PALUBA
October 03, 2023, 04:41:02 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 [98]   Go Down
  Print  
Author Topic: Namenska industrija Srbije - Vesti  (Read 433131 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Administrator
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 879« Reply #1455 on: April 16, 2023, 07:31:10 pm »

Reporteri novosti posetili su fabriku Jugoimport SDPR, gde se proizvode najjači aduti srpske vojne industrije.Izvor

Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 901


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1456 on: April 16, 2023, 08:14:06 pm »

Нова средства претпостављају и тактику употребе тих средстава, али и прилагођавање тактике дејства осталих јединица војске. Надам се да се ради и на томе.
Možda malo i "off topic" ali da dobacim samo da traže i nove bezbednosne mere koje treba pripisati i za rukovanje i za obuku kako budućih kadeta,tako i njihovih instruktora (takozvano "pravilo" u vidu male knjigice). Jer naj crnji scenario koji mogu da zamislim jeste da neko na poligonu obučava kadete kako da rukuju daljinski upravljivost borbenom stanicom ili nekim dronom (besposadnom platformom koja leti ili se kreće kopnom)  ,a kadet usled nepažnje zarotira kupolu " 360 stepeni rafalno". To sa ranijim sistemima nije moglo na taj način,a sada mala nepažnja i ode....jer je sve na džojstik ili tacskrin (novoSrpske reči i izrazi).
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 879« Reply #1457 on: May 19, 2023, 08:01:29 pm »

Vojska Srbije nabavlja novo oružje: Potpisan ugovor

Ugovor o nabavci naoružanja iz proizvodnog asortimana preduzeća „Zastava oružje“ za opremanje Vojske Srbije potpisan je danas u Sektoru za materijalne resurse Ministarstva odbrane.

U ime Ministarstva odbrane ugovor je potpisao predstavnik Uprave za nabavku i prodaju Sektora za materijalne resurse pukovnik Dragan Panić, u ime kompanije „Jugoimport SDPR“ pomoćnik direktora Aleksandar Lijaković, a u ime preduzeća „Zastava oružje“ izvršni direktor za pravne i ekonomske poslove Milena Milinković.

Ministarstvo odbrane je zajedno sa drugim nadležnim državnim organima u prethodnom periodu, a posebno u poslednjih šest godina, preduzimalo mere na modernizaciji tehnoloških linija, konverziji dugovanja nastalih do kraja 2016. godine i otpisu kamata, koje znatno opterećuju fabriku. Na predlog Ministarstva odbrane su 2017. godine odobrena sredstva prvog investicionog ciklusa u iznosu od 9,7 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo odbrane.


Izvor
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 879« Reply #1458 on: July 19, 2023, 09:21:51 am »

Kako „Miloš“ izgleda „u akciji“: Na poligonu u Nikincima prikazano gađanje iz domaćeg višenamenskog oklopnog vozila (VIDEO)

Ministar odbrane Miloš Vučević danas je, zajedno sa delegacijom Ministarstva odbrane Mađarske, prisustvovao gađanjima iz višenamenskog oklopnog borbenog vozila pogona 4×4 „Miloš“ na poligonu Centra za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, prikazano je gađanje iz daljinski upravljive borbene stanice 12,7 mm ugrađene na višenamenskom vozilu „Miloš“ 4×4 na daljini od 500m do 1200m, kao i gađanje iz daljinski upravljive borbene stanice 20/3 mm KERBER na novoj generaciji višenamenskog vozila „Miloš“ 4×4 povećenog kapaciteta sa 10 sedišta, na daljini od 1200m.

Delegaciji Mađarkse prikazano je i gađanje posade iz višenamenskog vozila „Miloš“ 4×4 na bliskim rastojanjima radi simulacije borbe u zasedi te mogućnost vozila “Miloš” u savladavanju prepreka po savremenim svetskim standardima.

Vučević je tom prilikom istakao da Srbija čuva svoju namensku industriju i da se Vojska Srbije u dobroj meri snabdeva iz sopstvenih kapaciteta. On je naglasio da je posebno važno što deo ključnih borbenih sistema, poput vozila „Miloš“, proizvodimo sami te da će se nastaviti sa ulaganjem u domaću odbrambenu industriju, kao i opremanjem jedinica Vojske Srbije najsavremenijim borbenim sredstvima sa ciljem jačanja borbene gotovosti.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Izvor


* Miloš1.jpg (858.21 KB, 2500x1667 - viewed 3 times.)

* Miloš2.jpg (169.76 KB, 1000x560 - viewed 3 times.)

* Miloš3.jpg (826.87 KB, 2500x1668 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 879« Reply #1459 on: July 28, 2023, 05:57:22 pm »

Aduti srpske vojne industrije u Turskoj: Nora, Miloš, Gavran, Tamnava, Lazanski...

U periodu od 25. do 28. jula Istanbul je domaćin 16. međunarodnog sajma odbrambene industrije IDEF-2023.

Mesto održavanja događaja je Tüyap İstanbul Fair and Congress Center (TUIAP), a eksponati se izlažu, kako na otvorenom prostoru, tako i u 14 hala ukupne površine 120 hiljada kvadrata.

Srbija je na ovom sajmu redovan učesnik već nekoliko godina. Na ovogodišnjem su prisutni državni Jugoimport-SDPR i Green Power Turbine Systems iz Beograda, piše portal Tangosiks.

IDEF se u Turskoj organizuje još od 1993. godine, a cilj manifestacije je promocija naoružanja i vojne opreme kako domaćih tako i inostranih kompanija. U pogledu broja izlagača i delegacija koje učestvuju, IDEF je vremenom postao jedan od najvećih svetskih sajmova vojne industrije. Prošle godine je na primer svoje proizvode pokazalo 1.238 kompanija iz 53 države, sajam je posetilo 68.795 profesionalnih posetilaca iz 94 države, kao i 163 delegacije iz 81 države i dve međunarodne organizacije.

Jugoimport-SDPR je, između ostalog, izložio makete već poznatih oruđa iz ponude srpske namenske industrije. Ovoga puta tu su i neke nove verzije oklopnih vozila – na štandu ove kompanije se mogao videti razvojni koncept borbenog oklopnog vozila Miloš sa lanserom LC-20 raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm, zatim takođe razvojni koncept Miloša u verziji Miloš 2 sa borbenom stanicom Kerber.

Makete ostalih oruđa su manje više već poznata, tu su borbeno oklopno vozilo Miloš sa mitraljezom M134, oklopna borbena vozila Lazar 3M, potom Lazanski, verzija Lazara sa lanserom raketa RALAS, potom aduti srpske artiljerije – samohodone haubice Nora u dve verzije, samohodna haubica Aleksandar, modularni samohodni višecevni lanser raketa Tamnava. Od drugih interesantnijih sredstava tu je višenamenska protivoklopna raketa NOVA, besposadna letelica sa bojevom glavom za jednokratnu upotrebu Gavran.

Green Power (kompanija EDeProa zadužena za vazduhoplovne projekte i pogonske grupe) je i na ovom IDEF-u predstavio svoje artiljerijske rakete – 107 mm ER, Grad 122 mm, G-2000 122 mm, G-2000 P 122 mm, a osim toga prikazano je i nevođeno raketno zrno S-8KOM. Osim toga prikazana je i precizna jedreća bomba PGB-128. Na štandu su izloženi turbomlazni motori TJE-45 i TJE-200, turboelisni motor TPE-200, kao i višenamenska platforma i leteća meta Sea Storm.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 34486166164c260763cc86010477846_w640.jpg (73.45 KB, 640x423 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 879« Reply #1460 on: August 10, 2023, 04:29:08 pm »

Potpisani ugovori za isporuku naoružanja i vojne opreme za Vojsku Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas svečanosti povodom potpisivanja ugovora za isporuku savremenog naoružanja i vojne opreme između Ministarstva odbrane, preduzeća Odbrambene industrije Srbije i JP „Jugoimport-SDPR“.

Prema rečima ministra odbrane, danas je veliki dan za Odbrambenu industriju Srbije, ali i Vojsku Srbije.

- Danas je više preduzeća sa Ministarstvom odbrane, ali i međusobno, potpisalo ugovor u vrednosti od 9,7 milijardi dinara, od toga novo naoružanje i vojna oprema u vrednosti od 6,2 milijarde dinara biće isporučeno Vojsci Srbije. To je fantastičan rezultat, do pre nekoliko godina gotovo nezamisliv. Naša namenska industrija pod preduzećem „Jugoimport-SDPR“ će pripremiti naoružanje i vojnu opremu za izvoz u vrednosti od 3,5 milijarde dinara, tako da pokazujemo i svoju konkurentnost i dobar trend na trećim tržištima, odnosno na međunarodnom tržištu. Time, naravno, povećavamo i učešće vojne namenske industrije u ukupnom bruto društvenom proizvodu Republike Srbije – rekao je ministar Vučević.

On je istakao da je veoma ponosan na sve koji su učestvovali u pripremi svega ovoga te dodao da smo, uz podršku predsednika Republike i Vlade Srbije, u stanju da imamo ove budžete koji su bili nemogući ili teško ostvarivi u prethodnom periodu, a danas su konkretizovani.

- Ovo je velika podrška Odbrambenoj industriji Srbije, namenskoj industriji za radna mesta. Velika podrška za Priboj, za fabrike „Zastava oružje“ i „Zastava TERVO“ iz Kragujevca, za „Prvu petoletku“ u Trsteniku, za „Jumko“ u Vranju, „Teleoptik-Žiroskopi“ iz Zemuna, „Jugoimport-SDPR“ kao integrator i ne treba zaboraviti „Slobodu“ Čačak i „Krušik“ iz Valjeva, kao važne fabrike za taj deo Srbije i za celu Srbiju. Svima im čestitam i čekamo da isporuče ono što je danas ugovoreno – poručio je ministar odbrane.

Ugovore za isporuku savremenih složenih borbenih sistema i municije koji će direktno doprineti unapređenju sposobnosti Vojske Srbije, potpisali su predstavnici Ministarstva odbrane, „Zastava oružje“, HK „Krušik“, „FAP Korporacije“, „Zastava TERVO“ i „Jugoimport-SDPR“.

U ime Ministarstva odbrane ugovore je potpisao predstavnik Uprave za nabavku i prodaju Sektora za materijalne resurse pukovnik Dragan Panić.

Na današnjoj svečanosti potpisani su i ugovori za modernizaciju sredstava u Vojsci Srbije. Kooperantske ugovore sa preduzećem „Jugoimport-SDPR“ potpisali su predstavnici preduzeća „Teleoptik-Žiroskopi“, „Senzor Infiz“, „Zastava TERVO“, „Borbeni složeni sistemi“ i predstavnik kompanije „Jumko“.

Takođe, potpisani su i ugovori između preduzeća Odbrambene industrije Srbije i „Jugoimport-SDPR“ za kooperaciju u poslovima izvoza novih borbenih sistema. Navedene ugovore potpisali su predstavnici preduzeća „Jugoimport-SDPR“ sa kooperantima „Zastava TERVO“ i „Sloboda“ Čačak, a u izvoznom poslu uključeni su i „FAP Korporacija“, „Prva petoletka-namenska“ i TRZ Čačak.

Potpisivanju ugovora u Velikoj ratnoj sali Starog generalštaba prisustvovali su državni sekretari u Ministarstvu odbrane Mile Jelić i Nemanja Starović, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, v.d. pomoćnika ministra za ljudske resurse Siniša Radović, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Odbrambene industrije Srbije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* dsc_0291_1691663881.jpg (537.24 KB, 2500x1667 - viewed 1 times.)

* dsc_0423_1691663881.jpg (596.07 KB, 2500x1667 - viewed 1 times.)
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 299« Reply #1461 on: September 16, 2023, 11:38:26 am »

Jutros oko 6 sati u kompleksu firme „EDePro“ u Leštanima došlo je do eksplozije na radnoj mašini za proizvodnju raketnog goriva.

Prema prvim informacijama nema povređenih niti žrtava, saopšteno je iz MUP-a Srbije. Sve hitne službe su na terenu i sledi dalji rad. Policija je preventivno zatvorila prilaze fabrici (od isključenja sa autoputa Bubanj Potok u smeru ka Leštanima i od Leštana ka Bubanj Potoku).

U fabrici je došlo do pregrevanja ulja u mašini, što je jutros izazvalo eksploziju, navode beogradski mediji. Same rakete se ne nalaze u istoj hali pa je izbegnuta veća eksplozija i nije došlo do većeg incidenta.
Čeka se hlađenje unutrašnjosti objekta, obilazak pogona od strane tehnologa, da bi vatrogasna ekipa obišla objekat.

Pre dve godine, u istoj fabrici, u magacinu raketnog goriva, dogodila se eksplozija u kojoj su poginula dva radnika, a 16 je povređeno.

U eksploziji u novembru 2008. godine povređene su tri osobe, jedna teže i dve lakše.
Tada je eksplodirala smesa za punjenje protivgradnih raketa, krov pogona je odleteo u vazduh, a oštećeni su i okolni objekti.

Kompanija se bavi proizvodnjom delova za rakete, turbomotora raketa i goriva.
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 879« Reply #1462 on: September 22, 2023, 08:43:54 am »

Izvoz srpskog oružja porastao za četvrtinu, premašiće vrednost od milijardu i po dolara

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović izjavio je da se očekuje da ukupna vrednost izdatih dozvola za izvoz srpskog naoružanja i vojne opreme ove godine bude više od 1,6 milijardi dolara.

Miloradović je za današnju Politiku rekao da je to 25 odsto više u odnosu na 2022, kada je vrednost izdatih dozvola bila 1,3 milijarde dolara.

Upitan o međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2023“, koji će biti otvoren u ponedeljak, 25. septembra na Beogradskom sajmu, kazao je da će biti predstavljena 154 izlagača i da je najavljena poseta više od 30 stranih vojnih delegacija.

Miloradović je naveo i da će na sajmu biti prikazano 26 novih „kapitalnih borbenih sistema“ proizvedenih u Srbiji, kao i nekoliko noviteta nastalih u saradnji sa stranim partnerima.

„Ovde bismo izdvojili više novih protivavionskih/protivdronovskih sistema i besposadnih vazduhoplovnih i zemaljskih platformi, a planirano je i prvo javno prikazivanje najnovijeg domaćeg artiljerijskog sistema nove generacije, koji će biti veliko pojačanje Vojske Srbije, a i novi adut srpske odbrambene industrije za budućnost“, rekao je Miloradović.


Izvor
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 190


« Reply #1463 on: September 22, 2023, 09:28:56 am »


Пошто још није отворена тема о Партнеру 2023., да ли ће последњег дана као и раније бити слободан улаз за грађане (уз сајамску карту?).
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 879« Reply #1464 on: September 22, 2023, 09:32:45 am »


Пошто још није отворена тема о Партнеру 2023., да ли ће последњег дана као и раније бити слободан улаз за грађане (уз сајамску карту?).

Koliko sam pročitao, hoće, ali posetioci se moraju evidentirati on-line da bi dobili propusnice/akreditacije!

https://akreditacija.partner.mod.gov.rs/sr

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 696


« Reply #1465 on: September 22, 2023, 07:26:56 pm »

Као што је реко Кубовац, посета је дозвољена свима, али само уз претходну акредитацију. Предлажем свима који желе да посете сајам да то ураде колико данас или сутра. Добиће повратно обавештења о примљеном захтеву. Такође, у пријави се тражи и фотографија личне карте (треба је убацити и дати фолџер), као и један фотографија (може селфи али да лице покрива највећи део фотографије. Заправо, ово су све тражили за опцију "гост". За опцију посетилац, можда и не траже.
Logged
Pages:  1 ... 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 [98]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.048 seconds with 23 queries.