PALUBA
April 22, 2024, 08:02:41 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 [94] 95 96 97 98 99   Go Down
  Print  
Author Topic: Namenska industrija Srbije - Vesti  (Read 462327 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1395 on: April 29, 2021, 06:59:58 pm »

Izvoz naoružanja iz Srbije opao za 16 odsto u 2019. godini
BIZNIS Autor: Nova Ekonomija 29. apr. 2021

Srbija je u 2019. godini realizovala izvoz naoružanja i vojne opreme u vrednosti 409,05 miliona dolara, što predstavlja međugodišnji pad od 49,71 miliona dolara, ili 16 odsto, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju o trgovini oružjem i naoružanjem koji je objavljen u najnovijem Službenom glasniku.

U istom periodu, realizacija uvoza iznosila je 354,15 miliona dolara, piše Nova ekonomija. Najveća vrednost u realizaciji izvoza je ostvarena izvozom u Ujedinjene Arapske Emirate, koji su kupili oko 110 mililona dolara vredno oružje, odnosno oko 27 odsto ukupnog realizovanog izvoza. Sledi Kipar sa 42,17 mililona dolara, Sjedinjene Američke Države sa 25,9 miliona dolara, Bugarsku (24,80 miliona) i Sudijska Arabija (22,38 miliona dolara). Navedene države su kupile više od polovine ukupno izvezenih ubojnih sredstava.

U periodu 2005–2019. godine ukupna vrednost realizovanih dozvola za izvoz NVO iznosi preko 3,5 milijarde USD (3.7 milijardi dolara), a u tom razdoblju je ostvaren značajan suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni u oblasti, ukupmne vrednosti od preko 2,6 milijardi dolara. U odnosu na 2018. godinu, višestruko je povećana vrednost realizovanog uvoza (preko tri puta, odnosno za 254,19 miliona dolara). Procenat realizacije izdatih dozvola takođe je značajno povećen na oko 75 odsto. Nerealno veliki procenat realizacije uzrokovan je realizacijom nekoliko dozvola velike vrednosti koje su odobrene u 2018. godini. Najveća vrednost u realizaciji uvoza oružja u 2019. godini je ostvarena iz Rusije, odakle je došlo oružje po ukupnoj ceni od 201,87 miliona dolara, što čini oko 57 ukupnog realizovanog prometa. Slede Nemačka sa 87,24 miliona dolara, Francuska sa 14,24 miliona, Belorusija sa 9,08 miliona, kao i Bosna i Hercegovina (8,6 miliona dolara).

Uvoz oružja iz prvih deset zemalja iznosi 344,75 mil. USD, što čini oko 97% ukupne realizacije uvoza NVO u 2019. godini. Za izvoz naoružanja i vojne opreme u 2019. godini je izdato 357 dozvola, u ukupnoj vrednosti od oko 474 miliona dolara, što je u odnosu na prethodnu godinu pad za oko 5 odsto, dok je ukupna vrednost izdatih dozvola smanjena za oko 350 miliona dolara (pad od oko 42 odsto). Za uvoz naoružanja i vojne opreme pretprošle godine je izdato 264 dozvola, u ukupnoj vrednosti od oko 470,5 miliona dolara. U odnosu na 2018. godinu izdato je 43 dozvole više (oko 19,5 odsto), ali je ukupna vrednost izdatih dozvola smanjena za 50 miliona dolara (manje za oko 9,6 odsto).

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1396 on: May 20, 2021, 05:20:35 am »

среда, 19.05.2021.
Бране Карталовић

„Заставино” оружје иде у Америку за 235 милиона долара

У САД можемо да продамо све што се направи у Крагујевцу, зато позивам фабрику да модернизује производњу и повећа капацитете, каже Ранко Ристић, власник фирме „Застава армс УСА” из Чикага, која је ексклузивни заступник „Застава оружја” на америчком тржишту

Крагујевац – Крагујевачки пушкари могу с много више оптимизма да гледају у будућност. Њихова фабрика „Застава оружје”, коју води директор Младен Петковић, јуче је склопила дугорочни аранжман о извозу спортског и ловачког оружја у Америку вредан 235 милиона долара. На овај начин крагујевачка фабрика је обезбедила сигуран посао у наредних шест година, бар кад је реч о производњи и пласману цивилног асортимана. Не мање разлога за задовољство има и Ранко Ристић (1973), власник фирме „Застава армс УСА” из Чикага, која је ексклузивни заступник „Застава оружја” у САД.

– Ово је до сада убедљиво највећи уговор који смо склопили с крагујевачком фабриком. Задовољство је, надам се, обострано, јер смо кориговали цене у корист „Застава оружја”. Није нам циљ само да зарадимо већ и да промовишемо српско оружје у САД. Жеља нам је да америчке купце упознамо и са нашом историјом, а надам се да ће користи имати и крагујевачки радници, који праве изузетно квалитетно оружје – каже Ристић на почетку ексклузивног разговора за „Политику”.

„Застава армс УСА” основана је јуна 2018. Крајем те године потписан је први уговор са „Заставом оружје”, који је износио скромних 572. 000 долара. Наредне две године склопљени су вишеструко већи аранжмани вредни 70 милиона долара, а „Заставино” оружје се на највећем светском сајму оружја у Лас Вегасу „Шат шоу” први пут под окриљем чикашке фирме појавило јануара 2019. Осим квалитета, америчке купце су привукла и „чудна слова” на амбалажи.

– Био је то лого „Заставе” исписан на ћирилици. И на тај начин смо желели да привучемо купце. Американци воле комбинацију историје, поноса и квалитета, а ми им управо то нудимо. И раније се крагујевачко оружје продавало у Америци, али је „Заставино” име увек било некако потиснуто, готово занемарено. Сада, после три године рада на брендирању „Заставиног” оружја, више нема никакве дилеме, сви у Америци знају чије оружје купују – с поносом истиче наш саговорник, који је у САД отишао 1996, с непуне 23 године.

Фирма „Застава армс УСА” бави се искључиво увозом и великопродајом „Заставиног” цивилног програма. Реч је о полуаутоматским пушкама, пиштољима и ловачким карабинима. Ознаци ПАП за полуаутоматске пушке испред је додато „З”, како би се оружје што успешније брендирало.

– Од десет највећих дистрибутера спортског и ловачког оружја у Америци, фирма „Застава армс УСА” сарађује са осам. Њихови дилери имају своју продајну мрежу, али се купци обраћају искључиво нама. Инсистирали смо на директном контакту с купцима зато што их тако везујемо за „Заставин” бренд. Купци могу да нас питају све што их интересује, нудимо и резервне делове, а поправке вршимо бесплатно. Због тога преко социјалних мрежа добијамо огроман број похвала. Заиста је лепо чути када један фармер из Тексаса, који располаже арсеналом оружја свих могућих произвођача, хвали „Заставине” пушке – наводи Ристић.

Власник „Заставе армс УСА” каже да је у почетку било и скептика који нису били убеђени у могућност успешног пласмана крагујевачког оружја на америчком тржишту.

– Када смо пре три године најавили да се „Застава” враћа на америчко тржиште, многи су се обрадовали, али било је и скептика који су сумњали у нашу визију. Читао сам и неке негативне коментаре који су стизали из Србије. Наводно, „Заставино” оружје није квалитетно, а продаје се само зато што је јефтино. То уопште није тачно. Сигурно нисмо најјефтинији, а „Заставино” оружје је одличног квалитета. У складу с америчким прописима вршимо корекције оружја, а по захтеву купаца уграђујемо и додатну опрему – објашњава Ристић.

Први позив нашим војним фабрикама за сарадњу Ристић је, каже, упутио још 2017. године, пре него што је основао фирму, али му је тада одговорила само „Застава оружје”.

– Нисмо тада успели да остваримо неку конкретнију комуникацију, из више разлога, а озбиљна сарадња је започела доласком Младена Петковића на чело „Застава оружја”. Осим осведоченог квалитета оружја, које претходни увозници нису на прави начин промовисали, уздао сам се у још једну ствар, у историју крагујевачке фабрике, која је почела с радом 1853. године. Заиста је у свету мало компанија које се могу похвалити таквом традицијом. Ипак, да би сарадња била још боља, и производња мора да буде већа. У САД можемо да продамо све што се направи у Крагујевцу. Зато позивам фабрику да модернизује производњу и повећа капацитете – наводи саговорник „Политике”.

„Застава армс УСА” има двадесетак запослених, али је за ову фирму индиректно везано више стотина америчких радника који продају „Заставино” оружје на читавој територији САД. И око 2. 500 крагујевачких пушкара очекује добробит од извоза у Америку, а „Застава оружје” је уговорима о пласману оружја на најпробирљивије тржиште поново показала да, као стуб српске наменске индустрије, стоји уз раме светским конкурентима.

Izvor: www.politika.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 399


« Reply #1397 on: May 20, 2021, 06:32:38 pm »

Quote
Зато позивам фабрику да модернизује производњу и повећа капацитете – наводи саговорник „Политике”.

То и јесте кључ опоравка "Заставе". И да мање причају и "траже права" него да више раде. Права која траже проистичу из ефективног и материјализованог рада.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1398 on: May 26, 2021, 04:55:05 am »

уторак, 25.05.2021.

„Застава оружје” уговорила извоз у САД вредан 235 милиона долара

КРАГУЈЕВАЦ - Крагујeвачка фабрика „Застава оружје” саопштила је да је склопила уговор о извозу ловачког и спортског оружја у Америку у вредности од 235 милиона долара и да то представља повратак те компаније на захтевно америчко тржиште.

„Овим уговором фабрика обезбеђује пословну стабилност предузећа које је стуб српске наменске индустрије, али и ствара могућности за техничко-технолошко усавршавање производног процеса”, наводи се у саопштењу које је потписао генерални директор крагујевачке фабрике Младен Петковић. Према оцени руководства, овај уговор је „историјски пословни подухват” фабрике.

Ради се о дугорочном аранжману фабрике са пословним партнерима из Америке који ће крагујевачкој фабрици обезбедити континуирану производњу у наредних шест година и сигуран посао за 2.500 радника, преноси Бета.

Izvor: www.politika.rs
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 650


« Reply #1399 on: May 30, 2021, 10:40:20 pm »

м77 или Морава во Либија .

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 128 MM.jpg (201.54 KB, 1672x929 - viewed 25 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1400 on: June 22, 2021, 05:06:49 am »

понедељак, 21.06.2021.

Смењен генерални директор „Крушика”


Надзорни одбор Холдинг корпорације „Крушик” сменио је генералног директора Владана Лукића, потврђено је РТС-у.

Надзорни одбор Холдинг корпорације „Крушик” а.д. је 4. децембра 2018. године изабрао Владана Лукића за генералног директора те компаније. Лукић је у претходном мандату био извршни директор за техничко-технолошке послове и производњу.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1401 on: June 22, 2021, 07:57:07 pm »

уторак, 22.06.2021.
С. Ћирић

Непознати разлози смене директора „Крушика”

Ваљево – Владан Лукић више није директор ваљевске Холдинг корпорације „Крушик”, потврђено је „Политици” из поузданих извора.

Према расположивим незваничним информацијама, одлуку о његовом разрешењу донео је надзорни одбор холдинга на седници одржаној у понедељак по подне. За сада нису познати разлози за ову смену на челу „Крушика”, може се само претпоставити да се тичу тешкоће у пословању у које је последњих месеци запала једна од већих српских фабрика наменске индустрије. Владан Лукић је био именован за директора „Крушика” почетком децембра 2018. године, пошто је његов претходник Младен Петковић прешао на место првог човека крагујевачке „Заставе оружје”.

Званично, још није познато ко је наследио Владана Лукића у врућој столици директора „Крушика”, мада су, позивајући се на незваничне изворе, неки локални и централни медији објавили да је за вршиоца дужности директора именована Јованка Андрић, дипломирани инжењер хемије, жена која је високо образовање својевремено стекла на Војној академији у Загребу. Већ дуго је запослена у ваљевској фабрици, члан је најужег руководства фирме, технички директор холдинга.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1402 on: June 24, 2021, 04:38:22 pm »
Quote
MRAP M-20 VOJSKE SRBIJE UNAPREĐENA VERZIJA!

Vojska Srbije je pre godinu dana predstavila novo oklopno vozilo MRAP M-20. Radi se o novom konceptu, kakav nije ranije bio u Vojsci Srbije. Međutim nakon godinu dana pojavili su se detalji unapređene verzije sa izmenjenim oblikom i dodavanjem jaceg oklopa. M-20 je modularno vozilo tako da osim za prevoz vojnika može da prevozi i veliki teret, da bude logističko ili medicinsko vozilo, kao i da u njega bude ugrađenj odgovoarajući minobacač.


Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1403 on: June 26, 2021, 04:52:53 pm »

Pogon fabrike Jumko za šivenje uniformi otvoren u Rudnoj Glavi
BIZNIS Autor: Beta 26. jun. 2021

Pogon fabrike "Jumko" otvoren je u Rudnoj Glavi kod Majdanpeka, a predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će radnice u toj proizvodnoj hali šiti uniforme jer i vojska i policija jačaju.

„Obećali smo ovaj pogon pre dva i po meseca i isupnili smo obećanje, sprovedena je i obuka za 30 radnica“, rekao je Vučić, koji je otvorio pogon.

Izvor: www.n1info.com
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1404 on: June 27, 2021, 10:50:59 am »


Quote
MRAP M-20 VOJSKE SRBIJE UNAPREĐENA VERZIJA!

Vojska Srbije je pre godinu dana predstavila novo oklopno vozilo MRAP M-20. Radi se o novom konceptu, kakav nije ranije bio u Vojsci Srbije. Međutim nakon godinu dana pojavili su se detalji unapređene verzije sa izmenjenim oblikom i dodavanjem jaceg oklopa. M-20 je modularno vozilo tako da osim za prevoz vojnika može da prevozi i veliki teret, da bude logističko ili medicinsko vozilo, kao i da u njega bude ugrađenj odgovoarajući minobacač.Mrap M-20
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1405 on: July 11, 2021, 08:01:10 am »Quote
Novi MRAP M-21

Na vojnoj vežbi “Munjeviti udar 2021.” javno je po prvi put prikazan redizajnirano domaće MRAP vozilo M-20.

S obzirom da je ovo vozilo značajno izmenjeno u odnosu na inicijalni model M-20 koji je prezentovan prošle godine možemo ga označiti i kao MRAP model M-21.

Kao što smo ranije naveli MRAP vozilo je blindirano vozilo na kamijonskoj šasiji i odlikuje ga visok nivo balističke i protivminske zaštite, a namenjeno je za bezbedno prevoženje jedinica.

Inače MRAV vozila u Vojsci Srbije predstvaljaju BOV Miloš M16 i Lazar 3.

A šta čini ovo novo modernizovano borbeno-oklopno vozilo pogona 6x6?

Ovo vozilo ima krutu šasiju kamiona FAP 2228. To znači da po neravnim terenima nije pokretljivo kao MRAV vozila sa samonosećom šasijom i nezavisnim vešanjem koje još nismo osvojili u Srbiji.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1406 on: July 20, 2021, 01:08:43 pm »

Quote

Novi proizvod kompanije Jugoimport, dron Gavran, predstavalja jeftinu izviđačko-udarnu platformu namenjenu za izviđanje u realnom vremenu i udare na širok spektar ciljeva iza fronta u dubini neprijateljske pozadine.
Borbeni radijus domaćeg drona-ubice iznosi do je od 50 do 100 km zavisno od reljefa i dužine linije izviđanja. Gavran obezbeđuje osmatranje u realnom vremenu, akviziciju ciljeva, prepoznavanje ciljeva po principu svoj tuđ i dejstvo na uočene ciljeve. Ovaj dron-ubica operiše u rojevima od nekoliko dronova kojima se upravlja sa istog komandnog mesta preko zaštićenog radio linka.


Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 649« Reply #1407 on: July 29, 2021, 04:27:49 pm »

Srbija preuzima nekadašnji ponos namenske industrije Srpske

Banjaluka -- Namenska industrija Srbije će uskoro preuzeti većinski i upravljački paket u banjalučkom Vazduhoplovnom zavodu Kosmos.

To je, posle Zraka iz Teslića, drugo namensko preduzeće u Srpskoj koje će kontrolisati država Srbija, otkriva portal Capital.

Već se mesecima radi na pripremi vlasničke transformacije Kosmosa, koji je pre rata zapošljavao 1.600 radnika i bio ponos tadašnje stručne namenske industrije za potrebe ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Država Srbija će preko jednog od svojih preduzeća iz namenske industrije postati strateški partner i kupac.

Razmatra se nekoliko opcija za preuzimanje, od kojih je najrealnija da postanu vlasnici dve trećine akcijskog kapitala.

Plan je da se obaveze poveriocima iz procesa restrukturiranja isplate u potpunosti, a da se dugovi prema fondovima pretvore u kapital, sa čime će biti uvezan staž za radnike koji na to čekaju i po 15 godina.

Pošto se situacija raščisti, popisaće se imovina i uraditi procena tržišne vrednosti kapitala, a zatim će se krenuti u pregovarački postupak o preuzimanju kontrolnog paketa akcija.

Iz uprave Kosmosa su potvrdili saznanja Capitala i poručili kako je reč o "Trećem životnom ciklusu".

"Strateško partnerstvo sa namenskom industrijom Srbije kroz učešće u kapitalu je svakako značajno i prestavlja novi životni ciklus društva kroz nove poslove, transfer tehnologija, zajednički nastup na trećim tržištima, a sve ovo će za posledicu imati novo zapošljavanje i bolji poslovni ambijent", rekao je direktor preduzeća Dušan Vještica.

Dodaje i kako će kroz ovaj cikus biti servisirane obaveze prema fondovima, radnicima i dobavljačima, prenosi eKapija.

"Dugovanja i potraživanja se usaglašavaju sa fondovima i Poreskom upravom RS, a po usaglašenim obavezama plan će biti dostavljen IRB RS na dalje postupanje. Pošto je reč o dosta složenom poslu sa dosta učesnika u procesu, realan rok za navedenu aktivnost je septembar ove godine", kaže Vještica.

Vrhunska vojna tehnologija

Vazduhoplovni zavod Kosmos je proizvodio radarske, raketne i računarske sisteme, radili su generalni remont radara, raketnih sistema i merne opreme.

Kosmos je gradio pokretne aerodrome i pokretne piste, a radili su i praktičnu obuku stranih kadrova u Banjaluci i u inostranstvu.

Početkom rata počela je i njihova propast, jer su izgubili tržišta širom sveta.

Obaveze su se gomilale, a do momenta kada se pre nekoliko godina krenulo u restrukturiranje, one su iznosile 24,5 miliona konvertibilnih maraka (više od 12 miliona evra).

Preuzimanje Zraka

Po skoro istom modelu je Srbija pre nekoliko godina preuzela 71 odsto udela u preduzeću Zrak iz Teslića, koje proizvodi i remontuje nišanske sprave za haubice, minobacače i lansere, durbine, lovačke i druge nišane.

Srbija je preuzela obaveze prema kupcima i dobavljačima. Vlasnici su postali i Fond PIO, Fond zdravstvenog osiguranja Srpske, koji su svoje dugove namirili kroz udeo u vlasništvu.

Preduzeće koje je 2013. godine zbog brojnih dugovanja završilo u stečaju, danas pozitivno posluje, ima godišnje prihode u proseku od 1,3 mil KM i zapošljava 37 radnika, dok je pre rata imalo oko 200 zaposlenih.

Izvor: https://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2021&mm=07&dd=29&nav_id=1898516&fbclid=IwAR2LKJEeFSFLN4QQ_J8uLx28EtF0x9Pb6GwCd1voLx6i7QXnMDASThXrggQ
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1408 on: July 29, 2021, 05:03:27 pm »

Ovo što je ostalo od Kosmosa je blijeda slika nekadašnje firme. Znam kako je u Kosmosu. Odem tako zbog nekih poslova oko tenkova M84. Nema tu više onih stručnih ljudi. Nema para, nema muzike.

A preduzeće Zrak Teslić je firma koju je osnovao SDRP zbog nekih svojih lakših mućkanja. Problem u Tesliću je što je Teslić malo mjesto, pa se ne može naći kvalitetna radna snaga.
Da ne bude zabune, u Tesliću imaju dvije firme Zrak. Jednu su osnovali radnici firme Zrak Sarajevo po početku rata 1992 godine, a drugu je osnovao SDRP.
Ovaj prvi Zrak  (vlasnik i direktor Angirević, bivši radnik Zrak Sarajevo) je kupio na licitaciji sve što je preostalo od firme Optel Banja Luka, a ovaj drugi Zrak koji je osnovao SDRP, direktor Aleš Majkić.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 649« Reply #1409 on: August 01, 2021, 03:08:52 pm »

Mediji: Srpska artiljerija i rakete tražena roba u svetu

Srbija je prošle godine izvezla više od 1.500 artiljerijskih raketa, 72 artiljerijska oruđa i deset oklopnih borbenih vozila, objavio je portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako navodi taj portal pozivajući se na izveštaj Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koji je dostavljen OEBS-u, glavna tržišta Srbije bila su Kipar, Grčka, Turska, UAE, Saudijska Arabija, Jermenija, SAD i Izrael.

„Teško naoružanje – artiljerijska oruđa i borbena vozila izvezena su na Kipar. Radi se o nastavku posla koji je realizuje od 2019. koji obuhvata divizion samohodnih artiljerijskih sistema Nora-B52 kalibra 155 milimetra, artiljerijska komandna i izviđačka borbena vozila Miloš i pripadajuća logistička vozila. U izveštaju za 2019. navedeno je da je izvezeno 12 artiljerijskih sistema i četiri borbena vozila“, navodi se.

Na izvoznoj listi je 60 artiljerijskih oruđa za Ugandu, a prema izvorima tog portala to su minobacači kalibra 120 milimetara.

„Iz Srbije je izvezeno je 1.500 artiljerijskih raketa u Tursku i 25 u Grčku. Iako je po količini grčki posao skroman, on je ove godine prerastao u ekonomski i politički važan posao jer je beogradska firma EDePro ugovorila izvoz velike količine raketa G-2000 kalibra 122 mm dometa 40 kilometara“, dodaje se.

Grčka se odlučila za nabavku raketa za svoje višecevne lansere raketa RM-70, čehoslovački derivat poznatog sovjetskog BM-21 Grad.

„Za Grčku vojsku povećanje dometa uz solidnu preciznost je izuzetno važno jer su lanseri RM-70 većinom razmešteni na ostrvima kao ojačanje za odbranu od potencijalne agresije Turske“, navodi se.

U izveštaju za OEBS se navodi i izvoz čak 9.600 raketa kalibra 107 mm u UAE, u kategoriji izvoza artiljerijskih sitema. Emiraćani su i ranije bili veliki korisnik raketa iz Srbije i prema podacima za 2019. nabavili su 23.705 komada, a godinu dana ranije 14.200 komada.

U listi za rakete i lansere su rakete 122 mm i raketni motori i osim Turske i Grčke tu su i 1.000 komada za Saudijsku Arabiju, 100 za Jermeniju i 10 za Izrael.

„Uzorci koji su otišli na Kakvaz privukli su pažnju medija jer su azerbejdžanske vlasti ukazalo na to da su po položajima njihove vojske padale rakete G-2000“, dodaje se.

Portal dodaje da se na listi izvoza malog naoružanja prema prijavi UN nalazi i 56.218 komada raznog naoružanja, iz nove proizvodnje ali i viškova.

„Sasvim očekivano, tu je i naoružanje koje su građani predali državi pod pritiskom zakona o oružju, sa složenom procedurom odobravanja dozvola za posedovanje. Kasnije, to naoružanje posredstvom privatnih firmi odlazi dalje uglavnom u SAD, sudeći po oglasima iz američkih medija i prezentacijama na društvenim mrežama“, dodaje se.

U kategoriji lakog naoružanja ima više od 1.100 teških mitraljeza, devet protivoklopnih sredstava, šest bestrzajnih pruđa i više od 4.000 minobacača kalibra 60 milimetra.

Izvor: https://www.danas.rs/drustvo/mediji-srpska-artiljerija-i-rakete-trazena-roba-u-svetu/
Logged
Pages:  1 ... 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 [94] 95 96 97 98 99   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 23 queries.