетом софистициране опреме за аутоматизацију, навигацију и управљање ватром - каже за „Блиц“ Ненад Милорадовић, помоћник директора „Југоимпорта“, произвођача сложених борбених система и једног од највећих домаћих извозника.
 
„Нора“ је тренутно најскупљи производ српске индустрије. Само оруђе без пратећих елемената вреди више милиона долара.
- Американци у последњих неколико година од нас купују муницију и стрељачко наоружање за опремање савезничких снага. Недавно смо остварили продор на њихово тржиште цивилног, ловачког и спортског наоружања. Потписали смо петогодишњи уговор који ће бити од великог значаја за нашу фабрику „Застава оружје“ - закључује Милорадовић.
 
И поред НАТО бомбардовања и велике економске кризе, домаћа војна индустрија углавном је успела да стане на ноге. Рачун “Прва искра наменске” је после више од једне деценије, прошле године коначно одблокиран. Током 2011. године остварили су извоз од готово милион евра, а укупна вредност продате робе била је четири милиона евра.

- Примарно „Прва искра“ прерађује барут и експлозив из вишка војне муниције, у привредни експлозив који се користи за аутопутеве или у нова убојна средства. Већим делом у извозу учествујемо преко наших произвођача минско-експлозивних средстава, попут „Слободе“ из Чачка или „Крушика“, али имамо и сопствена тржишта - каже за „Блиц“ директор „Прва искра наменске“ Станоје Биочанин.
 
До краја 2012. план им је да заврше обнављање погона за производњу октогена, који је порушен у експлозији 2006. године.
 
- Тиме бисмо обезбедили додатна два милиона евра извоза. Тај производ има свега неколико земаља у свету. Ми смо већ сада лидери у региону јер су околне земље, иако нису бомбардоване, уништиле своју производњу и купују од нас експлозиве - објашњава ситуацију Биочанин, који верује да та фабрика може да преузме лидерску позицију у производњи бризантних експлозива и у Европи. Није нама циљ да продајемо експлозив Албанији, већ Италији, Француској, Немачкој - објашњава директор фабрике која данас запошљава око 150 људи.


Преузето са сајта: www.blic.rs
Logged
lord sir giga
desetar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 132« Reply #136 on: January 17, 2012, 01:48:24 pm »

Au bre pa sta napisase da covek ne poveruje, toliko podataka iskrivljenih na jednom mestu prevazilazi i bajke.
kao prvo kako ce Pegaz da nosi radar to me samo interesuje
Kao drugo Iracke laste su sve Analogne, a ne digitalne, a sami iracani su iskazali zelju da dokupe ove digitalizovane, a sto se tice naoruzanja na istim pa on ide kao komplet uz avion ako ga kupac oce, nisu tu iracani, a ni mi, izmislili rupu na saksiji.
Nerazumem kako se reciklirani barut (da ga tako nazovem, posto je dobijen remontovanjem municije) koristi za autoputeve?
Ipak mi je drago da nasi rade i obrcu pare, i koliko toliko spasavaju ovu zamlju bankrota.
Steta je to sto nemamo bolji marketing i boljeg prodavca od SDPRa, onda bi cvetala i proizvodnja i para bi bilo podosta za druge projekte, ovako sto se ima to je
Logged
Љуба
In memoriam
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 274WWW
« Reply #137 on: January 17, 2012, 02:08:54 pm »

Ово им пише на веб-презентацији:

Jugoimport – SDPR J.P. je državno preduzeće sa uspešnom višedecenijskom tradicijom u prometu naoružanja, vojne opreme i transfera tehnologije.Istorija kompanije počinje 18. juna 1949. godine kada je Rešenjem predsednika Vlade FNRJ i Ministra narodne odbrane maršala Josipa Broza Tita, osnovano preduzeće za međunarodnu trgovinu “Jugoimport” sa primarnim ciljem da uvozi delove i repromaterijal za potrebe domaće vojne industrije. Protekom vremena, proizvodni kapaciteti jugoslovenske vojne industrije prerasli su domaće potrebe, pa je izlazak na svetsko tržište bila ekonomska neminovnost. Od 1953. godine “Jugoimport” počinje da se bavi i izvozom.. Državnom odlukom, 1974. godine poslovi uvoza i izvoza naoružanja i vojne opreme centralizovani su u okviru novoformirane Savezne direkcije za promet i rezerve proizvoda sa posebnom namenom (SDPR), u čiji je sastav ušlo i preduzeće “Jugoimport”.Nakon nekoliko reorganizacija, odlukom Vlade Republike Srbije od 8. juna 2006. Jugoimport – SDPR J.P. posluje kao javno preduzeće u apsolutnom državnom vlasništvu. Tokom svoje duge poslovne istorije, kompanija je kroz spoljnotrgovniski promet naoružanja, opreme i vojnog inženjeringa ostvarila prihod od oko 22 milijarde dolara“
http://www.yugoimport.com/
И поред велике жеље, нисам успео да нађем тај чланак на адреси која је понуђена
..............
- Ми смо једна од пет компанија у свету које се баве производњом самоходних артиљеријскиих система 155 мм великог домета (НАТО стандард) и веома смо конкурентни са ценом и квалитетом. За једно западно оруђе исте категорије могу се купити две „норе“ са пуним сетом софистициране опреме за аутоматизацију, навигацију и управљање ватром - каже за „Блиц“ Ненад Милорадовић, помоћник директора „Југоимпорта“, произвођача сложених борбених система и једног од највећих домаћих извозника.
 .................

Преузето са сајта: www.blic.rs

Где се налази та производна линија, мислим на овог реномираног произвођача сложених борбених система.
Колико ме памет служи „Нора“ је произвођена у Травнику. По тој фабрици је дејствовано авијацијом ВРСК (познат нам је епилог те акције).
Лепо је ако су ови наставили производњу тог топа-хаубице.

Љуба
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #138 on: January 17, 2012, 02:11:32 pm »

Postoje i radari malih dimenzija koji mogu da stanu u letelice poput Pegaza. U Moskvi sam tokom Maks-a 2011 upoznao jednog mađarskog proizvođača koji je upravo razvio jedan radar mase svega 1.5kg koji je u stanju da uoči i prati tačkaste ciljeve na površini. Naravno da je domet ograničen, ali je očigledno da ovakvi "gedžeti" postoje i da se mogu uklopiti u ograničeni prostor kojim raspolažu bespilotne letelice.
Logged
lord sir giga
desetar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 132« Reply #139 on: January 17, 2012, 04:21:22 pm »

Koliko sam ja upoznat nasi stare Nore stavljaju na kamione i eto Nore B-52
 ima slika u topiku o samoj nori kao i tekst.
Logged
bizmark
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 245« Reply #140 on: January 18, 2012, 01:01:36 pm »

Ево, Љубо, тачне адресе. Објављено је на страни Блица:

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/301605/Bespilotne-letelice-izvozni-adut-Samo-oprema-na-pegazu-vredi-milion-evra

Е сад колико је све ово озбиљно, не знам, али сам преузео и ставио овде да мало дискутујемо. Јер мислим да би Палубу требало да чита министар одбране, а и ови из СДПР-а.
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #141 on: January 18, 2012, 01:29:30 pm »


 Au brate! Ne čitaju oni ni bukvar a ne Palubu.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 283« Reply #142 on: January 18, 2012, 02:02:51 pm »

Koliko sam ja upoznat nasi stare Nore stavljaju na kamione i eto Nore B-52
 ima slika u topiku o samoj nori kao i tekst.


Cevke su nove.
Mislim da se odredjeni delovi repariraju (hidraulika i sl) ali ne sa Nora vec sa ruskih topova M-46 i haubica D-20.
U kom obimu to mi nije poznato.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #143 on: January 18, 2012, 03:29:05 pm »

'MODERNIZACIJA' VOJSKE
Zastava vojsci Srbije nudi 'srpski Hummer': Veći i viši od originala, no je li bolji?

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Riječ je o neborbenom vozilu, nosivosti 1,4 tone koje ima pogon na sva četiri kotača te mogućnost blokade zadnjeg pogona.

KRAGUJEVAC - Nakon što je prije par tjedana ikona jugoslavenske autoindustrije Yugo oživjela na internetu kroz nekoliko dizajnerskih koncepata , još jedna velika automobilistička vijest dolazi iz Srbije, piše srpski Blic.

Naime, Kragujevački 'Zastava kamioni' najavili su kako će ponuditi Vojsci Srbije novo vozilo koje će moći da se koristi za prijevoz ljudi, tereta, ali kao i sanitet, po ugledu na poznati američki Hummer .

Samo je vozilo već razvijeno, a u Kragujevčani se nadaju da će ono biti favorit u konkurenciji za nabavu opreme za Srpsku vojsku, koju je najavio ministar obrane Dragan Šutanovac.

- Vojska ima potrebe za 1400 vozila da bi obnovila zastarjeli vozni park. Ono što smo mi konstruirali je neborbeno vozilo, nosivosti 1,4 tone. Ima pogon na sva četiri kotača, mogućnost blokade zadnjeg pogona. Opremljeno je američkim motorom i mjenjačem. Sve ostalo je iz Srbije i sve se izrađuje direktno u Kragujevcu. Stajat će oko 38 tisuća eura i jeftinije je od konkurentskih vozila na tržištu - pojasnio je Đorđe Nestorović, direktor 'Zastava kamiona'.

U nekim će karakteristikama 'srpski Hummer' biti bolji od originala - moći će primiti više ljudi i imat će mnogo veći odmak od tla.

Izvor : JL


* srpski_hummer_zast_458612S1.jpg (54.06 KB, 652x326 - viewed 277 times.)
Logged
lord sir giga
desetar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 132« Reply #144 on: January 18, 2012, 06:13:20 pm »

40.13 H
http://www.zastava-kamioni.co.rs/index_s.htm
Pa red je da pare ostanu u zemlji, imamo razvijene kapacitete za proizvodnju kamiona kako za civilne tako i za vojne potrebe.
Nego meni malo nije jasno sta se desilo sa programom  "Tara", ili je on odbijen.
Nadam se da ce zastava uspeti da proda ova vozila znacilo bi da opet odredjeni deo NVO pravimo u sopstvenim fabrikama bez da zavisimo od uvoza.
Jedino sto ja shvatih da je strano je motor, koji se po zelji nabavlja iz nekoliko zemalja.
Izgleda da nasi oce da budu konkurentni na vise tendera, da ono nebude americki motor vec neki drugi, ko ce ga zznati da se ne izgubi posao zbog americkokapitalistickog agregata Grin.
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #145 on: January 18, 2012, 06:30:25 pm »

Uz sve duzno postovanje prema Zastavi, ali ovo kamionce ima veze sa Hamerom kolko ima veze i sa Lambordzini Dijablom.
Shvatam da je dobar marketing pola uspeha, ali los marketing je put ka kompletnom neuspehu.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 062


« Reply #146 on: January 18, 2012, 06:36:31 pm »

Možda slika ne odgovara tekstu, već samom novinaru?
Logged
Gazda
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 504« Reply #147 on: January 18, 2012, 06:42:49 pm »

Možda slika ne odgovara tekstu, već samom novinaru?
Pa i to je lako moguće.
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 353« Reply #148 on: January 18, 2012, 06:45:41 pm »


  Joj boze,za cenu od 38 000 po komadu se moze kupiti kud i kamo bolje vozilo! Bilo koja tojota pick up ili slicno....
Logged
proxy1969
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 170


« Reply #149 on: January 18, 2012, 06:51:52 pm »

Koliko se meni čini od starog modela (očite licence IVECO) novi se razlikuje samo oblikom kabine !? Pri tom mi se čini da iako tako izgleda kabina ipak nema neku zaštitu već samo tako izgleda. Inače pohvale za rad, tko zna ukoliko se pokaže dobrim mislim da i ostali susjedi imaju potrebu za ovakvom platformom. 

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* vv_jul2011b.jpg (137.83 KB, 620x465 - viewed 235 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 ... 99   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 23 queries.