PALUBA
December 09, 2023, 09:26:35 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  

Naši prijatelji

▼▼▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... 99   Go Down
  Print  
Author Topic: Namenska industrija Srbije - Vesti  (Read 443940 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #60 on: June 23, 2010, 12:27:11 pm »

23.06.2010.

Bespilotna letelica Vojske Srbije služiće i za izvoz

 Na vežbi "Diplomac 2010" kadeta završnih godina Vojne akademije u petak, 25. juna na poligonu Pasuljanske livade, kraj Ćuprije, biće predstavljena i domaća mini bespilotna letilica "Vrabac" od koje se očekuje da bude i značajni domaći izvozni adut.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Optimalna krstareća brzina te letilce iznosi 61 kilometar na čas, u vazduhu može da ostane jedan sat na visinama od 300 do 500 metara dok joj je radijus kretanja, domet osmatranja i snimanja 12 kilometara.

"Vrabac", koji je sastavljen od šest rasklopivih elemenata je opremljen klasičnom i infracrvenom kamerom, a za prenos podataka koristi linkove imune na smetnje.

Posadu za rukovanje tom letilicom, koju je projektovao stručni tim Vojnotehničkog instituta a proizvodi je Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović" čine dve osobe, odnosno operateri - pilot-navigator i tehničar elektroničar.

Na konstuisanju bespilotne letelice radilo se dve godine a prilikom probnog leta, u oktobru prošle godine "vrabac" je ostao u vazduhu 22 minuta.

Predvidjeno je bespilotna letilica bude deo jedinstvenog vojnog komandno-informacionog sistema, na taktičkom nivou i kao senzor treba da šalje sliku tamo gde se komanduje.

U razvoj "vrabca" je uloženo oko 10 miliona dinara, projektovana za bliska osmatranja i direktni prenos informacije na razdaljini do 12 kilometara, sa visine do 500 metara a primarno je planirana za potrebe Vojske Srbije.

Od te letilice, koje će biti jeftinija od izraelskog tipa "orbiter" i sličnih proizvoda u svetu očekuje se i da bude značajni izvozni artikal jer može da se koristi i za osmatranje terena prilikom poplava i požara, kontrolu dalekovoda i saobraćaja.


Izvor: Tanjug


* news_36217.jpg (27.37 KB, 400x300 - viewed 192 times.)
Logged
Rocker
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 059


Palubin savetnik za hardver


« Reply #61 on: June 23, 2010, 05:32:31 pm »

Stalno navode da je jeftinija od konkurencije, ali koliko će tačno koštati to nigde nisam video.
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 838« Reply #62 on: August 02, 2010, 12:01:05 pm »

Šutanovac: Srbija najveći izvoznik naoružanja u regionu

02.08.2010. 12:36h  Tanjug

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da je Srbija najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme u regionu, od Turske do Austrije.

"Naša želja je da se ti kapaciteti povećaju", rekao je Šutanovac odgovarajući na brojna pitanja novinara, na vojnom aerodromu u Lađevcima gde je prisustvovao obeležavanju Dana avijacije i dodao da je od svih direktora namenske industrije dobio plan razvoja u sledećih pet godina.

Šutanovac je rekao da postoje vojne fabrike koje danas ne mogu da proizvedu robe koliko na tržištu mogu da plasiraju.

Ministar je kazao da je avion "Lasta" domaći proizvod koji ulazi u sastav našeg naoružanja i vazduhoplovstva, a koji je već našao kupca van zemlje, navodeći da je to ekonomski potencijal.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije će učestvovati u još dve međunarodne mirovne misije, što će ih biti ukupno šest ove godine.

Šutanovac je rekao da je ubeđen da se interesi Srbije u svetu, a među njima i na Kosovu i Metrohiji koji su danas prioritet, štite van granica naše zemlje, naglasivši da svaki vojnik koji uzme učešće u nekoj mirovnoj misiji daje nemerljiv doprinos našim pozicijama van granica zemlje.

Dan avijacije Vojske Srbije pripadnici tog roda obelezavaju u znak sećanja na 2. avgust 1893, kada se prvi put zvanično pominje vazduhoplovstvo u tadašnjoj srpskoj vojsci.

U izmenama i dopunama Uredbe o formaciji celokupne vojske iz te godine je navedeno da pri svakoj diviziji treba formirati vazduhoplovnu, odnosno balonsku četu, s obzirom na to da tada aerodromi još nisu postojali.

Posle Prvog svetskog rata i formiranja Jugoslovenskog vazduhoplovstva, kraljevim ukazom iz 1924. određeno je da se 2. avgust, crkveni praznik Sveti Ilija, slavi kao vazduhoplovna slava.

Takođe, Sveti Ilija Gromovnik uzet je za zaštitnika najpre vojnika, a zatim i vazduhoplovaca Kraljevine Jugoslavije.

Ta tradicija je bila prekinuta ratne 1941. i nije obnavljana sve do 1992, kada se, na inicijativu vojnih i civilnih vazduhoplovaca, ponovo vraća na aerodrome u Srbiji.

Izvor: Blic Online
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #63 on: August 05, 2010, 11:28:02 pm »

6.08.2010.

Vojno-ekonomska saradnja Beograda i Bagdada

Srbija će da gradi avio-bazu i vojnu bolnicu u Iraku

T. N. Đaković | | Foto: FoNet |

Tri aviona tipa „lasta” isporučena su juče Iraku. Izuzetno zadovoljan ispunjenjem postojećih ugovora u dogovorenom roku i kvalitetu, Irak je zainteresovan da Srbiju angažuje na rekonstrukciji avio-baze, izgradnji vojne bolnice i za isporuku municije svih kalibara - otkriva za „Blic” Dragan Šutanovac, ministar odbrane.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
O novim projektima, povratku građevinskih kompanija iz Srbije u Irak i mogućnosti za nastavak vojno-ekonomske saradnje, tokom njegove jučerašnje posete Iraku, srpski ministar odbrane razgovarao je sa premijerom te zemlje Nurijem al Malikijem, ali i sa ministrom policije i načelnikom Generalštaba. Šutanovac ocenjuje da je perspektiva jako dobra, i najavljuje da se nastavlja proširivanje dalje saradnje, odmah po formiranju nove vlade Iraka. Tada će biti moguće i preciznije nastupanje sa procenom vrednosti ovih poslova. Osim toga, najviši zvaničnici zemlje domaćina izrazili su zainteresovanost da započnu proces školovanja vojnika i policajaca u Srbiji. Naglasili su da su odnosi dveju zemalja na visokom nivou upravo zahvaljujući saradnji u oblasti odbrane.

Odbrambena industrija izvezla je na svetsko tržište tokom 2009. godine robu u vrednosti od oko 300 miliona dolara. Zaključila je nove ugovore vredne više od 500 miliona dolara, pre svega sa Irakom, Alžirom i Egiptom. Tokom 2009. godine najveći ekonomski partner bio je upravo Irak. Sve naoružanje i vojna oprema ugovoreni za izvoz u Irak isporučeni su, osim tehnički najsloženijeg proizvoda koji Srbija izvozi, proizvođača „Utva” iz Pančeva - aviona tipa „lasta 95”. Vojska Iraka naručila je 20 ovih letelica, uz zahtev da su osposobljeni i za borbenu obuku i dejstva. Isporuka preostalih letelica planirana je do kraja godine, kada će ovaj tip aviona činiti osnovu iračke avijacije za obuku.

„Lasta 95” je jednomotorni niskokrilac metalne konstrukcije, sa dva sedišta za pilote postavljena jedno iza drugog. Omogućava poletanje i sletanje sa betonskih i travnatih poletno-sletnih staza. Opremljena je savremenom elektronikom.

Minimalna brzina leta je 105, a maksimalna 340 kilometara na čas.

Isti stavovi o Kosovu
Irački zvaničnici, prema saznanju „Blica”, potvrdili su svoje čvrste stavove vezane za podršku Srbiji povodom nezavisnosti Kosova. Oni i dalje istom snagom ne podržavaju komadanje država po etničkim osnovama. Šutanovac se, u ime Vlade, zahvalio na principijelnom stavu Iraka.


 

Pretnje terorista uoči posete Šutanovca
Poseta srpskog ministra odbrane Iraku ocenjena kao izuzetno uspešna, protekla je pod jakim merama bezbednosti, o čemu je ministar odbio da govori. Prema saznanju „Blica”, bile su to najozbiljnije mere obezbeđenja nakon što su Iračani preuzeli kontrolu na svim punktovima. Nagoveštaji pretnji po bezbednost srpskog ministra odbrane stigli su pred samu posetu od iračkih terorista pod alibijem da Srbija prodaje oružje policiji i vojsci Iraka, protiv kojih se oni bore. Terorističke pretnje u Iraku nisu za zanemarivanje, i pristupa im se uz veliku pažnju i obazrivost, a prate ih posebne jake mere bezbednosti. Srpska delegacija sa ministrom odbrane na čelu kasnila je na samom poletanju. Na avionu tipa „falkon” pojavio se kvar na motoru. Prvobitna ideja da se let otkaže otpala je nakon što su tehničari osposobili avion, te je delegacija, iako sa zakašnjenjem, ipak, odletela za Bagdad.Izvor: Blic


* 63556_0402-sutanovac-lasta-foto-fonet_f.jpg (24.97 KB, 470x270 - viewed 130 times.)
Logged
SHOOTER
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 782


« Reply #64 on: August 06, 2010, 02:40:34 am »

Dali neko zna sta je prodano Egipetu i Alziru? Jel samo municija ili nesto drugo?
Pola bil. dolara je stvarno super .
Logged
Istria 052
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 172


« Reply #65 on: August 06, 2010, 07:54:10 am »

Dali neko zna sta je prodano Egipetu i Alziru? Jel samo municija ili nesto drugo?
Pola bil. dolara je stvarno super .

Super jeste, ali neusporedivo sa onim sto je vojna industrija SFRJ izvozila do 1990
Logged
Patriot
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 590


WWW
« Reply #66 on: August 06, 2010, 08:13:51 am »

Bilo bi super da su prodane novostvorene vrijednosti. No, više je nego izvjesno da su (ras)prodane zalihe i igračke koje su kupljene poodavno u nekad zajedničkoj državi, nekad zajedničkim novcem, mahom onim od turizma i izvoza (mahom razvijenijih republika). 
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #67 on: August 06, 2010, 12:03:16 pm »

Grešiš, to što je ostalo u skladištima, a nije mnogo ni ostalo iz tog perioda, nikako ne ide u prodaju zbog upitnog kvaliteta nakon 20 godina skladištenja, tako da sve ide iz tekuće proizvodnje. Govorim o municiji, naravno, koja čini i najveći deo izvoza. Oružje takođe ide iz tekuće proizvodnje, jer u izvoz ide najvećim delom noviji modeli pištolja i nešto pušaka, kao i avioni tipa Lasta.
Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #68 on: August 06, 2010, 02:44:01 pm »

Koliki postotak ide Amerima u tim poslovima ili će biti odlaska u mirovnu misju.
Sigurno se ne dobijaju ti poslovi na lijepe oči ili staru slavu ExYu
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #69 on: August 06, 2010, 02:48:43 pm »

Ne znam da li neki postotak ide amerima i koliki, ali znam da su im oprošteni neki stari dugovi našim firmama, mislim pre svega građevinskim, a za uzvrat smo dobili priliku da poslujemo. Prvobitno je u planu bila daleko obimnija saradnja, prvi ugovor je bio negde oko 800 miliona do milijardu dolara, ali su amerikanci reagovali pa je to redukovano drastično. Takva je barem bila priča koju su prodavale dnevne novine, ne znam da li je i koliko to istina.
Logged
SHOOTER
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 782


« Reply #70 on: August 06, 2010, 04:30:48 pm »

5+  post-a kasnije- a ja i dalje nisam cuo sta se prodalo Alziru i Egipatu Smiley a bas  me interesira jel samo municija ili jos nesto drugo.
Sta je Yu prodala u 1990 ide u sekcija history Smiley Ja samo kazem da pola bil. dolara je super u danasnje vreme.

Pozdrav
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #71 on: November 08, 2010, 11:59:30 am »

Oružje koje prave majstori “Zastave” čuva mir u svetu


08.11.2010.

Sa tradicijom dugom vek i po, fabrika “Zastava oružje” jedna je od najuspešnijih izvozno orijentisanih kragujevačkih firmi...
Samo za prvih devet meseci na inostrana tržišta izvezeno je oružja u vrednosti od 17 miliona dolara, a do kraja godine očekuje se realizacija i plana od ukupno 22 miliona dolara.Kako kaže direktor fabrike Rade Gromović, kvalitet oružja proizvedenog u ovoj fabrici potvrđuje i činjenica da je “Zastava oružje” već pet godina i oficijelni snabdevač Ujedinjenih nacija.

Zahvaljujući kvalitetu, i pored velike konkurencije, i vojno i lovačko sportsko oružje proizvedeno u pogonima kragujevačke fabrike ima svoje stalne kupce u više od 40 zemalja sveta.

- Teško je izdvojiti šta je to najkvalitetnije, ali po kurentnosti izdvajam “crnu strelu”, streljački program u kojem je puška M 21 rađena za NATO vojnika 21. veka, mitraljeze, posebno M84 i M02 , automatski bacač granata, pištolje i lovačko sportsko oružje - kaže Gromović. Za svetsko tržište kragujevački oružari pripremaju i pištolj “rašomon” sa rukohvatom od polimera.


Aduti Zastave


Automatska puška M 21

Konstruisana na "kalašnjikov" principu, za vojnika 21. veka. Funkcioniše u najtežim, ekstremnim klimatskim i terenskim uslovima, sa polimerskim, preklapajućim kundakom i mogućnošću njegove brze izmene položaja. Pored isporuka za potrebe Vojske Srbije, više hiljada komada M 21 našlo je kupce u više od deset zemalja sveta.

Zemlja izvoza: Već dve godine M 21 nalazi se i u rukama vojnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Iraku.


“Crna strela”

Dalekometna snajperska puška koju su uradili konstruktori sa zadatkom da stvore oružje za neutralisanje ciljeva na velikim distancama i u različitim klimatskim uslovima, precizno pogađa cilj i do 1.500 metara. Funkcioniše na principu stogodišnje tradicije "mauzer" sistema. Ima gasnu kočnicu koja snižava silu trzanja na ramenu do 40 odsto.

Zemlja izvoza: Daleki istok i tržište SAD i Kanade.


Mitraljez M 84

Sa optičkim i pasivnim nišanom, jednostavnom i brzom demontažom, skidanjem oružja sa tronožnog postolja formira se puškomitraljez. Tronožno postolje ima mogućnost prilagođavanja različitim terenskim uslovima. Blag trzaj mitraljeza obezbeđuju preciznu streljačku paljbu. Mitraljez u varijanti M 84 je udarni izvozni artikal kragujevačke fabrike oružja. Smatra se trenutno najboljim mitraljezom na svetu u kalibru 7,62 x 54.

Zemlje izvoza - Tržište Afrike i Bliskog istoka.


Pištolj “rašomon”

Lakši je od standardnog za 150 grama, cev mu je hromirana spolja i iznutra, napravljena od materijala čelika za mitraljez, što znači da joj je vek praktično neograničen. Rukohvat može da se menja. Radi se u više kalibara, a osnovni je .45ACD. Radiće se i u kalibrima .40S&W i u kalibru 9 milimetara luger.

Zemlja izvoza: Prva serijska proizvodnja namenjena je za tržište SAD, i to za poznatog kupca.

B. Kuljanin
Izvor: 24 sata
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #72 on: November 08, 2010, 03:02:32 pm »

Oružari najavili potest u Beogradu 11. novembra


08.11.2010.

Samostalni sindikat "Zastava oružja" najavio je da će u četvrtak, 11. novembra, organizovati protest na Novom Beogradu kod zgrade državnog preduzeća Jugoimport SDPR koje kragujevačkim oružarima duguje 50 miliona dolara.

U saopštenju Odbora sindikata se navodi da je potpuno ugroženo dalje funkcionisanje fabrike i da sva nastojanja da se sa nadležnim institucijama reši problem nedostatka posla i likvidnosti preduzeća nisu dala rezultate.

Prema najavi sindikata, više stotina zaposlenih će učestvovati u protestu u Beogradu, gde će ostati "danonocno do konačnog ispunjenja zahteva da se fabrici isplati dug od 50 miliona dolara za robu koja je izvezena preko državne kompanije Jugoimport SDPR".

"Dodatni motiv za protest ispred ove institucije je što Jugoimport SDPR nije uplatio pare fabrici za već isporučenu robu, kako bi se radnicima isplatile zarade", navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta
Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #73 on: November 08, 2010, 03:04:36 pm »

Quote
Pištolj “rašomon”

Lakši je od standardnog za 150 grama, cev mu je hromirana spolja i iznutra, napravljena od materijala čelika za mitraljez, što znači da joj je vek praktično neograničen. Rukohvat može da se menja. Radi se u više kalibara, a osnovni je .45ACD. Radiće se i u kalibrima .40S&W i u kalibru 9 milimetara luger.

Zemlja izvoza: Prva serijska proizvodnja namenjena je za tržište SAD, i to za poznatog kupca.

Ima li negdje TT podataka od tog pištolja jer na službenoj stranici ih nema i ko je taj "poznati" kupac?

Quote
streljački program u kojem je puška M 21 rađena za NATO vojnika 21. veka
A ko su ti NATO vojnici?
Ili je to samo da bolje zvuči "NATO" i "21 vek"
Čitajuči  komentar u vezi M 21 na ovom i jednom drugom forumu nije baš da je tako rađena.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 052


« Reply #74 on: November 08, 2010, 04:24:44 pm »

Gde je sad tržišna ekonomija?
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... 99   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Naši prijatelji

▼▼▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.04 seconds with 23 queries.