PALUBA
April 16, 2024, 07:04:53 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 [93] 94 95 96 97 98 99   Go Down
  Print  
Author Topic: Namenska industrija Srbije - Vesti  (Read 461319 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 279« Reply #1380 on: December 23, 2020, 06:48:59 pm »

Koliko sam procitao i Finsku vojsku isto snadbevaju.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1381 on: January 04, 2021, 01:12:27 pm »

понедељак, 04.01.2021.

Почиње производња војних возила Застава НТВ и МРАП

КРАГУЈЕВАЦ – Компанија Застава ТЕРВО почеће ове године серијску производњу теренског возила Застава НТВ а биће израђена и нулта серија оклопног возила М-20 МРАП 6X6, намењеног превозу пешадијских јединица.

Како је за агенцију Бета изјавио директор компаније Зоран Аџић, за возило Застава НТВ постоји интересовање домаћих јавних предузећа и иностраних купаца са Блиског Истока и севера Африке, како у војној, тако и у цивилној варијанти.

„Серијска производња овог теренског возила отвориће и нова радна места. Фабрика већ запошљава 100 радника, а већ у првом кварталу ове године биће потребно још 50 металских радника, бравара, механичара, лимара, фарбара”, казао је директор. Навео је да је проблем доћи до радне снаге металске струке јер су радници тог профила тражени и у другим великим компанијама у Шумадији. Аџић је најавио да ће током године почети тестирање и израда нулте серије оклопног возила М-20 МРАП 6X6 кога по његовим речима, одликује висок степен балистичке и противминске заштите.

Предузеће Застава ТЕРВО је основано одлуком Владе Србије у августу 2017. године као друштво са ограниченом одговорношћу за производњу теренских возила. Застава ТЕРВО је носилац свих лиценци и техничко-технолошке документације коришћене за производњу у Застава камионима.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1382 on: January 12, 2021, 09:10:47 am »

понедељак, 11.01.2021.

Оружје из Крагујевца је цењено у САД

Уредник америчког блога „ Classic Firearms” и наредник Маринског корпуса у резерви Клинт Морган похвалио је квалитет наоружања „Застава оружја” из Крагујевца које може леглно да се купи на тржишту САД и навео да се ради о једном од његових омиљених брендова.

Како преноси портал Балканска безбедносна мрежа, Морган је у прилогу објаснио да крагујевачка компанија постоји још од 1853. године, када је почела да производи топове и хаубице, а да се он са Заставиним производима упознао када је купио М-70, односно југословенску верзију јуришне пушке система Калашњиков. Морган је похвалио сегменте „старе школе” на тој пушци, односно дрвени кундак, пиштољски рукохват и облоге цеви и гасног цилиндра а такође је поменуо да, за разлику од стандарде М-70, верзија за цивилно америчко тржиште има хромирану цев, што додатно подиже квалитет и продужава радни век оружја.

„Похвале је добила је снајперска пушка М-91 у калибру 7,62x54Р, која се у САД такође продаје у цивилној верзији. Војну верзију користи Војска Србије. Морган је похвалио код српског снајпера хромирану цев, шину за постављање оптичко-електронских нишана, поуздан систем рада и муницију 7,62x54Р, која је снажнија од најраспрострањеније муниције у САД 7,62x51 милиметар”, наводи се.

Амерички блогер је похвалио је пиштољ ЕЗ-9, односно побољшану верзију чувеног ЦЗ-999. Пиштољ има и шину на доњем делу облоге на које се може окачити ласер или тактичко светло. За крај презентације српског оружја из Крагујевца, Морган је оставио аутомат М-21 у калибру 5,56x45 мм НАТО, који за америчког тржиште има ознаку ЗПАП-85. Као и код претходних модела похваљен је и дизајн, комбинација метала, дрвета и полимера, преноси Бета.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1383 on: January 29, 2021, 10:16:39 am »

четвртак, 28.01.2021.
С. Ћирић

„Крушик” преполовио производњу

Од плана вредног 104 милиона долара реализовани су послови за 51 милион долара, изјавио је за „Политику” Владан Лукић, директор ваљевске фабрике наменске индустрије

Ваљево ‒ Биланси се још своде, али прве пројекције кажу да ће се пословодство и запослени у Холдинг корпорацији „Крушик” трудити да прошлу 2020. годину у пословном смислу што пре забораве, јер је остварено тек око 50 одсто планиране производње. Од плана вредног 104 милиона долара реализовани су послови за 51 милион долара, изјавио је за „Политику” Владан Лукић, директор ваљевске фабрике наменске индустрије.

‒ Пандемија вируса корона проузроковала је читав низ проблема и у набавци и у производњи и у отпреми робе, одсуство радника ометало је производни процес. Први талас епидемије током прошле године прошли смо релативно лако, али током другог и трећег било је и по 120 позитивних радника. Ипак, захваљујући примени противепидемиолошких мера и високој свести запослених нисмо долазили у ситуацију да морамо да затворимо целе погоне ‒ истакао је Лукић. Он је подсетио да су током 2020. закључени уговори за нове послове вредне 72 милиона долара, који су делом већ реализовани, а остатак би требало да буде урађен током ове године. Пројекција, план за 2021. годину, реализација је послова вредних 94 милиона долара. Да ли ће се остварити, умногоме зависи од кретања на тржишту и низа других фактора ‒ каже директор „Крушика”.

‒ Проблем нам прави структура посла, ми смо фабрика која прави минобацачку муницију, али на тржишту тренутно нема велике потражње за ту врсту робе. Ипак, имамо пуно најављених уговора који само што нису потписани, али за нас је уговор оперативан оног тренутка кад нам се уплати аванс ‒ указује он. И додаје да су се и о том питању ствари на тржишту промениле. Раније су аванси износили 30, 40, па и 50 одсто вредности посла, а сада купци нуде аванс од 10-15 одсто, што додатно компликује ситуацију...

‒ Упркос свему, ја сам оптимиста. Ако се реализују неки од уговора који су у овом тренутку могући, уверен сам да ће ситуација бити знатно повољнија ‒ поручује Владан Лукић. Према његовим речима, у „Крушику” су тренутно запослена 2.862 радника, од којих је нешто преко 1.800 ангажовано на одређено време и уговори им се продужавају на по месец дана. Охрабрује податак да је од Нове године у радни однос примљено 12 младих инжењера који ће бити увођени у посао...

‒ Конкурс за инжењере је стално отворен, иако ћемо због пандемије и актуелне ситуације на светском тржишту вероватно у наредном периоду морати да смањујемо број радника ‒ рекао је Лукић.

У „Крушику” већ петнаестак дана трају преговори пословодства са представницима четири репрезентативна синдиката поводом новог колективног уговора, пошто стари истиче у јануару. Директор Лукић наводи да је синдикалцима током преговора покушао да стави до знања да околности намећу одређене промене у елементима зараде запослених, односно да се она мора прилагодити реалним условима пословања који се очекују у овој години. Предлог је да се смање накнаде за топли оброк и регрес, а повећа цена радног сата, чиме би се постигло да у заради најважнија компонента буде плата за рад на одговарајућем радном месту, а да остале принадлежности буду нешто мање. Изложено је неколико варијанти за решавање овог питања, синдикати би ускоро о њима требало да се изјасне.

‒ Надам се консензусу, мислим да смо на добром путу да постигнемо договор који ће, пре свега, бити добар за фабрику. Сви морамо да водимо рачуна о фабрици, то је први задатак ‒ закључио је директор Владан Лукић.

Гас уместо угља

Опште је познато да је „Крушикова” енергана која користи угаљ као енергент, један од највећих загађивача ваздуха у Ваљеву, по чему је град на Колубари постао једна од црних тачака на свим мапама аерозагађења. Директор Владан Лукић, свестан тог проблема, поручује да су неки кораци направљени...

‒ Добили смо понуду, постоји пројекат за прелазак на грејање на гас. Проблем је финансирање, али стижу одређени сигнали од државе да ће нам помоћи и идемо у том правцу. Неопходно је претходно урадити читав низ пројеката, али наш план је да у наредних годину дана, уз државну помоћ, променимо котларницу и пређемо на грејање на гас ‒ најавио је директор Лукић.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 972


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1384 on: January 30, 2021, 12:56:17 pm »

понедељак, 11.01.2021.

Оружје из Крагујевца је цењено у САД

Уредник америчког блога „Classic Firearms” и наредник Маринског корпуса у резерви Клинт Морган похвалио је квалитет наоружања „Застава оружја” из Крагујевца које може леглно да се купи на тржишту САД и навео да се ради о једном од његових омиљених брендова.
Zato su mu banovali sajt Classic Firearms 403 Forbidden. Cheesy Gde sme sada da se hvali išta srpsko u SAD. Grin
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #1385 on: January 30, 2021, 06:56:36 pm »

Osim emotivne strane, oružje iz Zastave nije ništa posebno (da ne iskoristim grubiju reč).

LpB
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 279« Reply #1386 on: January 30, 2021, 10:01:17 pm »

Zastava kuburi sa kvalitetom a i sporo usvajaju nove tehnologije i osim rada na MAP M19 (modularna AP) nisu razvili ni jedan novi proizvod. Sve se svodi na kozmeticke promene i u civilnom i vojnom programu.
Hitno im je potrebna modernizacija poslovostva, proizvodnog programa a i kadrova.
Bez stranog partnera nisam siguran da to znaju sami da urade.
Trebali bi da bace pogled na Cesku Zbrojevku. Od njih bi imali sta da nauce.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1387 on: February 21, 2021, 10:48:02 am »

недеља, 21.02.2021.
М. Г.

Српско наоружање на сајму у Абу Дабију

Министар одбране Небојша Стефановић, на позив потпредседника и премијера Уједињених Арапских Емирата, владара и министра одбране Дубаија шеика Мухамед бин Рашед ал Мактума, присуствовао је отварању 15. Међународног сајма наоружања и војне опреме „INDEX 2021” у Абу Дабију, саопштило је Министарство одбране.

Министар Стефановић се пре званичног отварања Сајма неформално сусрео са државним министром одбране Уједињених Арапских Емирата Мухамедом Ахмедом ал Боварди ал Фаласијем. Према речима министра Стефановића, овај водећи сајам наоружања и опреме добра је прилика да наша одбрамбена индустрија прикаже оно што је створила у претходном периоду и што може да произведе. Он је изјавио да ће се током Сајма састати са колегама министрима одбране из више земаља света са којима ће разговарати о заједничкој сарадњи.

- Разговараћемо о томе шта је то што можемо да урадимо чак и у овом сложеном времену ковида, да помогнемо да наша војска буде ефикаснија, да имамо више заједничких вежби којима ћемо помоћи да та мултифункционална операбилност наше војске буде добра, а истовремено да чујем шта колеге мисле о томе шта можемо даље да урадимо заједнички и да радимо на склапању нових споразума којима ће наша земља да напредује – поручио је министар Стефановић.

Током првог дана Сајма, министар одбране обишао је и штанд ЈП „Југоимпорт СДПР” на којем је представљен део производног програма Одбрамбене индустрије Србије. Смештен у Националном изложбеном центру у Абу Дабију, овогодишњи Сајам, и у условима пандемије вируса корона, окупио је више од 900 излагача из 59 земаља уз строго поштовање прописаних здравствених заштитних и епидемиолошких мера.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1388 on: February 25, 2021, 08:56:50 am »
Quote
Novi projekat Srpske namenske industrije, prvi Srpski dron-kamikaza "Gavran"!Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 22 372


« Reply #1389 on: February 26, 2021, 08:48:19 pm »

Овај о овоме говори као да је завршено, односно "само што није". Још ће прилично воде протећи Савом и Дунавом док то буде оперативно....ако буде.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1390 on: March 03, 2021, 09:48:14 am »
Nešto novo iz firme Balkan NovoTeh iz Novog Sada.Quote
Projekat modularne automatizovane haubice Titan Maas 155 mm

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 22 372


« Reply #1391 on: March 04, 2021, 05:57:53 pm »

Да су они представили функционални модел ја бих рекао "свака част". Овако, "папир (рачунар) трпи све".
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1392 on: March 10, 2021, 09:02:19 am »
Quote
Testiranje protivoklopnog sistema NOVALogged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1393 on: March 12, 2021, 06:55:49 am »

четвртак, 11.03.2021.
Сандра Савић

„Мали милош” осваја свет

„Наменска” из Трстеника представила је нове борбене системе и наоружање

Трстеник – На недавно одржаном сајму наоружања у Абу Дабију у Уједињеним Арапским Емиратима ППТ „Наменска” из Трстеника представила је нове борбене системе и наоружање за које је владало велико интересовање. Такође потписан је и значајан уговор са Министарством одбране Србије вредан преко милијарду динара који ће бити реализован током ове године.

– У уговору се ради о опремању и снабдевању наше војске најновијим савременим борбеним системима који је „Наменска” са Војно-техничким институтом из Београда развила у протеклих неколико година. Важно је напоменути да су сви ти системи уведени у наоружање Војске Србије. Прошли су врло сложена испитивања и добијени су изузетни резултати. И можемо слободно да кажемо да по квалитету то наше наоружање ни по једној ставци не заостаје за сличним наоружањем најпознатијих светских произвођача – наводи Живота Вучић из маркетинг службе овог предузећа. Оно што ППТ „Наменску” ставља у водећу позицију јесте производња роботизованог возила „мали милош”, чија се комплетна производња ради у овој фабрици.

– Да кажемо сви ти сложени борбени системи, ту је и противавионски самоходни артиљериски систем „Пасарс 16”, самоходна модуларна вишецевна ракета „морава”, самоходни вишецевни лансер „огањ”, ракета М77 за коју смо у међувремену развили једну нову варијанту дигитализовану, много савременију од претходне, дакле и то је у понуди и наравно ту је „мали милош” безпоседно даљински направљено возило, практично једно роботизовано возило које је опет изавало највеће интересовање код купаца – каже Вучић.

ППТ „Наменска” 80 одсто производа извози, а најтраженији је њихов минобацачки програм. Само пре неколико година била је на ивици опстанка, а данас 750 радника има примања већа од републичког просека. Ни епидемијска ситуација није утицала на производњу и испоруку. Ово привредно друштво за производњу наменских производа које има војни и цивилни програм, током прошле године упутило је више донација Министарству одбране и здравстеним установама и на тај начин помогло у борби против вируса корона.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1394 on: March 16, 2021, 02:36:04 pm »

SAT: Miloš i Lazar na specijalnom testu.

Logged
Pages:  1 ... 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 [93] 94 95 96 97 98 99   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.061 seconds with 23 queries.