Кад смо већ изван теме да се и ја придружим:
Имам прилику да непосредно видим рад и понашање једне од највећих руских компанија која делују у Србије. Ово је мој утисак:
- не личе на "Русе" из наше представе;
- топ менаџери махом школовани на Западу, са свим менаџерским манирима својственим онима са Запада; сви су (без обзира где су завршили школе) врло образовани и стручни;
- менаџемент компаније је све више интернационални (доводе и плаћају стручњаке са Запада да нас подуче реду, раду и ономе што и сами знамо али не примењујемо);
- братство (без јединства
) руског и српског је категорија коју је могуће чути код опуштања у кафани, изван тога постоји само профит, новац и инетерс (руске државе);
- цене и поштују своју државу и за њу раде;
- захтевни и доследни, траже резултате, поштују рокове и траже то и од наших;
- штеде и крешу корпоративне трошкове где год могу и што више могу, нимало милосрдни према нашим радницима, који, будимо поштени, ионако имају врло скромне радне и неке друге лоше навике (запошљавање по партијској и рођачкој линији, "не можеш ти мене толико мало да платиш колико ја могу мало да радим", "па шта има везе што сам закаснио 15 минута" и др.);
- генерално поштују наше људе (стручњаке) али највише верују својима;
- од наши највише цене војна лица (и међу њима има бивших официра руске и совјетске војске или цивила која су завршиле неке војне, најчешће техничке факултете и училишта)
Ипак, понекад се помало види да су "Руси" - зими ходају раскопчани, често су лако одевени и кажу " - 10, па то је топло, шта сте се смрзли", а када се опусте умеју дооообро да потегну посебно нашу домаћу ракију (не баш сви) и остану на ногама;