PALUBA
July 13, 2024, 02:39:23 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 99   Go Down
  Print  
Author Topic: Namenska industrija Srbije - Vesti  (Read 482771 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #75 on: November 08, 2010, 05:12:26 pm »

A да ту додам хиљаде долара које су мени дужни. Још ми је Јован Чековић, директор СДПР-а, генерал, чврсто обећао да ће ми дати моје паре. Али и он је ко сваки СДПР-овац. Лажов.

Лагаће и ове јаднике из Крагујевца. Завлачити и даље красти.
Logged
treciclan
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 175« Reply #76 on: November 08, 2010, 06:26:08 pm »

Ako dodju pred SDPR nesmeju da odustanu, dok ne uzmu do poslednjeg dinara koji im duguju.
Nikakva obecanjarno da prihvate, mada tih para vise nema verovatno
Logged
stegonosa
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 68


« Reply #77 on: November 11, 2010, 12:12:53 pm »

Izgleda da se radi o dugu jos iz 80-ih.

Quote
"Zastava oružje" traži naplatu duga
Beograd -- Više od 1.500 radnika kragujevačke fabrike "Zastava oružje" krenuli su na najavljeni protest u Beograd, sa zahtevom o naplati duga od "Jugoimport SDPR-a".

Prema njihovim tvrdnjama, "Jugoimport SDPR" im duguje 50 miliona dolara za robu koja je posredstvom te izvozničke firme plasirana na inostrana tržišta '80-tih godina.

Predsednik sindikalne organizacije "Zastava oružje" Dragan Ilić rekao je da su radnici krenuli sa 33 autobusa.

Prema njegovim rečima, tokom dana jedan deo će se vratiti u Kragujevac, a nekoliko stotina će ostati do ispunjenja zahteva.

S druge strane, preduzeće "Jugoimport" saopštilo je da fabrici "Zastava oružje" ne duguje ništa iz tekućeg poslovanja, a da ulaže napore da se naplati potraživanja iz osamdesetih godina prošlog veka.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #78 on: November 11, 2010, 05:40:03 pm »

Oružari će dobiti plate, protest prekinut


11.11.2010.

Predstavnici sindikata i rukovodstva “Zastava oružja” i “Jugoimport SDPR” postigli su dogovor. Na račun kragujevačke fabrike sutra će biti uplaćeno 34 miliona dinara u vidu pozajmice, koja će biti dovoljna da se radnicima obezbede zarade i akontacije.

U zajedničkom saopštenju, dva preduzeća su navela da između njih ne postoji nesaglasnost, a SDPR je izmirio tekuće obaveze.
 
Radnici “Zastava oružja” delimično su zadovoljni ishodom pregovora i vraćaju se sa 33 autobusa u Kragujevac. Pregovori su trajali tri sata, a rezultirali su sporazumom, kojim je najvažnija pozajmica od 34 miliona dinara.
 
"U ovom trenutku ovo je najveći pomak. Obezbedićemo zarade što je najvažnije. Dalji pregovori će ići u cilju naplate duga od 50 miliona evra i uposlesnosti kapaciteta fabrike. Koliko već sutra obratićemo se Ministranstvu odbrane i ekonomije radi rešavanja ostalih problema", kaže za “Blic” Dragan Ilić, predsednik sindikata.
 
On dodaje da su razgovori bili dugi i iscrpljujući, ali da je kompromis koji je u ovom trenutku postignut, najbolje što su radnici mogli da postignu. Nakon pregovora radnicima se obratio i direktor fabrike Rade Gromović, koji je istakao da ubuduće treba tražiti rešenje za situacije poput ovih sada.
 
"Izvoz oružja zavisi od situacije na svetskom tržištu, a kada nastane zatišje kao sada, ne sme se dogoditi da radnici ostanu bez posla", kaže Gromović.
 
Radnici, njih oko 1.600, koji su u Beograd došli opremljeni šatorima, odećom, hranom kako bi štrajkovali do ispunjenja zahteva, svega nekoliko trenutaka nakon što su rezultati pregovora saopšteni, ušli su u autobuse i uputili se ka Kragujevcu.

A.Rodić
Izvor: Blic
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #79 on: November 18, 2010, 03:17:50 pm »

Vojna industrija skopila ugovor u Africi vredan 400 miliona dolara


18.11.2010.

Od danas stupa na snagu najnoviji ugovor odbrambene industrije sa inostranstvom, vredan približno 400 miliona dolara.

Ovaj ugovor podiže ukupnu vrednost izvoza vojne industrije ostvarene u poslednje tri godine na 1, 2 milijarde, što vojnu industriju izbacuje na sam vrh liste izvoznika.

“To je najveći ugovor od osamdesetih godina”, kaže ministar odbrane Dragan Šutanovac. Ne želeći da otkriva o kojoj zemlji je reč, samo kaže da je na području Severne Afrike, da se ugovor odnosi na transfer znanja, da odbrambena industrija Srbije treba da ga realizuje u narednih šest godina, kao i da će uposliti više hiljada ljudi.
 
Glavni nosioci posla su, kako otkriva Šutanovac za “Blic”, SDPR, Holding kompanije „Krušik“ iz Valjeva i Kompanije „Sloboda“ a.d. iz Čačka.

Pored navedena tri preduzeća, koji su glavni nosioci ovog posla, u realizaciju ugovora biće uključeni i Tehničko Remontni Zavod iz Kragujevca, preduzeće „Prvi partizan“ iz Užica, kao i niz drugih preduzeća iz Republike Srbije.
 
- Potrebna je puna mobilizacija svih zaposlenih u preduzećima koji su učesnici u ovom projektu, kako bi se sve obaveze preuzete ugovorom realizovale uspešno i u ugovorenim rokovima - naveo je Šutanovac.
 
Povodom ovog ugovora ministar je danas održao sastanak sa direktorima preduzeća Jugoimport-SDPR J.P., Holding kompanije „Krušik“ iz Valjeva i Kompanije „Sloboda“ a.d. iz Čačka, koji će biti angažovani na ovom poslu. Na sastanku je ocenjeno da i dalje treba jačati prisustvo naše odbrambene industrije na tržištima Bliskog istoka i Severne Afrike, a pre svega Iraka, Libije, Kuvajta, Alžira i Egipta.
 
Šutanovac je takođe, najavio prvi put psole dvadeset godina izgradnju vojne fabrike, zapravo kovačnice u HK „Krušik“, razrušene tokom NATO bombardovanja. Ovo kao i niz drugih investicija koje će biti realizovane u ostalim preduzećima odbrambene industrije Srbije, objasnio je, imaju za cilj njihovo tehnološko i kadrovsko jačanje, što će omogućiti trajno pozicioniranje ove grane industrije kao jedne od najznačajnijih izvoznih privrednih grana u Republici Srbiji.


Tanja Nikolić-Đaković
Izvor: Blic
Logged
SHOOTER
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 782


« Reply #80 on: November 18, 2010, 05:10:05 pm »

400 miliona su puno para...
severna afrika=libija ?
krusik i sloboda= municija artileriska ? mozda rakete...
cisto onako razmisljam samo Smiley
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #81 on: November 18, 2010, 05:24:10 pm »

Već je bilo govora o poslu sa Libijom, i ovo je nesumnjivo upravo taj posao. Nije mi samo jasno zašto su tada udarali na sva zvona koja je zemlja u pitanju i kakav je ugovor, a sada od jednom neće da kažu da je to Libija.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #82 on: November 18, 2010, 05:49:08 pm »

Na sajtu Ministarstva odbrane se spominju neke zemlje ...Sastanak ministra Šutanovca sa direktorima preduzeća odbrambene industrije


18.11.2010.

Povodom stupanja na snagu najnovijeg ugovora, vrednog približno 400 miliona dolara, koji odbrambena industrija Srbije treba da realizuje u narednih šest godina, ministar odbrane Dragan Šutanovac održao je danas sastanak sa direktorima preduzeća Jugoimport-SDPR J.P., Holding kompanije „Krušik“ iz Valjeva i kompanije „Sloboda“ a.d. iz Čačka.

Pored navedena tri preduzeća, koji su glavni nosioci ovog posla, u realizaciju ugovora biće uključeni i Tehnički remontni zavod iz Kragujevca, preduzeće „Prvi partizan“ iz Užica, kao i niz drugih preduzeća iz Republike Srbije.

Ministar Šutanovac je naglasio potrebu za punom mobilizacijom svih zaposlenih u preduzećima koji su učesnici u ovom projektu, kako bi se sve obaveze preuzete ugovorom realizovale uspešno i u ugovorenim rokovima.

Takođe, ocenio je da izgradnja Kovačnice u HK „Krušik“ koja je razrušena tokom NATO bombardovanja, kao i niz drugih investicija koje će biti realizovane u ostalim preduzećima odbrambene industrije Srbije, imaju za cilj njihovo tehnološko i kadrovsko jačanje, što će omogućiti trajno pozicioniranje ove grane industrije kao jedne od najznačajnijih izvoznih privrednih grana u Republici Srbiji.

Na sastanku je ocenjeno da i dalje treba jačati prisustvo naše odbrambene industrije na tržištima Bliskog istoka i Severne Afrike, a pre svega Iraka, Libije, Kuvajta, Alžira i Egipta.


Izvor: MORS
Logged
SHOOTER
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 782


« Reply #83 on: November 18, 2010, 06:06:16 pm »

Da, ali informacija je malo konfuzna, to mora da se prizna. Irak i Kuvajt nisu Severna Afrika...
Logged
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 815


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #84 on: November 18, 2010, 06:22:36 pm »

@shooter pročitaj malo pažljivije.

Quote
Na sastanku je ocenjeno da i dalje treba jačati prisustvo naše odbrambene industrije na tržištima Bliskog istoka i Severne Afrike, a pre svega Iraka, Libije, Kuvajta, Alžira i Egipta.
Logged
švercer011
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 749« Reply #85 on: November 19, 2010, 12:52:04 am »

Шутановац: Осим оружја извозићемо и знање18/11/2010


БЕОГРАД – Министар одбране Драган Шутановац изјавио је да склапање новог уговора од 400 милиона долара предвиђа не само продају наоружања већ и трансфер технологије и оценио да ће у домаћој одбрамбеној индустрији и њиховим кооперантима у наредним годинама бити посла за више хиљада људи.

У изјави за телевизију „Авала”, Шутановац је рекао да ће укупан извоз наоружања и војне опреме, укључујући и нови уговор, износити око 1,2 милијарде долара а да ће први пут од 1985. године домаћи стручњаци у иностранству градити и фабрику.

„Можемо да кажемо да је Србија једна од најмањих земаља која има фасцинантан извоз наоружања и трансфер технологија”, рекао је Шутановац.

Он је рекао да се на тај начин смањује спољнотрговински дефицит, уносе девизе у земљу а да ће више хиљада људи који раде у фабрикама и њиховим кооперантима имати обезбеђен посао за шест година.

Шутановац је рекао да се тренутно разговара и о ремонту тенкова једне армије и о изградњи болнице у Либији.

Додао је да ће, уколико се склопи посао везан за изградњу болнице у Либији, то значити да ће се наредних година око хиљаду људи из те земље школовати у Србији и да ће се, осим војних, додатно унапредити и свеукупне везе две државе.


Izvor:Politika
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #86 on: December 16, 2010, 02:44:04 pm »

Otvoren „Kovački centar" u Valjevu


16. 12. 2010.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac otvorio je danas u Valjevu „Kovački centar“ koji je zajednička investicija kompanije „Krušik“ i javnog preduzeća „Jugoimport SDPR“. Puštanju u rad novog pogona, koji će uposliti oko 100 radnika, od čega 10 inženjera prisustvovali su direktori „Krušika“ i „Jugoimporta“ Jovan Davidović i Stevan Nikčević, predstavnici Ministarstva odbrane i lokalne samouprave, kao i brojni privrednici.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ministar Šutanovac je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju fabrike kakva nije građena više od 20 godina i koja omogućava proizvodnju artiljerijskih košuljica do kalibra 155 milimetara. On je istakao da je dogovor dve kompanije oko ulaganja podržalo Ministarstvo odbrane i da je rezultat zapošljavanje radnika i bolji kvalitet. Šutanovac je rekao da „Kovački centar“ neće biti oslonjen samo na „Krušik“ nego će raditi i za potrebe čačanske „Slobode“, kao i za civilno-vojni sektor.

Ministar je naglasio da bi nova fabrika u punom kapacitetu trebalo da proizvodi u vrednosti oko 10 miliona dolara, što će za tu istu sumu smanjiti uvoz Srbije i tako pomoći smanjenju spoljnotrgovinskog deficita. Novi pogoni će, prema njegovim rečima, zaokružiti lanac proizvodnje u fabrikama naše namenske industrije.

Šutanovac je podsetio da je Ministarstvo odbrane 2009. godine obećalo pomoć za izgradnju fabrike, a da danas obećava podršku za otvaranje novog pogona za raketni program. On je izrazio očekivanje da će Vojska Srbije time dobiti kvalitetno raketno naoružanje, a da će biti prilike i za izvoz, budući da postoji veliko zanimanje za proizvode naše namenske industrije. Ministar je istakao da je kompletna proizvodnja „Krušika“ za 2011. godinu već ugovorena, a da je u prethodnom periodu dosta urađeno po pitanju obnavljanja kadra jer je zaposleno oko 800 novih mladih radnika.

Šutanovac je zahvalio gradu Valjevu jer je veoma brzo izdao sve potrebne dozvole za izgradnju nove fabrike. On je rekao da lokalna samouprava treba da nastavi da pomaže Krušiku, kao što ta fabrika pomaže Srbiji.

Jovan Davidović, direktor „Krušika“ rekao je da bi raketa „Bumbar“ koja je nedavno promovisana mogla biti prvi proizvod novog pogona čije se otvaranje planira za sledeću godinu. Davidović je podsetio da je 1999. godine uništeno 92 posto kapaciteta „Krušika“, a da je fabrika stala na noge korak po korak. U 2010. godini, kako je rekao, „Krušik“ je ostvario promet roba i usluga u vrednosti od oko 3,5 milijardi dinara u čemu je učešće izvoza oko 87 odsto.

Stevan Nikčević je rekao da je „Jugoipmport“ ušao u posao sa „Krušikom“ ne samo jer je to bila volja države, nego što je to strateško opredeljenje te kompanije. On je podsetio da se izvoz tog javnog preduzeća 2000. godine merio desetinama miliona, a danas stotinama miliona dolara, što je, kako je rekao i zasluga kooperanata.

Izgradnja pogona „Kovački centar“ rezultat je zajedničke investicije vredne oko 3,2 miliona evra. Jugoimport je uložio 1,54 miliona evra novčanog kapitala i tako stekao 51 posto udela, dok je "Krušik" investirao 1,48 miliona.

Izvor: www.mod.gov.rs


* _DSC8712.jpg (121.82 KB, 1024x685 - viewed 91 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #87 on: December 27, 2010, 05:29:13 pm »

Eksplozija u čačanskoj fabrici oružja i municije


27.12.2010.

Serija snažnih eksplozija odjeknula je oko 16.30 časova iz pravca Čačanske kompanije “Sloboda”. Prema nezvaničnim informacijama, pretpostavlja se da eksplozija dogodila u namenskom delu kompanije gde se proizvodi naoružanje i vojna oprema.

Kako javlja dopsinik "Blica", iz pravca “Slobode” se vije gust, crni dim, a eksplozije odjekuju i dalje.

Od siline detonacija na okolnim kućama zatresla su se stakla na prozorima. Policija je blokirala ulaz u fabriku iz koje se vije gust dim. Niko od zvaničnika još ne želi da daje izjave.

Na ulici u blizini  “Slobode” okupio se veliki broj Čačana koji žele da čuju da li je povređen neko od radnika. Još se ne zna da li u eksploziji ima povređenih ili poginulih.

V. Nikitović
Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #88 on: December 27, 2010, 05:50:29 pm »

Eksplozije u "Slobodi" u Čačku


U fabrici "Sloboda“ u Čačku, eksplodirale su granate u magacinu za izvoz, saznaje B92. Još ima sporadičnih detonacija. MUP: najverovatnije nema povređenih.

Predsednik Samostalnog sindikata čačanske fabrike Sloboda Dragan Jekić izjavio je FoNetu da su radnici na vreme evakuisani.

Prema Jekićevim rečima, iz pogona pirotehike, u kom je došlo do eksplozije, i dalje se čuju detonacije.


Stručne ekipe na licu mesta

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić je naveo da je magacin izolovan od proizvodnih pogona.

On kaže da su "stručne ekipe na licu mesta, ali da ne mogu da priđu objektu" u kome se, po informacijama nadležnih, čuvaju neka ubojna sredstva. Policija je blokirala ulaz u fabriku iz koje se vije gust dim.

Načelnik Sektora MUP za vanredne situacije Predrag Marić potvrdio Tanjugu je da se eksplozija dogodila u magacinu fabrike "Sloboda", a prve pretpostavke su da nema povređenih ili poginulih.

Marić je istakao da je magacin izolovan od proizvodnih pogona i da "ne bi trebalo da bude poginulih, osim ukoliko se neko od radnika nije zatekao na licu mesta".

To će, rekao je, biti utvrđeno tek kada stručne ekipe budu mogle da uđu u magacin.

Marić je rekao da su "stručne ekipe tog sektora na licu mesta, ali da još ne mogu da priđu objektu" u kome se, po informacijama nadležnih, čuvaju neka ubojna sredstva.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #89 on: December 27, 2010, 06:48:11 pm »

Požar izazvao eksplozije


27.12.2010.

Detonacije su odjeknule u magacinskom prostoru gde obično ne borave radnici, izjavio je za RTS šef sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prema njegovim rečima, najpre je došlo do požara koji izazvao niz jakih eksplozija, koje su postepeno bile sve slabije.

Kako saznajemo, u Čačak se uputio i ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Početkom ove godine u "Slobodi" su se dogodile dve eksplozije.  

U eksploziji u pogonu pirotehnike, 12. januara, povređena je radnica Olivera Popović. Dan pre toga, sličan incident dogodio se i na odeljenju za izradu kapisli na programu "zolje", ali srećom niko nije povređen.

Preduzeće "Sloboda" osnovno je 1948. godine, sa zadatkom da proizvodi predmete naoružanja i vojne opreme za potrebe vojske.

Tokom NATO bombardovanja, 1999. godine, uništeno je 85 odsto proizvodnih kapaciteta, ali je po okončanju rata, u naredne tri godine, obnovljen veći deo fabrike.

U fabrici "Sloboda" proizvodi se municija različitog kalibra, upaljači za artiljerijsku municiju, ručni raketni bacači, tromblonske mine i pirotehnička sredstva.

Izvor: www.rts.rs


* 103562_cacak-sloboda-eksplozija-foto-rts_f.jpg (21.59 KB, 470x270 - viewed 97 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 99   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 23 queries.