PALUBA
July 13, 2024, 12:57:03 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 99   Go Down
  Print  
Author Topic: Namenska industrija Srbije - Vesti  (Read 482765 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #15 on: March 10, 2009, 03:55:08 pm »

Оба уговора за извоз аутоматских пушака и митраљеза (први из марта 2008, чија је вредност 14,5 милиона долара, и други из новембра исте године, „тежак” 22,5 милиона долара) крагујевачка фабрика је склопила са приватним посредником, односно са домаћом фирмом која поседује државну лиценцу за међународну трговину војним наоружањем. Илић, међутим, није желео да каже о ком предузећу је реч, наводећи само да је у питању „једна од 106 приватних фирми које се у Србији баве извозом оружја”.

U ovom grmu i leži zec.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #16 on: March 11, 2009, 01:24:37 pm »

Не постоји монопол у извозу оружја

11/03/2009
Вељко Кадијевић, који је дао оставку на место члана УО „Застава оружје”, био је експонент произвођача војне опреме Милета Драгића, каже помоћник министра одбране Илија Пилиповић
 
Помоћник министра одбране, Илија Пилиповић, одбацио је јуче оптужбе да ово министарство месецима одбија да изда дозволе „Застава оружју” и „Слободи” за извоз оружја у Либију, Камерун, Пакистан и Црну Гору.

– Не постоји монопол у извозу наоружања и војне опреме. Министарство је у току прошле године издало 367 сагласности за извоз, од чега 42 државној фирми „Југоимпорт – СДПР” – изјавио је Пилиповић агенцији Бета одбацујући оптужбе да министарство фаворизује ову фирму.

Према његовим речима, „Застава” у овом тренутку има дуговања према Војсци Србије, а министарство је „уочило проблем недовољног ангажовања” чланова управних одбора „Застава оружја” и других фабрика наменске индустрије и због тога је прошле недеље покренуло процедуру за њихову измену.

Коментаришући оставку Вељка Кадијевића, члана Управног одбора „Заставе оружја”, Пилиповић је поставио питање: „Шта он ради у Управном одбору и чије интересе заступа” и назвао га „експонентом Милета Драгића”, власника компаније за производњу војне опреме.

Пилиповић је подсетио да је Министарство одбране прошле године увело у наоружање пушку М-21 и купило 1.680 комада овог оружја, истичући да ја та куповина представљала најбољу намеру за давање препоруке „Застава оружју”, подизање тржишне вредности производа и подстицај извоза.

Министарство одбране, како је јуче саопштено из ове институције, издаје сагласност на основу члана 22. Закона о спољној трговини наоружања и војне опреме и робе двоструке намене. Приликом одлучивања о давању сагласности разматра се и утицај на безбедност Србије, као и то да ли се наоружање и војна опрема, предвиђени за извоз, налазе на извозној листи наоружања и војне опреме, саопштено је јуче из овог министарства. Министарство одбране ради и по закону о производњи и промету (домаћем промету), а тим законом није предвиђено да трговачке куће у домаћем промету постану власници наоружања и војне опреме.

Најважније је да фирма или предузеће послује одговорно, у складу са прописима и кодексима понашања, да поседује озбиљност, да је свесна осетљивости бављења овим послом где и најмањи пропуст и покушај изигравања међународних правила могу коштати земљу кредибилитета и угледа, па чак и увођења појединих санкција за земљу у целини или за појединце. Уколико овлашћени извозник поседује „end user certifikat” од земље увозника која није на листи земаља под санкцијама за увоз оружја, то не значи да ће извозна дозвола бити аутоматски издата, већ се разматра и унутрашња ситуација у земљи крајњем кориснику, поштовање људских права, стабилност у региону, однос те земље према тероризму и могућност преусмеравања робе у „осетљиве” регионе. У Министарству одбране напомињу и то да предмет извозне контроле није само крајњи корисник, већ и сваки учесник у спољнотрговинском послу – произвођач, извозник, посредник и шпедитер.


Синдикати тврде да је угрожен посао вредан 50 милиона евра

Синдикати фабрика одбрамбене индустрије Србије осудили су јуче одбијање државе да изда дозволе „Застава оружју” и „Слободи” за извоз у земље које нису под санкцијама међународних организација. Како се наводи у саопштењу, синдикати траже да се најодговорнији у Србији изјасне чији су интереси да одбрамбена индустрија Србије не оствари извоз за уговорене послове у вредности од око 50 милиона евра.

Б. М. М.
Извор: Политика
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #17 on: March 11, 2009, 01:30:13 pm »

Министар економије: Извоз оружја спречила БИА

11/03/2009
БЕОГРАД – Министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић изјавио је да је извоз оружја из фабрике „Застава оружје” из Крагујевца у Либију спречила Безбедносно-информативна агенција (БИА), јер је посредник у испоруци тог оружја на црној листи УН.

„Извоз оружја није спречило ни Министарство економије и регионалног развоја ни Министарство спољних послова, већ БИА”, рекао је Динкић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Он је навео да је Безбедносно-информативна агенција спречила тај извоз јер постоји међународна потерница за посредником у испоруци оружја, али није могао да каже име тог човека, упутивши новинаре на БИА.

Министарство одбране саопштило је да се при давању дозвола за извоз наоружања и војне опреме поштују домаћи и међународни закони и да у тој области постоји осам европских критеријума.

„Постојање доказа о непоштовању законске регулативе Србије и оправдане сумње о умешаности појединаца у кршењу ембарга УН на увоз оружја, доводе до одбијања предметног захтева односно повлачења већ издате дозволе”, наведено је у саопштењу.

Према Закону о спољној трговини, за издавање извозних дозвола за извоз наоружања и војне опреме као и робе двоструке намене надлежно је Министарство економије и регионалног развоја, уз претходно прибављену сагласност министарстава одбране и спољних послова и мишљења МУП-а.

Предмет извозне контроле није само крајњи корисник, већ је то сваки учесник у спољнотрговинском послу -од произвођача, преко извозника или посредника до шпедитера, наводи Министарство одбране.

Извор: Политика

Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #18 on: March 11, 2009, 01:41:31 pm »

Он је навео да је Безбедносно-информативна агенција спречила тај извоз јер постоји међународна потерница за посредником у испоруци оружја, али није могао да каже име тог човека, упутивши новинаре на БИА.

Ovo je strašno s čime se mi igramo. Svi znaju ime tog posrednika, ali niko ne sme da ga kaže.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #19 on: March 11, 2009, 02:06:31 pm »

Текст званичног саопштења Министарства одбране

11.03.2009.

С а о п ш т е њ е  

Република Србија, посебно Министарство одбране које је испред Владе задужено да руководи радом одбрамбене индустрије, улаже велике напоре да се оживи и стабилизује производња у фабрикaма одбрамбене индустрије.

Од 2005. године контрола извоза наоружања и робе двоструке намене прешла је са војних на цивилне структуре, па је према Закону о спољној трговини НВО и робе двоструке намене Министарство економије и регионалног развоја сада надлежно за издавање извозних дозвола уз претходно прибављену сагласност Министарства одбране и Министарства спољних послова и мишљења МУП-а.

Министарство одбране издаје салгасност на основу члана 22. Закона о спољној трговини НВО и робе двоструке намене. Приликом одлучивања о давању сагласности између осталог разматра и утицај на безбедност Србије и да ли се наоружање и војна опрема, предвиђени за извоз, налазе на извозној листи наоружања и војне опреме.

Министраство одбране ради и по Закону о произодњи и промету (домаћем промету). Тим Законом није предвиђено да трговачке куће у домаћем промету постану власници наоружања и војне опреме.

Најважније је да фирма или предузеће послује одговорно, у складу са прописима и кодексима понашања, да поседује озбиљност, да је свесна осетљивости бављења овим послом, где и најмањи пропуст и покушај изигравања међународних правила могу коштати земљу њеног кредибилитета и угледа или чак увођења појединих санкција, било за земљу у целини или за појединце. На то нас обавезује члан 3. Закона о спољнотрговинског пословању НВО и робе двоструке намене који је усаглашен са Правилима понашања Европске уније о поступању код извоза наоружања.

Уколико овлашћени извозник поседује „end user certifikat“ од земље увозника која није на листи земаља под санкцијама за увоз оружја, то још увек не значи да ће и извозна дозвола бити аутоматски издата.

Разматра се унутрашња ситуација у земљи крајњем кориснику, поштовање људских права, стабилност у региону, однос те земље према тероризму и могућност преусмеравања робе у „осетљиве“ регионе.

Осам критеријума кодекса понашања при извозу НВО део су европске и наше регулативе и њихово поштовање је обавезно при разматрању појединих случајева. Захтеви се разматрају на принципу појединачних случајева (case by case) и нема преседана.

Предмет извозне контроле, међутим, није само крајњи корисник, већ је то сваки учесник у спољнотрговинском послу - од произвођача, преко извозника или посредника до шпедитера. Постојање доказа о непоштовању законске регулативе Републике Србије и оправдане сумње о умешаности појединаца у кршењу ембарга УН на увоз оружја, доводе до одбијања предметног захтева односно повлачења већ издате дозволе.
 
Извор: Сајт министарства одбране
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #20 on: March 13, 2009, 07:14:10 pm »

„Спорно лице” у трговини оружјем

Репутација Слободана Тешића, умешаног у аферу кријумчарења оружја у Либерију, једини разлог за блокаду извоза у Либију
 


13/03/2009
Слободан Тешић, трговац оружјем и посредник у послу због кога је БИА забранила извоз оружја из крагујевачке фабрике „Застава оружје” у Либију, налази се на црној листи УН због кршења ембарга на извоз оружја у Либерију 2002. године. Та афера, о којој је једна западна телевизија снимила документарни филм који је емитован и на кабловским телевизијама у Србији, тадашњу државну заједницу Србију и Црну Гору довела је у врло непријатну ситуацију која је могла скупо да кошта домаћу наменску индустрију.

Упркос великој медијској пажњи, Тешић је за јавност и даље човек без лица: не даје изјаве, његову фотографију или снимак нико није објавио. Као што се и очекује од људи из те бранше, вешт је, познаваоци тих послова тврде да контролише више фирми и да за њега раде поједини бивши официри.

– Црне листе УН немају везе са полицијском линијом рада – лица са тих спискова се не хапсе, већ се листе прослеђују дипломатским каналима. Најбоље поређење је са листама САД и ЕУ на којима су биле особе које су биле блиске врху режима Слободана Милошевића. Особе са таквих листа сматрају се непожељним, па им се ускраћује издавање виза, односно улазак у земљу – незванично објашњавају у МУП-у Србије.

Фирма „Темекс”, коју је у време либеријске афере водио Тешић, не помиње се у актуелном послу са Либијом већ корпорација „Мелвале”, из које су јуче саопштили да „спорно лице” није њихов власник и директор – већ директор комерцијалне службе, као и да је пред судом ослобођен сумње у умешаност у кршење ембарга УН па тако не постоје домаће или међународне потернице за њим.

Надлежни у корпорацији „Мелвале”, која је регистрована на адреси у београдској улици Тадеуша Кошћушка, тврде да се не баве кријумчарењем оружја и да имају све неопходне лиценце за рад у земљи и иностранству. Што се туче посла са Либијом вредним „више десетина милиона долара” о којем се говори, наводе да имају потписане уговоре са фабрикама „Застава оружје” из Крагујевца и „Слобода” из Чачка, као и „надлежним органима ин-купца”. Ова приватна фирма постоји од 2006. године и већ је реализовала извесне послове, па је тако прошле године на тендеру Министарства одбране добила посао увоза војне опреме.

„Том приликом је Министарство одбране уплатило аванс у стопроцентном износу, а сада Министарство економије не дозвољава реализацију тог посла и тиме наноси директну штету борбеној готовости Војске Србије, Министарству одбране и држави у целини”, наводи се у саопштењу корпорације „Мелвале”.

Саговорник „Политике” упућен у ову безбедносно осетљиву тематику тврди супротно: постоји ризик од велике штете по државу ако оружје чију је продају договорила ова фирма „склизне” у подручја која су под ембаргом, што би по Србију, после либеријске епизоде са истим актером, могло имати тешке последице.

– Фабрике „Застава оружје” и „Слобода” можда би могле имати краткорочну корист, али шта би се десило са наменском индустријом ако би нам међународна заједница поново забранила извоз наоружања? Тешић је познат и странцима, његова репутација је једини разлог због кога није дато позитивно мишљење за спровођење тог посла – објашњава наш саговорник.

М. Галовић
Извор: Политика


Стандарди у трговини оружјем који обавезују Србију


Развојни програм Уједињених нација (УНДП) и Пакт за стабилност југоисточне Европе поверили су 2002. године Центру за контролу лаког наоружања у југоисточној и источној Европи мандат да пружа оперативну и техничку помоћ и информације на пољу спречавања наглог повећања броја комада лаког и малокалибарског оружја (SALW) и илегалне трговине њиме. Како пише на сајту парламентарног форума о SALW за западни Балкан, Србија је донела нове законе о промету оружја који су углавном у складу са ЕУ стандардима. Као наследник државне заједнице Србија и Црна Гора, прихватила је следеће међународне инструменте: правила понашања ЕУ по питању извоза оружја, ОЕБС-ов документ о SALW, ОЕБС-ов документ о залихама конвенционалне муниције, ОЕБС-ову одлуку о ручним ракетним системима за противваздухопловну одбрану, ОЕБС-ову одлуку о уверењу крајњег корисника, одлуку ОЕБС-а о трговини, план регионалне имплементације по питању SALW Пакта за стабилност, Акциони програм о SALW Уједињених нација и Протокол о ватреном оружју УН.

Т. Б.
Извор: Политика
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #21 on: March 13, 2009, 07:30:06 pm »

Tešić: Imam dozvolu za izvoz oružja

13. mart 2009.
Beograd -- Kompanija Melvejl korporejšen, čiji je direktor Slobodan Tešić, saopštila je da se ne bavi ilegalnim prometom oružja i da poseduje licencu države za taj posao.

Kako se navodi u saopštenju, ta firma ima potpisane ugovore sa kompanijama Zastava oružje i Sloboda, kao i sa nadležnim organima stranih kupaca "u vrednosti od nekoliko desetina miliona dolara". Mediji spekulišu da je on uzrok što je BIA blokirala izvoz oružja iz srpskih fabrika.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao je u sredu da je Bezbednosno-informativna agencija zabranila izvoz oružja u Libiju zato što se sumnja da je posrednik u tom poslu firma čiji je vlasnik na crnoj listi i za njim je raspisana međunarodna poternica, ali nije naveo ime.

List Blic naveo je da je BIA blokirala izvoz vredan 50 miliona dolara iz čačanske Slobode i kragujevačkog Zastava oružja jer se sumnja da je posrednik u tom poslu preduzeće Melvejl koje je registrovano na Sejšelskim ostrvima i čiji je vlasnik Slobodan Tešić koji je, kako navodi list, na crnoj listi UN zbog ilegalnog izvoza oružja u Liberiju.

U saopštenju te kompanije se dodaje da je kompanija u skladu sa zakonom ušla u postupak dobijanja izvozne dozvole od Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije. Kompanija navodi i da je "Libija poželjan partner kako za bilo koga u svetu, tako i za Srbiju i Melvejl".

Navodi se i da se protiv vlasnika i direktora Melvejla ne vodi krivični postupak i da nije osuđivan. U saopštenju koje je potpisao Tešić navodi se da su netačne tvrdnje povodom izvoza njegove bivše kompanije Temeks u Nigeriju.

"Sudski postupak koji je protiv mene vođen zbog navodnog kršenja sankcija UN, povezanog sa slučajem Liberija, okončan je 2005. godine u kojem sam oslobođen svake odgovornosti za taj slučaj i o tome postoji odluka nadležnog suda", piše u Tešićevoj izjavi.

Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #22 on: March 14, 2009, 02:11:05 pm »

Биа, брате, биа

Извоз оружја и наша фасцинација домаћим и страним тајним службама

14/03/2009
Хоће ли Србија крајем марта остати без великог извозног посла од преко 50 милиона долара, без тржишта Либије као потенцијално великог увозника производа српске војне индустрије и без плата за раднике фабрика „Застава оружје” из Крагујевца и „Слобода” из Чачка? И хоће ли за то бити криви БИА, компанија „Мелвале” из Београда, комерцијални директор те компаније Слободан Тешић, неко из Министарства за економске односе са иностранством, британска служба МИ-6, Савет безбедности УН и делфини у водама Сејшела? И све то у време када смо борбу за радна места прогласили стратешким задатком ове земље.

Свашта је ових дана написано поводом афере извоза оружја у Либију. Од мистификације Слободана Тешића, као човека „без лица и без фотографије, човека са потернице Интерпола и са црне листе УН”, до тога „да је извоз оружја у Либију зауставила БИА”. Која, наравно, ништа не демантује, али ништа и не потврђује.

Дакле, фирма „Темекс”, чији је директор тада био тај мистериозни Слободан Тешић, извезла је 2003. године као крајњем кориснику оружје у Нигерију, која као држава није била ни на каквој црној листи УН. Од неколико хиљада пушака из тог товара извезеног у Нигерију, 67 пушака доспело је у Либерију у којој је тада беснео грађански рат. Западне обавештајне службе, посебно британска МИ-6, то су регистровале и у оквиру притиска на Београд, у предвечерје напада на Ирак, Србији се монтира афера „Орао”, због наводног извоза делова за ракете дугог домета за Садама Хусеина. Све да би Београд дао планове подземних објеката ирачког диктатора.

Није спорно да је 67 пушака из Нигерије завршило у Либерији, али то са извозником, па и Србијом као државом, нема никакве везе, јер је извозна документација јасна у томе ко је крајњи корисник робе. Па ипак, Савет безбедности УН Резолуцијом 1521 из 2003. у параграфу 4. спомиње, међу 47 лица која су оптужена за извоз оружја у Либерију, и Слободана Тешића, и забрањује му улазак на територију Либерије. Србија се уопште у тој резолуцији 1521 не спомиње. Ипак, Други општински суд у Београду покреће 5. септембра 2003. истрагу против Тешића да би правоснажном одлуком од 8. фебруара 2005. заменик Другог ОЈТ у Београду обавестио истражног судију Дениса Бећирића да одустаје од даљег кривичног гоњења Слободана Тешића.

Фамозни Тешић се онда као комерцијални директор запошљава у компанији „Мелвале” са адресом у Улици Тадеуша Кошћушка 56 у Београду, а чији је директор и одговорно лице Небојша Шаренац. Компанија има све неопходне дозволе и лиценце државе Србије за промет наоружања и војне опреме, уредно плаћа порез и све доприносе. Као таква компанија „Мелвале”, чији је комерцијални директор „тајанствени” Тешић, који, успут, има шенгенску и руску визу, путује светом, или сваки дан пије кафу у Страхињића бана, добија дозволу Министарства одбране, спољних послова, необавезујуће позитивно мишљење БИА, односно МУП-а и коначну извозну дозволу Министарства за економске односе са иностранством за извоз српског оружја и муниције у Јордан 2006. године. Три дозволе, бројеви 000067, 000066 и 000051 од 20. марта 2006. са потписом Ане Благојевић из Министарства за економске односе са иностранством. Укупна вредност посла око 235.000 долара. Извозник компанија „Мелвале” из Београда. У којој је и тада радио фамозни Тешић. Како то да су тада сви дали сагласност за извоз, и БИА и сва министарства? Тада Тешић није био „сумњиво лице”. А сада јесте, јер се ради о 50 милиона долара? Како тада британска обавештајна служба МИ-6 није запретила Београду да ће нам увести санкције? А санкције нам нису увели ни 2003. због намештене афере „Орао”, у којој је истовремено за извоз оружја Садаму Хусеину оптужена и државна српска фирма за извоз оружја.

Да би апсурд био већи, Министарство одбране Србије склапа са фирмом „Мелвале” уговор, 28. новембра. 2008, о испоруци резервних делова за ремонт РТС ПВОкоји се набављају из предузећа „Космос” из Бањалуке. Вредност посла 43.829 евра, а на обавештењу је потпис заступника начелника Управе за снабдевање пуковника др Срђана Новаковића. Војска Србије је чак платила компанији „Мелвале”, а онда је „неко” све то блокирао. Испада да у војсци „нису знали” са киме послују?

И сада посао са Либијом. Фирма „Мелвале” излобирала је либијско тржиште, има улаз у врх војске те земље што, нажалост, други немају. „Мелвале” има уговор са „Заставом” и „Слободом” о заступању у Либији и „Мелвале” у том послу није посредник већ је извозник робе. Тако пише у цертификату крајњег корисника, што значи да све порезе фирма плаћа у Србији. Извоз 500 аутоматских бацача граната из „Заставе”, вредан 5.300.000 долара, пропао је, јер није добијена сагласност. Сада прети да пропадне и извоз 160.000 аутомата М-92, вредан 45.700.000 долара само за „Заставу”. Могли би да раде у три смене следеће три године. А ту је још и посао „Слободе” из Чачка. Више од пет милиона долара. И то ће пропасти. А закон о спољној трговини наоружањем јасно каже у члану 20. став три да је прописана могућност да коначну одлуку о томе донесе влада. Зашто Министарство за економске односе са иностранством то не изнесе на седници владе. Докле ће овај народ живети у фасцинацији домаћим и страним тајним службама и „неименованим” изворима?

Мирослав Лазански
Извор: Политика
Logged
tpku_2b
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 429


ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!!!


WWW
« Reply #23 on: March 16, 2009, 07:52:14 pm »

..e ljudi, sve dok je BIA - dobro je..mada se meni sve cini da je CIA - a to jr mnogo zajebanija varijanta....o tome sam malo detaljnije pisao na nekim slicnim sajtovima...mada, po  mom misljenju, drzava je radila u magli, a sada kada je sve izaslo na svetlost dana, svi tragovi se gube...neke strane TV stanive su uradile citave serijale emisija upravo o ovoj temi, i sta mislite - koja zemlja izlazi u prvi plan kao najveci izvoznik naoruzanja ispod zita?..imate pravo 3 puta da pogadjate...Smiley
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 369« Reply #24 on: March 16, 2009, 08:09:45 pm »

Bane, dobro da si pomenuo dotičnog...
Inače, deca mu drže lokal u Takovskoj, dolaze tamo džipovima s vremena na vreme.
Da ti se život smuči kad se takvi vade na rodoljublje i strane zavere...

tpku,
Onaj crnac što je vodio emisiju (a lepo je vodio za široke mase), je baš posetio Temeks.
Ne bi nas ni posetio da takve firme praktično nekažnjeno posluju.
Logged
tpku_2b
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 429


ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!!!


WWW
« Reply #25 on: March 16, 2009, 08:34:29 pm »

...svaka cast VATHRA, pratis stavri i u toku si...upravo na to sam i mislio pisuci prosli post...pri snimanju emisije bili su u preko 10 zemalja u kojima bukte gradjanski ratovi, uzimali su puske u ruke i gledali serijske brojeve, godinuu proizvodnje i sve ostalo..najveci deo je potekao upravo od nas...ko je za to kriv?..mislite  da je Kadijevic, ili neko iz njegove ekipe ili njima slicni...ma ne, oni su samo sitne ribe u moru...kao po nekom nepisanom pravilu, a sada je postalo i pisano, uvek, i ama bas uvek, iza njih stoji neko mnogo mocniji..a ko je to, to niko ne zna, pravi se da ne zna, ili nece da zna..u svakom slucaju, to je pravo pitanje, a odgovori su jos uvek u domenu teorije!!
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #26 on: March 21, 2009, 06:55:31 pm »

Raskinut ugovor o izvozu oružja

21. mart 2009.
Kragujevac -- Predsednik Sindikata "Zastava oružja” Dragan Ilić izjavio je za B92 da je kupac iz Libije sa kojim je ugovoren posao vredan 37 miliona dolara, raskinuo ugovor.

Kako “Zastava oružje” nije poštovala potpisani ugovor, zbog nedobijanja izvoznih dozvola, ovaj posao je propao, kaže Ilić. Inače, Sindikat kragujevačke fabrike danas je trebalo da održi sastanak na kojem bi se razgovaralo o prevazilaženju aktuelnih problema, a pozvano je devet narodnih poslanika, premijer Mirko Cvetković i nadležni ministar.

Međutim, na sastanku se pojavio samo poslanik Demokratske stranke Milan Vučković.

Zato će u sredu 25. marta kragujevački oružari u Beogradu organizovati proteste ispred zgrade Vlade Srbije, najavljuje sindikat.

Izvor: B92
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #27 on: March 25, 2009, 06:31:06 pm »

Како спасти 50 милиона долара

25/03/2009

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 
Постоји ли начин да Србија спасе посао у вези са извозом 160.000 аутомата М-92 фабрике „Застава оружје”, из Крагујевца, и муниције за бацаче граната фабрике„Слобода”, из Чачка, све у вредности од око 50 милиона долара? Наиме, компанија „Мелвале” из Београда, која је са државом Либијом, као крајњим корисником, и склопила уговор о извозу тог оружја обавестила је фабрике у Крагујевцу и Чачку да је присиљена да одустане од посла јер је од Министарства економије и регионалног развоја добила обавештење „да се нису стекли услови” да јој се изда извозна дозвола.

Увозна дозвола коју је одобрила Либија истиче 29. марта ове године. Пошто је ту дозволу држава Либија до сада два пута продужавала, односно обнављала, тешко је претпоставити да било ко у Србији може за ових неколико дана направити „бајпас” и спасти посао. Јер послови од 50 милиона долара не договарају се за три дана.

Да ли онда фабрике могу саме директно извести оружје у Либију? Законски, то је могуће, али фабрике нису излобирале тамошње тржиште и оно што може приватна компанија то не могу државне фирме. Истина, има индиција да ће „Застава оружје” ипак извести око 35.000 аутомата М-92 преко једне међународне компаније која нема седиште у Србији, па ће тако Србија остати прикраћена за све порезе и дажбине које би компанија са седиштем у Београду, иначе, морала да плати у вези са овим послом. Но, интерес фабрике „Застава оружје” јесте да има упослене капацитете, а ко ће и где платити порезе у вези са тим послом о томе треба да брине држава, која није нашла за сходно да позитивно одговори на тражену извозну дозволу још од марта 2008. године. Зашто, то је нешто дужа прича и о томе је већ писано.

Може ли посао извоза наоружања у Либију евентуално да спасе нека друга извозна фирма из Србије? До 29. марта ове године тешко, но после тога могуће је покушати да се поново разговара са Либијцима. Како ће они реаговати на целу ову гужву тешко је сада рећи. Онај ко буде са њима опет преговарао мораће да буде изузетно цењен у Либији и да понуди јако повољне услове продаје. Могуће је и да Либијци сасвим одустану од куповине српских аутомата, јер као „прва резерва” већ чека руска пушка АК-103.

Мирослав Лазански
Извор: Политика


* zastavaspecialforcesm92.jpg (9.09 KB, 250x122 - viewed 224 times.)
« Last Edit: August 08, 2010, 10:52:58 am by kuzmar, Reason: slike u atachment » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #28 on: March 25, 2009, 06:32:44 pm »

Оружје у Либији - преко бугарске фирме

25/03/2009
Крагујевац - Аутоматске пушке „Застава оружја” ипак ће стићи до купца у Либији, додуше у нешто у мањем броју у односу на количине које су раније биле предвиђене. Наиме, уместо поништених уговора са домаћом фирмом „Мелвале”, вредних 37 милиона долара, крагујевачка фабрика је склопила нове уговоре за извоз војног оружја у ову афричку земљу, чија је укупна вредност 7,2 милиона долара. Посредник у овом послу биће фирма из Бугарске.

На овај начин, према речима председника Самосталног синдиката „Застава оружја” и члана Управног одбора предузећа Драгана Илића, делимично су компензоване последице које је фабрика имала након што су државни органи одбили да издају извозне дозволе у склопу аранжмана са фирмом „Мелвале”.

- Сви уговори са фирмом „Мелвале” су стављени „ад акта”, али смо, уз помоћ државе, добили нове уговоре за извоз у Либију. Надлежни су већ издали дозволе, а реч је о аутоматским пушкама М92 које ћемо извести уз посредовање једне приватне фирме са седиштем у Бугарској - рекао је Илић за „Политику”.

Извор: Политика
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #29 on: April 08, 2009, 04:03:14 pm »

08.04.2009
Најава догађаја

Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић присуствоваће промоцији летних способности домаћег школско-тренажног авиона "Ласта" на аеродрому Батајница, 9. априла у 10,00 часова.

Извор: Сајт Војске Србије
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 99   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.068 seconds with 24 queries.