PALUBA
May 20, 2024, 07:16:34 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 [57] 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 ... 99   Go Down
  Print  
Author Topic: Namenska industrija Srbije - Vesti  (Read 471606 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
CheefCoach
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 158


« Reply #840 on: October 12, 2015, 07:36:07 pm »

Razni Ameri koji testiraju Zastavine pistolje uglavnom kazu da je oruzje pouzdano (bez zastoja i problema), da je precizno u klasi sa drugim pistoljima i da je jeftin. Primetili su da je zavrsna obrada losa (od SigSauera) na delovima koje se ne vide, ali u pitanju je samo estetika (ali se ne zale jer su pistolji jeftini). Neki kukaju na predebeo magazin, tako da imaju problema da obuhvate pistolj.
Logged
davi
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 181


« Reply #841 on: October 20, 2015, 02:09:12 am »

Панцир 15 пута тврђи од челика

Технолози Техничког ремонтног завода „Чачак” конструисали нови балистички прслук који пружа сигурнију заштиту од досадашњих, уз истовремено мањи утрошак материјала, новца и времена за израду

У погону Техничког ремонтног завода у Чачку, јединојвојној установи у Србији где се обнављају заштитни балистички прслуци, освојена је израда по новој конструкцији уз примену најсавременијег материјала из ове области. Реч је о веома јаком полиетиленском влакну „дајнема сб 51”створеном у холандској фабрици „Дајнема”, 15 пута јачем од квалитетног челика.

Творци новог решења су конструктори из завода, уз подршку и других старешина из састава Војске Србије.

– Основна замисао конструкционог решења била је да се направи нови и сигурнији балистички уложак, уз мању употребу материјала и ниже трошкове, без нарушавања стандарда о непробојности. После испитивања пробних модела утврђено је да су постигнута бројна унапређења: боља балистичка заштита, рок трајања с 5 продужен је на 10 година, користи се мањи број листова који су притом лакши за сечење при склапању и троши се мање новца и времена за израду – каже за „Политику” потпуковник мр Војкан Радоњић, технички директор ТРЗ-а.

Први званично уведени заштитни прслуци у Југословенској народној армији били су британске производње, а затим је почело да их израђује и „Борово”, најпре по британским моделима а касније и по својим решењима која су се показала добрим. Једно од тих решења било је и „антитраума јастуче”, постављено иза балистичког панела, да би ублажило угибање материјала изазвано ударом пројектила у прслук и тело. То јастуче било је напуњено – перјем. Затим се у изради уложака одомаћио кевлар, врста арамидног, синтетичког влакна америчке производње који се показао 20 процената бољим али се онда, деведесетих, појавило влакно дајнема. Већ у самом почетку било је 40 процената изнад америчког, а касније је и знатно усавршено.

Балистички заштитни материјали за прслуке тку се као класично платно од конца, при чему преплетај нити обезбеђује додатну отпорност. Наиме, приликом поготка у балистички слој метак не само да тешко кида нит јер је еластична, већ и вуче нити из ткања што изазива трење и отпор. Комбинација отпорности нити на кидање, отпор приликом извлачења из ткања као и густина у виду већег броја слојева платна, заустављају зрно. Зато и нема рикошета јер се платно згужва и не дозвољава пројектилу да склизне. Зато се скројени листови платна никад не порубљују, а целином их чини делимични штеп по крајевима и благи по средини.

Војска Србије користи три модела заштитних балистичких прслука, „М 99”, „М 02” и „М 03”. Први садржи 14 листова материјала непознатог порекла и 18 листова кевлара, а остала два су састављена са по 5 листова материјала непознатог порекла у првом и 10 у трећем слоју. У другом су два листа антитраума материјала која садрже по један лист сунђера и 2 листа кевлара, док четврти слој чини 14 листова кевлара.

Стручњаци ТРЗ-а „Чачак” су за основу новог конструкционог решења узели „дајнему сб 51”, пошто је данас тај материјал знатно квалитетнији од свих познатих: плута на води, јако је издржљив, отпоран на влагу, хемикалије и УВ светло, а произвођач даје гаранцију од 10 година, двоструко дужу него за свој претходни производ из исте породице. Нови уложак садржи само 20 листова: 19 листова „дајнеме сб 51” и један лист тварона, који је убачен испред последњег. Поред тога, ради паралелног испитивања, конструктор је припремио и још два улошка од материјала који су до сада били у употреби, оба са по 40 листова. У једном су 38 листова „дајнеме 21” и два листа алвеолена, у другом 25 листова „дајнеме 21”, 13 листова старог материјала непознатог порекла и 2 листа алвеолена.

Тежина комплета првог од ова три модела је 3.745 грама (предњи панел заштитног прслука 1.490, задњи панел 1.755, карлични штитник 500), другог 3.700 (1.450 + 1.700 + 550), трећег 3.920 (1.600 + 1.600 + 720). Укупни трошкови израде првог балистичког улошка су 380, другог 445 и трећег 380 евра.

Испитивања су обављена у лабораторији Института безбедности у Београду, по стандардима за ниво заштите III – А, који подразумева да прслук штити војника од пиштољског метка почетне брзине 426 метара у секунди. Испитивање се изводи испаљивањем метка са растојања од пет метара. Захтеви стандарда јесу такође, да се метак заустави без пробоја и да отисци од њега у позадинском материјалу (пластелину) буду мањи од 44 милиметра.

У лабораторији је на укупно 9 панела и штитника пуцано из два пиштоља, „магнум” калибра 44 и „пара” калибра 9 мм, а брзина зрна мерена је на 3 метра од уста цеви.  Сви узорци балистичких уложака зауставили су пројектиле. Поред тога, релевантне трауме – BFS отисци – које се мере у позадинском материјалу – пластелину, биле су у прописаним границама, односно мање од 44 милиметра. Тај отисак ствара се услед пробоја зрна кроз материјале у улошку и непосредне енергије зрна, односно реч је о угибању материјала изазваним ударом.

Отисак у пластелину иза предњег панела са „данејмом 51” био је велики 33 милиметра (пуцано из „магнума”), иза задњег панела 17 – 31 милиметар („пара”) а иза карличног штитника 40 милиметара („магнум”).

Иначе, кад је реч о овим техничким системима, по стандардима Војске Србије постоји и виши ниво заштите (III). То су прслуци са балистичком плочом који штите војника од пушчаног метка почетне брзине 732 – 950 метара у секунди, а на испитивању се испаљивање метка врши са растојања од 15 метара.

Izvor:www.politika.rs

Molio bih mišljenje dzumbe o ovoj inovaciji
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 451


« Reply #842 on: October 20, 2015, 06:34:28 pm »

Део текста, овај који говори и истори панцира код нас и о томе како панцир "хвата" зрна је преписан од нас. Ево, из ове теме, односно део баш из овог поста: https://www.paluba.info/smf/index.php/topic,15300.msg154916.html#msg154916

Иначе највероватније је коришћен чланка објављен у Војнотехничком гласник (ВТГ) о панцирима. Када сам видео да је уводни део текста преписан, без навођења одакле је то преузето, преко једног колеге сам реаговао код уредника ВТГ. Добио сам одговор да је уредник послао упозорење ауторима  и реко им "немој те више". Е, сад ово је новинарски текст, а новинари су познати преписивачи. Послао сам коменатар "Политици" поводом тога са линком ка овом посту. Не знам да ли су га објавили а и не занима ме. Свако има свој кодекс.

Иначе текст је ипак новинарски и помало сензационалистички наивно (као ; "нико као ми"). Испада да је револуционарно откриће стручњака из Чачка то што је продужен век панцирима са 5 на 10 година. Није, него "дајнема" сада има "педигре", односно век постојања од 20-так година и зна се њено понашање током "старење" па је сам произвођач "дајнеме" дао гаранцију од 10 година. То је и објашњено у оним текстовима у нашој теми, али новинари немају врмена. Иначе, "панцири" се и праве "методом пробања". Нормално је да "јачи", односно отпорнији материјал захтева мање слојева. Код панцира са мање слојева (дакле "тањег" панцира) проблем је смањење "убоја" (угобања), што су ови највероватније решили уметањем "тварона". Дакле, нема у овом решењу из Чачка ништа револуционарно. То и треба да се ради тако. Новина је та што сада Војска (ТРЗ "Чачак" је до војске) не мора да на тржишту купује панцире већ евентуално може сама да их прави, односно ремонтује. Шивење и није нешто компликовано.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #843 on: October 27, 2015, 09:27:47 pm »

Kragujevac: Oružari ugovorili poslove za 50 miliona dolara i pregovoraju sa “Beretom”
N. Radišić   27.10.2015.

Fabrika „Zastava oružje“ je juče obeležila 162 godine postojanja, kada su u Kragujevcu u kneževini Srbiji počeli da se liju prvi topovi.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

"Ovu godinu proslavljamo sa dobrim rezultatima, posle dugo godina je ostvarena dobit u prvih devet meseci. Sklopljeni su ugovori za 2016. i za deo sledeće godine. Vrednost ugovora je 50 miliona dolara godišnje. Pregovori sa italijanskom „Beretom“ su najavljeni, ali još nisu ni započeti. Postoji interesovanje, ali bi takva saradnja u svakom slučaju bila dobra" rekao je direktor Milojko Brzaković. On je dodao da je dobit za devet meseci 970 miliona dinara, a u fabriku je ove godine uloženo milion evra. „Zastava oružje“ ima 2.350 zaposlenih i planira prijem mladih stručnjaka.Aleksandar Mladenović, direktor razvoja, kaže da se „fabrika bavi razvojem topa koji treba da bude automatski i da se montira na buduće oklopno vozilo Vojske Srbije".

Izvor: www.blic.rs

Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 847« Reply #844 on: October 27, 2015, 09:38:22 pm »

Kakva sizofrenija. Na Lazara ide cas 2a24, cas Zastavin top.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #845 on: October 27, 2015, 09:57:32 pm »

Kragujevac: Oružari ugovorili poslove za 50 miliona dolara i pregovoraju sa “Beretom”
N. Radišić   27.10.2015.

Fabrika „Zastava oružje“ je juče obeležila 162 godine postojanja, kada su u Kragujevcu u kneževini Srbiji počeli da se liju prvi topovi.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

"Ovu godinu proslavljamo sa dobrim rezultatima, posle dugo godina je ostvarena dobit u prvih devet meseci. Sklopljeni su ugovori za 2016. i za deo sledeće godine. Vrednost ugovora je 50 miliona dolara godišnje. Pregovori sa italijanskom „Beretom“ su najavljeni, ali još nisu ni započeti. Postoji interesovanje, ali bi takva saradnja u svakom slučaju bila dobra" rekao je direktor Milojko Brzaković. On je dodao da je dobit za devet meseci 970 miliona dinara, a u fabriku je ove godine uloženo milion evra. „Zastava oružje“ ima 2.350 zaposlenih i planira prijem mladih stručnjaka.Aleksandar Mladenović, direktor razvoja, kaže da se „fabrika bavi razvojem topa koji treba da bude automatski i da se montira na buduće oklopno vozilo Vojske Srbije".

Izvor: www.blic.rs

Mislim da nema dugo kako im je vračena pošiljka pištolja i prekinut ugovor sa Egiptom?!
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 283« Reply #846 on: October 28, 2015, 09:28:23 am »

Oni zive u nekom paralelnom svetu gde je bitno samo ono sto oni zamisle.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 451


« Reply #847 on: October 28, 2015, 06:54:47 pm »

Свечаност, ко свечаност. На њима се не прича о неуспесима Cool. Ипак нешто ми боде очи:

Quote
On je dodao da je dobit za devet meseci 970 miliona dinara, a u fabriku je ove godine uloženo milion evra.

Да ли господин директор зна шта је добит? То је кад подмириш све трошкове (укључујући трошкове зарада, одржавања, амортизације, курсних разлика и камате, рата за кредите, дугове и сл.) па оно што ти остане. Добити се обично улаже у развој, а власници (овде је то држава) је могу подићи и располагати на други начин. Ако им је остало оволико пара зашто се онда  не враћају заостали дугови или не улаже у набавку нових машина? Или је ово онако речено, да се нешто каже за новине?
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 080


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #848 on: October 29, 2015, 07:56:56 am »

Свечаност, ко свечаност. На њима се не прича о неуспесима Cool. Ипак нешто ми боде очи:

Quote
On je dodao da je dobit za devet meseci 970 miliona dinara, a u fabriku je ove godine uloženo milion evra.

Да ли господин директор зна шта је добит? То је кад подмириш све трошкове (укључујући трошкове зарада, одржавања, амортизације, курсних разлика и камате, рата за кредите, дугове и сл.) па оно што ти остане. Добити се обично улаже у развој, а власници (овде је то држава) је могу подићи и располагати на други начин. Ако им је остало оволико пара зашто се онда  не враћају заостали дугови или не улаже у набавку нових машина? Или је ово онако речено, да се нешто каже за новине?
Imao sam priliku da čujem od jednog novokomponovanog bimismena u Srbiji sledeću izjavu:
"Da nemoram da dajem platu radnicima, ala bi dobro poslovao", njima preduzeća služe jedino i isključivo za zadovoljenje ličnih
potreba i interesa a nikako za poslovanje koje bi bilo normalno i u razumnoj meri humano prema zaposlenima i pošteno prema
dobavljačima i državi.
Tako i ovaj klipan priča ono što misli da bi oni iznad njega voleli da čuju i daje im šlagvort da ga i dalje drže na tom mestu jer
da je pravde taj nebi mogao nigde da radi osim u prugastoj uniformi pod nadzorom.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 451


« Reply #849 on: October 29, 2015, 06:45:50 pm »

Quote
Tako i ovaj klipan priča ono što misli da bi oni iznad njega voleli da čuju i daje im šlagvort da ga i dalje drže na tom mestu jer
da je pravde taj nebi mogao nigde da radi osim u prugastoj uniformi pod nadzorom.

Па мало си претерао. Бразковић није баш као онај кога си описао.
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 080


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #850 on: October 30, 2015, 07:56:33 am »

Quote
Tako i ovaj klipan priča ono što misli da bi oni iznad njega voleli da čuju i daje im šlagvort da ga i dalje drže na tom mestu jer
da je pravde taj nebi mogao nigde da radi osim u prugastoj uniformi pod nadzorom.

Па мало си претерао. Бразковић није баш као онај кога си описао.
Ovaj moj komentar je bio uopšteniji i ne odnosi se samo na njega.
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 847« Reply #851 on: October 30, 2015, 12:11:50 pm »

Konkurs...nije loše. Nešto malo bolje od TOW.


* 111.jpg (136.83 KB, 669x854 - viewed 116 times.)
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #852 on: October 30, 2015, 12:25:35 pm »

Miroslav Lazanski
objavljeno: 02.11.2013.

"Četiri puta smo od Rusa tražili da nam dostave ponudu za protivoklopne rakete „konkurs“ radi opremanja našeg novog borbenog vozila „lazar 2“ tim projektilima. Odgovora još nema. Umesto toga, ruska strana sada postavlja pitanje zašto smo modernizovali izvorno njihove sisteme „kub“, „neva“ i protivoklopne rakete ,,maljutka“, a da ih nismo ni pitali. Rusi to smatraju povredom prava na intelektualnu svojinu i na celi problem gledaju retroaktivno. Mi bismo da podvučemo crtu – što je bilo, bilo je. Oni neće. Mi s Rusima nemamo potpisan ni ugovor o zaštiti tajnih podataka, a sa NATO imamo sporazum o protoku poverljivih informacija iz 2008. godine."


Ovaj put je ispunjen i uslov koji je nedostajao jer su direktor Federalne službe za intelektualnu svojinu Grigorij Ivlijev i srpski ministar odbrane Bratislav Gašić potpisali sporazum o uzajamnoj zaštiti intelektualne svojine.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 451


« Reply #853 on: October 30, 2015, 07:25:45 pm »

Па, ако ћемо поштено Руси су принципијелно били управу. Не може се красти туђа памет без питања. Ваљда су сада решили овај неспоразум. Али, то убудуће значи да се за сваку иновацију на њиховом средству мора добити дозвола, односно уговором о куповини лиценце дефинисати шта се сме а шта не сме.

Него од онога што је наведено као могућа набавка НВО мене највише занима оно о "уступању" 12 МиГ-29. То може бити поклон, може бити лизинг, може бити привремено изнајмљивање, може бити куповина. И све то мање или више има да нас кошта. Да ли је то неко, на пример министра испланирао у буџету? Чак и да се ради о поклону морају се предвидети средства за евентуални ремонт, али пре свега ваљано одржавање и обезбеђивање налета пилота. Такође, то не сме да иде на уштрб остатка војске, посебно КоВ. Не сме да се деси (као што је сада) да пешадинац нема чизме или могућност да замени униформу, а овамо би да возамо авионе.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 552


« Reply #854 on: October 30, 2015, 08:40:06 pm »Колико сам ја схватио, реч би била о уступању МиГова 29 које Русија нема интереса да капитално ремонтује и модернизује, али који имају још пар хиљада часова налета у укупном ресурсу. Ко би их ремонтовао за пријем у РВ? МоСт сигурно не, јер за то нема могућности, ни људских ни техничких, а ремонт кошта. Нису то амерички Сејброви које смо пре 60 година добили скоро нове из Мохаве или од Канадера и који су код нас летели још и-ха-ха. Ако нам и поклоне, мораћемо платити "востановитељни" ремонт, тј, сву ревизију, обнову и оправке свега чему је истекао ресурс. Вероватно је реч о верзији 9-13, тј. МиГ 29C(S), произведених до 1995. Имају бољи радар и комплетан систем ПЕБ "Гарденија" у хрптеном делу, где је и додатно гориво. Ти авиони се разликују по нешто дебљем хрпту (гаргроту). Мотори су познати РД-33, можда нешто бољег ресурса од наших, али не пуно. Око РД-33 нешто су петљали у "Орлу" у Бијељини, али у каквом је стању то тамо, ђаво ће га знати.

А о интелектуалној својини ... добро је ако се нису закачили за тенк М-84, који смо суштински надградили јер су "железничке композиције лиценцне документације" имале значајне фалинке и некомплетности, а совјетски ГОСТ стандарди  били различити од ЈУСа (који је опет био веома сличан немачком ДИН стандарду)  (в. Милорад Драгојевић "ВТИ као судбина").

Они КАМАЗи за НОРЕ су можда ружни, али су шасије одличне концепције. Квалитет склапања и појединих склопова може бити проблематичан, тим пре ако знају да раде "за пријатељску земљу". Треба пазити и проверавати све да радници који склапају шасију у Набережних Челнах нису тих дана случајно били "под гасом". Избегавати нарочито време око и одмах после Нове године и православног Божића,  23. фебруара, 8. марта, пред 1. мај, 9. мај, итд.
Logged
Pages:  1 ... 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 [57] 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 ... 99   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.057 seconds with 23 queries.