PALUBA
July 12, 2024, 11:59:51 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 [98] 99   Go Down
  Print  
Author Topic: Namenska industrija Srbije - Vesti  (Read 482560 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 237« Reply #1455 on: April 16, 2023, 07:31:10 pm »

Reporteri novosti posetili su fabriku Jugoimport SDPR, gde se proizvode najjači aduti srpske vojne industrije.Izvor

Logged
PakleniVuk
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 228


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1456 on: April 16, 2023, 08:14:06 pm »

Нова средства претпостављају и тактику употребе тих средстава, али и прилагођавање тактике дејства осталих јединица војске. Надам се да се ради и на томе.
Možda malo i "off topic" ali da dobacim samo da traže i nove bezbednosne mere koje treba pripisati i za rukovanje i za obuku kako budućih kadeta,tako i njihovih instruktora (takozvano "pravilo" u vidu male knjigice). Jer naj crnji scenario koji mogu da zamislim jeste da neko na poligonu obučava kadete kako da rukuju daljinski upravljivost borbenom stanicom ili nekim dronom (besposadnom platformom koja leti ili se kreće kopnom)  ,a kadet usled nepažnje zarotira kupolu " 360 stepeni rafalno". To sa ranijim sistemima nije moglo na taj način,a sada mala nepažnja i ode....jer je sve na džojstik ili tacskrin (novoSrpske reči i izrazi).
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 237« Reply #1457 on: May 19, 2023, 08:01:29 pm »

Vojska Srbije nabavlja novo oružje: Potpisan ugovor

Ugovor o nabavci naoružanja iz proizvodnog asortimana preduzeća „Zastava oružje“ za opremanje Vojske Srbije potpisan je danas u Sektoru za materijalne resurse Ministarstva odbrane.

U ime Ministarstva odbrane ugovor je potpisao predstavnik Uprave za nabavku i prodaju Sektora za materijalne resurse pukovnik Dragan Panić, u ime kompanije „Jugoimport SDPR“ pomoćnik direktora Aleksandar Lijaković, a u ime preduzeća „Zastava oružje“ izvršni direktor za pravne i ekonomske poslove Milena Milinković.

Ministarstvo odbrane je zajedno sa drugim nadležnim državnim organima u prethodnom periodu, a posebno u poslednjih šest godina, preduzimalo mere na modernizaciji tehnoloških linija, konverziji dugovanja nastalih do kraja 2016. godine i otpisu kamata, koje znatno opterećuju fabriku. Na predlog Ministarstva odbrane su 2017. godine odobrena sredstva prvog investicionog ciklusa u iznosu od 9,7 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo odbrane.


Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 237« Reply #1458 on: July 19, 2023, 09:21:51 am »

Kako „Miloš“ izgleda „u akciji“: Na poligonu u Nikincima prikazano gađanje iz domaćeg višenamenskog oklopnog vozila (VIDEO)

Ministar odbrane Miloš Vučević danas je, zajedno sa delegacijom Ministarstva odbrane Mađarske, prisustvovao gađanjima iz višenamenskog oklopnog borbenog vozila pogona 4×4 „Miloš“ na poligonu Centra za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, prikazano je gađanje iz daljinski upravljive borbene stanice 12,7 mm ugrađene na višenamenskom vozilu „Miloš“ 4×4 na daljini od 500m do 1200m, kao i gađanje iz daljinski upravljive borbene stanice 20/3 mm KERBER na novoj generaciji višenamenskog vozila „Miloš“ 4×4 povećenog kapaciteta sa 10 sedišta, na daljini od 1200m.

Delegaciji Mađarkse prikazano je i gađanje posade iz višenamenskog vozila „Miloš“ 4×4 na bliskim rastojanjima radi simulacije borbe u zasedi te mogućnost vozila “Miloš” u savladavanju prepreka po savremenim svetskim standardima.

Vučević je tom prilikom istakao da Srbija čuva svoju namensku industriju i da se Vojska Srbije u dobroj meri snabdeva iz sopstvenih kapaciteta. On je naglasio da je posebno važno što deo ključnih borbenih sistema, poput vozila „Miloš“, proizvodimo sami te da će se nastaviti sa ulaganjem u domaću odbrambenu industriju, kao i opremanjem jedinica Vojske Srbije najsavremenijim borbenim sredstvima sa ciljem jačanja borbene gotovosti.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Izvor


* Miloš1.jpg (858.21 KB, 2500x1667 - viewed 3 times.)

* Miloš2.jpg (169.76 KB, 1000x560 - viewed 3 times.)

* Miloš3.jpg (826.87 KB, 2500x1668 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 237« Reply #1459 on: July 28, 2023, 05:57:22 pm »

Aduti srpske vojne industrije u Turskoj: Nora, Miloš, Gavran, Tamnava, Lazanski...

U periodu od 25. do 28. jula Istanbul je domaćin 16. međunarodnog sajma odbrambene industrije IDEF-2023.

Mesto održavanja događaja je Tüyap İstanbul Fair and Congress Center (TUIAP), a eksponati se izlažu, kako na otvorenom prostoru, tako i u 14 hala ukupne površine 120 hiljada kvadrata.

Srbija je na ovom sajmu redovan učesnik već nekoliko godina. Na ovogodišnjem su prisutni državni Jugoimport-SDPR i Green Power Turbine Systems iz Beograda, piše portal Tangosiks.

IDEF se u Turskoj organizuje još od 1993. godine, a cilj manifestacije je promocija naoružanja i vojne opreme kako domaćih tako i inostranih kompanija. U pogledu broja izlagača i delegacija koje učestvuju, IDEF je vremenom postao jedan od najvećih svetskih sajmova vojne industrije. Prošle godine je na primer svoje proizvode pokazalo 1.238 kompanija iz 53 države, sajam je posetilo 68.795 profesionalnih posetilaca iz 94 države, kao i 163 delegacije iz 81 države i dve međunarodne organizacije.

Jugoimport-SDPR je, između ostalog, izložio makete već poznatih oruđa iz ponude srpske namenske industrije. Ovoga puta tu su i neke nove verzije oklopnih vozila – na štandu ove kompanije se mogao videti razvojni koncept borbenog oklopnog vozila Miloš sa lanserom LC-20 raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm, zatim takođe razvojni koncept Miloša u verziji Miloš 2 sa borbenom stanicom Kerber.

Makete ostalih oruđa su manje više već poznata, tu su borbeno oklopno vozilo Miloš sa mitraljezom M134, oklopna borbena vozila Lazar 3M, potom Lazanski, verzija Lazara sa lanserom raketa RALAS, potom aduti srpske artiljerije – samohodone haubice Nora u dve verzije, samohodna haubica Aleksandar, modularni samohodni višecevni lanser raketa Tamnava. Od drugih interesantnijih sredstava tu je višenamenska protivoklopna raketa NOVA, besposadna letelica sa bojevom glavom za jednokratnu upotrebu Gavran.

Green Power (kompanija EDeProa zadužena za vazduhoplovne projekte i pogonske grupe) je i na ovom IDEF-u predstavio svoje artiljerijske rakete – 107 mm ER, Grad 122 mm, G-2000 122 mm, G-2000 P 122 mm, a osim toga prikazano je i nevođeno raketno zrno S-8KOM. Osim toga prikazana je i precizna jedreća bomba PGB-128. Na štandu su izloženi turbomlazni motori TJE-45 i TJE-200, turboelisni motor TPE-200, kao i višenamenska platforma i leteća meta Sea Storm.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 34486166164c260763cc86010477846_w640.jpg (73.45 KB, 640x423 - viewed 4 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 237« Reply #1460 on: August 10, 2023, 04:29:08 pm »

Potpisani ugovori za isporuku naoružanja i vojne opreme za Vojsku Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas svečanosti povodom potpisivanja ugovora za isporuku savremenog naoružanja i vojne opreme između Ministarstva odbrane, preduzeća Odbrambene industrije Srbije i JP „Jugoimport-SDPR“.

Prema rečima ministra odbrane, danas je veliki dan za Odbrambenu industriju Srbije, ali i Vojsku Srbije.

- Danas je više preduzeća sa Ministarstvom odbrane, ali i međusobno, potpisalo ugovor u vrednosti od 9,7 milijardi dinara, od toga novo naoružanje i vojna oprema u vrednosti od 6,2 milijarde dinara biće isporučeno Vojsci Srbije. To je fantastičan rezultat, do pre nekoliko godina gotovo nezamisliv. Naša namenska industrija pod preduzećem „Jugoimport-SDPR“ će pripremiti naoružanje i vojnu opremu za izvoz u vrednosti od 3,5 milijarde dinara, tako da pokazujemo i svoju konkurentnost i dobar trend na trećim tržištima, odnosno na međunarodnom tržištu. Time, naravno, povećavamo i učešće vojne namenske industrije u ukupnom bruto društvenom proizvodu Republike Srbije – rekao je ministar Vučević.

On je istakao da je veoma ponosan na sve koji su učestvovali u pripremi svega ovoga te dodao da smo, uz podršku predsednika Republike i Vlade Srbije, u stanju da imamo ove budžete koji su bili nemogući ili teško ostvarivi u prethodnom periodu, a danas su konkretizovani.

- Ovo je velika podrška Odbrambenoj industriji Srbije, namenskoj industriji za radna mesta. Velika podrška za Priboj, za fabrike „Zastava oružje“ i „Zastava TERVO“ iz Kragujevca, za „Prvu petoletku“ u Trsteniku, za „Jumko“ u Vranju, „Teleoptik-Žiroskopi“ iz Zemuna, „Jugoimport-SDPR“ kao integrator i ne treba zaboraviti „Slobodu“ Čačak i „Krušik“ iz Valjeva, kao važne fabrike za taj deo Srbije i za celu Srbiju. Svima im čestitam i čekamo da isporuče ono što je danas ugovoreno – poručio je ministar odbrane.

Ugovore za isporuku savremenih složenih borbenih sistema i municije koji će direktno doprineti unapređenju sposobnosti Vojske Srbije, potpisali su predstavnici Ministarstva odbrane, „Zastava oružje“, HK „Krušik“, „FAP Korporacije“, „Zastava TERVO“ i „Jugoimport-SDPR“.

U ime Ministarstva odbrane ugovore je potpisao predstavnik Uprave za nabavku i prodaju Sektora za materijalne resurse pukovnik Dragan Panić.

Na današnjoj svečanosti potpisani su i ugovori za modernizaciju sredstava u Vojsci Srbije. Kooperantske ugovore sa preduzećem „Jugoimport-SDPR“ potpisali su predstavnici preduzeća „Teleoptik-Žiroskopi“, „Senzor Infiz“, „Zastava TERVO“, „Borbeni složeni sistemi“ i predstavnik kompanije „Jumko“.

Takođe, potpisani su i ugovori između preduzeća Odbrambene industrije Srbije i „Jugoimport-SDPR“ za kooperaciju u poslovima izvoza novih borbenih sistema. Navedene ugovore potpisali su predstavnici preduzeća „Jugoimport-SDPR“ sa kooperantima „Zastava TERVO“ i „Sloboda“ Čačak, a u izvoznom poslu uključeni su i „FAP Korporacija“, „Prva petoletka-namenska“ i TRZ Čačak.

Potpisivanju ugovora u Velikoj ratnoj sali Starog generalštaba prisustvovali su državni sekretari u Ministarstvu odbrane Mile Jelić i Nemanja Starović, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, v.d. pomoćnika ministra za ljudske resurse Siniša Radović, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Odbrambene industrije Srbije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* dsc_0291_1691663881.jpg (537.24 KB, 2500x1667 - viewed 1 times.)

* dsc_0423_1691663881.jpg (596.07 KB, 2500x1667 - viewed 1 times.)
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 425« Reply #1461 on: September 16, 2023, 11:38:26 am »

Jutros oko 6 sati u kompleksu firme „EDePro“ u Leštanima došlo je do eksplozije na radnoj mašini za proizvodnju raketnog goriva.

Prema prvim informacijama nema povređenih niti žrtava, saopšteno je iz MUP-a Srbije. Sve hitne službe su na terenu i sledi dalji rad. Policija je preventivno zatvorila prilaze fabrici (od isključenja sa autoputa Bubanj Potok u smeru ka Leštanima i od Leštana ka Bubanj Potoku).

U fabrici je došlo do pregrevanja ulja u mašini, što je jutros izazvalo eksploziju, navode beogradski mediji. Same rakete se ne nalaze u istoj hali pa je izbegnuta veća eksplozija i nije došlo do većeg incidenta.
Čeka se hlađenje unutrašnjosti objekta, obilazak pogona od strane tehnologa, da bi vatrogasna ekipa obišla objekat.

Pre dve godine, u istoj fabrici, u magacinu raketnog goriva, dogodila se eksplozija u kojoj su poginula dva radnika, a 16 je povređeno.

U eksploziji u novembru 2008. godine povređene su tri osobe, jedna teže i dve lakše.
Tada je eksplodirala smesa za punjenje protivgradnih raketa, krov pogona je odleteo u vazduh, a oštećeni su i okolni objekti.

Kompanija se bavi proizvodnjom delova za rakete, turbomotora raketa i goriva.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 237« Reply #1462 on: September 22, 2023, 08:43:54 am »

Izvoz srpskog oružja porastao za četvrtinu, premašiće vrednost od milijardu i po dolara

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović izjavio je da se očekuje da ukupna vrednost izdatih dozvola za izvoz srpskog naoružanja i vojne opreme ove godine bude više od 1,6 milijardi dolara.

Miloradović je za današnju Politiku rekao da je to 25 odsto više u odnosu na 2022, kada je vrednost izdatih dozvola bila 1,3 milijarde dolara.

Upitan o međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2023“, koji će biti otvoren u ponedeljak, 25. septembra na Beogradskom sajmu, kazao je da će biti predstavljena 154 izlagača i da je najavljena poseta više od 30 stranih vojnih delegacija.

Miloradović je naveo i da će na sajmu biti prikazano 26 novih „kapitalnih borbenih sistema“ proizvedenih u Srbiji, kao i nekoliko noviteta nastalih u saradnji sa stranim partnerima.

„Ovde bismo izdvojili više novih protivavionskih/protivdronovskih sistema i besposadnih vazduhoplovnih i zemaljskih platformi, a planirano je i prvo javno prikazivanje najnovijeg domaćeg artiljerijskog sistema nove generacije, koji će biti veliko pojačanje Vojske Srbije, a i novi adut srpske odbrambene industrije za budućnost“, rekao je Miloradović.


Izvor
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 632


« Reply #1463 on: September 22, 2023, 09:28:56 am »


Пошто још није отворена тема о Партнеру 2023., да ли ће последњег дана као и раније бити слободан улаз за грађане (уз сајамску карту?).
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 237« Reply #1464 on: September 22, 2023, 09:32:45 am »


Пошто још није отворена тема о Партнеру 2023., да ли ће последњег дана као и раније бити слободан улаз за грађане (уз сајамску карту?).

Koliko sam pročitao, hoće, ali posetioci se moraju evidentirati on-line da bi dobili propusnice/akreditacije!

https://akreditacija.partner.mod.gov.rs/sr

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #1465 on: September 22, 2023, 07:26:56 pm »

Као што је реко Кубовац, посета је дозвољена свима, али само уз претходну акредитацију. Предлажем свима који желе да посете сајам да то ураде колико данас или сутра. Добиће повратно обавештења о примљеном захтеву. Такође, у пријави се тражи и фотографија личне карте (треба је убацити и дати фолџер), као и један фотографија (може селфи али да лице покрива највећи део фотографије. Заправо, ово су све тражили за опцију "гост". За опцију посетилац, можда и не траже.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 237« Reply #1466 on: October 30, 2023, 02:11:03 pm »

Fabrika "Zastava oružje" obeležila jubilej 170 godina rada

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić i pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović prisustvovali su Svečanoj sednici kojom je u Muzeju „Stara livnica“ u Kragujevcu, fabrika „Zastava oružje“ obeležila 170 godina rada i postojanja.

Obraćajući se prisutnima, pomoćnik ministra Miloradović rekao je da fabrika „Zastava oružje“ predstavlja kolevku Odbrambene industrije Srbije što govori u prilog njenom značaju za našu zemlju i najavio dodatna ulaganja u namensku industriju i fabriku „Zastava oružje“. Tom prilikom, on je uručio plaketu Ministarstva odbrane preduzeću „Zastava oružje“, koju je u ime zaposlenih primio generalni direktor Saša Milošević. 

Povodom obeležavanja jubileja dodeljena su priznanja za izvanrednu poslovnu saradnju, negovanje uzajamnih odnosa i pun doprinos razvoju društva. Maketa topa iz druge polovine 19 veka dodeljena je predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću, Ministarstvu odbrane, Upravi za razvoj i opremanje (J-5) Generalštaba Vojske Srbije, kao i Vojnoj kontroli kvaliteta.

Vojna fabrika u Kragujevcu osnovana je 27. oktobra 1853. godine, za potrebe odbrane zemlje i bila je centar industrijskog i kulturno – istorijskog razvoja države. Danas, 170 godina kasnije fabrika „Zastava oružje“, predstavlja modernu fabriku sa širokim asortimanom proizvoda, koji izvozi u preko četrdeset zemalja sveta.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* main_5_1698526456.jpg (184.49 KB, 750x500 - viewed 5 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #1467 on: October 30, 2023, 07:12:28 pm »

Нажалост, из више разлога "Застава" још није ни близу старе славе...
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 237« Reply #1468 on: November 07, 2023, 09:26:48 am »

Evo kako Vojska Srbija od ideje dolazi do prototipa naoružanja! Pukovnik otkrio: Sve zavisi od složenosti, minimum je 15 meseci

Naoružana mini bespilotna letelica vrabac, naoružani dron kratkog dometa, dronovi-samoubice, "mali miloš", guseničar malih dimenzija, ovo su samo neki od tipova naoružanja Vojske Srbije čiji su tvorci vredni i predani ljudi zaposleni u Vojnotehničkom institutu Ministarstva odbrane, koji je nedavno obeležio 75 godina postojanja.

Kroz svoju istoriju Institut je prolazio kroz različite faze, imao je neke trenutke koji nisu pogodovali institutu kao ustanovi, ali je ipak bilo više onih svetlih i za ponos. Vojnotehnički institut bavi se kopnenim naoružanjem i vojnom opremom, borbenom i vazduhoplovnom, a za 75 godina postojanja uradio je preko 1.500 sredstava naoružanja i vojne tehnike koja se nalaze u naoružanju naše vojske.

Pukovnik Ivan Pokrajac, sa Vojnotehničkog instituta, gostovao je u emisiji Puls Srbije gde je govorio o značaju, ali i o radu Vojnotehničkog instituta.

- Vojnotehnički institut je osnovan 1948. godine i on je veoma značajna institucija bne samo za ministarstvo odbrane, već i za Republiku Srbiju. U prethodnih 75 godina je 1500 naoružanja i vojne opreme usvojeno. To je danas negde oko 75 procenata ukupnog naoružanja koje koristi Vojska Srbije što nimalo nije beznačajna brojka. Da nema Vojnotehničkog instituta mi ne bi došli do te cifre - istakao je pukovnik i dodao:

- Vojnotehnički institut je zadužen za istraživanje i razvoj vojne opreme. Doprinosi usvajanju prototipskih partija, a nakon toga neko iz poljoprivrede ili drugih proizvodnih kapaciteta učestvuju u proizvodnji. Dakle, vojnotehnički institut ne proizvodi, već samo pravi prototipe vojne opreme. Da li smo ponosni što smo deo Vojnotehničkog instituta? Naravno, 75 godina je duga tradicija.

Pukovnik je potom otkrio koliko je potrebno vremena da se od ideje stigne do gotovog prototipa naoružanja.

- To sve zavisi od složenosti sredstva koje se razvija i zavisi od želja krajnog korisnika odnosno šta treba napraviti. Kako izgleda proces? Pre svega Vojska Srbija treba da obezbedi neke sposobnosti da bi odgovorila savremenim izazovima i pretnjama. Na primer korišćenje bespilotnih letelica. Vojnotehnički institut kreće onda u neka istraživanja i razvojne zadatke i pokušava da odgovori na postavljene zahteve. Od nekih početnih ideja pa dok se ideja ne proizvede potrebno je neko određeno vreme. Zavisi od složenosti. Onda potom ide verifikacija rezultata razvoja u Tehničkom optiumum centru. To sigurno nije manje od 15 do 18 meseci kod manje složenih sistema, pa do 36 meseci. Ali kod složenijih sistema i duže - rekao je pukovnik.


Izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #1469 on: November 07, 2023, 05:14:33 pm »

Quote
Evo kako Vojska Srbija od ideje dolazi do prototipa naoružanja! Pukovnik otkrio: Sve zavisi od složenosti, minimum je 15 meseci

Е, ала га је новинар или уредник написао наслов.... Tongue.. Открио пуковник. као било тајна или непознаница па сад се као открило. Само још да сазнамо шта се открило. То да треба време да се од идеје дође до готовог производа?


Сада се више и не сећам у којој теми смо писали и објаснили читав процес од идеје до готовог производа. Некада, у ЈНА и ВЈ (а највероватније врло слично и сада у ВС, као и у свакој другој војсци) тај процес је регулисало правило УПРФ-1. Генерално то би било отприлике овако (и ја сам помало заборавио): идеја (захтев) - тактичка анализа (студија) - тактичко-технички захтеви - пројекат и развој (претходно и истраживање ако нешто што треба да се направи као такво не постоји) - интерна испитивања - завршна испитивања - усвајање - производња. Праћење тока развоја и само усвајање обављао је Војно-технички савет. Сам производ се прво уради као модел, потом као функционални модел, прототип, прототипска серија, нулта серија и серија...Постоје и скраћене варијанте (прескачу се неке фазе) када се већ готов или сличан производе преузима и прилагођава војној употреби.
Logged
Pages:  1 ... 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 [98] 99   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.068 seconds with 23 queries.