I još o razgovorima i dogovorima MO Vučića u Rusiji.
...
Vučić: Otvaramo fabriku složenih borbenih sistema uz pomoć Rusa 23.08.2012.
Srbija namerava da izgradi fabriku modernog naoružanja, a potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin pokazao je veliku želju da pomogne Srbiji u njegovom plasmanu, izjavio je danas u Moskvi prvi potpredsednik srpske vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić. Vučić je juče razgovarao sa Rogozinom, zaduženim za pitanja odbrane u ruskoj vladi, a danas sa predstavnicima Jedinstvene Rusije (JR) sa kojom Srpska napredna stranka (SNS) ima potpisan sporazum o saradnji.
- Prvi put sam veoma zadovoljan razgovorima. Rogozin je pokazao veliku otvorenost i veliku želju da pomogne Srbiji - kazao je Vučić novinarima.
On je naveo da je na sastanku bilo reči o strateško-političkim pitanjima, unapređenju odbrambene politike obe zemlje i razvoju srpske namenske industrije, plasiranju robe na rusko tržište i zajedničkom izlasku na treća tržišta.
Po Vučićevim rečima, stručnjaci će već od ponedeljka zvanično krenuti u izradu planova o zajedničkim modelima i zajedničkoj proizvodnji.
- Mislim da će to doneti ozbiljan rezultat srpskoj privredi i namenskoj industriji i za svih deset naših direktnih i indirektnih vojnih proizvođača. Tu mnogo više dobija srpska strana i zadovoljan sam što se ruska strana složila da nam na takav način pomogne - rekao je on.
- Naš cilj je da do kraja godine otvorimo fabriku složenih borbenih sistema, pa je potreban plasman na više važnih tržišta u svetu. I tu očekujemo i podršku Rusije - naveo je Vučić.
Po njegovim rečima, Srbija je obezbedila sredstva i ima znanja, samo joj je potrebna pomoć u plasmanu, odnosno saradnja sa više zemalja u svetu, afričkim, azijskim, sa Rusijom.
Neće biti pritiska Zapada zbog vojne saradnje s RusijomNa pitanje da li očekuje pritiske zapadnih zemalja zbog vojne saradnje sa Rusijom, Vučić je odgovorio negativno, navodeći da i evropskim partnerima odgovara razvoj srpske privrede.
On je kazao da je u razgovorima u Moskvi ponovio da Srbija neće biti članica nijednog vojnog saveza i da će sačuvati neutralnost.
Vučić je takođe naveo da Srbiju do kraja godine treba da poseti ruski ministar odbrane Anatolij Serđukov.
- Pošto smo Rogozin i ja potpredsednici vlada razgovarali smo o svim važnim temama. Potrebno nam je još samo malo vremena da neke stvari konkretizujemo i onda ćemo izaći u javnost. Gospodin Rogozin je pokazao izvanredno prijateljstvo i naklonost prema Srbiji na čemu smo veoma zahvalni - rekao je Vučić i izrazio nadu da će Srbija svojom korektnošću, ozbiljnošću i odgovornošću umeti da uzvrati.
Izvor:
Beta