PALUBA
December 06, 2024, 11:55:57 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Samohodni raketni sistem 2K12 Kub-M / Kvadrat - Od SFRJ do Srbije", a jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 [150] 151   Go Down
  Print  
Author Topic: Namenska industrija Srbije - Vesti  (Read 507038 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 10:36:13 pm

« Reply #1490 on: July 18, 2024, 08:17:50 pm »

Ako su ove tabele dovoljan dokaz, onda je sve tačno. Probaću sutra kad malo odmorim da napravim lepše, u bojama.
PakleniVuk
zastavnik I klase
*

Last Login:November 10, 2024, 12:59:03 am

Ko laje zlo ne misli

« Reply #1491 on: July 18, 2024, 08:48:31 pm »

Ako su ove tabele dovoljan dokaz, onda je sve tačno. Probaću sutra kad malo odmorim da napravim lepše, u bojama.
U duginim bojama da budu prikladne EU Wink .

Verovatno da imaju podatke koje su prikupili iz raznih javno dostupnih izvora (koliko čega je prošlo preko carine i slično) . Verovatno da su  za jedan deo teksta prikupljane informacije od ljudi koji rade u fabrikama (svak voli da "trućne" po nešto ) . Ako treba da analiziramo tekst onda bi napisao da u naslovu je senzacionalistički, u sadržini ima informativnih stvari bez navođenja izvora informacija (ima i sa navođenjem ovaj sajt bugarske firme na primer), ima i targetiranja ali ne razumem u potpunosti zašto (Spominju po imenima ljude... ), u jednom delu traže moralnu odgovornost ( kao da pitaju "kako vas nije sramota") , a u drugom aludiraju na to da se navodno čine krivična dela (podvukao sam navodno jer ne znam zašto onda konkretno ne bi izašli sa dokazima o konkretnoj korupciji ako ih imaju ).... A takođe ni ne spominju sve učesnike (a ima ih još ,ali to je meni poznato ,a nije njima) ako su rešili da ih "obore"?  Deluje kao da žele da iznude (ucene) nekog ili neke ,a ne da im naude. Ovakav tekst bi recimo 1939.gidine objavila "Borba" - komunističke novine onog vremena. Ali za razliku od ondašnjeg vremena gde socijalisti pozivaju na smenu kralja ("dole kralj i njegovi saradnici okupatora") ja ne vidi da je ovaj tekst posvećen "smeni kralja" ,promeni ideologije (dolazi od ljudi koji u tekstu zapišu reči "agresija na Ukrajinu" i onda se ja pitam "zašto se žale kad su na istoj talasnoj dužini i oni i oni koji izvoze u Ukrajinu ?") . Ima toga još za analizu ,al ajde i ovo je dosta .
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 08:10:12 pm

« Reply #1492 on: July 18, 2024, 09:01:30 pm »

Морам да кажем да ми мотиви оних који пишу о извозу српског наоружања, понајпре муниције у Украјину, нису потпуно јасни. Да ли то ни чине због тога што то чини актуелна власт па да напакосте власти, макар нанели штету наменској индустрији и запосленима у њој? Или можда због искрене забринутости за опстанак и профит српских компаније из области наменске индустрије? Или можда због великих профита које остварују приватне компаније које реекспортују то наоружање и муницију и  бриге због нижих профита државне увозно-извозне фирме СДПР? Или можда због моралног чистунства или бриге да се не наруши савезништво са Русијом?  Или евентуално због писања само ради...?

Чисто реда ради да и овде наведем податке из руских извора о извозу сличне робе (БПЛ и делова за авионе) из Кине у Украјину. Нека читаоци ове теме закључе зашта се користи доле наведена роба...Можда се чини да то нема везе једно са другим, али ценим да и те како има.

"Према нашим информацијама (ТК "Милитарист"), увоз беспилотних летелица у Украјину за прву половину 2024. године износио је:

из Кине - за 539,566 милиона долара,
из Немачке - за 17,579 милиона долара,
из Пољске - за 9,817 милиона долара,
од осталих земаља - за 9,126 милиона долара.

Из Кине је увезено још 576,088 милиона долара резервних делова за авионе."

Не знам да ли има неки текст из Руских или Кинеских или чак и Западних извора који "аналитички" обрађује то што Кина извози и Украјини и Русији и забринутост због тога? Или можда о томе како роба под санкцијама Запада завршава у Русији и Кини...? Ако их и има мало ко се због тога забрињава...Јер, увек је било, колико год то цинично звучало: "љубав за љубав а сир за паре". Рат је, нажалост, право време да индустрија наоружања оствари профите. Друга опција јесте да ту индустрију угасимо...

Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 08:10:27 pm

Gde je sloga tu je i pobeda!

« Reply #1493 on: July 18, 2024, 09:27:29 pm »

Морам да кажем да ми мотиви оних који пишу о извозу српског наоружања, понајпре муниције у Украјину, нису потпуно јасни. Да ли то ни чине због тога што то чини актуелна власт па да напакосте власти, макар нанели штету наменској индустрији и запосленима у њој? Или можда због искрене забринутости за опстанак и профит српских компаније из области наменске индустрије? Или можда због великих профита које остварују приватне компаније које реекспортују то наоружање и муницију и  бриге због нижих профита државне увозно-извозне фирме СДПР? Или можда због моралног чистунства или бриге да се не наруши савезништво са Русијом?  Или евентуално због писања само ради..

Izvor ove vesti je Radar koji je pod United Mediom. Dakle ovo u drugoj rečenici je u pitanju.
Istria 052
Prijatelj foruma
potporučnik
*

Last Login:Today at 07:51:27 pm

« Reply #1494 on: July 23, 2024, 05:07:35 am »

Za izjavu ne znam, ali potvrda o krajnjem korisniku (End User Certificate) sigurno se traži. E sad, lako je to potpisati pa posle prkeršiti. A i na koji način bi Srbija kao prodavac proverila gde je, na primer, municija koju je prodala Danskoj? Da se putuje kod svakog kupca i kopa po njegovim magacinima?

U suštini, potvrda o krajnjem korisniku "skida odgovornost" sam na prvu ruku sa prodavca. Svako ko prodaje i proizvodi municiju i ostale ratne potrebe zna da to neće koristiti domaćice za pranje veša nego neko da ubija ljude.
Boro,
Jasno je sve to što pišeš, pored toga radi se o business-u. Referirao sam na to da onaj tko je mametnup pravilo o Potvrdi o krajnjem korisniku, sada je i sam krši.
PakleniVuk
zastavnik I klase
*

Ko laje zlo ne misli

« Reply #1495 on: July 24, 2024, 11:30:13 am »

Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 11:37:15 pm

« Reply #1496 on: August 03, 2024, 02:35:23 pm »

Eksplodirala mina u "Krušiku", povređeno više radnika; Oglasili se

Prema informaciji dobijenoj u 11.06 časova, oko 09.00 ujutru je u proizvodnom pogonu HK "Krušik" došlo do aktivacije mine, piše "Blic.rs".

Prema informacijama od dežurne službe Policijske uprave Valjevo, u pogonu u "Krušiku" se u tom trenutku nalazilo 20 radnika, od čega se u Urgentni centar javilo 7 radnika sa povredama.

Oglasio se Krušik nakon eksplozije: Evo šta se zapravo dogodilo

Fabrika "Krušik" oglasila se povodom akcidenta koji se dogodio u vojnom delu fabrike kada je došlo je do aktivacije osnovnog punjenja mine koja je dovela do eksplozije.

"U pogonu za laboraciju mina, dana 03.08.2024. godine, došlo je do lakše povrede tri osobe, tokom rada sa kapislom. Događaj nije imao šire razmere čime je izbegnuta veća ljudska i materijalna šteta", saopštili su iz Krušika.

Izvor
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 11:37:15 pm

« Reply #1497 on: August 03, 2024, 02:37:11 pm »

Oglasili se iz bolnice u Valjevu: Otkriveno stanje radnika "Krušika"

Dežurni lekar u valjevskoj bolnici dr Zagorka Živanović izjavila je danas da je, zbog posledica eksplozije u fabrici "Krušik", pregledano deset osoba i da je reč uglavnom o lakim telesnim povredama u vidu oštećenja bubne opne.

U izjavi Tanjugu, Živanović je rekla da se prva osoba javila na pregled jutros oko 9.30 sati.

"Do sada je ukupno 10 pregledanih pacijenata. Uglavnom se radi o lakšim telesnim povredama u vidu oštećenja bubne opne. To nam je ujedno jedna od težih, gde imamo napuknuće bubne opne. Svi ostali pacijenti uglavnom se žale na bol i zujanje u ušima. Od tih deset osoba, troje ima površinske povrede po koži u vidu nekih sitnih ekskorijacija na gornjim ekstremitetima", navela je Živanović.

Dodala je da niko od do sada pregledanih deset pacijenata nije zadržan na bolničkom lečenju.

Iz fabrike "Krušik" prethodno je saopšteno da su tri osobe lakše povređene kada je jutros u toj fabrici došlo do aktivacije mine. Kako se navodi, akcident se dogodio u pogonu za laboraciju mina, a povređeni su radnici tokom rada sa kapislom.

"Događaj nije imao šire razmere čime su izbegnute teže povrede i materijalna šteta", dodaje se u saopštenju.

Izvor
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 08:10:27 pm

Gde je sloga tu je i pobeda!

« Reply #1498 on: August 03, 2024, 03:01:38 pm »

"Do sada je ukupno 10 pregledanih pacijenata. Uglavnom se radi o lakšim telesnim povredama u vidu oštećenja bubne opne. To nam je ujedno jedna od težih, gde imamo napuknuće bubne opne. Svi ostali pacijenti uglavnom se žale na bol i zujanje u ušima. Od tih deset osoba, troje ima površinske povrede po koži u vidu nekih sitnih ekskorijacija na gornjim ekstremitetima", navela je Živanović.
Dobro je.

Mora da je detonacija bila baš bučna.
PakleniVuk
zastavnik I klase
*

Ko laje zlo ne misli

« Reply #1499 on: August 25, 2024, 12:04:52 pm »

Ovo se desilo ranije ove godine,nije baš direktno vezano za neku novost iz namenske industrije sem možda onog dela da je Više Javno tužilaštvo " spustilo"  predmet osnovnom javnom tužilaštvu na odlučivanje ,što izaziva sumnju (barem kod mene), da niko neće odgovarati,jer onako kako su "sredili" da porodica ne tuži firmu ,tako će biti i u krivičnom postupku. Povređeni i nastradali su povrede zadobili radeći u proizvodnji raketnog goriva u fabrici Trajal. U nastavku vest:

Još se ne zna ko je kriv za eksploziju u Kruševcu: Nikola poginuo u "Trajalu", sad mu umrla i majka

Vesna Rašković (52) iz kruševačkog sela Konjuh preminula je ubrzo nakon šestomesečnog pomena svom osamnaestogodišnjem sinu Nikoli koji je poginuo 16. januara ove godine u eksploziji u kruševačkog fabrici “Trajal”. Nesrećnoj majci pogoršalo se zdravstveno stanje zbog tuge za stradalim jedincem, a umrla je bez saznanja ko je kriv što je ostala bez sina. Do eksplozije je došlo u pogonu za proizvodnju gorivne trake, Nikolu je detonacija usmrtila na licu mesta dok su njegove kolege Sara C. (19), Dušan J. (25), Marko M. (38) i Boris T. (37) zadobili povrede.

Više javno tužilaštvo u Kruševcu, koje se bavilo ovim slučajem dalje postupanje ustupilo je Osnovnom javnom tužilaštvu koje još nije odlučilo da li ima osnova za nečije krivično gonjenje.

- Šestomesečni pomen Nikoli smo stavljali 13. jula, a Vesna je umrla 26. jula. Bila je teško bolesna, bubrezi su joj jedva radili, mučila se nadajući se da će dobiti uput iz bolnice u Kruševcu za lečenje u Beogradu. Dan pre smrti joj je baš pozlilo, odveo sam je u Hitnu pomoć i bilo joj je bolje. Sutradan je trebalo da ponovo ode kod lekara. Bilo je oko sedam sati ujutro, spremala se da pođe a onda je dobila neki napad. Hitna pomoć je došla brzo ali je za Vesnu bilo kasno, umrla mi je pred očima - opisuje ovaj Kruševljanin drugu tragediju koja ga je zadesila za šest meseci. Dejan kaže da je imao ozbiljnu nameru da tuži “Trajal” zbog sinovljeve pogibije ali da su ga od ovog poteza odgovorili supruga i stariji sin.

- Kada se Nikola zapošljavao u “Trajalu” verovao sam da je to ozbiljna firma koja vodi računa o svojim radnicima. Da sam znao koliko je opasno njegovo radno mesto, ne bih mu dozvolio da prekorači fabričku kapiju. Kasnije sam čuo od njegovih kolega da su tu mladu neiskusnu decu stavili da rade u jedan od najopasnijih pogona. Pa svima je bilo jasno gde su radili kada su ljudi videli tu zgradu koja je bukvalno odletela u vazduh. Pa pravo je čudo da je samo Nikola stradao, kakva je to eksplozija bila. Zbog toga sam hteo da tužim “Trajal”, raspitivao sam se kod advokata, neki su mi rekli da će troškovi biti veliki pa sam bio u nedoumici da li da krećem u tu neizvesnu pravnu bitku. Vesna i moj stariji sin su bili protiv toga i kada nam je “Trajal” ponudio pomoć, odlučili smo da je prihvatimo. Njihovi advokati su bili spremni, dali su nam neki papir, to smo potpisali i odrekli se prava na tužbu - kaže očajni čovek. Jedan od razloga što je odlučio da odustane od sudskog gonjenja “Trajala” bilo je i njihovo obećanje da će pomoći u Vesninom lečenju.

- Uradili su to, kada su se oni umešali sve je krenulo brže. Trebalo je da ide u Beograd na lečenje što je uzalud čekala prethodne tri godine, ali nažalost kada je to najzad sređeno, za nju je već bilo kasno. Zbog čega je tačno umrla ne mogu da tvrdim, znam da joj je pre smrti pritisak otišao u 180, obdukciju nismo radili ali siguran sam da je Nikolina smrt doprinela njenoj - zaključuje Dejan. Ovim povodom obratili smo se Osnovnom javnom tužilaštvu u Kruševcu koje je saopštilo da je ovaj slučaj u fazi predistražnog postupka.
- U okviru predistražnog postupka dokazna radnja održana je 21. avgusta 2024. godine a naredna je zakazana za 30. septembar 2024. godine - navodi se u odgovoru ove pravosudne institucije koju je potpisao javni tužilac Saša Avramović. U odgovoru tužilaštva nisu precizirane koje vrste dokaznih radnji su preduzete.

Neposredno nakon nesreće Više javno tužilaštvo saopštilo je da je do eksplozije došlo u Pogonu za proizvodnju iniforno cilindrične namotane gorivne trake, da je obavljen uviđaj i naložena obdukcija tela poginulog radnika. Zašto je Više javno tužilaštvo dalje postupanje prepustilo Osnovnom javnom tužilaštvu nije objašnjeno u odgovoru koji nam je dostavljen.

- Ćerka mi je javila da joj je muž povređen, odmah sam došao u bolnicu. Čuo sam da ima rane po nozi i grudnom košu ali čekamo rezultate skenera kako bismo saznali u kakvom je stanju. Ne znam tačno

kakve je poslove obavljao ali znam da je Marko radio u pogonu za raketno gorivo - objasnio je Rajković.

Zabrinut za svog brata od strica Dušana u bolnicu je stigao Goran Mihajlović.

- Brat se zaposlio u “Trajalu” pre tri meseca, ne znam tačno ni šta je radio. Mene je pozvala njegova majka i obavestila da se desila nesreća. Mnogo brinemo, još ne znamo tačno kakve povrede ima - kazao je ovaj Kruševljanin. I otac povređempg Borisa T. sa nestrpljenjem je čekao vesti o zdravstvenom stanju sina.

- Boris u “Trajalu” radi dve godine, šta tačno, stvarno ne bih znao. Strašno sam potresen, ne mogu da govorim - kazao je ovaj čovek odbivši da kaže svoje ime. Novinarima je ulaz u fabriku bio onemogućen iz razloga bezbednosti. Ispred ulaza u “Trajal” dežurala je policija a u fabriku su ulazila samo vatrogasna vozila. Ono što se za sada zna je da je do eksplozije došlo u pogonu za proizvodnju raketnog goriva ali je nepoznato šta je izazvalo detonaciju. Ono što je sigurno je da je eksplozija bila veoma jaka jer su delovi zgrade u kojoj je došlo do detonacije, završili u krošnjama obližnjih

izvor
Pages:  1 ... 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 [150] 151   Go Up
  Print  

Jump to: