PALUBA
June 13, 2024, 02:30:50 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 [70] 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 ... 99   Go Down
  Print  
Author Topic: Namenska industrija Srbije - Vesti  (Read 476138 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 912« Reply #1035 on: March 15, 2017, 06:41:40 pm »

Да, да... чиста саботажа. Испада да тај СДПР није државно предузеће него нека организација која се појавила незнано одкуда и чији је задатак да уништи, опљачка и упропасти шта год стигне. Такође, мало чудно звучи да је СДПР "покушао" да смјени директора ППУ али му то није "успјело". Како? Управни одбор је направио барикаде од фотеља и канцеларијског материјала и одолио превратницима из СДПР-а? Државне фирме су и једна и друга, да је држава хтјела да смјени директора одлетио би он и без СДПР-а.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #1036 on: March 15, 2017, 07:32:02 pm »

то значи да је неко из здрпа покушао да намести смену па извисио.
Logged
miodrag2
desetar
*
Offline Offline

Posts: 100


« Reply #1037 on: March 16, 2017, 06:50:53 am »

ма све је то лепо, него што праве фабрику муниције у ужицу (добро, поред) где већ постоји једна, а не рецимо у јагодини или аранђеловцу? што се радника тиче ту се слажем.

и не ради се само о анголи, него то траје мало дуже. својевремено су за*ебали и поједине фабрике из нишке електронске, а то знам јер ми је рођени отац радио тамо у развоју.

Na zalost, za propast fabrika niske elektronske je zasluzno mnogo toga, a ponajmanje SDPR.

Verovatno su ih usinuli u nekim poslovima, pogotovu Sovu, ali to nije imalo tolikog znacaja za njihovu propast.

Inace, covek koji je plasirao ovu vest je pljunuo izmedju ostalih i na kolege inzenjere iz namenskog programa niske EI.

Kao sto je velicao kao nebesko dostignuce sedmoslojnu stampu radjenu u Cajavecu, pri cemu je u niskoj fabrici stampanih ploca i danas moguce napraviti po narudzbini 24-slojnu stampanu plocu, a stampanu plocu od 15 slojeva mogu da ti isporuce kada hoces.

Ali, sta je EI Nis za Cajavec? Smiley

Sta je gigant sa 18000 radnika u Niskoj fabrici, i ukupno 28000 sa cerkama fabrikama? Smiley

Pri cemu je gotovo svaka od firmi imala i posebna odeljenja koja su radila za vojsku, tzv. vojni program.

Sta ces,ljudska sujeta je cudo.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #1038 on: March 16, 2017, 01:11:50 pm »

миодраГе, нисам ни рекао да су они криви за пропаст електронске, ма њихов део у пропасти еи је никакав. разлози су други и нису за ову тему. само сам рекао да су их заврнули за (зарађене) паре.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #1039 on: March 16, 2017, 08:59:17 pm »

Покушај смене директора у "првом Партизану" нема благе везе са СДПР-ом. Има везе са покушајем политичких "властелина" (углавном из локала преко оних са виши функција) да поделе "плен" . Срећом радници то нису дали, па је држава попустила и оставила, односно поново изабрала постојеће директора.

http://www.radioluna.rs/uzicki-kraj/7554/radnici-prvog-partizana-ne-zele-smenu-sadasnjeg-direktora.html
http://www.radioluna.rs/uzicki-kraj/7554/radnici-prvog-partizana-ne-zele-smenu-sadasnjeg-direktora.html
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1040 on: March 21, 2017, 05:50:46 pm »

Бродска граната са Јелице

Завршавамо роботизовану линију у опасном делу фабрике, где се комплетира муниција средњег домета, од 20 до 40 милиметара, и у том делу погону више неће бити људи, каже мр Алекса Ђ. Вуковић, директор „Развоја” у чачанској „Слободи”

Аутор: Гвозден Оташевићпонедељак, 20.03.2017.

Алекса Вуковић с новим зрном М-12​ (Фото Г. Оташевић)
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Чачак – Инжењери и мајстори „Слободе” конструисали су, произвели и купцима из Азије недавно испоручили прву серију граната за бродски топ 57 мм Л/70. Реч је о зрну калибра 57 и дужине 438 милиметара, с тренутно фугасним, односно пројектилом парчадно рушећег дејства М-12.

– Овај производ у потпуности су осмислили стручњаци наше фабрике, почев од дизајна каписле, чауре, пројектила и упаљача. Израду барутног пуњења од 300 грама освојили смо заједно с инжењерима фабрике „МБ Наменска” из Лучана, а пројектил се пакује у наш ручни контејнер – каже за „Политику” мр Алекса Ђ. Вуковић, директор сектора „Развој” у компанији „Слобода” у Чачку. Ово зрно средњег калибра, направљено у фабрици испод Јелице, намењено је уништавању циљева у ваздуху, као што су хеликоптери и беспилотне летилице, али и, у другој равни, бродова и чамаца. Један овакав метак може да се освоји за шест до 12 месеци, а највише времена захтева израда алата и разних елемената. Граната је урађена на основу искуства и знања „Слободних” стручњака: брзина је 1.100 метара у секунди, разорна моћ 15 метара у пречнику.

– Упаљач на врху зрна, такође наше израде, припада најновијој генерацији, а посебност је што овај пројектил погађа циљеве и у хоризонталном и у вертикалном домету, удаљене до 13.800 метара. У нашој струци, то зрно представља високу технологију. Ово је само једна од новости из „Развоја”, где, од укупно 105 запослених, 95 има диплому инжењера. Од 1995. до 2016. они су конструисали и освојили производњу 136 нових артикала, а само у прошлој години 14 нових зрна и комада опреме, и четири технологије. Шта све долази из те инжењерске радионице?

– Управо завршавамо роботизовану линију у опасном делу фабрике, где се комплетира муниција средњег домета, од 20 до 40 милиметара. Њу ћемо потпуно успоставити за две седмице и у том делу погона, зовемо га објекат П, више неће бити људи. Контролисаће је двојица опслужилаца, али на даљину, видео-везом, а и ја из своје канцеларије могу да пратим њен рад. Робот обавља четири најважније операције: донос чауре, затим пуњење чауре барутом, па донос пројектила, те спајање пројектила са чауром. Подразумева се паковање. Све то, до ових дана, радили су наши запослени, а сада то предајемо машинама, које ће димензије и спољни облик контролисати скенером, а све је повезано камерама и видео-преносом. У опасном погону „Слободе” новост је и пуњење кошуљица артиљеријских пројектила од 76 до 155 милиметара методом инјекције. И то се сада ради аутоматски, командом с безбедне стране заштитног зида, уз видео-надзор двојице оператера. Налик је машини за млевење меса, која помоћу пужа гура експлозив у кошуљицу, а кад се пуж полако извлачи, разарајућа смеса попуњава ту рупу. Следе бушење и премаз за детонатор упаљача, где ће он лећи, и све се то обавља аутоматски, без људске руке у близини.

– И код нас је, као и у другим фабрикама Одбрамбене индустрије Србије, уведена примена нанотехнологије, како бисмо смањили трење и повећали заштиту алата за прераду метала деформацијом. Те ситне честице синтерованог материјала, величине милијардитог дела метра, или десет на минус девети, користимо код израде чаура, јер се наношењем нанослоја на тискач и матрицу, што не мења димензије јер улази у поре, век матице и тискача повећава за 60 до 70 одсто, уз истовремено смањење трења. Сада с једном матицом можемо да урадимо велики број чаура, да је не мењамо и репарирамо, а доскора смо то морали да радимо. Поред тога, припремамо увођење боја на воденој основи, уместо алкидних, а руководство фабрике купило је и осмовретене аутомате, где један за смену уради 1.200 комада неког елемента, уместо досадашњих 250. Вуковић наглашава да је ова година у сектору посвећена аутоматизацији у опасном погону, а читав „Развој” има исти редослед задатака у пословању: безбедност, затим квалитет производа и рокове испоруке.

– Годинама, безбедности на раду посвећивала се пажња у складу с материјалним могућностима наше компаније, а данас је то првенствени задатак, и то се види у нашим погонима, опасним и неопасним. Ускоро ћемо доградити линију завршне заштите, увести четири машине које ће аутоматски да боје елементе, и то пратити камерама, како човек не би био у додиру с тим материјама. Један део припојићемо алатници, а у једном простору опремити кухињу за поделу хране, јер је фабрички ресторан, код капије и управе, прилично далеко за раднике овог погона. Ова фабрика, корак по корак, мисли и о будућности – својој, као и својих најдаровитијих радника.

– На одсеку Војног машинства МФ у Крагујевцу имали смо једног стипендисту са свим десеткама, који данас ради у нашој компанији, а на МФ у Београду још двојицу. Данас ћемо расписати нови конкурс за пријем младих инжењера, али их привлачимо током треће године студија и усмеравамо да припреме дипломски рад на тему из послова наше фабрике. Пре три године почели смо сарадњу с Високом школом техничких струковних студија у Чачку и од тада је 12 њихових дипломаца запослено у „Слободи”, на годину, две или три. Недавно смо из те групе за стално примили једног конструктора и још тројицу за погоне у резању и пиротехничкој технологији. Тренутно су тројица на докторским студијама за производњу и чим заврше чекају их конструкторски задаци у „Слободи”. Истовремено, пратимо и стипендираћемо двојицу ученика Саобраћајно-машинске школе у Чачку. Прави мајстори код нас увек имају машину и место – казао је мр Алекса Ђ. Вуковић. „Слобода” је од 2010. до 2016. у нове програме уложила 28,6 милиона евра, од чега 22,1 у опрему. Фактурисана реализација у 2016. била је 6,17 милијарди динара, а прошлог децембра фабрика је имала закључене уговоре о испорукама на укупно 64,2 милиона долара. На платном списку компаније данас је 1.825 запослених (1.069 на неодређено, 756 на одређено) и 357 упосленика по уговору о привременим и повременим пословима, а просечна зарада лане је била 46.832 динара.

Izvor: www.politika.rs


* aleksa-vukovic.jpg (272.37 KB, 672x446 - viewed 63 times.)
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 912« Reply #1041 on: March 21, 2017, 06:22:16 pm »

Зар није СЧ и раније производила ову муницију 57мм?
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #1042 on: March 21, 2017, 07:00:14 pm »

Zašto se čudiš ovakvim vijestima, evo juče čitam da BI projektirao potpuno novu klasu brodova klase Kralj koja nema nikakve veze sa prethodnim projektima.
Hvalite me usta moja jer smo za to jedino sposobni.  Tongue

poz.
Logged
HrcAk47
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 695« Reply #1043 on: March 21, 2017, 07:01:30 pm »

Možda su proizvodili 57x348SR municiju za SPAT 57/2 (ZSU-57/2). Nisu iste.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1044 on: March 29, 2017, 08:34:57 am »

Tri srpska aduta - Ovim oružjem Srbija može godišnje da zaradi milijardu dolara
M. Tašković   28.03.2017.

Vojna industrija Srbije osvaja svetsko tržište i mogla bi da bude nosilac ekonomskog razvoja zemlje, smatraju analitičari.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Nakon oklopnih borbenih vozila "miloš" i "lazar 3", srpski stručnjaci razvili su i pušku, koja je s punim pravom nazvana superoružjem za 21. vek. U kragujevačkoj fabrici "Zastava oružje" proizvodiće se ova puška koja još nema ime, a kako je "Blic" ekskluzivno objavio, narednih dana biće predstavljena državnom i vojnom vrhu na poligonu u Nikincima. Takvo oružje u kalibru 7,62x39 i kalibru 6,5 "grendel" nema nijedna armija na svetu pa će prema mišljenju stručnjaka predstavljati hit na tržištu. Ova puška, "lazar" i "miloš" sigurno će katapultirati izvoz naše namenske industrije. Vojni analitičar Zoran Dragišić ističe da je naše naoružanje veoma traženo.

- Važimo za zemlju koja proizvodi kvalitetno a jeftino oružje, zbog čega smo dobro pozicionirani na tržištu. Sa novim naoružanjem povećava se i izvoz, a to se odražava i na BDP i na ukupnu ekonomiju. Očekujem da ćemo od vojne industrije uskoro zarađivati više od milijardu dolara godišnje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kako kaže, domaća vojna industrija može da izveze sve što proizvede, ali se postavlja pitanje da li će moći kvantitetom da odgovori na zahteve tržišta.

- Povećanje izvoza dovešće i do porasta zapošljavanja u vojnoj industriji, međutim, problem mogu da predstavljaju proizvodni kapaciteti. Da li ćemo uspeti da ih proširimo zavisi od tehnologa, inženjera i bankara - smatra Dragišić. S druge strane, vojni analitičar Bojan Dimitrijević je malo oprezniji.

- Mislim da se novom naoružanju pridaje preveliki značaj, jer se radi tek o razvojnom projektu. Zato je rano još govoriti da li će i koliko uticati na razvoj ekonomije, ali bilo bi dobro da se izvozna sredstva vrate vojsci. Jer sva tehnologija modernizacije naoružanja i pripada vojsci - naglašava Dimitrijević.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Najnovija puška "Zastave" još nema ime, ali je jedinstvena u svetu zbog kalibra "grendel". Napravljena je po sistemu "kalašnjikova", uz dodatne performanse.

Izvor: www.blic.rs


* 01.jpg (45.82 KB, 685x457 - viewed 46 times.)

* 02.jpg (46.14 KB, 563x353 - viewed 40 times.)

* 03.jpg (68.31 KB, 620x419 - viewed 51 times.)
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #1045 on: March 29, 2017, 08:51:15 am »

A na slici hekler 416.... Grin Grin Grin
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1046 on: March 29, 2017, 08:55:42 am »

Jbg...šta prosečan novinar zna koja je koja puška. Roll Eyes
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1047 on: March 29, 2017, 09:21:55 am »

Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1048 on: March 29, 2017, 10:06:27 am »

Prije neki dan čitam da su iz vojnog magacina, negdje oko Bileće, ukradeni zatvarači za tenk T55.
I nakon toga čitam mišljenje nekog vojnog komentatora da će ti zatvarači, teški oko 150 Kg, ( ) završiti na ratištu Sirije kod Isil-a.

To je taj tekst.

Izvor Patrije tvrdi da su nepoznate osobe odnele i devet zatvarača za tenkove, koji su skinuti sa tenkova.Vojni analitičar Nedžad Ahatović objašnjava za Patriju da su zatvarače mogli odneti samo oni koji znaju rukovati tenkom.

- Zatvarač je težak oko 150 kilograma. Da bi ga neko skinuo mora poznavati ovu oblast. Konačno, jedan zatvarač izgleda dosta kabasto, ne može stati u malo vozilo, pa je bilo potrebno organizovati i veći transport – kaže Ahatović.

On kaže da se još uvek može samo spekulisati gde su završili zatvarači iz kasarne Bilećki borci. Potrebno je, smatra, prvo ustanoviti sa kojih tenkova su skinuti ti zatvarači. Ako se radi o tenkovima T-55, kaže Ahatović, vrlo je moguće da će završiti na sirijskom ratištu, jer tamošnja vojska još uvek koristi i ove tenkove.

Ahatović kaže da nije čudo da je neko ukrao baš zatvarače, jer je to dio tenka koji se najviše troši, piše Patria.Dakle, imamo vojnog analitičara (kao u prehodnom tekstu novinara) koji priča gluposti o tome šta se u tenku troši, koliko je to teško i gdje će to završiti.

A u prethodni tekst započinje sa:

 Ovim oružjem Srbija može godišnje da zaradi milijardu dolara.

a kasnije u tekstu

 Očekujem da ćemo od vojne industrije uskoro zarađivati više od milijardu dolara godišnje.

što bi se reklo, u naslovu oklopno vozilo (ne znam da li se je otišlo dalje od prototipske serije), a u tekstu se navodi čitava vojna industrija.


Tako da svi ti bombastični natpisi služe za povećanje tiraža, a ovih dana ima ih koji su napisani zbog predizbornog marketinga.

Tako da.... pamet u glavu i dupe uza zid.

Pozdrav

Vlado
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1049 on: March 29, 2017, 08:50:46 pm »

"Prvi partizan" gradi novi fabriku: Pogon za punjenje municije izmeštaju van Užica
V. Lojanica   29.03.2017.

U mestu Dautovac kod Užica danas su počeli pripremni radovi na izgradnji novog proizvodnog pogona fabrike namenske industrije „Prvi partizan“, u kome će se puniti pištoljska i puščana municija.

Kompleks, u koji će biti izmeštena proizvodnja iz podzemnog objekta, prostire se na 70 hektara, a na njemu će se graditi fabrika površine 20.000 kvadrata u koju će biti investirano 12 miliona dinara.

- Trenutno, najveći deo proizvodnje municije obavljamo u podzemnom objektu i bez obzira što tu imamo primenjene najviše standarde u pogledu bezbednosti, otvoreni prostori sa inženjerijskog aspekta imaju znatnu prednost i za bezbenost i za zdravlje radnika. Izgradnjom ovog pogona delom proširujemo kapacitete i dodajemo novu proizvodnu opremu – saopštio je generalni direktor „Prvog partizana“ Dobrosav Andrić. Lokacija Dautovac, kazao je on, izabrana je po konceptu da se rad sa eksplozivnim materijama izmesti iz kruga fabrike, a da „bezbedna“ proizvodnja ostane u gradu. Završetak radova dočekuje se do novembra 2018. kada se navršava 90 godina od osnivanja preduzeća, trenutno najvećeg srpkog izvoznika u SAD koji na ovom tržištu godišnje proda municije u vrednosti od oko 100 milona dolara.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Pages:  1 ... 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 [70] 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 ... 99   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 24 queries.